LF9 NAP-9 route (juni 2014)

Zondag 8 juni 2014
Lage Vuursche – Elburg
Om acht uur genieten we het ontbijt in het ontbijtzaaltje. Prima, er is niets mis met het ontbijt. 84. OntbijtWe rekenen €73,- af en beladen de fietsen. Om twintig over negen gaan we van start. Het is bewolkt, maar al wel 22 graden in de plus.
Ai, gisteravond had ik het al gezien op mijn iPad, ik heb het verkeerde graf gefotografeerd. Opnieuw fietsen we naar de begraafplaats en dit keer ben ik de enige bezoeker. Op de plattegrond staat het duidelijk aangegeven, het is het graf in de hoek. Ook hier moet de grond nog inklinken. Sowieso tragisch dat deze man moest omkomen in een onbenullige lawine. Voor zijn kinderen vind ik het helemaal erg.85. Graf Friso86. Graf Friso De route zou noordwaarts lopen naar Eemdijk, maar de route is verlegd! Net een nieuwe basiskaart aangeschaft! OK, nu ik beter kijk zie ik dat de nieuwe route ook is ingetekend. Gewoon niet goed genoeg gekeken. Nu fietsen we in noordoostelijk richting naar Soest en Amersfoort.
Dit zijn de Soesterduinen, zuid van Soest. Ik ben hier al eerder geweest (Marskramerpad). Sluierbewolking heerst, zou de zon straks goed doorkomen?87. Soesterduinen Feitelijk fietsen we hier al in Amersfoort. Dit is stadspark Schothorst.88. Schothorst Er valt een druppeltje regen, maar als we door het uitgestorven centrum van Amersfoort fietsen barst de bui los. Snel trekken we onze regenkleding aan, het is niet anders. Zou het de rest van de dag blijven regenen?
We fietsen langs het station van Amersfoort. Zullen we op huis aangaan?
Tja, we hebben Hotel Elburg gereserveerd en restaurant Papillon. We moeten maar even doorbijten.
In Bunschoten-Spakenburg staat korenmolen ‘De Hoop’ uit 2009. Het jaartal is geen typefout, het is een nieuw gebouwde molen. We kunnen het dus nog steeds.89. De Hoop90. Info Het haventje van Bunschoten-Spakenburg is overbekend en heb ik al meermalen op de foto staan. Gelukkig is het droog, maar helaas zijn alle restaurants op dit vroege uur nog dicht. Hoewel, we bevinden ons hier in het behoudende deel van Nederland, ik vrees dat vandaag alles dicht blijft.91. Bunschoten-Spakenburg92. Bunschoten-Spakenburg93. Bunschoten-Spakenburg94. Bunschoten-Spakenburg95. Bunschoten-Spakenburg Op een bankje nabij een kinderspeelplaats drinken we wat uit de bidons en eten er wat bij. Je moet toch wat.
Een stukje verder stuiten we op het Nijkerkernauw en slaan rechtsaf. Tijdens de LF Zuiderzeeroute hebben we hier ook al gefietst, maar dat is alweer een aantal jaren geleden. Even voor enen steken we de brug over het Nijkerkernauw over en slaan rechtsaf. Iets verder maak ik achterwaarts deze foto. De temperatuur stijgt naar 23 graden in de plus en we trekken ons regenpak uit.96. Nijkerkernauw Is dit het paviljoen van het Erkemederstrand? Het toont wat verregend en de bediening mag vervangen worden door een nieuw team. Met dat oude team valt geen chocola te maken.
We nuttigen matige koffie (ik) en thee (Orchideetje). Snel maken we dat we wegkomen.97. Paviljoen

Om kwart over twee fietsen we door een zonnig Zeewolde. Zien we daar een Italiaan? We bedoelen een Italiaanse ijssalon? Het klopt en we nuttigen een ijsje.
OK, verder maar weer over een tamelijk saai fietspad. Wel passeren we een groot aantal campings. Nou ja, ’t zijn meer bungalowparken. Veel ‘hondenliefhebbers’ laten hun hond(en) uit, dat is voor fietsers tamelijk irritant.
Hier heet het niet meer het Nijkerkernauw, maar het Veluwemeer. Druk is het wel op het water met allerlei pieremegoggels.98. Veluwemeer Tegen vijven fietsen we Elburg in. Van hier gaan we te voet, het is erg druk en fietsen over kinderhoofdjes valt niet mee.99. Elburg Hotel Elburg vinden we al snel en we krijgen de sleutel van de kamer. De fietsen kunnen binnen op het plaatsje. Koffie en thee krijgen we aangeboden. Heerlijk, we hebben er 84 kilometer opzitten en ik had het wel een beetje gehad. Trouwens, ik ben thuis totaal vergeten om mijn fietsbroek (onder mijn lange broek) aan te trekken. Dat wreekt zich, ik heb een ‘houten’ kont. En dan te bedenken dat ik een jaar of wat geleden rustig 200 kilometer (per dag) aflegde.100. Hotel Elburg OK, douchen, omkleden en tegen half zeven lopen we naar restaurant Papillon (http://www.restaurantlepapillon.nl). Dat is om de hoek, het kan niet missen. Papillon is niet de goedkoopste, maar het eten is 100% en ook de ambiance is prima.
We kunnen buiten zitten, het is prachtig weer. En dan te bedenken dat we vanmorgen in de regen fietsten. Ik bestel een Shiraz. Dat is een rode wijn, maar door de nagenoeg lege fles lijkt het net of het een witte wijn is.101. Shiraz We krijgen warm brood met kruidenboter om vast te beginnen.102. Brood Daarna volgt de tomatenbouillonsoep met mozzarella. Een beetje zout kan na al dat fietsen geen kwaad.103. Soep Liesbeth zelf serveert de parelhoen met morille-jus en romige groenten (voor mij) en sliptong (voor Orchideetje).104. Liesbeth105. Hoofdgerecht Het nagerecht is frambozen Pannacotta wit choco ijs met rood fruit.106. Nagerecht Ik besluit met koffie en Orchideetje met thee.107. Koffie Opnieuw hebben we uitstekend gegeten. Liesbeth: bedankt!
Zoals gezegd, goedkoop is het hier niet, maar alles heeft zijn prijs. We rekenen €85,- af en tegen negenen zijn we weer in Hotel Elburg.