Kerst Ameland (dec 2016)

Maandag 26 december 2016
Ballum – Nes – Ballum
Vanaf kwart over negen genieten we het ontbijt. Tja, gisteravond is het aardig laat geworden (voor ons doen). Ai, George Michael is overleden. Ik was geen fan van hem, maar toch is het tragisch, hij is maar 53 jaar oud geworden. Aan hartfalen zo te lezen. Drugs zijn niet zo best voor je hart, dat moge bekend zijn. Wat extreem slecht is voor je hart dat zijn pijnstillers. En dan bedoel ik geen paracetamolletje, maar bijvoorbeeld Viox (is inmiddels van de markt gehaald). En dan niet één pilletje per dag, maar veel meer en gedurende vele jaren. Prince lustte ze ook graag en Michael Jackson. En Elvis natuurlijk. Ze zijn ons alle ontvallen.
Het is zonnig, het weer ziet er veel beter uit dan gisteren.
Het is al half elf geweest als we de fietsen pakken. Het waait, om niet te zeggen: het stormt. Tjonge jonge, het gaat echt behoorlijk tekeer. Nu snap ik waarom ze geen echte kerstboom op het terras zetten. Die was mét de kerstversiering de lucht ingegaan.
Die lichtjes die er nu staan houden het wel. Over de Smitteweg gaat het. Fietsen hoeven we niet, we worden door de harde wind vanzelf vooruit geduwd. Aan de terugtocht durf ik niet te denken. Een plaquette. De ‘geest’ die onderin valt waar te nemen ben ikzelf. Dat marmer spiegelt nogal. Sowieso een verkeerde materiaalkeus, maar dat zie je helaas veel vaker. Inderdaad, we zijn inmiddels bij de dijk aangekomen en hier staan de dijkwachters.
Dat touw dient er natuurlijk voor om te voorkomen dat de voorste man wegwaait. De voorste man is goed bezig, dat zie je meteen. Rechts ligt de dijk en links weiland. Mooi toch! Dit is minder mooi, dit sijsje had zijn vlieguren erop zitten. Zo is de natuur, meedogenloos. In de verte ligt Nes, maar met de snelheden die we nu halen duurt het niet lang. Dit zijn toch jonge zwanen? Ik meen dat zwanen in het voorjaar broeden, maar nu is het eind december. Ook Nes heeft een dorpstoren en daar parkeren we de fietsen. Ai, de OudejaarsKuier missen we. Dat lijkt me best leuk. Zouden ze onderweg Glühwein en een ‘Nobeltje’ verstrekken? Dan kan het rustig vriezen dat het kraakt. Ik vermoed dat hier toentertijd de Noord- en ZuidHollandsche Redding Maatschappij kantoor hield. Momenteel – na fusie – heet het de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Zo te zien is er nu een Makelaardij gevestigd. Sowieso is de KNRM actief op Ameland. Best wel een ludieke handwijzer en ik krijg de indruk dat alle borden naar de voordeur wijzen van dit restaurant. Ook in Nes staan de nodige oude panden. ’t Is niet te geloven maar deze struik staat gewoon in bloei. Dat komt zeker door de warme golfstroom. En nog een fraai pand, de ‘Vistil’ geheten. Wie is dit nu weer? Ok, ’t is Kardinaal De Jong. Zouden ze hier nog ‘boeren’? Deze kerk ‘oogt’ vreselijk scheef. Of ligt dat aan mij? Dit pand is wat kleiner, maar ziet er wel erg leuk uit. Dit is de kerk van de Doopsgezind-Gereformeerde gezindte. Het gebouw ziet er niet uit als ‘kerk’, en ik ga ervan uit dat er mettertijd een andere bestemming voor het pand gezocht moet worden. Kijk, als hobbyist kun je hier natuurlijk elke dag je hart ophalen. Hoho, niet zo snel, links zie ik een leuk restaurant. Binnen ziet het er goed uit, echt een plek om te ‘loungen’. Ik bestel Glühwein en ik moet zeggen dat deze lang niet slecht is. Ok, niet zo goed als in Duitsland natuurlijk. Zullen we nog wat nuttigen? In een complete lunch heb ik geen trek, maar Appeltaart begeleid door cola gaat er altijd wel in. We zitten binnen (aan het raam) en buiten ziet het er gezellig uit. Ook de vogels hebben niets te klagen. Eigenlijk had ik nog even in Buren willen kijken – al viel dat dorp me in september behoorlijk tegen – en nog wat op het Natuurreservaat willen fietsen.
Maar dat gaan we niet doen, daar waait het veel te hard voor. We besluiten Nes in noordelijke richting te verlaten en dan over het fietspad achter de duinen naar Ballum te fietsen. Ik hoop dat we dan enigszins beschut fietsen.
Dat naar het noorden fietsen lukt prima en bij deze paddenstoel moeten we linksaf. Ai, nog 7,6 kilometer. Het stormt echt en beschutting is er niet. Het is echt afzien, maar het lukt ons. Over die 7,6 kilometer doen we bijna een uur! Maar ja, dan hebben we de kerstmaaltijd straks écht verdiend.
Op de kamer komen we eerst even bij. Dan douchen en omkleden en tegen zessen lopen we naar het restaurant. We krijgen weer een glas champagne ingeschonken, gevolgd door een hazepeper bonbon. Het is een soort paté, wel erg lekker. Als eerste gerecht komt Paling op tafel met Ponzu en Biet. We drinken er een Crudo Cataratto Zibibbo Terra Siciliane 2015 bij. Uiteraard komt deze witte wijn uit Italië, uit Sicililië. Fris exotisch fruit, en bovendien een biologische wijn. Als tweede gerecht volgt Eend met Wortel en Gember. Dit gerecht wordt begeleid door een Orenia AOC Duche D’Uzes, Philippe Nusswitz 2015. Een Grenache met iets van noten. Deze witte wijn is heel zacht van smaak. Als derde gerecht volgt Tarbot met Bloemkool en Coquille. We drinken er Pinotage Blanc Aaldering Stellenbosch 2016 bij. Dit is een frisse witte wijn met veel smaak uit Zuid-Afrika. Eigenlijk is het een rode wijn, maar door filtering wordt de rode kleur er helemaal uitgehaald. Maar door dit proces houdt de wijn wel de volle smaak van de Pinotage. Als vierde gerecht Wild zwijn met Appel en Pompoen. We drinken er Syrah Barrica 12 meses, Méndez Moya 2009 bij. Dit is een pure Syrah met heel veel body en smaak uit Zuid-Spanje. Het is een biologische wijn zonder toevoegingen. Als vijfde gerecht volgt een pré dessert. Het is chocolade-ijs. Als zesde gerecht volgt Bloedsinaasappel met Mascarpone en crème van koffie. We drinken er Tokaji Aszú, Chateau Dereszla 5 Puttonyos 2009 bij. Dit is een hele bijzondere dessertwijn. Deze wijn heeft een prachtige goudkleur. Het is kwart voor elf, gelukkig niet zo laat als gisteren, morgen weer vroeg op. Het is mooi geweest, opnieuw meer dan goed gegeten. Op naar de kamer.