Trekvogelpad (maart 2016)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Trekvogelpad De Rijp – Bergen aan Zee
Maandag 21 maart t/m dinsdag 22 maart 2016Trekvogelpad

Maandag 21 maart 2016
De Rijp – Alkmaar
Afgelopen weekend heb ik mijn Deuter rugzak (gebruikt in Israël) uitgepakt en mijn Bergans rugzak ingepakt. Voorlopig is het gedaan met in- en uitpakken, want Orchideetje en ikzelf hebben besloten de Paasdagen thuis door te brengen. Meestal gaan we dan
(LF-)fietsen, maar zo te zien gaat het weer niet echt meewerken.
Wat lees ik in de reclamefolder van de HEMA? Paas-eitjes verkopen ze daar niet meer! Het heten tegenwoordig ‘verstop-eitjes’ of ‘voorjaars-eitjes’. In een andere folder hebben ze het over ‘chocolade-eitjes’. Ik begrijp dat de HEMA een ander reclamebureau in de arm heeft genomen om het dreigende faillissement af te wenden. Nou, dat gaat niet helpen, failliet gaan ze sowieso. Verkopen ze nog wel rookworsten? Nu kwam ik de laatste jaren niet meer in de HEMA, maar nu zien ze me helemaal niet meer! Oh wacht, nu schiet mij te binnen dat ik tijdens een wandeling één of tweemaal een ontbijtje à €1,- heb genuttigd. Verder niets gekocht, dus eigenlijk tellen deze bezoeken niet mee.
Rond negen uur loop ik naar het station. Het is licht en niet koud. Helaas wel bewolkt en nevelig, het voorjaar laat op zich wachten.
Vandaag en morgen lopen we het Trekvogelpad ‘dicht’ tussen De Rijp en Bergen aan Zee. ‘We’, dat zijn Johan en ikzelf. Johan hoop ik in Amsterdam te ontmoeten.
Daarna reizen we samen per bus naar De Rijp.
De trein is niet druk, hebben de scholieren al vakantie? Nou ja, ik reis buiten de spits en goedkoop met mijn voordeelurenkaart. Heeft de Metro nog nieuws?
Ai, na een maandenlange speurtocht (sinds de aanslagen in Parijs op 13 november 2015) is afgelopen vrijdag Salah Abdeslam aangehouden. Hij hield zich al die tijd schuil in de Brusselse wijk Molenbeek en dat wisten de (islamitische) buurtbewoners maar al te goed. Zo te lezen was hij weer druk bezig met het voorbereiden van nieuwe aanslagen.
Nou, naar mijn mening heeft hij de aanslagen in Parijs (tot ons geluk) slecht voorbereid waardoor de uitvoering te wensen overliet.
Zo, dat verbaast me eigenlijk niet, maar de vluchtelingen laten zich niet afschrikken door de deal van de EU met Turkije. Ze komen nog steeds met vele duizenden tegelijk aan op de Griekse stranden. Zo te lezen worden de vluchtelingen geregistreerd, waarna het de bedoeling is ze van de eilanden over te brengen naar het vaste land. Vandaar moeten ze dan met veerboten overgebracht worden naar Turkije. Dat klinkt (op papier) goed, maar nu de uitvoering nog!
President Obama reist momenteel door Cuba. Nou ja, twee dagen maar, ik vraag me af wat ze hem dan laten zien. Sowieso is het een historisch bezoek, want dit is het eerste bezoek van een Amerikaanse president in 88 jaar. De boycot is dus voorbij en hopelijk kruipt Cuba de komende jaren uit het dal. Als u Cuba nog wilt zien zoals het was onder de boycot, dan moet u snel gaan.
Er komt een nieuwe iPhone uit. Ik begrijp dat het de opvolger wordt voor de iPhone 5, het ‘kleine’ model dus (4 inch scherm). Ik wacht op een waterdichte iPhone met een scherm van 4,7 inch. Dat is een handig formaat voor TomTom en om incidenteel een ePub op te lezen.
Twitter bestaat 10 jaar. Oeps, zolang al. Sowieso ‘twitter’ ik niet, ik zou niet weten waar ik daarvoor de tijd vandaan zou moeten halen. Idem Facebook. Dat gebruik ik ook niet, hoewel ik zie dat het een handig medium is. Ook staat me tegen dat Google alles wat je uitspookt op Facebook op hun servers bewaart.
Nou, ’t is een dikke Metro dit keer, maar een groot gedeelte is gevuld met entertainment en een nog groter gedeelte met informatie voor studenten.
