Sumerië en Assyrië (mrt 2018)

Zoals bekend, de Sumerische tijd wordt overgeslagen. Mogelijk komt dat mettertijd nog eens, maar het kan ook zijn dat er te weinig objecten (beschikbaar) zijn om een tentoonstelling te kunnen vullen.
We springen dus meteen naar het Nieuw-Assyrische Rijk.
Kijk eens hoe groot het rijk was dat Tlglatpileser III had opgebouwd!In de 7e eeuw voor onze jaartelling was dit de plattegrond van Nineveh. De muren zijn duidelijk aangegeven en in het lichtblauw gekleurde gebied bevonden zich de tempels en de paleizen.Dit is een recente luchtfoto. Goed is te zien dat grote gedeelten van Nineveh verdwenen zijn onder de bebouwing van de stad Mosul. En dan heeft ISIS het nodig gevonden om een aantal nog overeind staande ruïnes van Nineveh met de grond gelijk te maken.
Ach, wij hebben ook onze beeldenstorm gehad.Zou Nineveh er zo hebben uitgezien?Er draait hier een video. Tjonge, knap gemaakt! Mijn iPhone ziet kans er nog heel redelijk gelukte foto’s van te schieten.Overigens, niet alle foto’s zijn even scherp, maar dat is helaas niet anders.
Eerst maar een overzicht van de Koningen van het Nieuw-Assyrische rijk (soms worden koningsnamen afwijkend geschreven, bijvoorbeeld Sanherib = Sennacherib).Hm, de tentoonstelling is niet gerangschikt op de historie, maar min of meer op thema.
Ik laat het zien op de historische volgorde.
Tja, Nineveh komt voor in de Bijbel in het Oude Testament. De Bijbel is nooit bedoeld geweest als historisch document, dus op veel gebieden onbetrouwbaar.Dat zie je vaak, als er een nieuwe stad ontstaat volgt er al snel een tempel. Meestal is een manlijke god populair, maar Isjtar was een godin.Assurnasirpal II was de wreedste koning ‘ever’. In eerste instantie liet hij krijgsgevangenen en gewonden gewoon op het slagveld doden, maar later liet hij ze afvoeren naar zijn rijk als slaaf om stenen te vormen uit klei. Om problemen te voorkomen liet hij ze wel de ogen uitsteken!Net zoals de farao’s in Egypte vond elke Assyrische koning zich de moedigste en invloedrijkste leider ooit.Tja, Tiglatpileser III was me er eentje!Sowieso een vechtersbaas, maar wel één met strategisch inzicht! Kom daar nu maar eens om.En dan breekt de tijd aan van Sargon II.Sargon II ziet er prima uit, sowieso hoe langer de baard, hoe belangrijker.En dan is Sennacherib (of Sanherib) aan de beurt. De meeste koningen verfraaiden de bestaande hoofdstad, maar Sennacherib maakt van Nineveh de grootste stad ter wereld.Assurbanipal was één van de laatste ‘succesvolle’ koningen van het Nieuw-Assyrische rijk.‘Bijgelovig’ waren ze wel, maar ja, dat is van alle tijden.Lang nog niet alles is vertaald van de beroemde bibliotheek van Assurbanipal.
En dan komt er onherroepelijk een einde aan het Nieuw-Assyrische rijk.En toch blijft Nineveh bewoond.Dit is een grafgift in de vorm van een gouden masker.En dan maken we een grote sprong in de tijd naar 2015. Nineveh heeft al ontzettend geleden in het verleden, maar ISIS doet er nog een schepje bovenop. Het is eeuwig zonde!Twee reliëffragmenten gemaakt door de Tokyo University of the Arts.Aan het eind van de tentoonstellingsruimte staan twee stieren, reconstructies gemaakt door de Technische Universiteit Delft. Helaas zijn de originelen door ISIS vernietigd.
Tja, zijn het nu stieren of leeuwen?
Sowieso zijn ze wel indrukwekkend. Hoe zou dat toentertijd op de gasten van koning Sennacherib zijn overgekomen?Ok, we zijn erdoor. We zijn ongeveer twee uur druk aan het kijken, lezen en fotograferen geweest. Sowieso een prachtige tentoonstelling en een bezoek meer dan waard.