Scholtenpad (juli 2013)

Zaterdag 20 juli 2013
Bredevoort – Winterswijk – Bredevoort
Om half acht sta ik op en om acht uur zit ik aan het ontbijt. Kijk eens aan, het is prima verzorgd.18. Ontbijt Ik zie dat ze op ’t Zand de boekenkramen beginnen in te richten. Zou hier nog ‘handel’ inzitten? Om precies negen uur ga ik van start. Het is 19 graden in de plus en bewolkt. Voel ik een spettertje regen?
Al snel loop ik Bredevoort uit en langs de Slinge Plas.19. Slinge plas20. Slinge plas Verderop heet het boscomplex ‘’t Klooster’. Ooit, voor 1600, heeft hier een klooster gestaan. Het is toentertijd verwoest en verlaten. Deze monnik kan het nog steeds niet geloven.21. Monnik22. Monnik Tja, dat viel me vorige keer al op, er staan hier nogal wat ‘opknappertjes’. Of ‘afknappers’, dat kan natuurlijk ook. Het is gewoon de tand des tijds, maar een asielzoeker zou denken dat er hier een burgeroorlog heeft gewoed. Toch heeft het wel wat.23. Opknapper24. Opknapper Bij boerderij De Tukker moet ik rechtsaf, de westelijke spaak op, die ik loop in oostelijke richting. Als je niet oplet sla je zo linksaf, en kom je op de rondwandeling uit. Beide zijn gemarkeerd. Ik loop ook op GPS, maar daar staat het complete Scholtenpad op. Daarmee zou je dus ook de mist in kunnen gaan.25. De Tukker Ik volg de Schaarweg. Hier staat boerderij ’t Schaar. Ik denk dat de mensen hier nog ouderwets trots zijn op hun afkomst.26. 't Schaar27. 't Schaar Een strak zandpad met daarnaast een fietspad. Met de drukte valt het mee.28. Zandpad Ook deze boer heeft zijn professie aan de wilgen gehangen. Koeien kun je moeilijk aan de wilgen hangen. Hij is ermee gestopt, dat is aan alles te zien. Alleen de stoel detoneert.29. Boerderij Om elf uur loop ik Winterswijk in. Opnieuw spettert het even. Waar blijft die beloofde zon?30. Winterswijk Op de markt is het tamelijk druk. Wat doen al die mensen daar altijd? Tjonge, waar staat die handwijzer nu weer? Ik bedoel die handwijzer van de LAW met het Scholtenpad erop. Nou, of het ding is weg of volledig ingebouwd in een marktkraam. Laat maar, ik heb zin in koffie.31. Markt Die nuttig ik net zoals de vorige keer in Bakker Bart. Het schijnt niet zo goed te gaan met Bakker Bart, maar hier is het druk. OK, ’t is zaterdag, ’t is vakantietijd en ’t is markt.
Dit keer beheers ik mij en bestel koffie met een appelpunt (was in de aanbieding voor
€1,-), totaal €3,30.32. Bart33. KMA Om half twaalf ga ik weer verder. Het is even opletten, want je kunt vanaf de markt naar het noorden, het oosten en het zuiden. