Najaars-arrangement ’t Heinenhoes (nov 2015)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws.
Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons herfstarrangement doorgebracht in: ‘t Heinenhoes (www.heinenhoes.nl/) te Anderen in Drenthe van
vrijdag 20 november t/m zondag 22 november 20151. Heinenhoes

Vrijdag 20 november 2015
Anderen
Vanmiddag gaan we naar Anderen, naar ’t Heinenhoes, naar Dick en Sandra. Voor de tiende keer alweer! Nu ik toch aan het tellen ben, dit wordt ons 25e arrangement! En dat sinds 2005, we hebben toch goed ons best gedaan.
Eerst de auto wassen, zo durf ik er niet de weg mee op.
Daarna nog wat mails beantwoorden, de rest doe ik wel in Anderen met de iPad.
Lunchen, de weekendtassen in de auto en om twee uur vertrekken we. Eerst nog tanken, het lijkt wel of het niet uitmaakt of je de auto veel of weinig gebruikt, op raadselachtige wijze staat de benzinemeter steeds in het rood.
Tja, we gaan niet met de trein, dus geen Metro. Maar toch, de terroristische aanslagen op vrijdag de 13e november in Parijs houden de wereld bezig. En dan te bedenken dat ik precies een maand geleden nog in Parijs was! Ai, ik had een voorgevoel, ik voelde mij helemaal niet op mijn gemak in die gigantisch grote Parijse stations. Het zal bekend zijn, acht daders pleegden zes aanslagen.1. Kaart aanslagen Parijs Er waren meer dan 130 doden en meer dan 400 gewonden te betreuren. Zes daders hebben zichzelf opgeblazen, de zevende werd uitgeschakeld door de Franse politie en een achtste is ontkomen. Van die achtste is tot op heden geen spoor gevonden, mogelijk houdt hij zich schuil in Brussel. Hij zou het brein zijn achter de aanslagen. Nou brein… drie zelfmoordterroristen bliezen zich op buiten het voetbalstadion Stade de France. De wedstrijd was toen al een klein halfuur aan de gang! Het was natuurlijk de bedoeling om de aanslag te plegen op het moment dat de supporters het stadion zouden betreden.
Ze waren dus een uur te laat!! Dat heeft natuurlijk vele levens bespaard!
Tevens drongen in vijf restaurants/cafés/bars vijf terroristen naar binnen. Daarbij kwamen in totaal 39 mensen om het leven.
De ergste aanslag vond plaats in de concertzaal ‘Bataclan’. Drie terroristen drongen binnen en doodden met automatische vuurwapens (Kalashnikov’s begrijp ik), 89 mensen. De schietpartij duurde tien tot twintig minuten. Ik denk dat toen de munitie op was.
Slecht voorbereid door de terroristen, maar een geluk voor de concertgangers.
De politie viel na twee uur(!) de concertzaal binnen. Twee terroristen bliezen zich op, de derde werd door politiekogels geveld. Hoeveel bezoekers waren er eigenlijk in totaal?
Ik kan dat nergens vinden.
Trouwens, als ik goed tel kom ik op 10 (tien) daders. En dan is er ook één ontsnapt, dat maakt dus 11 (elf). Of tel ik sommigen dubbel?
De aanslagen zijn opgeëist door de Islamitische Staat. De Franse president Hollande kondigde ’s nachts de noodtoestand af voor het hele land. Scholen bleven de 14e dicht en vele evenementen zijn afgelast. Als vergelding heeft de Franse Luchtmacht zijn aanvallen op de Islamitische Staat verhoogd. Nou, ik kan Hollande wel meteen vertellen dat de ISIS niet wakker ligt van wat conventionele bombardementen. En dan te bedenken dat Hollande over de middelen beschikt die wél het verschil maken!
OK, we hoeven ons geen illusies te maken, wij (Europa) zijn niet veilig. Er komen nog meer aanslagen totdat de Islamitische Staat vernietigd is. En helaas, als individu kun je niet veel uitrichten. We moeten er maar mee zien te leven.
Op 14 november verklaarde onze Minister-president Mark Rutte: ‘ISIS is onze vijand, daarmee zijn we in oorlog’. Hij is wat laat, ISIS heeft ons al meteen de oorlog verklaard toen Nederland met zes (later vier) F16’s ISIS begon te bombarderen. En wat nu Mark?
