Najaars-arrangement Weidum (sept 2005)

Maandag 26 september 2005
Exmorra – Allingawier
Vannacht heeft het verschrikkelijk geregend en geonweerd. Je zal maar in je tentje liggen! Ja, zo’n arrangement kan ik iedereen aanraden. We mikken onze spulletjes in de weekendtassen en gaan tegen half negen ontbijten. Vreemd dat een mens, ook na een overvloedig diner, toch weer trek heeft in een ontbijt. Na het ontbijt gaan de weekendtassen in de auto, de fietsen op de drager, we rekenen af en rond tien uur gaan we op weg. We gaan niet direct op huis aan, we zoeken de zuidwesthoek van Friesland op. We hebben een leuke folder gevonden van de ‘Aldfaers Erf Route’. We beginnen in het dorpje Exmorra waar we een grutterswinkeltje uit 1885 bekijken. Achter deze winkel bevindt zich de oude dorpsschool.69. Grutterswinkel70. Grutterswinkel71. SchoolDaarna rijden we naar Allingawier waar we het kerkje en de bakkerij bezoeken.
Voorts is er een smederij te zien, een schilderswerkplaats en een museumboerderij.
Daar besluiten we ons bezoek met koffie/thee met kruidkoek.72. Bakkerij73. Smederij74. Fiets75. Museum76. Museum77. Museum De dorpjes Ferwoude en Piaam horen ook bij deze route, echter deze dorpjes bewaren we voor de volgende keer. Via Workum rijden we naar Hindeloopen. Helaas is het enigszins bewolkt. We parkeren de auto en lopen verscheidene rondjes in het dorp.
Zeer sfeervol is het hier. Prachtige tjalken (heten die bootjes zo?) liggen in het haventje.79. Hindeloopen80. Hindeloopen81. Hindeloopen82. Hindeloopen83. Hindeloopen84. Hindeloopen85. Hindeloopen86. Hindeloopen We besluiten ons bezoek aan Hindeloopen én Friesland met een soepje in het restaurant aan de haven.