Little Italy Event (feb 2019)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws.
Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons uitje naar ‘Little Italy’, het event van magazine ‘De Smaak van Italië’, én de ‘Sunday Market’, beide te Amsterdam.

Little Italy Event (http://littleitaly-event.nl) én de Sunday Market (http://www.sundaymarket.nl)
       

Zondag 3 februari 2019
Amsterdam
Vandaag gaan we naar Amsterdam, naar het Little Italy Event en naar de ‘Sunday Market’. Vorig jaar en het jaar daarvoor vond het Little Italy Event ook al plaats in de Westergasfabriek, daarvoor eenmalig in de Posthoornkerk te Amsterdam en daarvoor verschillende malen in Loods 6 van de voormalige KNSM terminal.

Het historische gebouw de ‘Westergasfabriek’ te Amsterdam is gebouwd in 1883 om gas te winnen uit kolen. Dat gas werd voornamelijk gebruikt voor de stadsverlichting.
Later ging de gemeente geleidelijk over op gas afkomstig van de Hoogovens in IJmuiden. Vanaf 1963 was er het aardgas uit Slochteren. In 1967 is de gasproductie definitief gestaakt. Het (zwaar vervuilde) terrein is een aantal jaren gebruikt als opslagruimte en vanaf 1992 worden de gebouwen gebruikt voor creatieve en culturele activiteiten.
Orchideetje en ikzelf gaan met de trein. Dit keer is er geen wijnproeverij van Esmee Langereis, maar van Onno Kleyn. Toch heb ik me voorgenomen daar dit keer niet aan mee te doen. Sowieso kun je bij veel stands wijn proeven (en kopen), dus autorijden is onverantwoord.
De NS en de busmaatschappij werken prima mee en tegen elven bereiken we het park rond de Westergasfabriek. Tjonge, het is vandaag prachtig weer en de narcissen staan al in bloei. Tja, dat is weer een voordeel met die opwarming van de aarde. En waar komt dat door? Daar ben ik nog niet uit.De Sunday Market is nog in opbouw, straks wordt het hier druk!Kijk, daar links is de ingang van het Little Italy Event. De tickets heb ik al gescoord op internet, want het Event is niet gratis.Hier staan we in de Zuiveringshal, u ziet, er zijn nog maar een paar bezoekers. Maar… waar staat die jongeman van de espresso? We vragen het even, hij staat in het Machinegebouw. We moeten dus naar buiten, een paar stappen terug en dan aan de overkant weer naar binnen.
Kijk, daar is de barista van het Italiaanse koffiemerk Buscaglione. ’t Is een andere jongeman dan vorig jaar, maar de espresso smaakt er niet minder om. Zo krijg ik het thuis toch niet voor elkaar. Ik moet maar eens een cursus volgen.In dit gebouw wordt vandaag ook een cursus ‘Tortellini’ maken gegeven. De deelnemers zijn hard aan het werk. ’t Is net ‘Heel Holland Bakt’, maar naar dat programma heb ik nog nooit gekeken. Overigens, deze cursus wordt georganiseerd door Cucina Originale (http://www.cucina-originale.nl), die hun basis hebben in Italië.En deze jongedame verkoopt heerlijkheden. Daar lusten we wel een bordje van.Met een glaasje wijn erbij natuurlijk.Zo te zien verkopen ze hier leren tassen. Orchideetje kan het niet laten!We lopen weer terug naar de Zuiveringshal.
Ok, we gaan op ons gemak de stands langs. ’t Is nog steeds niet druk, dus we kunnen overal meteen bij.Bij Vacanze Pavesi kun je een scooter (in Italië) huren. Dat scooteren gaan we maar niet doen.Hier valt ook te proeven. Het zijn gelukkig allemaal ‘bodempjes’, want anders sta je zo op je kop. Deze rode wijn bevalt me wel. Doe mij maar een fles.Deze man is vele jaren geleden geëmigreerd naar Italië en heeft daar een eigen olijfbomengaard. Ai, dit is de echte! Onze in Ravenna gekochte olijfolie raakt al aardig op, dus kopen we hier een litertje.Hier kopen we ook iets, maar ik weet niet meer wat. Mijn rugzak begint al aardig vol te lopen.Er loopt hier een jongedame rond die zonder microfoon de mooiste aria’s ten gehore brengt. Ongelooflijk dat er zo’n mooie stem zit in zo’n klein meisje. Ik vraag het even, ze heet Adanya Dunn (https://adanyadunn.com). Is ze Italiaanse? Nee, tot mijn verbazing Canadese, maar wel met Bulgaarse roots.Hier verkopen ze olijfolie uit Sicilië. Prima, voorlopig kunnen we thuis vooruit. Overigens, reisorganisatie Tururi (https://tururi.org) is niet aanwezig. Ze staan ook niet op de lijst met deelnemers. Aan Sicilië brachten we al tweemaal een bezoek en Puglia hebben we ook gezien, dus Tururi missen we niet. Er staat hier wel een aantal andere reisorganisaties, waar we ons oriënteren. Sowieso kunnen we een Stedenreis naar Italië (Turijn?) zelf organiseren.
Hier zijn broodjes vlees te koop. De bodempjes wijn staan voor het grijpen.
Intussen hebben we toch wel trek gekregen van al die uitgestalde heerlijkheden.
Zo’n broodje gaat er wel in en de (mousserende) wijn smaakt er ook prima bij.
Daar koop ik ook een fles van.Inmiddels is het wat drukker geworden.Hier kunnen we Parmaham proeven. Dat zal bekend zijn, Parmaham fabriceer je niet op een achternamiddag. Na de slacht (van het varken) ben je dan bijna twee jaar verder.
Dun gesneden Parmaham smelt op de tong, een bijzondere ervaring. Helaas kunnen we hier niets kopen, we worden verwezen naar de (Italiaanse) speciaalzaken ten lande.Kijk, hier verkopen ze kettingen en armbanden van bloedkoraal. Orchideetje heeft van haar Oma toentertijd een armband en een ketting van ditzelfde bloedkoraal gehad.
Heel bijzonder, want momenteel is koraal beschermd.Het loopt tegen tweeën en het is nu gezellig druk. Ziet u daar boven dat platform?
Ik ga vragen of ik vandaar een overzichtsfoto mag maken.Nou, het mag, dus maak ik twee overzichtsfoto’s.Ok, we zijn rond. Buiten is de Sunday Market in volle gang. Het is een soort braderie, zoals bekend zijn we aan het opruimen, dus schaffen we niets aan. Ongelooflijk, zo warm is het nu ook weer niet, maar velen hebben plaatsgenomen aan de picknicktafels. We hadden gehoopt op een (houtgestookte) pizza, maar helaas, dat stoken op hout mag zeker niet meer.Door het park lopen we naar de bushalte. We bussen naar halte IJ-zijde en daar ontwaren we een Vietnamees restaurant.
Kunnen we een maaltijd meenemen? Ok, dat kan en al snel staan de bakjes gereed.
Op naar de trein en naar huis.
Sowieso hebben we een leuke en zinvolle dag achter de rug.
Iedereen: bedankt!