De Koninklijke Landmacht inzetten is geen optie. De tanks zijn verkocht (en de laatste 18 cadeau gegeven aan Duitsland), de Artillerie beschikt nog over 18 Pantserhouwitsers, en de paar brigades die we nog over hebben zijn onderbemenst. De militairen mogen niet meer in uniform over straat, want dat zou te gevaarlijk zijn. Kijk Mark, om te beginnen zou je de militairen weer in uniform mét persoonlijk (halfgeladen) wapen de straat op kunnen laten gaan. Verder beschikt de Koninklijke Landmacht over een paar duizend reservisten. Idem dito uiteraard. En de gepensioneerde beroepsmilitairen? Zouden die alstublieft hun Diemaco C7 op kunnen halen? Tja, het verhogen van het dreigingsniveau van beperkt naar substantieel schiet niet echt op. Wat moet je nu met zulke ‘kreten’? (https://www.nctv.nl/onderwerpen/tb/dtn/opbouw/).
Kijk, stel dat in ‘Bataclan’ twintig of dertig bezoekers over een vuurwapen hadden beschikt. Dan waren er mogelijk geen 89 doden te betreuren geweest, maar misschien acht of negen. Uiteraard ‘stel’ ik dat, zeker weten zullen we het nooit. In elk geval voel ik mij veilig als ik vrijdagavond bij de Klaagmuur (in Jeruzalem) sta en ik zeker 20 à 30 bewapende Israëliërs zie.
Na een paar dagen blijkt dat zeker drie terroristen uit Brussel komen. En nog steeds is één van hen voortvluchtig. Is Salah Abdeslam naar Brussel gevlucht? Of gaat hij elders een volgende aanslag in gang zetten? In Brussel worden ze er knap zenuwachtig van.
Tja, <sarcasme/aan> de Zwarte Pieten-discussie begon net lekker op gang te komen, maar raakt nu compleet ondergesneeuwd <sarcasme/uit>.
Ik hoor op de radio dat er van 30 november tot 11 december in Parijs een Klimaatconferentie wordt gehouden. Dat was mij niet bekend, maar je kunt ook niet alles bijhouden. Gaat dat nog door?
In Israël is het de laatste weken ook niet pluis. De ene na de andere aanslag vindt plaats door Palestijnen. Met een auto inrijden op een bushalte is momenteel populair en ook het neersteken van een willekeurige Israëlische burger of militair met een mes of zelfs met een schaar. Kunnen we in maart 2016 nog veilig naar Israël?
OK, het is druk op de weg. Veel vrachtverkeer, dat is een teken dat het de goede kant opgaat met de economie. Het is zonnig, toch krijgen we onderweg nog een bui voor onze kiezen. Helaas, het weer ziet er komend weekend niet al te gunstig uit met veel bewolking en regen, maar sowieso zullen we ons wel vermaken.
Even na vijven zijn we in Anderen. Kijk, dat is het Heinenhoes. Het schemert al behoorlijk.2. Heinenhoes We checken in en wisselen de laatste nieuwtjes uit met Sandra. Er ligt een nieuwe flyer, die neem ik mee om in te scannen. Bij deze!3. Scan Op naar de kamer, dat is (bijna) altijd dezelfde.4. Kamer Zullen we nog even de benen strekken? We hebben tenslotte anderhalf uur in de auto gezeten. Inderdaad, dit is Anderen, het is een echt Drents dorp.5. Wandeling Na de wandeling bereiden we thee op de kamer. De iCreate (Apple-blad) viel vanmorgen in de bus, die heb ik meegenomen. Tegenwoordig krijg ik de iCreate ook digitaal, dat is erg handig. Hm, dit keer is er niet zoveel voor me bij. Er is een nieuwe Apple TV uit. Dat is geen TV, maar een vuistgroot kastje waar je content mee naar je TV kunt streamen. En er kan nog veel meer mee. Nou, voorlopig heb ik geen ‘werk’ voor dit kastje.
Ik heb wel zin in een sherry en loop daartoe naar de ‘Eetkamer’. Mijn iPad gaat mee, WiFi draait als een speer. Toch pak ik na het beantwoorden van een enkele mail een papieren boek. Dit boek hebben we al een aantal jaar in huis. Het is ‘Pratend Voorwaarts’, van Eildert Mulder. Hij was eind jaren zeventig van de vorige eeuw tolk Arabisch in Libanon bij Dutchbat Unifil. Hm, ik merk al snel dat het boek echt iets is voor de insiders, een willekeurige lezer zal het niet aanspreken. Tjonge, zo lang geleden alweer. Tja, de oorlog van 1982 zat eraan te komen, dat voelde iedereen wel aan zijn water. OK, dat jaartal wisten we niet, maar dat het oorlog zou worden, dat stond als een paal boven water.
