Najaars-arrangement Weidum (sept 2005)

Zondag 25 september 2005
Jorwert – Franeker – Bolsward
Het is wat nevelig als ik om acht uur naar buiten kijk. Toch zie ik hier en daar een stukje blauw. Het ziet er best wel goed uit.38. NeveligOm half negen beginnen we met het ontbijt. Geen verrassingen, het is precies gelijk aan zaterdag. Om half tien zijn we zover, we gaan er vandaag een echte fietsdag van maken. Nee, het is niet de bedoeling om zoveel mogelijk kilometers te maken, het is de bedoeling om per fiets een aantal dingen te bezoeken. Eerst gaan we naar Jorwerd, bekend van het boek van Geert Mak (www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/hoe-god-verdween-uit-jorwerd/1001004002718868/index.html). Hm, Jorwerd mag zo te zien ook met een ‘t’.39. Jorwert Ik dacht terecht te komen in een volledig uitgestorven, gedeeltelijk of zelfs al geheel tot ruïne vervallen dorp. Niets is minder waar, het dorp ziet er prima uit. Ja, uitgestorven is het wel op zondagochtend, er is geen levende ziel te bekennen. Over de kerk, inderdaad, God is hier verdwenen zo te zien. Er staan nog wat stoelen, maar het altaar, de beelden, de schilderijen: er is niets meer van over. Geen koster, geen dominee, we kunnen niemand vragen wat hier aan de hand is.40. Kerk Jorwert41. Kerk Jorwert Verder maar weer, op naar Franeker. Ook hier nagenoeg geen mens op straat.42. Franeker43. Franeker44. FranekerAlles is gesloten, hoewel, tegenover het prachtige stadhuis is de ‘koffie en theeschenkerij’ open. Voor de zekerheid vraag ik nog even, door de geopende deur, aan de uitbater of het etablissement geopend is. ‘Nee’, zegt hij, ‘ik ben aan het luchten’. Grapje, natuurlijk. We laten ons de koffie/thee en appeltaart met slagroom goed smaken.45. De Tuinkamer We fietsen nog even rond in Franeker…46. Korendragershuisje47. Korendragershuisje48. KorendragershuisjeTja, welke kerk is dit? Staat deze kerk wel in Franeker? Wie het weet mag het zeggen.49. Kerk?50. Kerk?51. Kerk?52. Kerk?… en daarna gaan we door naar Bolsward. Dit betekent afzien, we hebben de wind pal tegen. Uiteraard is er geen enkele beschutting tegen de wind, het is allemaal even open en kaal. Nu snap ik waarom ik hier zoveel fietsen zie met een ‘ligbeugel’ op het stuur.
In de rest van Nederland fiets je ermee voor gek, hier is het een bijna onmisbare accessoire.53. Vaart54. BoerderijUiteindelijk komen we in Bolsward aan. We bekijken het prachtige stadhuis en besluiten een restaurantje op te zoeken voor de lunch. Dat valt nog niet eens mee, bijna alles is gesloten. Al rondfietsend zien we het stadslogement ‘Het Weeshuys’. Inderdaad een voormalig weeshuis, nu een hotel en restaurant. Het is zonnig, wel iets winderig.
Toch zitten we prima buiten in de besloten binnentuin. We bestellen een boerenomelet en een broodje gezond. Dat gaat er wel in na onze heroïsche fietstocht.55. Info56. Bolsward57. Bolsward58. Bolsward59. Bolsward60. Bolsward61. Bolsward62. Bolsward63. Bolsward64. BolswardAl te lang kunnen we niet blijven zitten, ons wacht nog een prachtige fietstocht – merendeels over fietspaden – terug naar Weidumerhout. Deze keer hebben we de wind min of meer in de rug. Heerlijk peddelen we voort over rustige fietspaden en langs kanaaltjes. De kilometerteller gaat richting de 25 en zelfs nog hoger.65. Kanaaltje66. Landelijk We passeren een aantal leuke dorpjes, te weten: Burgwerd, Wommels, Edens, Oosterlittens en Baard. Binnen de kortste keren zijn we in Weidumerhout. Iets na vijven zetten we de fietsen in de stalling. Ik zie dat we vandaag 73 kilometer hebben gefietst, niet slecht, dacht ik zo. We belonen onszelf met een rode port en thee. Het is nog steeds zonnig, we kunnen op het terras in de boomgaard zitten. Rond half zeven gaan we weer aan tafel. We beginnen met tomatensoep/crème fraîche/verse groenten, gevolgd door een rib-eye steak voorzien van diverse groenten, gebakken aardappels en frites, afgesloten met ijs en koffie. Alles begeleid met rode huiswijn.67. Bediening68. BedieningWaarlijk voortreffelijk gegeten.