Airbornepad (feb 2018)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Airbornepad Valkenswaard – Eindhoven
Woensdag 7 februari t/m donderdag 8 februari 2018

Woensdag 7 februari 2018
Valkenswaard – Waalre
Zoals wellicht bekend ben ik tijdens de vorige voettocht van Lommel naar Eindhoven uitgevallen. Ik werd misselijk en voelde mij lang niet 100%. Is het mijn hart? Of wordt het sowieso te zwaar (met rugzak en tent)? Daar wil ik achterkomen, vandaar dat ik even na negenen naar het station loop.
Voor vanavond heb ik een B&B geboekt in Waalre. Dat is trouwens nog een hele uitzoekerij. Maar… ik loop dus met een uiterst licht bepakte dagrugzak. Ook mijn (zware) Nikon heb ik thuisgelaten, mijn iPhone maakt prachtige foto’s. Sowieso vandaag maar 9 kilometer, mooi om eens te proberen of het gaat. De weersverwachting ziet er goed uit!Zoals gezegd loop ik even na negenen naar het station. Fris is het wel, zeker een paar graadjes in de min. Ik draag vijf laagjes, ik denk dat het genoeg is.
De trein is vijf minuutjes te laat. De machinist moest zeker wat langer ‘voorgloeien’.
Ai, richting Eindhoven wordt er omgeroepen dat er een vertraagde trein voor ons zit.
Tja, de ‘vaart’ zat er niet echt in, dat was me al opgevallen. Erger is dat ik mijn bus mogelijk ga missen. Om de hoeveel tijd gaan ze eigenlijk? Ok, uiteindelijk valt het mee en met 4 minuutjes vertraging stomen we Eindhoven in. Snel eruit, uitchecken en naar de bushalte. Kijk, de bus komt net aanrijden, gehaald!
Op naar Valkenswaard. Dat gaat vlot en om kwart voor twaalf sta ik op de Markt.
Nou, café de Bel zit goed in de ballonnen. Is er een jarige? Dat is waar ook, aanstaand weekend is het Carnaval. Persoonlijk heb ik daar niet zoveel mee.Vorige keer smaakte mij hier de koffie prima, dus ga ik hier voor de KMA. Ook dit keer voortreffelijk, ik kan er voorlopig tegen.Om kwart over twaalf stap ik op en loop zuidwestwaarts naar de kruising met de N397. Vandaar pal west richting Dommelen. ’t Is geen mooie route, maar meer keus is er niet.
Al snel zit ik op het Airbornepad, maar ik heb besloten nog iets door te lopen om de Dommelsche Watermolen te bekijken. Dit slootje is niet de Dommel, maar ligt er mooi bij.Dit is wél de rivier de Dommel. Tjonge, wat een mooi huis, maar er zit een boel onderhoud aan.Ik meende dat ik deze watermolen wel eerder met een bezoek had vereerd, maar ik zie hem voor het eerst. Tja, pal tegenlicht, het is niet anders.De watermolen bestaat al minstens zes eeuwen, maar is diverse malen herbouwd en gerenoveerd. Van oudsher was er een dubbele maalinrichting: een graanmolen en een olieslaggedeelte. Tijdens de laatste verbouwing eind vorige eeuw is de oliemolen verbouwd tot woonhuis. De molen is niet meer in bedrijf, maar draait nog regelmatig. In elk geval, nu draait hij niet.
Ik ga eens even aan de andere kant kijken, maar ik ontwaar geen bordje. Tja, er is momenteel een diervoedingszaak gevestigd, alles staat volgestapeld met zakken en balen. Kan hier niet iets moois van gemaakt worden? Het uitzicht over de Dommel is prachtig.Ik loop noordwaarts langs het oord Dommelen en kom iets verder op de route. Het gaat een stukje langs de Dommel en dan rechtsaf richting Valkenswaard. Noord van Valkenswaard loop ik het bos in.Nog wat verder loop ik langs het Vlasrootven. In het verleden werd vlas hier ‘geweekt’ om de pectine af te breken. Daardoor kwamen de vlasvezels los te liggen en kon het zo verder worden verwerkt.Dit zijn aspergebedden. Nog even en de ruggen kunnen worden aangeaard en het plastic kan erover. Daarna kunnen de asperges worden gestoken. Zelf ben ik niet echt een liefhebber van asperges.Ook hier heeft de storm goed huisgehouden. Ook het pad is geblokkeerd, ik moet er rechts – door het bos – langs.Waalre komt in beeld.Nou, hier vlakbij de Markt in Waalre staat toch wel een markant gebouw. Helaas, een bordje kon er niet vanaf.Aan de Markt staat de Willibrorduskerk, zo te lezen uit 1934. Oh wacht, dat betreft de pastorie, de kerk zelf is gebouwd in 1925. Inmiddels heeft de parochie het Oude Willibrorduskerkje teruggekocht van de gemeente waar in de toekomst de kerkdiensten zullen plaatsvinden. Mettertijd zal de kerk aan de Markt worden verkocht in verband met het teruglopend bezoek.De kerk zelf zit op slot, de naastgelegen Mariakapel is wel open.Nou, de complete Markt is op de schop. Dit gaat nog heel mooi worden, dat zie je zo.Ik ben aan de vroege kant, dus er is nog tijd om iets te nuttigen in restaurant De Wolderse Wever. Tjonge, het is druk, heeft de jeugd voor het Carnaval geoefend in de aanpalende zaal? Het betreft jongelui in de basisschoolleeftijd, de jongens zijn gekleed als prins Carnaval en de meisjes als… tja, dat weet ik niet, aan de blote kant zijn ze wel. Ik zal maar geen foto’s maken, dat kan tegenwoordig echt niet meer. Ok, Papa en Mama nemen de kinders mee en de rust keert weer. Ik vraag het even, maar ze hebben niet hier geoefend maar in Aalst. Oh ja, ik kan hier een stempel vragen, dat doe ik meteen.