Mooi, het is bij halfzeven, we kunnen aan tafel.
Het voorgerecht komt door. Het is Ardennerham met salade en (eigen gebakken) brood. Dick is een ware kunstenaar in het bakken van brood. Ik drink er een rode wijn bij, het glas staat zeker net buiten beeld.6. Voorgerecht7. Rode wijn Het hoofdgerecht is kabeljauw met venkel, worteltjes, selderij en aardappel met knolselderij. Ik bestel er een witte wijn bij.8. Hoofdgerecht9. Witte wijn Het nagerecht is huisgemaakte appelsorbetijs en notenappeltaart. Ik drink er een dessertwijn bij.10. Nagerecht11. Dessertwijn Als laatste koffie/thee met chocolaatjes.12. Koffie Zoals altijd voortreffelijk gegeten, vooral de notenappeltaart was bovenaards.
Tegen negenen gaan we naar de kamer.

Zaterdag 21 november 2015
Anderen – Groningen – Anderen
Van tien voor negen tot tien voor tien genieten we het ontbijt. Dat is zoals altijd weer keurig verzorgd. Gaan we nog even naar Groningen? Ik wil nog naar de ‘Bever’, de bekende buitensport-speciaalzaak. Gaan we parkeren in een parkeergarage? De vorige keer kwamen we in parkeergarage ‘Bios’ terecht en daar kon ik pas na heel veel keren en draaien wegrijden. We horen van Sandra dat je de auto ook kunt neerzetten op de P/R in Haren. Vandaar rijdt er elke 10 minuten een bus naar het centrum van Groningen.
Maar eerst maak ik nog een foto van ’t Heinenhoes. Links op de foto is nog wat van Anderen te zien.13. Heinenhoes OK, we gaan toch helemaal met de auto, maar moeten gewoon naar een andere parkeergarage. Volgens mij heet dat ding (gelegen vlakbij ‘Bios’), parkeergarage ‘Centrum’. Mooi, het lukt. Deze parkeergarage heet ‘Museum Centrum’.
Een foto van de Martinitoren hoort er natuurlijk bij. De VVV hebben ze ondergebracht in dat foeilelijke blauwachtige gebouw achter de schommels. Ik neem aan dat die schommels hier tijdelijk geplaatst zijn.14. Martinitoren Mijn lijstje boodschappen bij de ‘Bever’ werk ik probleemloos af. Op naar de boekhandel Van der Velde, Orchideetje gaat op Sint-Nicolaas voorleesboeken uit. Dat lukt ook, maar als we weer buiten komen blijkt het te regenen.
Hm, ’t is misschien een goed idee om de KMA te genieten bij La Place. Tja, we moeten V&D toch een beetje steunen, het schijnt niet zo goed met ze te gaan. Als we weer op straat staan blijkt het nog veel harder te regenen.
Ik had nog even naar de Apple store willen gaan (’t is eigenlijk een iCentre), maar dat is een heel eind lopen en daar regent het toch wel te hard voor. Ach, die Apple TV koop ik voorlopig toch niet. Zouden ze de nieuwe iPad Pro al in de winkel hebben liggen? Niet dat ik hem ga aanschaffen, maar alleen even kijken (‘kaike-kaike-maar-niks-kope’).
OK, we besluiten om op ‘huis’ aan te gaan, oftewel naar ’t Heinenhoes.
Daar lees ik het boek van Eildert Mulder uit. Overigens, samen met Thomas Milo (ook een arabist, die na hem tolkte in Libanon) heeft hij het boek ‘De omstreden bronnen van de Islam’ geschreven. Voor de liefhebbers zeer lezenswaardig!
Ik heb onlangs het boek ‘Jezus’ van Fik Meijer gekocht. Het boek is net uitgekomen. Soms download ik een boek (illegaal) van Fik Meijer, maar op zijn tijd koop ik een papieren uitgave. De man heeft toch ook zijn vaste lasten! OK, in dit boek beschrijft hij de figuur ‘Jezus’ aan de hand van de geschriften van Flavius Josephus. Ik ben benieuwd.
