Groot-Frieslandpad (nov 2015)

Zondag 29 november 2015
Nieuwe Niedorp – Medemblik
Tegen half zeven gaat de wekker. Gisteravond ging tussen zeven en elf uur een storm van bijna orkaankracht over ons heen. Wat een herrie! Het leek of er een trein met geweld door de bomen langs het voetbalveld raasde. Geregeld dacht ik dat ik met tent en al de lucht in zou vliegen. Gelukkig hield mijn tent het. Pas na elven viel ik in slaap.
Zoals altijd bereid ik twee bekers thee en havermoutse pap. Om tien voor acht heb ik ingepakt en kunnen we op weg. Hoewel, Reino is altijd razendsnel en al vertrokken.
De route over de Groene Pade en de Weelkade durven we niet aan, daarom lopen we over de verharde weg via Oosthoeve naar Aartswoud.
Onderweg zie ik deze fraaie boerderij.63. Boerderij Tegen half negen lopen we Aartswoud in. Het spettert en daarna begint het echt te regenen. Eerst trek ik mijn regenjack aan en daarna toch maar mijn regenbroek. Dat is een lastig ding om aan te trekken, dus daar wacht ik altijd zo lang mogelijk mee.64. Aartswoud In Aartswoud staan best wel een paar leuke pandjes. Met de regen valt het ook wel mee, dat zul je altijd zien.65. Pand66. Pand Dit moet wel een bermmonument zijn. Maar ja, zet er dan alstublieft een informatiebordje bij.67. Bermmonument Twintig minuten later lopen we opnieuw Aartswoud in. Hoe zit dat eigenlijk?68. Aartswoud Best wel mooi wonen zo met je eigen brug.69. Pand Ik maakte me al een beetje zorgen over het pad langs de Molensloot naar het oord Lambertschaar. Is dat ook zo’n doordrenkt graspad? Gelukkig, het blijkt een schelpenpad te zijn, dat loopt prima weg.70. Schelpenpad71. Schelpenpad Kijk eens wat een leuk trapgevel-pand in Lambertschaar!72. Trapgevel Medemblik staat op de handwijzer, maar wij lopen natuurlijk niet de kortste weg.73. Handwijzer We lopen een stukje op met de N239 waar we een benzinepomp ontwaren. Daar genieten we een bekertje koffie. Ik doe meteen mijn regenpak uit. Het waait nog behoorlijk, maar het is in elk geval droog.74. Benzine Even na elven steken we de A7 over.75. A7 Daarna nog 500 meter langs de N239 en na de grasdrogerij wordt het weer landelijk.76. Landelijk Tegen twaalven lopen we Twisk in.77. Twisk Leuke pandjes staan er hier plenty. De laatste is (was?) te koop. Sla snel uw slag, voordat het te laat is!78. Pand79. Pand80. Pand81. Pand82. Makelaar Twisk heeft een echt station waar de toeristische spoorlijn langskomt. Gelukkig staat er een informatiebord.83. Station84. Info85. Detail info Er gaat toch niets boven wonen aan het water.86. Boerderij De Dorpskerk in Opperdoes (van de aardappels). Op 8 mei 2013 heeft de Protestantse Gemeente het gebouw afgestoten en nu kunt u er terecht voor een scala aan activiteiten.87. Kerk Kijk, de stoomtrein! Ik dacht dat het ding niet reed tijdens de wintermaanden, maar dit is hem echt. Sowieso is het geen optie om met de stoomtrein naar Hoorn te reizen, het duurt gewoon te lang.88. Stoomtrein89. Stoomtrein Trouwens, halen we de bus van 13.03 uur? Anders moeten we een uur wachten. Het is ook weer gaan regenen, dus ik zet alle zeilen bij. In Medemblik passeert de bus me, het is nog een paar honderd meter naar de bushalte. OK, gehaald en nog 40 seconden over ook! Op naar Hoorn, daar doet de bus 44 minuten over. En dan de trein, nou, we zijn op tijd weg want er wordt storm verwacht!90. Storm Om kwart over vier ben ik thuis, dat is toch mooi op tijd. Vandaag hebben we er een dikke 20 kilometer opzitten en daarmee zit het Groot-Frieslandpad er (voorlopig) op.
Reino, Sjef en Johan: bedankt!