In Amsterdam staat Johan op mij te wachten. ’t Is even zoeken naar de bus, want hij staat nog niet op het informatiebord. Ok, de bus komt voorrijden, op naar De Rijp.1. Bus Daar zijn we om kwart voor twaalf en we gaan meteen van start. ’t Is fris en ik doe al snel mijn handschoenen aan. Ik draag vier laagjes, dat is precies genoeg. Iets verder staat dit fraaie pand.2. Pand En nog iets verder staat dit voormalig weeshuis. ’t Is een fraai pand.3. Weeshuis Ik denk dat dit de Meelmolensloot is in het gehucht Graft.4. Meelmolensloot Dit is het voormalig Raadhuis van Graft. Gelukkig ontwaar ik een informatief bordje.5. Raadhuis Graft6. Info Naast het Raadhuis bevindt zich de Zerkenvloer.7. Zerkenvloer8. Zerkenvloer9. Zerkenvloer10. Zerkenvloer11. Zerkenvloer12. Zerkenvloer Om tien over twaalf lopen we het gehucht Noordeinde in.13. Noordeinde Iets verder staat aan de rechterkant de voormalige Doopsgezinde kerk uit 1874 de ‘Noordeinder Vermaning’. De laatste kerkdienst vond plaats in 1981. Nu is het pand te huur voor allerhande activiteiten.14. Vermaning Nabij ’t Meertje is het monument voor de verzetsstrijders Willem Woestenburg en Lou Beumer. Tijdens een poging om vliegers van een neergeschoten geallieerd toestel in veiligheid te brengen werden ze betrapt door de Duitse politie/leger. Ze raakten betrokken bij een vuurgevecht en vonden daarbij de dood.15. Monument Aan de Meerdijk staat dit fraai in het water spiegelend pand.16. Pand Tja, het is hier overwegend nat, dus de grond is uitsluitend geschikt voor weiland. Boerderijen staan er hier in overvloed.17. Boerderij Kijk eens aan, zomaar een informatief bordje. Hm, de LAW 5 is gewijzigd in de LAW 2.18. Info Weiland zover het oog reikt.19. Weiland En water, dat is er ook genoeg. In de verte ligt het oord Driehuizen.20. Driehuizen De verkenners van de LAW hebben het wel voor ons uitgezocht.21. Brugje Het is hier best wel heel mooi wonen, alleen een beetje eenzaam.22. Wonen We lopen het ‘centrum’ van Driehuizen in. Het is bij enen, zou er iets van horeca open zijn?23. Centrum Er is wel horeca, maar helaas is de boel gesloten. Zeer teleurgesteld lopen we verder.24. Horeca Bent u wellicht kleurenblind? Dan kunt u de naam op de motorkap vermoedelijk niet lezen. Doe daartoe de Dr. Ishihara test.25. Joke Dit ziet er toch echt uit als een schoolgebouw, maar het blijkt een gemaal te zijn.26. Juliana De Nederlandse Landgeit is zeer zeldzaam, er zijn er nog zo’n 2.000 van.27. Geit In de verte ligt het dorpje Zuid-Schermer.28. Zuid-schermer Maar een molen staat er ook. Tja, het weer is een beetje somber, maar het is niet anders.
Gelukkig is er gedacht aan een bordje.29. Molen30. Molen31. Info32. Info33. Info Weiland en nog eens weiland.34. Weiland ‘De Uithoek’ heeft deze grapjas zijn huis genoemd. Voor de voordeur ligt een kei met daarop geschreven: ‘L’Alpe D’Huez’. Woont hier misschien een profwielrenner?35. De Uithoek Deze boer mag graag figuurzagen.36. Figuurzaag We liepen er al een kilometer of twee langs, maar hier moeten we het Noordhollandschkanaal oversteken. Dat gaat ons de man €0,50 kosten. Aan de overkant moet zich horeca bevinden. Het is al over tweeën, dus een pauze met koffie en iets erbij hebben we wel verdiend.37. Kanaal Daar komt het pontje al aanvaren.38. Pont Dat Noordhollandschkanaal is best wel een brede sloot. Ik heb er al eerder over geschreven, dus nu laat ik dit achterwege.39. Kanaal Helaas, tot onze teleurstelling is de horeca gesloten. We bereiden maar zelf koffie in een bushokje. Ik eet er boterkoek bij, dat is bijna net zo lekker als Appeltaart en het dient meteen als lunch.
We bevinden ons ten noorden van Akersloot. Dat plaatsje hebben we links laten liggen. Tja, als je dan toch wat laat bouwen, dan meteen maar goed.40. Pand Blijven dromen kan natuurlijk ook.41. Droom De Noordermolen uit 1589 komt in beeld met z’n eendjes. Het is een poldermolen en hij is maalvaardig.42. Noordermolen43. Noordermolen Dit huis is te koop (voor €395.000 kk), maar je mag er niet gaan wonen. Het pand staat op een bedrijventerrein, vandaar. Nou ja, laat maar.44. Te koop45. Te koop Zo te zien is dit een vuilverbrandingsinstallatie met stort. Het gras ziet er wat pierig uit, zou dat door die dikke rookwolken komen? En die schapen, is dat wel verantwoord?46. Stort Om kwart voor vier lopen we Alkmaar in.47. Alkmaar Waarom zetten ze de afstanden er niet op? Dat is toch een kleine moeite.48. Handwijzer Voor de zekerheid nog maar een bord.49. Alkmaar We hebben het bedrijventerrein Boekelermeer doorkruist, zijn de N242 overgestoken en lopen nu door het parkje Oosterhout.50. Oosterhout Kijk, een snackbar en hij is nog open ook.51. Snackbar Ik ben wel toe aan een pauze, we hebben er inmiddels ruim 19 kilometer opzitten.