’t Is over vieren, ik ga mijn B&B eens opzoeken. Dat is in de Willem Marislaan 2 (040-2217703) bij Mw. de Lang. Het blijkt een oudere mevrouw die mij meteen koffie/thee aanbiedt. Zal ik meteen €25,- afrekenen? Ok, morgen is mij ook goed. Tja, WiFi is er niet, geen internet, ze heeft heeft geen website, er is zelfs geen TV op de kamer, maar sowieso was ik van plan om vanavond nog even naar De Wolderse Wever te gaan. En naar het aanpalende snackbar De Mert, tevens Afhaal en Bezorgcentrum ‘Baktash’. Kijk, dit is mijn kamer.Tegen zessen loop ik (ruim vijf minuten) naar ‘Baktash’. Ik bestel een Mix van de Grill, kip/döner en een cola. Helaas, door de blikjes bier waren ze heen. Tjonge, totaal €14,- dat is eigenlijk te geef. Overigens, ik krijg het niet op. Prima te eten!Ik zak af naar de buren en bestel een glas rode wijn. Hm, redelijk, maar niet om over naar huis te schrijven. Ai, de zaak loopt weer vol met ‘dansmariekes’. Zij hebben geoefend in Nuenen en worden door Pa/Ma weer opgehaald. Tjonge, ze maken wel veel werk van dat Carnaval.
Ik maak nog een foto van De Wolderse Wever, voor het Carnaval omgedoopt naar Residentie De Keien.Ik loop weer naar mijn B&B, ik heb een sleutel gehad en kan zo naar binnen en naar boven. Eerst een douche. Ik kruip meteen onder de wol, zo heel erg warm is de kamer nu ook weer niet. Zal ik nog wat lezen? Eigenlijk ben ik daar te moe voor.
Tja, hoe ging het. Het ging, maar het hield niet echt over. Toch gelopen in mijn eigen tempo, en na het maken van een foto hoefde ik niet ‘benen’ te maken om weer bij te trekken. Nou ja, morgen weer proberen.
Zal ik u nog even vervelen met wat opmerkingen betreffende het nieuws van de afgelopen tijd? Anders meteen doorscrollen naar donderdag 8 februari.
Ai, gisteren heeft een meerderheid van de Eerste Kamer ingestemd met de nieuwe donorwet van Pia Dijkstra (D66). Nou ja, meerderheid? 38 voor en 36 tegen. Nu lees ik dat één senator is thuisgebleven die ‘tegen’ was, maar niet tegen de fractielijn durfde in te gaan. Het betreft Arda Gerkens van de SP.
Nipt dus, zo omstreden is de wet toch wel. Ok, als je nu niet reageert op de brief ben je automatisch donor (tenzij de nabestaanden ervoor gaan liggen). Wie zijn die nabestaanden precies? Moet daar eerst een notaris aan te pas komen? En als die nabestaanden niet bereikbaar zijn of het niet met elkaar eens zijn? Dat gaat me nog toestanden geven in de ziekenhuizen. Fijne klus voor zo’n arts, die zal er vast wel naar uitzien.
Tja, je kunt de keuze ook overlaten aan je nabestaanden, maar dat lijkt me gezien bovenstaande geen goed idee. Ik moet zélf beslissen. Wat heb ik toentertijd ook alweer aangekruist? Ik weet het echt niet meer. Overigens, de wet is een dure grap, ik lees dat de campagne om iedereen te informeren over de donorwet zo’n 20 miljoen euro gaat kosten en de invoering van de donorwet tussen de 60 en 70 miljoen euro. Over die kosten heeft de Eerste Kamer het helemaal niet!
