Grenslandpad (nov 2014)

Zondag 30 november 2014
Aanrijtsche Boschen – Reusel
Om kwart over zes gaat de wekfunctie van mijn mobiel. Toen ik gisteravond in de slaapzak kroop had ik het even koud, maar al snel kreeg ik het warm. Mijn Omsak heb ik niet gebruikt. Ik heb goed geslapen. Ik bereid thee en havermoutse pap. Daarna weer een beker thee. In de tent is het behaaglijk warm, maar ik kook in de tent. Met mijn gasbrander durf ik dat wel aan, de tent is toch iets nat van condens.
We zijn vroeg gereed en om kwart voor acht gaan we van start. Het is nog een beetje schemerig, maar de markering is te zien. Grenspaal 205, maar waar is de gestileerde dennenappel bovenop gebleven? Gepikt zeker. De complete grenspaal meenemen was zeker geen optie, zo’n ding weegt 372 kilo. In totaal staan er 388 van deze gietijzeren grenspalen, dus als je er beslist eentje wilt, dan…
Of je moet gaan voor een hardstenen exemplaar, daarvan staan er 356.71. Grenspaal Nabij het ven Witgoor staat er een kruis op de kaart van het wandelboekje ingetekend. Staat hier een kapelletje? Nee, maar wel een gedenksteen.72. Gedenksteen ‘Aandenken aan onze teergeliefde echtgenoot, vader, zoon en broeder Jan Jozef Beyens, alhier onschuldig neergeschoten op 25 augustus 1950’.
Was hij aan het smokkelen of stropen? Volgens de gedenksteen was hij onschuldig. Op 25 augustus 1950 werd hier op Belgisch grondgebied, een Belg in ‘jagende houding’ door een Nederlandse politieman neergeschoten omdat hij het bevel halt te houden negeerde en probeerde te ontkomen. In 1952 werd over dit ongeval nog juridisch gestreden omdat de politieman volgens het Belgische recht een strafbare daad had begaan door te schieten terwijl er geen sprake was van zelfverdediging. In Nederland mag een agent in zo’n geval wel schieten. De Nederlandse autoriteiten zouden ‘een onweder’ in scène hebben gezet om te ontsnappen aan het Belgische Gerecht.73. Gedenksteen Het heidegebied ‘De Moerbleek’ ligt er om half negen nogal somber bij. Het is droog, dat is al heel wat.74. Moerbleek ’t Is hier en daar nogal modderig, maar ook hier kunnen we er weer langs. Hoe komen die wielsporen hier? Komt dat door de terreinauto van de boswachter of zijn het wielsporen achtergelaten door jagers?75. Modderig Dit is een zogeheten ‘hoogzit’. Hier kunnen twee jagers op plaatsnemen om vanuit deze hinderlaag ‘bambi’s’ neer te schieten.76. Hoogzit Dit moet wel het heidegebied rond het Zwartven zijn. Het is bewolkt en nevelig en het ziet er naar uit dat dit zo blijft. Het is aan de frisse kant, ik loop met handschoenen aan.
Veel bos, soms zien we wat ATB’ers, maar dat is het dan ook.78. Bos Het is inmiddels tien uur. De eigengemaakte koffie (en ik met boterkoek) hebben we achter de kiezen. Hier lopen we in de omgeving van de Bellevensche Heide. ’t Is tamelijk nat hier.79. Ven Een bordje neerzetten is één, een bordje onderhouden is twee.80. Bordje Dit is een ‘jachthut’. Zo’n hoogzit is nogal ‘tochtig’, een jachthut is beter geschikt om de nacht in door te brengen. Zou het nu om het jagen gaan? Of is het gewoon een smoes (idem die vissers met hun tentjes) om gewoon eens een nachtje van huis te zijn?81. Jachthut Als moeder de vrouw de hand op de knip houdt dan zit er niets anders op om uit sloophout zelf iets in elkaar te flansen.82. Hoogzit We zijn net een paar honderd meter België uit, maar deze paddenstoel ziet er toch wel erg ‘Belgisch’ uit. Reusel is ons einddoel van vandaag. De afstand klopt zo ongeveer.83. Paddenstoel Dit lijkt me koolzaad toe. Is het niet geoogst of is het ‘groenbemesting’?84. Koolzaad Jammer dat de Brem niet in bloei staat, maar je kunt niet alles hebben. Verder best wel een leuk paadje om te bewandelen.85. Paadje De brug is wat aan de smalle kant (met rugzak), maar ’t ken nét.86. Brug We naderen Reusel, in de verte naderen twee wandelaars. Later blijken het geen ‘echte’ te zijn. Ze torsen geen rugzak, zelfs niet een kleintje, dus zij tellen niet mee.87. Buitengebied Ik zal maar niet vlak langs de schuur lopen, je weet maar nooit of je ineens een lading dakpannen voor je hoofd krijgt. De ladder staat tegen de gevel. Ze zijn vast iets van plan.88. Opknapper ‘Hertenhoeve De Voort’ staat op het bord en verder: ‘voor natuurlijk gezond hertenvlees’. Tja, het oogt allemaal tamelijk verlaten en ik zie nergens herten. Zou de boel failliet zijn? Even Googlen doet mij twijfelen. De site lijkt mij actief, het is tenslotte zondag vandaag. Zou ik mijn kinderen zo’n stukje ‘Bambi’ durven presenteren? Het kan dan wel gezond zijn, maar toch.89. Hertenhoeve90. Schermafbeelding Hertenhoeve Het is bijna half twaalf als we Reusel binnenlopen. Een mooie tijd, maar we hebben er dan ook maar 15 kilometer opzitten. Verder lopen is geen optie, dit is voorlopig de laatste gelegenheid om de bus te pakken.91. Reusel Is dit het centrum van Reusel? De boel is op de schop geweest, waarschijnlijk in een wanhopige poging de middenstand tegemoet te komen. Je ziet het overal, ‘men’ koopt óf niet óf op internet, het centrum ‘updaten’ is geen oplossing.92. Centrum Een megalomane kerk staat er wel, maar we wandelen tenslotte in het zuiden van het land. De kerk is gebouwd in 1895.93. Kerk Iets verder is het busstation. We hebben nog twintig minuutjes om een warme chocomel te nuttigen in het aanpalende ‘Grand Café Brasserie La Gare’.
De naam is misschien iets te hoog gegrepen, de chocomel is aan de waterige kant.
Om twee over twaalf komt de bus naar Eindhoven voorrijden. Bijna een uur doet hij erover. Kan dat nu niet wat vlotter? Na een kwartiertje komt de trein aanstomen en kunnen we gerieflijk zitten. Mooi op tijd zijn we thuis. Nu nog het traject Reusel naar Budel en dan rest nog het tweedaagse traject naar Thorn. Dat laatste traject willen Albert en ik een keertje lopen als het zo uitkomt. En natuurlijk moet ik het traject in Zuid-Beveland nog dichtlopen.
Albert: bedankt!