Maaspad (april 2019)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,
Een wandelavontuur! Eindelijk!

Reisverslag Maaspad van Ravenstein – Den Bosch
Zaterdag 6 april t/m zondag 7 april 2019
                                               
Zaterdag 6 april 2019
Ravenstein – Lith
Het is bewolkt als ik naar het station loop. Voel ik een spetje regen? Nee, toch niet.
Als het goed is komt straks de zon door en wordt het 19 graden in de plus. Vandaag en morgen ga ik van het Maaspad de trajecten Ravenstein – Lith en Lith – Den Bosch lopen. Vandaag 22 kilometer (+ 2 kilometer aanlooproute) en morgen 20 kilometer. Afgelopen winter heb ik niet gelopen, de laatste keer was in oktober vorig jaar.
B&B Koetshuisje ‘De Wieger’ is geboekt.

Ik haal een keuzedag op (velen noemen dit een gratis reisdag, maar dat is natuurlijk niet waar). Niet vergeten om in te checken! Tjonge, het station staat goed vol en dat op dit tamelijk vroege uur. Is er ergens iets te doen? Een demonstratie of zo?
De trein is precies op tijd, op naar Ravenstein. Sowieso zit de trein ook aardig vol, maar ik kan ruim zitten. De conducteur is in een jolige bui (of is dat momenteel voorschrift NS?) en heeft het over ‘Heel Holland Zingt’). Nooit van gehoord, maar alle passagiers knikken instemmend. Zo te zien heeft iedereen er zin in. Verder is er een probleem met een wissel nabij Hilversum, maar gelukkig hoef ik daar niet heen.
Zo hier en daar lopen de bomen en struiken al uit. Dat ziet er beter uit dan dat alles kaal is.
Eigenlijk ken ik de te lopen route goed, het Pelgrimspad van Den Bosch naar Amsterdam heb ik gelopen in mei 2007, de ‘Maasmeanders’ van Den Bosch naar Cuijk in april 2016 en ik heb hem gefietst met Orchideetje van Maassluis naar Nijmegen in juli 2016.
Maar ja, je moet elk pad apart lopen, anders telt het niet! Sowieso is het altijd leuk om ergens terug te komen. Zoals bekend heb ik alle LAW’s en Streekpaden gelopen, behalve de laatst ontwikkelden. Komen die er nog van? Eens kijken hoe het vandaag en morgen gaat (met mijn hart). Kamperen zit er niet meer in en een combinatie met ‘lopers die kamperen’ en ikzelf in een B&B, werkt natuurlijk niet. Overigens, het Maaspad is een initiatief van Nico Gerrits en dus geen LAW/Streekpad.
We naderen Utrecht en de conducteur zet een meezinger in. Ik heb zelden iemand zo vals horen zingen, maar het kan ook aan de NS omroepinstallatie liggen.
Hm, de ‘sprinter’ van Den Bosch naar Ravenstein heeft 10 minuten vertraging. Wie heeft die naam ‘sprinter’ verzonnen? Hij/zij kan bij mij een taart ophalen.
Om 10.10 uur bereik ik station Ravenstein. Helaas, de aanpalende cafetaria gaat pas om twaalf uur open, ik was er al bang voor.
Het is nog steeds bewolkt en er staat weinig wind. Toch voelt het fris aan. Hm, de batterij van de temperatuursensor zal wel leeg zijn, mijn GPS geeft de temperatuur niet aan.
