Najaars-arrangement Weidum (sept 2005)

Zaterdag 24 september 2005
Leeuwarden
Om half negen beginnen we met het ontbijt. Een simpel ontbijt, maar gewoon lekker, meer dan voldoende, eitje erbij, koffie, thee, jus, wat wil een mens nog meer. Tegen de tijd dat we willen vertrekken barst er een bui los. We pakken de krant en eten nog wat.
Tegen tienen is het droog en ik zie zowaar wat stukjes blauw aan het zwerk.
Op de fiets en langs het kanaaltje De Zwette gaan we richting Leeuwarden.
Daar stallen we de fietsen – bewaakt – in het winkelcentrum ‘Zaailand’. Helaas zijn bij de VVV de boekjes van de stadswandeling op. We kopen maar een gewone plattegrond van de stad en gaan daarmee het centrum verkennen. We zien echt mooie dingen, maar ja, zonder toelichting weten we dus niet hoe het heet, hoe oud het is, wat er zich heeft afgespeeld, enzovoort, enzovoort. Jammer, we zullen nog eens terug moeten komen.7. Ljouwert8. Santiago9. Kerk10. Kerk11. Hofje12. Hofje13. Hofje14. St Anthonie15. St Anthonie16. Tuin17. Schilden18. Winkel19. TorenKoffie/thee drinken we in een oude grutterswarenwinkel. Hier heeft de tijd stilgestaan.
Het pand dateert dan ook uit 1700 en de grutterswinkel is er gevestigd sinds 1800.20. Grutterswinkel21. Grutterswinkel22. Grutterswinkel 23. Grachtenpand24. herenhuis25. Standbeeld26. Pand27. Gracht28. Gracht29. Bonifaciuskerk30. Bonifaciuskerk31. Bonifaciuskerk32. Kerk33. Kerk34. Kerktoren35. PandZo rond half vijf hebben we het wel zo’n beetje gezien en fietsen we terug naar Weidumerhout. Het is maar negen kilometer!36. De ZwetteVanuit het hotel kun je in de verte de flatgebouwen van Leeuwarden net zien. Vooral dat grote zwarte gebouw is goed zichtbaar, onderin is de VVV gevestigd, weten we nu.
Het was vandaag wat winderig, maar ja, dit is Friesland natuurlijk. Behalve die ene bui vanmorgen tijdens het ontbijt is het de hele dag droog gebleven. ’s Middags in Leeuwarden was het zelfs een beetje zomers! We kleden ons om voor het diner, waar we om half zeven mee beginnen.
We starten met champignonsoep, daarna een varkenshaasje met salade, diverse groenten, aardappels op verschillende manieren bereid, gevolgd door ijs en koffie.37. Koffie Echt lekker gegeten.