Kerst Badhotel Renesse (dec 2019)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons kerstarrangement doorgebracht in het Badhotel Renesse te Renesse, op Schouwen-Duiveland in de provincie Zeeland.

Reisverslag Kerstarrangement Badhotel Renesse
Maandag 24 december t/m donderdag 27 december 2019

Maandag 24 december 2019
Renesse
Tja, eigenlijk hadden we een kerstarrangement willen boeken bij ‘Hostellerie Schuddebeurs’ (https://www.schuddebeurs.nl), ook gelegen op Schouwen-Duiveland. Helaas is de Hostellerie tijdens de kerst gesloten, maar ik kreeg de tip van de uitbater om te boeken bij de Campveerse toren in Veere of het Badhotel te Renesse. Het is de laatste geworden. We zijn zeer benieuwd. Ook zoon- en dochterlief hebben interesse en gaan mee.
Tja, het zijn roerige tijden tegenwoordig, nog net geen ‘oproer’. De boeren gingen woensdag 18 december opnieuw – met hun trekkers – massaal de straat op om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Nu begrijp ik dat er nog veel meer grieven bij de boeren leven, de geest is voorlopig niet terug in de fles. Ik krijg sterk de indruk dat de problemen Carola Schouten – minister van landbouw (en natuur en voedselkwaliteit) – boven het hoofd groeien. Van Mark (Rutte) hoeft zij geen steun te verwachten, hij wil zijn eigen straatje schoonhouden. Overigens, Mark zijn bordje is ook overvol met de problemen rond de immigratie, de (drugs)criminaliteit inclusief afrekeningen, de ISIS-moeders met hun kindjes, CO2, PFAS, de warmtepompen gecombineerd met een pellethaard voor de frisse avonden, de collateral damage in Irak, de verwarde mannen op straat, Zwarte Piet, de vergrijzing, het Oudejaarsvuurwerk, de vreugdevuren, de pensioenen, de politie, de zorg, het onderwijs en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Oh ja, de Belastingdienst, staatssecretaris Menno Snel is op 18 december opgestapt naar aanleiding van de problemen rondom de kindertoeslag. Ik krijg sterk de indruk dat de Belastingdienst zijn ‘eigen oorlog’ voert en zich niets aantrekt van het Ministerie van Financiën. Zal ik een voorspelling wagen? Ok, het kabinet valt binnenkort, dat is een kwestie van weken.
Maar wij gaan er even tussenuit. De weekendtassen zitten in de auto en de benzinetank is vol. Geen ‘witte kerst’, maar ja, de kerst valt zoals altijd veel te vroeg. Is het een idee de ‘kerst’ te verschuiven naar eind januari? Dan is er iets meer kans op een ‘witte kerst’, maar ja, met die opwarming van de aarde zit het er mogelijk helemaal niet meer in. Trouwens, kerst hoeft toch niet persé samen te vallen met het (Germaanse) Midwinterse Lichtfeest? De vrije dagen willen we uiteraard behouden, het meeste werk wordt toch door automaten (robotten) gedaan.
Nou ja, het regent en niet zo weinig ook. Op zich prima na twee extreem droge zomers. Tegen de tijd dat we daadwerkelijk gaan rijden is het droog. Het is tamelijk druk op de weg en er is ook nogal wat vrachtverkeer. Maar, overal waar dat is toegestaan kan ik 100 km/u rijden. Ook waar het sneller mag, houd ik ‘honderd’ aan. Sowieso vanaf medio maart 2020 overdag maximaal ‘honderd’, onder het motto ‘stikstofbeleid’. Nu rijd ik al jaren niet harder dan ‘honderd’. Dit na een paar bekeuringen voor – iets – te hard rijden, omdat ik er van uitging dat ‘120’ was toegestaan. Rond Rotterdam is het erg druk en ondanks navigatie (Sygic) is het lastig om de juiste route aan te houden. Een volgend keer gaan we iets zoeken in een rustiger deel van Nederland.
Tegen vieren bereiken we Badhotel Renesse (https://www.badhotelrenesse.nl).
Kijk, daar is het en het ziet er feeëriek uit.We hebben een arrangement, dus we hoeven ons niet over het menu te buigen.Het inchecken verloopt vlot, maar gister had ik al elektronisch ingecheckt. Nou, dat is voor het eerst (in een hotel). Dat zal wel de toekomst zijn. De volgende stap is dat de receptie niet meer bezet is, je opent de hoteldeur met je mobiel danwel smart-horloge. Dan staat er zo’n robotje (al in Japan gezien) die je persoonlijk welkom heet, want dat ding scant je mobiel en weet wie er voor hem/haar/het staat. Een ander robotje pakt je koffer/weekendtas op en rolt voor je uit naar de kamer. Een trap of lift is natuurlijk geen probleem. Op de kamer vraagt een hi-tech apparaat of je iets wilt drinken en zo ja: wat. Dat vragen gaat in de taal die je op je mobiel hebt ingesteld. Fictie? Over een handvol jaren is het zover.
Zullen we even een ronde lopen na de lange autorit?