Ai, het loopt weer tegen halfzeven, tijd om aan het diner te gaan. We starten met gerookte eend en paté. Daarbij eigengebakken brood. Ik drink er een Shiraz bij. Nou, zowel het voorgerecht als de wijn is 100%.15. Gerookte eend16. Shiraz Het hoofdgerecht bestaat uit wildzwijn, hertenfilet, spruitjes, verse vijg, aardappeltaart, peer en rode kool. Ik drink er een Merlot bij. Tja, in november moet je natuurlijk een keer ‘wild’ eten.17. Wildzwijn18. Merlot Als dessert is er cheese-cake, bosvruchtenijs en passievrucht met slagroom. Nou, dat smaakt ook allemaal opperbest.19. Dessert Als laatste koffie/thee met boterkoek en chocola. Ook dit keer drink ik er een dessertwijn bij.20. Koffie OK, prima gegeten. Het is bij negenen en we gaan naar de kamer.

Zondag 22 november 2015
Anderen – Orvelte
Van negen tot tien uur genieten we het ontbijt. Daarna gaan de weekendtassen in de auto en rekenen we af.
Het is nu niet direct wandelweer. Het heeft veel geregend en dan zijn de bospaden niet om door te komen. Tja, zullen we naar Kamp Westerbork gaan?
Hm, zondag gaat het pas om 13.00 uur open, dat schiet ook niet op. Dan gaan we eerst naar Orvelte en genieten daar de KMA. Tegen enen kunnen we dan door naar Kamp Westerbork.
Oeps, het heeft vannacht geregend en iets gesneeuwd. Ik moet krabben want er ligt een behoorlijke ijslaag op de voorruit.
Rond halftwaalf zijn we in Orvelte (http://www.orvelte.net). Er staan nog een paar auto’s op de parkeerplaats waaronder een Maserati. Tjonge, dan heb je ook wat.
Orvelte is niet heel erg groot, maar toch staan er een behoorlijk aantal panden zoals de plattegrond laat zien.21. Plattegrond We lopen een rondje, druk is het sowieso niet. We krijgen een beetje sneeuw te verwerken, die mooi blijft liggen op de rietgedekte daken.22. Orvelte23. Orvelte24. Orvelte25. Orvelte26. Orvelte27. Orvelte Er staan hier een paar Nederlandse Landgeiten. Ik noem ze altijd ‘scheiten’, want ik vermoed dat ze ooit gekruist zijn met schapen.28. Info geiten29. Geit Komt er een heuse sneeuwbui aan?30. Bui Nou, het valt mee, het meeste gaat erlangs.31. Sneeuw32. Sneeuw Wacht, een Apple museum (http://www.applemuseum-nederland.nl)! Dit zie ik hier voor het eerst.33. Apple museum We moeten wel toegang betalen, maar krijgen daarvoor een enthousiaste uitleg van de conservator. Tjonge, wat weet deze man veel! En er staat ook heel veel! Hoewel… de Apple 1 ontbreekt. Hebt u er toevallig nog eentje op zolder staan? Daar maakt u de conservator erg blij mee.34. Apples De II fx staat er ook (de rechtse machine). Daar heb ik in het verleden vele, vele uren achter gezeten. Het interne geheugen dat ik tot mijn beschikking had was maar liefst 4 MB!
Dat werd later uitgebreid tot 8 MB. Zo’n chip kostte toentertijd maar liefst achthonderd gulden! Hm, momenteel zit er 32 GB intern geheugen in mijn iMac!!35. IIfx Linksonder en rechtsboven de iMac G4 ‘schemerlamp’ model. Toch wel een apart geval. Hij kwam uit in 2002, zo lang geleden is dat nog niet.36. G4 Het mooie van het Apple museum is dat alle computers werken. Je mag er zelfs aanzitten, maar dat laat ik achterwege. Ik vrees dat ik niet meer overweg kan met OS 7 en OS 9. Met OS 8 heb ik nooit gewerkt, het komt me in elk geval niet bekend voor.
Van al dat kijken en praten hebben we dorst gekregen. Om dat probleem op te lossen vervoegen we ons bij Café Warmolts.37. Warmolts Je gaat hier echt terug naar grootmoeders tijd.38. Interieur Een uitgebreide kaart hebben ze niet, wél erwtensoep. En koffie, dat is er ook. Prima, ik kom weer helemaal bij.39. Erwtensoep Zullen we nog naar Kamp Westerbork? Ach, sowieso zijn we al een aantal maal geweest en we besluiten om dat voor een volgend keer te bewaren.
Om half twee rijden we weg richting huis.
In elk geval hebben we een fijn weekend achter de rug. Dick en Sandra: bedankt!