Ik volg het bord richting centrum Ravenstein. Kijk, onze voorvaderen hebben in het verleden de nodige vestingwerken aangelegd. Hoeveel kruiwagens aarde zijn hier verplaatst?Daar staat stellingmolen ‘De Nijverheid/v.h. De Raaf’ uit 1857. Het is een korenmolen en vrijwilligers malen regelmatig (spelt)graan.Ik laat het centrum van Ravenstein rechts liggen en kom langs het ‘Philips van Kleefbolwerck’.Op de informatieborden heeft iemand zijn best gedaan.Ik pak de route op en loop langs de uiterwaarden. Hier graast het ‘Brandrode Rund’, maar nu even niet. Hebben ze zich verscholen of staan ze nog in hun stalletje?Ik word gepasseerd door een busje en iets verder schroeft iemand het bovenste bordje op de paal. Hm, loop ik straks in de file? Hoe zit het met de koffiepunten?Neerlangel, hier ben ik al een aantal keren geweest. Toch maar even ter kerke.Als het klopt is de St. -Jan de Doperkerk open.Het tufstenen muurwerk dateert uit de elfde eeuw, de toren is later met een bakstenen geleding verhoogd.De kerk is inderdaad open en het interieur is tamelijk sober uitgevoerd.Iets voor het oord Demen staat dit fraaie pand.In Demen ontwaar ik restaurant ‘De Drie Sterren’. Zijn ze open?Dat zijn ze en ik bestel koffie. Zouden ze appeltaart hebben? Ik durf er niet naar te vragen. Er ligt een menu, daar staan onder andere tosti’s op, maar daar vind ik het te vroeg voor. Ik heb bovendien een lunchpakket bij me. Nou, de koffie is heel redelijk en dat glaasje slagroom met ‘jajem’ gaat er ook wel in. Ik reken €2,30 af, dat is te doen.Vertrekt ’s zomers vanaf deze locatie het voetveer naar Batenburg? Volgens het wandelboekje is een bezoek aan Batenburg een aanrader, maar dat is nu niet mogelijk.Daar ligt Batenburg. Trouwens, de zon komt erdoor!Ik volg het voetpad door de uiterwaarden, vlak langs de Maas. Mooi toch! Zo te zien staat de Maas na de droge zomer van 2018 weer op zijn normale peil. Hoe zit het met de scheepvaart?Net voor het oord Dieden staat de stellingmolen ‘Stella Polaris’ uit 1866. Het is een korenmolen. De molen is draaivaardig, maar buiten bedrijf. Henk en Jeannette wonen hier sinds 2003.In Dieden staat de Sint-Laurentiuskerk uit de 12e en begin 13e eeuw. De kerk is niet meer in gebruik voor de eredienst, maar in 2003 aangekocht door het Brabants Monumentenfonds. De kerk zit op slot, zeker geen exposities.Iets verder heeft iemand een Mariabeeld geplaatst in een holle boom. Dat meisje links stelt zeker Bernadette voor (daar heeft u ongetwijfeld van gehoord).Even na twaalven neem ik plaats op een bankje. Hier geniet ik mijn lunchpakket. Er komen wat racefietsers voorbij en een enkele motor. Verder is het erg rustig.
Tegen enen loop ik langs het dorp Megen. Met een eerdere wandeling liep ik er doorheen, het Maaspad loopt er bovenlangs.Grazen daar die Brandrode Runderen?De veerpont in Maasbommel vaart net voor mijn neus weg. Maar in een ommezien komt hij weer aanvaren.De pontbaas bedient de knoppen, schakelaars en handels of het niets is. Nou, hij doet het fantastisch! Zijn vader (of opa) rekent af, voor mij is het €1,-.Rechts van mij is in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zand afgegraven. Hierdoor is een enorme waterplas ontstaan, ‘De Gouden Ham’ geheten. Hier is een watersportgebied ontstaan met een jachthaven en een aantal campings.Iets verder staat in Maasbommel deze voormalige hervormde kerk uit 1842. Zo te lezen in het wandelboekje is er nu een fossielenmuseum in gevestigd. De deur is op slot en ik ontwaar ook geen informatief bordje.Nog iets verder staat de rooms-katholieke Sint Lambertuskerk. Volgens de informatie valt er in de kerk veel te zien, helaas is de kerk dicht.Het oord Nieuwe Schans ligt in de verte. Tja, er valt niet zoveel te zien, het is niet anders. Gelukkig heb ik de weinige wind in de rug, het zonnetje schijnt en het is niet koud.Dit is het voormalig hotel en veerhuis in Nieuwe Schans. Wat zou de huidige bestemming zijn? Volgens het wandelboekje is er een veerpont naar Oijen.Dit is niet de Maas, maar een ‘sloot’ die in noordelijke richting loopt. Wat is dit voor een ruïne? Er staat geen bordje bij, dat is wel een beetje jammer.In Brasserie ’t Anker geniet ik een colaatje (voor de dorst). Helaas is het zo’n miniem flesje van 200ml. Het zou verboden moeten worden!Achter mij is een dealer van buitenboordmotoren gevestigd. Zijn deze bootjes handel of zijn ze hier gestald?In het dorpje Alphen staat dit leuke pand.Als ik Alphen uitloop kom ik langs een dijkmagazijn. Nou, als die opwarming van de aarde doorzet hebben we die spullen wel nodig. Of zou het allemaal wel meevallen?Halverwege Alphen en het oord Moordhuizen staat molen ‘Tot voordeel en Genoegen’.Links van mij liggen de Prinses Máxima Sluizen. De eerste sluizen op deze locatie dateren al van 1936, de Prinses Máxima Sluizen dateren uit 2002.