Kan dat niet goedkoper? Ik heb toch op mijn iPhone ‘Noodgeval’ ingevuld? Kijk, Apple geeft alleen de keus wel/geen orgaandonor. De keus overlaten aan mijn nabestaanden is niet mogelijk. Tja, dat ziet Apple wel goed. Als ik nu eens een keus maak? Veranderen kan ‘any moment’. Tja, waar ‘NU’ zorgvuldig omheen draait is het feit dat je organen niet uitgenomen worden nadat de dood is ingetreden, maar wanneer ‘hersendood’ is vastgesteld. Dat is een nogal omstreden begrip. Neem nu Michael Schumacher – voormalig autocoureur – die in december 2013 ernstig hersenletsel opliep. Sinds die tijd ligt hij in coma, maar zijn precieze situatie wordt door zijn nabestaanden geheim gehouden. En dan onze eigen prins Friso. Op 17 februari 2012 raakte hij bedolven onder een lawine en als gevolg daarvan raakte hij in coma. Hij overleed op 12 augustus 2013 aan complicaties. Was hij donor? Of waren zijn organen al in te slechte conditie? Dat zullen we wel nooit te horen krijgen.
Tja, en dan lees je weleens dat een comapatiënt plotseling ontwaakt en nog jaren kwaliteit van leven heeft. Het blijft toch een lastige keuze.
Ik laat mijn gedachten er nog eens over gaan. Onlangs las ik op de site van Elsevier Weekblad dat de Eerste Kamer politiek bedrijft bij de behandeling van de initiatiefwet van het Tweede-Kamerlid Pia Dijkstra (D66) om orgaandonatie te regelen. Tja, mijns inziens is de Eerste Kamer ervoor om de juridische kwaliteit van wetten te beoordelen en te bezien of de wet uitvoerbaar is. In het debat zie je dat normatieve en feitelijke argumenten onnavolgbaar door elkaar lopen. Tja, zo kom je er nooit uit. Hebben de Eerste Kamerleden weleens van Francis Bacon gehoord? Sowieso ben ik van mening dat de Eerste Kamer kan worden afgeschaft (en de Tweede Kamer terug kan naar 100 zetels).
Verder is er in de Eerste Kamer verdeeldheid over de lichamelijke integriteit. Tja, de slavernij is (in Nederland) in 1863 afgeschaft en een ieder is van zichzelf en niet van iemand anders en ook niet van de overheid. Mijns inziens (ik ben geen jurist!) is de wet bovendien in strijd met artikel 3 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens uit 1948. Maar zoals gesteld, de wet is nipt aangenomen.
Nog even wat ouder nieuws.
Ik lees op 30 januari op ‘NU’ dat tegen de Oezbeek Rakhamat Akilov levenslang is geëist omdat hij vorig jaar april met een vrachtauto inreed op voetgangers in Stockholm. Bij die aanslag zijn vijf mensen om het leven gekomen en vijftien gewond geraakt. Hij was sowieso op de vlucht voor de Zweedse autoriteiten omdat zijn asielaanvraag was afgewezen. In Israël is er discussie om de doodstraf weer in te voeren voor terroristen.
Ik ben tegen de doodstraf, maar in dit geval vóór.
Ik lees op ‘NU’ dat Albert Heringa (75) is veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf voor zijn hulp bij de zelfgekozen dood van zijn 99-jarige moeder in 2008. Dat is al een tijdje geleden, maar hij heeft voor deze zaak al driemaal voor de rechter gestaan.
Tja, de wet is duidelijk (deze wet wél), en Heringa heeft e.e.a. zélf aan de grote klok gehangen. Als hij zijn mond had gehouden had er geen haan naar gekraaid! Mogelijk gaat hij in hoger beroep.
Op 31 januari lees ik op de site van Elsevier Weekblad dat Tariq Ramadan (55) is gearresteerd in Parijs op verdenking van verkrachting (ook van minderjarige meisjes) en geweldpleging. Tariq Ramadan is een conservatieve moslim die in 2009 verbonden is geweest als gasthoogleraar aan de Erasmus Universiteit.
Ik heb de beste man toentertijd wel eens op TV horen oreren en ik vond het meteen al een enge vent.
Op 1 februari lees ik dat de Belgische verpleger Ivo Poppe (61) 27 jaar celstraf krijgt voor vijf moorden gepleegd toen hij als ‘stervensbegeleider’ werkzaam was. Hij pleegde ‘euthanasie’ door lucht in de aderen van patiënten te spuiten.
Op 2 februari lees ik op de site van rtl-nieuws dat tandartsen niet van plan zijn om mondhygiënisten zelfstandig te laten boren. Kom, kom, niet zo benauwd! Zo moeilijk lijkt het me nu niet.
Op 3 februari lees ik op ‘NU’ dat meisjes ouder dan negen jaar in Iran in het openbaar een hoofddoek moeten dragen. Maar inmiddels denkt een meerderheid van de bevolking dat vrouwen zelf moeten kunnen bepalen of zij wel of niet een hoofddoek dragen. Ai, ik zie nog een burgeroorlog ontstaan in Iran.
Maandag 5 februari is het proces begonnen tegen Willem Holleeder. Hij is inmiddels 59 jaar oud en voor het proces zijn zestig zittingsdagen uitgetrokken. Zou hij levenslang krijgen voor een reeks moorden op voormalige vrienden en tegenstanders uit het milieu?