Woensdag 26 december 2019, 2e kerstdag
Renesse – Middelburg – Renesse
Om negen uur genieten we het ontbijt. Ik laat het me weer goed smaken.Om kwart over tien rijden we naar Middelburg waar we een half uurtje later arriveren.
We parkeren weer op de Hof van Tange en lopen naar het Zeeuws Museum. Kijk, hier is de entree.Toegang betalen (€11,-), de rugzakjes en de jassen gaan in een kluisje en we beginnen op de 1e verdieping met ‘mode’.Het mannenpak spreekt mij wel aan, het is dat ik geen Zeeuw ben, anders bestelde ik zo’n sjiek kostuum.Bij de hoofddeksels is geen informatie aanwezig, dus ik weet niet wat ik hiermee moet.Dit is de outfit waar de suppoosten mee zijn gekleed.We bestijgen de trap (een lift is er ook) en komen op de wisseltentoonstelling ‘Nooit meer Werken’. De eerste tekst is slecht leesbaar, vooral de eerste alinea, daarom type ik deze even over, want dit onderwerp spreekt mij erg aan.
Nooit meer Werken
Werken geldt eeuwenlang als een teken van geestelijke
armoede. Liggend en luierend kun je namelijk veel beter nadenken
over de grote vragen van het leven. Fysiek werk wordt gedaan
door slaven, dagloners en seizoenarbeiders. Werken krijgt
pas meer aanzien onder invloed van het protestantisme,
aanvankelijk als een manier om God te dienen. Mensen gaan
harder werken dan nodig is om van te leven. Ze lenen geld om
in groeiende bedrijvigheid te investeren en leggen zo de basis
voor de enorme welvaart en overproductie van vandaag.De volgende foto’s laat ik voor zichzelf spreken.Er draaien hier video’s, die het gebruik van trekpaarden toentertijd laten zien. Toentertijd? Of zien we hier een beeld van de toekomst als de olie op is? Laten we in elk geval de ‘werkpaarden’ behouden, de ‘luxe paarden’ (stikstof!) mogen wat mij betreft naar de slager.We gaan naar de 3e verdieping, naar de afdeling ‘Dit is Zeeland’.De eerste vijf foto’s laat ik voor zichzelf spreken.Over het schilderij van Jan Toorop is wat meer te vertellen, lees ik in de flyer, die hier ligt.
Jan Toorop is een graag geziene gast op de hofstede De Brouwerij in Domburg. Verschillende leden van de familie Louwerse worden tijdens één van zijn vele bezoeken vastgelegd. Hij tekent en schildert hen in huis of buiten aan het werk in de boomgaard en op het land.
Toorop die zich net tot het katholicisme heeft bekeerd, is gefascineerd door de vrome inborst van de Zeeuwen. Deze wordt op dit schilderij verbeeld door de warme gloed die de familie tijdens het gebed omringt. Het schilderij wordt een luministisch schilderij genoemd; het is geschilderd met licht. In dit werk zijn boer Bram Louwerse en zijn twee jongste dochters, Johanna en Adriana Maria, in gebed verzonken.Gebed voor de Maaltijd is vermoedelijk in 1909 gekocht door Ernst en Gertrud Flersheim uit Frankfurt am Main. Zij zijn bevriend met Jan Toorop en bezitten meer werk van hem.
In 1937 vluchten de Joodse Flersheims voor de nazi’s naar Amsterdam. Hun in Duitsland achtergelaten bezittingen, inclusief kunstcollectie, worden geconfisqueerd. Het echtpaar wordt tijdens de bezetting opgepakt en in 1944 in concentratiekamp Bergen-Belsen omgebracht.
Onbekend met deze voorgeschiedenis koopt het Zeeuws Museum het schilderij in 1981. Als dit in 1999 bekend wordt, treedt het Zeeuws Museum na advies van de restitutiecommissie in contact met de erfgenamen. Het museum koopt het werk van de erfgenamen opnieuw aan met steun van de Vereniging Rembrandt, het Fonds Leppink-Postuma, de Mondriaan Stichting, de Provincie Zeeland en particuliere schenkers.
De volgende foto’s spreken weer voor zichzelf.Ok, op naar de hoogste etage, naar de ‘wonderkamers’.Ik laat de foto’s weer voor zichzelf spreken.We lopen helemaal naar beneden, naar het restaurant. Daar laat ik me de erwtensoep goed smaken.Mooi, we zijn rond, het Zeeuws Museum is de moeite waard. We lopen naar de parkeerplaats – ook vandaag weer gratis, Middelburg bedankt! – en rijden richting Renesse. Aan het Veerse Gatdam ligt het Noordzeestrand. Daar nemen we even een kijkje. Overigens, enige tientallen jaren terug brachten we een vakantie door in Vrouwenpolder, dat dorp ligt hier vlakbij.Tegen vieren zijn we in Badhotel Renesse en nemen plaats in de lounge. Voor mij weer Glühwein, dat is me gister goed bevallen.
Douchen, omkleden en om zes uur lopen we naar het restaurant.
Het menu voor vanavond staat al op tafel en ziet er goed uit.Vanavond ga ik voor de Tempranillo van Ramon Roqueta. Ik proef tonen van rijp rood en zwart fruit, lichte aroma’s van eikenhout, wat drop en chocola, en een zachte romige structuur.Het eikenblad op het etiket symboliseert kracht en vernieuwing, het wiel herinnert aan de traditionele manier van druivenplukken, de vurige vlam staat voor familie en een veilig thuisfront. Druiven vormen de pure expressie van het ambacht.Ook vanavond wordt het diner muzikaal begeleid door ‘Carrouselmusic’.
Het eerste gerecht is een Carpaccio van gerookte eendenborst. Dat smaakt mij prima en combineert goed met de rode wijn. Helaas, ook dit keer geen warm (eigengebakken) brood.Het tweede gerecht is grietfilet. Prima, maar de schaar van krab kan mij niet zo bekoren. Het is een heel gepeuter om het (weinige) vlees tevoorschijn te toveren. Bij vis hoort witte wijn, maar ik trek mij niet zoveel aan van geboden. De rode wijn smaakt er wat mij betreft prima bij.Het derde gerecht is hertenbiefstuk. Het stuk oogt klein op het bord, maar het was toch een behoorlijke hoeveelheid. Mals, goed doorbakken, maar net niet ‘te’. Orchideetje treft een stuk hert dat aan de dikke kant is. Middenin is het nog iets te rauw.Het vierde en laatste gerecht is panacotta. Dat smaakt prima, maar helaas is er geen slagroom bij (daar ben ik een liefhebber van). Overigens, beter de bol ijs in tweeën verdeeld, dat oogt iets royaler.We besluiten weer met espresso/thee.Ok, al bij al prima gegeten. Tegen tienen zijn we weer op de kamer en kijken nog even naar het journaal. Nieuws is er eigenlijk niet. We pakken vast een en ander in, morgen op huis aan.
Donderdag 27 december 2019
Renesse – Thuisreis
Om kwart voor negen genieten we het ontbijt. Daarna pakken we verder in, checken uit en rekenen de genoten drankjes af. Op naar huis! Ons kerstarrangement zit er weer op.
We hebben het prima naar ons zin gehad! Badhotel Renesse: bedankt!