Kerst Lutteweide (dec 2008)

Vrijdag 26 december 2008
De Lutte – Ootmarsum
Om half tien zitten we aan het ontbijt. Ondanks dat we gisteren uitgebreid hebben gegeten hebben we nu toch wel weer trek. Het is geen buffet, maar toch zeer uitgebreid. Wat wil een mens nog meer.

36. Ontbijt

Als ik op de parkeerplaats kom zijn alle banden nog op spanning, maar wel heeft het vannacht behoorlijk gevroren. Dat betekent krabben en niet zo weinig ook. Helaas heb ik geen bus ruiten-ontdooier bij me. Normaal staat de auto in de garage, dan heb je zoiets niet nodig. Tegen half twaalf zijn we bij de VVV in De Lutte. Hier schrijven we ons in voor de Kerstwandeling. Tjonge, we zijn niet de enigen. Het aanpalend weiland staat vol geparkeerde auto’s. Het weer werkt ook mee, het is zonnig en één graad in de plus. Verder staat er nauwelijks wind, prima wandelweer dus. De afstand is 6 of 10 kilometer, maar gelukkig kun je onderweg die keuze maken.37. Blazen 38. Blazen39. Wandelen40. Wandelen41. Blazen42. SoepOm twee uur zijn we weer terug in De Lutte waar we in het verenigingsgebouw worden onthaald op warme chocomel of Glühwein. Ik moet nog een stukje rijden, maar kies toch voor het laatste. Dat smaakt prima! Daarna stappen we in de auto en rijden opnieuw naar Ootmarsum. Tjonge, zo rustig als het gisteren was, zo druk is het nu. Alle parkeerplaatsen staan vol en pas helemaal achteraan bij de AH vinden we een plekje. We lopen een klein rondje. Het verbaast mij dat alle galeries en boetiekjes open zijn. En er wordt nog gekocht ook! Ook Orchideetje kan het niet laten en ze trakteert zichzelf op een sjaal. Zelf heb ik een sjaal voor door de week en één voor zondags, dat is mij meer dan genoeg. O.K., ik zal het wel verkeerd zien.
Tegen vieren lopen we naar de R.K. kerk.43. KerkWe zijn ruim op tijd om een kaartje te kopen en plaats te nemen. We zijn niet de enigen, de kerk is bijna halfvol. Wel is het steenkoud in de kerk. Het orgelconcert is prachtig, veel werken van Balbastre, Bach en Händel. Het concert wordt uitgevoerd door de vaste organist: Egbert Schoenmaker en hij speelt op het beroemde Franz Friedrich Epmann-orgel uit 1814. Dat ze in die tijd al zo’n orgel konden maken. En alles met de hand, de eerste elektrische machines kwamen pas een kleine 100 jaar later. Om kwart over vijf is het concert afgelopen. Wij spoeden ons naar de auto, want we hebben het toch wel erg koud gekregen.
Vanavond doe ik geen pak aan, maar houd gewoon mijn Noorse trui aan. Vanavond gaan we steengrillen en ik vrees dat mijn pak daar erg naar zal gaan ‘ruiken’. Als we in de eetzaal aankomen staat alles al klaar, op het vlees na. Dat wordt al snel neergezet en de hoeveelheid is niet gering. Als ik zo om me heen kijk, is het gezellig druk. Onze steen wordt verwarmd met twee spiritusbranders. Hm, is dit binnen wel 100% veilig? We hebben één keer eerder gesteengrild en toen werden de stenen in een oven opgewarmd. Ach, ik ben wel handig met vuur, ik stam in rechte lijn af van de jager/verzamelaars. Meteen doen we een stukje vlees op de steen en groente. Daarvan hebben we ook een behoorlijk aantal schaaltjes gekregen. Ai, ik vind dit erg leuk. Op zijn tijd een slokje rode wijn, wat wil een mens nog meer.44. SteengrillOpeens komt Radboud de eetzaal in snellen. Ik zie het al, even verderop heeft een echtpaar kans gezien om de complete steengrill in de hens te zetten. Ik denk dat ze teveel boter op de steen doen, wat er dan overheen druipt en dan op de spiritusbrander terecht komt. Tja, je moet wel kijken wat je aan het doen bent. De ‘binnenbrand’ is al snel geblust. Na verloop van tijd verlagen we het griltempo iets. Als je te snel dooreet zit je zo vol en dat is niet de bedoeling. De truc is om in een gestaag tempo door te buffelen. Op die manier kun je een immense hoeveelheid op. Ach, grapje natuurlijk. Hoewel, sommige mensen doen dit echt! En niet alleen tijdens de kerst, maar elke dag. Dat kun je goed zien aan hun immense omvang. De oplossing voor dit probleem ligt voor de hand, maar mij wordt nooit iets gevraagd!
We krijgen het niet helemaal op, maar dat geeft ook niet. Tjonge, wat heb ik lekker gegeten. Als jager/verzamelaar gaat er niets boven een goede steengrill. Als nagerecht krijgen we nog ijs en daarna nog koffie en thee.45. NagerechtOm half elf gaan we naar de kamer, we zijn bijna de laatsten.