De wind is fris en het is 10 graden in de plus.
Ik bestel een blikje cola à €1,25 (Johan, dat krijg je nog van mij terug!). ’t Is nog een kilometer of vijf naar onze beoogde wildkampeerplek. We moeten niet te lang blijven zitten, want het is al half vijf geweest en om zeven uur wordt het donker.
Zo te zien heeft dit kapelletje uit 1892 ook zijn beste tijd gehad.52. Kapel Dit is de Woonhof Annie van Roeden. Zou het ook een seniorenwoongroep zijn?
Ja, waarachtig, het is bestemd voor 55-plussers.53. Woonhof Het is al dik na vijven en het was sowieso een sombere dag wat het weer betreft.
Hier lopen we langs de Nieuwlandersingel.54. Nieuwlandersingel We steken de Oude Gracht over en lopen het centrum in.55. Oude Gracht Tot mijn grote schande moet ik bekennen dat ik voor het eerst in Alkmaar ben. Dit is de Waag uit 1603. 56. Waag57. WaagTijdens het zomerseizoen wordt hier elke vrijdagochtend de traditionele kaasmarkt gehouden. Dat zal wel een drukke bedoening zijn. Op de gevel staat de spreuk: ‘SPQA (Senatus Populusque Alcmariensis) RESTITVIT VIRTVS ABLATAE JVRA BILANCIS’.
Dit betekent ongeveer: ‘Moed en kracht schonken regering en burgerij van Alkmaar het verloren waagrecht terug’.58. Waag Deze panden hebben al een hele geschiedenis achter de rug. Het voormalig klooster kwam in 1572 in handen van de stad, die het gebruikte om daklozen onder te brengen. Daarna kwam het in bezit van de gouverneur Diederik van Sonoy. De volgende eigenaar liet de markante achtkantige toren bouwen en het poortje dateert uit het begin van de 17e eeuw. In 1743 kwam het hof in bezit van de Hervormde Gemeente, die hier een tehuis voor oude mannen en vrouwen vestigde. Momenteel is het Hof van Sonoy een restaurant.59. Hof van Sonoy Dit moet wel de Grote of Sint-Laurenskerk zijn uit de 15e eeuw.60. Sint-Laurens kerk Het Provenhuis van Paling en Foreest is opnieuw een hofje. Het is het oudste hofje van Alkmaar en moet al rond 1522 ontstaan zijn. Het Provenhuis werd vanouds bewoond door oude vrouwen. Helaas is de informatie slecht leesbaar.61. Provenhuis62. Info Daar staat de Stellingmolen De Groot / Molen van Piet uit 1769. Het is een korenmolen en hij is maalvaardig.63. Molen De Groot Het centrum van Alkmaar ligt achter ons. Aan de Nassaulaan staat de Sint-Josephkerk die in 1909 is ingewijd. De kerk is tot heden nog in gebruik.64. Sint-Josephkerk Aan de Wilhelminalaan staat nog een bunker uit WO-II. Hij is gebouwd in 1943 en de muren zijn twee meter dik. Toentertijd deed de bunker dienst als onderkomen voor de verbindingsdienst. De bunker zou gesloopt worden, maar hij staat er nog steeds.
Als iemand een bestemming weet, de gemeente houdt zich aanbevolen.65. Bunker Inmiddels zijn we de N9 overgestoken en lopen nu in het buitengebied van Alkmaar.
Hier bevinden zich dan ook de mooiere pandjes.66. Pandje67. Pandje Even verder zie ik een tuinslang hangen aan een haspel. Ik bel aan en een dame op leeftijd doet open. Ik vraag beleefd of wij onze bidons met water mogen vullen. Ach, de buitenkraan blijkt afgesloten, maar water is geen probleem. Even verder lopen we het Heilooër Bos in. Het bos hoort bij landgoed Nijenburg, maar ik heb wel een goed gevoel bij deze locatie. Ik bedoel om onze tentjes uit het zicht op te zetten. Het is twintig minuten over zes en nog eens twintig minuutjes later staat mijn tent en is deze ingericht.
We hebben er ruim 25 kilometer opzitten, lang niet slecht. Ik begin met mijn pilletjes, die ik wegspoel met een wit wijntje uit Sicilië. Dit is er ook nog eentje die ik had gekocht tijdens de Italië-dag in Amsterdam. Nou, dit is werkelijk een prima wijntje.68. Wijn Ik bel mobiel naar Orchideetje. Alles gaat goed, hoewel de CV-installatie kuren vertoont. Tja, met dat ding hebben we al 10 jaar ruzie, mijns inziens is het een maandagochtend-product. Zoals altijd bereid ik een kerrie-soepje gevolgd door een Knorr-maaltijd.
Hm, ineens loopt er een hond rond de tent. Een man roept: ‘Kom hier’, het zal wel niet voor mij bedoeld zijn. De man kan mij onmogelijk zien vanaf het pad, want er staat een compleet hulstbos voor. De hond verdwijnt. Na de afwas en het poetsen van mijn tanden kruip ik erin. Het is bij achten, morgen weer vroeg dag.