Op deze locatie is ook een waterkrachtcentrale en een vispassage gebouwd, maar dichterbij loopt de route niet. Zoals bekend heeft kroonprins Willem-Alexander Máxima in 1999 ontmoet in Sevilla (spreek uit: ‘Sebilja’). Toeval? Daar geloof ik niets van.
Op 2 februari 2002 zijn zij in het huwelijk getreden in Amsterdam. Redelijk snel, maar zo’n datum laat je natuurlijk niet lopen.Nog iets verder bereik ik het veer naar Lith. De overtocht kost me opnieuw €1,-.In Lith sla ik rechtsaf op de Lithsedijk. Op nummer 50 is B&B Koetshuisje ‘De Wieger’ gevestigd (http://koetshuisje.nl). (De site geeft aan dat hij ‘niet veilig’ is, maar dat komt omdat het SSL-certificaat niet op orde is. Op zich is dat geen probleem). In deze B&B overnachtten Orchideetje en ik tijdens onze fietstocht in 2016. Het is halfvijf, een mooie tijd om te stoppen. Ik heb er volgens mijn GPS 23 kilometer opzitten. Dat klopt wel zo ongeveer.Zoals te lezen is dit het geboortehuis van huisarts/kunstschilder Hendrik Wiergersma.
Het leven van deze legendarische arts is beschreven in de roman ‘Dorp aan de rivier’ van Anton Coolen. Overigens, Anton Coolen heeft ook de roman ‘Beekman en Beekman’ geschreven, dat boek (drie delen) wil ik binnenkort herlezen.Na aanbellen word ik meteen herkend, dat schept toch een band. Huub wijst mij even hoe alles werkt in de B&B. Ik wilde eerst in het keukentje een beker thee bereiden, maar ik zie een welkomstflesje wijn staan. Dat wijntje gaat er wel in! Ondertussen maak ik wat foto’s zodat u weet waar u terecht komt, als u hier gaat logeren.Tegen halfzes loop ik naar restaurant Hertog Jan van Brabant (https://hertogjanlith.nl).
Ai, ik voel mijn spieren! Rustig aan maar. Onderweg kom ik langs dit kunstwerk. Er is een zeer laag geplaatst informatiebordje, maar hurken laten mijn spieren niet toe.Kijk, daar is het restaurant. Drie jaar geleden bestelde ik de schnitzel ‘Mertveldje’, maar dat gerecht staat niet meer op de kaart. Oeps, Aspergesoep met ham staat wel op de kaart. Verder bestel ik kippasta en een glas rode huiswijn (die kan er nog wel bij). Al snel komt de aspergesoep door. Dat ziet er goed uit en het smaakt ook prima.Kijk, de kippasta ziet er ook goed uit en smaakt ook prima. Maar ja, de hele dag in de buitenlucht maakt hongerig.Ok, ik zit ‘vol’, geen nagerecht dus. Ik reken €20,25 af, dat valt mij erg mee.
Op naar de kamer waar ik nog een beker thee bereid. Ik neem een lekkere hete douche (de douche/wc-ruimte is enigszins gedateerd), en lees daarna nog wat in de boeken/tijdschriften die hier aanwezig zijn. Ik pak het TV-journaal nog even mee, schokkende dingen zijn er niet gebeurd. Tijdig kruip ik erin.