Brabants Vennenpad (nov 2010)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Brabants Vennenpad van Valkenswaard naar Eindhoven (via Heeze)
vrijdag 26 november t/m zondag 28 november 2010Brabants Vennenpad

Vrijdag 26 november 2010
Valkenswaard – Soerendonk
Dit keer ga ik vroeg op pad. Het is nog een hele reis naar Valkenswaard en het wordt vroeg donker. Voor vijf uur moet ik een plekje voor de tent verkennen en zo nodig vrij maken van takken en/of braamstruiken. Even na achten stap ik de deur uit. Het is koud, het vriest. Het is half bewolkt, maar de bewolking is niet dik. Ik heb maar liefst 6 lagen kleding aan, dat moet toch genoeg zijn. In mijn rugzak zit nog een regenjack, maar die is bedoeld voor als het regent. OK, als het hard waait is het ook een nuttig ding.
Het perronnetje staat aardig vol, ik loop maar meteen een stukje door. De trein is 5 minuutjes te laat, maar hij staat er in elk geval.
Onderweg zie ik dat de weilanden dik onder de rijp zitten. De zon komt rood op boven de kim. Alleen Reino heeft zich opgegeven, de anderen konden zich niet vrijmaken ofwel zij hebben niets van zich laten horen. Jammer, maar het is niet anders. Vandaag wordt het hooguit 2 graden in de plus, vannacht kan het 6 graden gaan vriezen. Dat ligt eraan of het mistig wordt of niet.
Er is weinig nieuws. Daarom krijgt onze kroonprins in de Metro uitgebreid de gelegenheid om over zijn hobby te vertellen. Mogelijk niet bekend, maar hij heeft ‘water’ als hobby.
Hij schijnt er veel vanaf te weten. Wanneer mag ik eens een keer in de Metro over mijn hobby vertellen?
Tja, dat Koningshuis. Ik ga ervan uit dat HM op Koninginnedag 2011 haar aftreden (formeel heet dat: ‘haar abdicatie’) bekend gaat maken (tenzij het kabinet valt, wat ik overigens niet verwacht). Dan kan WA het stokje op woensdag 31 augustus overnemen. Dat lijkt me wel een geschikte datum, zet hem maar vast in je agenda. Koningsdag wordt dan 31 augustus, op 30 april zijn we intussen wel uitgekeken. WA zal het de eerste tijd voor zijn kiezen krijgen, maar we zullen snel genoeg aan hem wennen. Hij zal wat meer afstand nemen dan zijn moeder onder het motto: ‘ik val jullie niet lastig, val mij dan ook niet lastig’. Ach, dit zijn zo wat overpeinzingen in de trein.
Mijn oog valt nog op een kort berichtje. Defensie heeft 2.000 aspirant-militairen gebeld met het bericht dat er op dit moment geen baan voor hen is. Die baan is er natuurlijk wel, maar die functies zijn geblokkeerd, zoals dat in jargon heet. Defensie is dus nu al bezig om eenheden ‘uit te dunnen’. Wanneer de Minister in maart bekend maakt welke eenheden gaan verdwijnen, kunnen de overblijvende eenheden worden ‘ingedikt’. Op die manier kunnen gedwongen (=dure) ontslagen zoveel mogelijk worden vermeden.
Wat zal er gaan verdwijnen?
Mwah, ik denk bij de Marine: een fregat, een transportschip en een bevoorradingsschip. Verder een Mariniersbataljon (er blijft er dus één over).
Bij de Landmacht: de Luchtmobiele Brigade. Verder snijden in tanks, (luchtdoel)artillerie, genie en de logistiek.
Bij de Luchtmacht, tja, die JSF kunnen we gewoonweg niet betalen. De F16 kan nog een keer worden geüpdatet, daar hoor je niemand over. Als de F16 zo nodig toch vervangen moet worden, lijkt de Saab me geen slechte keus. Dan maar ruzie met Amerika. Oh ja, de vliegbasis Leeuwarden gaat dicht.
Bij de Marechaussee verwacht ik geen inkrimpingen.
OK, we wachten het af en we zullen het zien.
Zo helder als de lucht in Utrecht was, zo mistig is het in Den Bosch. Het zicht is nog geen 100 meter. In Eindhoven staat bus 172 van Hermes al op me te wachten. Het OV laat zich vandaag van zijn beste kant zien. Het zicht is ook heel redelijk, het zijn eigenlijk mistbanken, die ik heb waargenomen. Van de buschauffeur hoor ik dat de Markt in Valkenswaard is opgebroken. Ik moet er een halte eerder uit. Op weg naar de Markt kom ik langs hotel De Valk. Kijk, hier moest ik de KMA maar eens genieten.1. KMA Dat verhaal van de Markt klopt, ze zijn bezig om de straat open te zagen. Zouden ze hier zo’n mooie drempel gaan aanleggen?2. Markt* Vlot loop ik Valkenswaard uit en kom langs dit tweede huis. Het staat te koop, wie biedt?3. Boerderij Het gaat mij om het rieten dak. De temperatuur is nu zo’n 2 graden in de plus, maar op een rieten dak blijft de vannacht gevallen hagel liggen. De straten zijn schoon, alleen op schaduwplekjes ligt nog wat hagel. Tja, begin van de week voorspelden de weermannen en vrouwen bij hoog en laag dat het donderdag zou gaan sneeuwen. Nou, ik loop me dus dagen te verheugen dat we in de sneeuw gaan kamperen. Die paar hageltjes noem ik natuurlijk geen sneeuw.