In Renesse zijn we vaker geweest. Toch komt het me niet echt bekend voor. Hebben we niet tijdens een wandeling in die Pizzeria koffie gedronken?Naar Santiago gaan we niet doen, ’t is nét iets te ver weg.Naar de Jacobuskerk gaan we ook niet, de kerk is hermetisch gesloten. De gotische kerk is gebouwd in de 16e eeuw en het hoofdaltaar is gewijd aan Jacobus Maior (ook genoemd Jacobus de Meerdere of de Oudere), de heilige van Santiago. Vandaar dat de kermis in Renesse omstreeks 25 juli valt, de naamdag van Jacobus. We kunnen vanavond om 22.00 uur de kerkdienst bijwonen. Dat doen we maar niet, want de Jacobuskerk valt onder de Protestantse Gemeente. Ik ga mij daar niet in verdiepen, maar het klinkt mij tamelijk orthodox in de oren.
’s Zomers zal het hier wel bruisen van het leven, nu ziet het er uitgestorven uit. Of zit iedereen binnen?Het (markt)plein is op de schop. Tja, met die opwarming van de aarde kun je gewoon ’s winters ‘doorstraten’. Zo ‘heb’ elk nadeel zijn voordeel.Ok, we hebben het wel gezien en lopen terug naar ons hotel. Kijk, het restaurant ziet er toch prima uit. Helaas, na die verschrikkelijke cafébrand in Volendam (nieuwjaarsnacht 2000- 2001) moet alle dennengroen worden geïmpregneerd. Dat is erg duur en eigenlijk niet te doen. Van mij persoonlijk hoeven die dennentakken niet, ik moet meteen aan die cafébrand denken.Deze foto sturen wij naar iedereen in onze familie-app. Dat sturen van kerstkaarten is sowieso een aflopende zaak.Dit is ‘onze’ tafel voor de komende dagen. Orchideetje showt het kerstmenu voor vanavond.Ik ga vanavond voor een fles Syrah van Montgravet.Deze wijn komt uit het zuiden van Frankrijk van de koelste percelen in de Languedoc, in de buurt van Limoux tegen de voet van de Pyreneeën. De wijnmakers van Montgravet gebruiken alleen het mooiste fruit voor deze monocépage van Syrah. De wijn smaakt vol en rond met een pittige smaak van bessen en kersen. De structuur is buitengewoon soepel.Zoonlief kiest de vissoep, maar wij gaan voor de Rundercarpaccio.
Het gerecht ziet er goed uit en smaakt prima. Is er geen warm (eigengebakken) brood bij? Of desnoods knäckebröd? Helaas, dat vind ik wel een beetje jammer. De eerste glazen wijn vragen gewoon om een ‘bodempje’. Ik laat mij vertellen dat de vissoep prima smaakt.Orchideetje gaat voor de Kabeljauwhaas, wij gaan voor de Kalfssukade.
De foto komt qua belichting niet heel goed ‘uit de verf’, maar gerechten fotograferen is net zo lastig als portret. Sowieso maak ik alle foto’s met mijn iPhone, mijn Nikon heb ik thuis gelaten. De Kabeljauwhaas is prima en ook de Kalfssukade bevalt mij uitstekend. Het is net ‘oma’s’ draadjesvlees.Als laatste wordt een chocoladedessert gepresenteerd. Sowieso is de bediening professioneel en zeer attent. Het dessert ziet er goed uit en smaakt prima.We besluiten met espresso/thee. Op de kamer kunnen we geen koffie/thee bereiden.
Overigens, de kamer is niet heel groot, maar voor ons groot genoeg. Om daar koffie/thee te bereiden is lastig en aan tafel is het net zo gezellig. Tegen achten lopen we naar onze kamers. Wij kijken nog even naar het journaal. Het journaille is ook met vakantie, dus is er geen nieuws. Mijn meegenomen DAB+ radio doet het niet. Mogelijk zit er veel staal verwerkt in het gebouw óf het signaal is hier te zwak. Er wordt veel reclame gemaakt voor DAB+, het geluid is inderdaad formidabel, maar sowieso is het signaal erg zwak. Mocht u een DAB+ radio overwegen, controleer dan eerst of het signaal wel de beoogde locatie van de radio bereikt. Voor de zekerheid, koop een DAB+ radio waar ook internetzenders mee te ontvangen zijn.
Ik neem mijn iPad ter hand, daar staan 250 boeken op. Hm, voorheen moest je je boeken (eventueel per stuk) synchroniseren met ‘iBooks’ op de iMac, tegenwoordig werkt ‘Boeken’ op de iMac via de iCloud al je boeken bij op al je apparaten. Alle boeken staan dus ook op mijn iPhone. Nu beschik ik over ruim voldoende geheugen (op de apparaten), maar ik ben van plan om de komende tijd een aantal boeken te (her)lezen en daarna het boek te verwijderen uit de iCloud en van alle apparaten. In de map ‘documenten’ op mijn iMac bewaar ik de boeken wel, dus ‘weg’ zijn ze niet.
Tegen tienen houden we het voor gezien.