Kerst ’t Heinenhoes (dec 2009)

Vrijdag 25 december 2009
1e Kerstdag
Balloërveld
Vanaf kwart voor negen genieten we van het ontbijt, dat uitstekend verzorgd is.
Zoals altijd genieten we weer volop van het fameuze, eigengebakken brood van Dick. Tegen elven trekken we de jassen aan en lopen over het fietspad naar het Balloërveld.
Het is spekglad en eigenlijk is het niet te doen. Geen wonder dat ze gister de kerstwandeling hebben afgelast. Het is iets boven nul en de sneeuwbuien worden afgewisseld met regenspetters. Verder is het zwaar bewolkt en staat er een straffe wind. Tja, het Balloërveld laten we verder maar voor wat het is, na een stukje langs de rand houden we het voor gezien.07. Balloerveld08. Balloerveld09. Balloerveld10. Paarden11. Bungalow12. Balloerveld13. Balloerveld Tegen enen zijn we weer terug in ’t Heinenhoes. We maken koffie en thee op de kamer en daarna ga ik op bed liggen. Ik doe er verstandig aan om rustig aan te doen.
Mijn oog lijkt me wat sterker verkleurd dan gisteren, maar het doet in elk geval geen pijn. Op de radio is de Top-2000, altijd leuk om naar te luisteren. De barre ijzel zoals verwacht is vandaag uitgebleven. Toch staan er files, men gaat er ondanks alles toch met de auto op uit. Tegen half zes gaan we naar de eetzaal. Sandra heeft ons verzocht een uurtje eerder te komen dan gebruikelijk. Ik maak eerst een foto met mijn fish-eye lens, vandaar de ‘ronde’ lijnen.14. Eetzaal Daarna een foto van Orchideetje en zoonlief. Het welkomstdrankje staat al op tafel.15. Tafel Al snel komt het eerste gerechtje op tafel, te weten een Zeeuwse Oester. Persoonlijk ben ik niet zo dol op schelpdieren, maar dit gaat er toch wel in, zeker met het witte wijntje dat er bij geserveerd wordt. Het is een Viognier druif en hij smaakt fris en fruitig.16. Zeeuwse Oester17. Witte wijn Het tweede gerecht is gerookte zalm, forelmousse met een gamba, eendenpaté en Rosenval aardappelsalade met hertenham. Ai, heerlijk!18. Gerookte zalm Het derde gerecht is Ossenstaartsoep met een rundsateetje. Deze Ossenstaartsoep komt niet uit een pakje, dit is de echte! Bij dit gerecht wordt een witte Château des Bruyères geserveerd. Het is een Sauvignon druif, die net even meer body heeft dan de Viognier druif.19. Ossestaartsoep20. Ossestaartsoep21. Chateau de Bruyeres Het vierde gerecht is gegrilde Zwaardvis met Hollandse saus en groene asperges.
Ook bij dit gerecht smaakt de witte Château des Bruyères uitstekend.22. Zwaardvis Het hoofdgerecht wordt geserveerd door Sandra en dochterlief.
Het bestaat uit Hazenpeper, Reebiefstuk, een kweepeertje en aardappeltaart.
Dit gerecht wordt begeleid met rode wijn, geheten: Carignan 2008, La Forge Estate en hij komt uit de l’Herault. Dit wijntje combineert uitstekend met het hoofdgerecht.23. Hoofdgerecht24. Hoofdgerecht25. Rode wijn Het zesde gerecht is een vijg met geitenkaas. Hierbij wordt een rode port geschonken.26. Vijg met geitenkaas27. Vijg met geitenkaas Het laatste gerecht bestaat uit diverse soorten ijs en cake. Hierbij wordt de dessertwijn Moscatel de Sétubal geschonken. Kijk, dit zijn nagerechten die er bij mij wel ingaan!29. IJs28. Dessertwijn We besluiten met koffie, espresso danwel thee. Het is tegen elven als we naar onze kamer gaan. Waarlijk voortreffelijk gegeten. Onze complimenten aan Dick!