Dit zal de Dommel toch wel zijn? Of is het een zijkreekje?4. Dommel Wat verder loop ik het Leenderbos in. Vennetjes, die aan het dichtgroeien zijn.5. Leenderbos6. Leenderbos De zandpaden zijn zo hier en daar aan de natte kant.7. Leenderbos* Onderweg nuttig ik op een bankje mijn van huis meegenomen lunch. Ik trek meteen een fleecevest uit, want ik ben aardig warm gelopen.
Op naar de Achelse Kluis.8. Achelse Kluis Dat gaat weer door het Leenderbos.9. Leenderbos10. Leenderbos11. Leenderbos* Dit is de Tongelreep, het riviertje is goed onder handen genomen.12. Tongelreep* Een kruisbeeld. Ik nader de Achelse Kluis.13. Kruisbeeld* Dit had ik niet verwacht. Hier staat een kloostercomplex van allure. Helaas is het niet voor bezichtiging geopend.14. Achelse Kluis15. Achelse Kluis Wel is er een enorm grote winkel waar RK snuisterijen, kaarten enz. worden verkocht.
Hier vraag ik de weg naar het restaurant. Dat zit achteraan op dit plein en er is hier voor meerdere busladingen capaciteit. Ze hebben DE-koffie. Eigenlijk is dat niet te drinken, maar voor deze keer moet het maar.16. RestaurantEr wordt hier Achelse Trappist gebrouwen. Dat gebeurt in die grote ketels.17. Trappist18. Brouwerij In dit winkeltje wordt het bier verkocht. Ik waag me er maar niet aan.19. Winkel Het is nu half drie en ik moet nog 8 kilometer naar Soerendonk. De eerste 5 kilometer loopt de route een paar honderd meter noord van de Belgische grens. Het is allemaal puur natuur, alleen hier moest zo nodig ingegrepen worden. Gaan ze er hier ook weer woestijn van maken?20. Woestijn Hier stuit ik op de grens met België. Dat wil zeggen, de linkerpaal markeert de grens van Nederland en België en de rechter die van de baronie van Heeze en Leende.21. Grenspaal*22. Grenspaal*23. Grenspaal* Ik moet nog 3 kilometer naar Soerendonk. Vreemd dat dit gegeven niet op de paddenstoel staat aangegeven.24. Paddestoel Vlak voor Soerendonk staat dit stijlvolle huis.25. Huis Tegen vieren loop ik Soerendonk in.26. Soerendonk Kijk, café-zaal ‘De Sport’, daar zullen ze ongetwijfeld koffie hebben en water om mijn bidons te vullen.27. Restaurant Dat blijkt inderdaad het geval. Er komt een sms van Reino binnen. Ze zit aan de koffie in de Achelse Kluis. Dat is toevallig, ik zit ook aan de koffie. Ze is vanmorgen twee uur later gestart en zit dus 8 kilometer achter me.
Om half vijf stap ik op, het begint te schemeren. Een kilometertje verder is de eerste mogelijke locatie voor onze wildkampeerplek. Ik zie het al meteen, dit bos is te ‘open’.
Een paar honderd meter verder heb ik meer geluk. De bosstrook is maar smal, maar loopt ver door. Ik sla linksaf en loop dik honderd meter door langs de bosstrook en een nog niet geoogst maïsveld. Ik zie al snel een mooie plek voor mijn tentje. Mijn rugzak gaat af en ik ontdoe het plekje van takken en dennenappels. OK, nu nog een plekje voor Reino.
Dat vind ik 20 meter verder. Ook deze plek maak ik schoon en ik hang een wandelstok aan een boomtak. Zo is de plek in het donker terug te vinden. Wat ik pas na enig zoeken terugvind is mijn eigen plekje. Snel zet ik de tent op in het laatste daglicht. OK, eerst een sms naar Reino met de coördinaten van mijn locatie op 4 meter nauwkeurig. Nu ik toch mijn GPS in mijn handen heb, ik heb er 22.01 kilometer opzitten, met een gemiddelde van 5 kilometer per uur (over het lopen). Ik begin met een bekertje Jacob’s Creek. Het is een witte pinot Grigio uit Australië. De wijn is precies op temperatuur en smaakt boven verwachting. De brander gaat aan en ik start met en kerriesoepje. Daarna volgt van de firma Struik de Jachtschotel. Deze smaakt niet alleen prima, ik ben morgen meteen een halve kilo gewicht kwijt. Echt koud is het niet, zo te zien is het rond de nul graden.
Na de afwas kruip ik in de slaapzak, als je zo stilzit koel je toch snel af. Ik steek mijn kaarslantaarntje aan. Zo kan Reino mij vinden. Ik hoop dat de boswachter het vlammetje niet ziet. Tegen achten komt Reino, toch knap dat ze mij gevonden heeft. De MP3-speler gaat uit en al snel val ik in slaap.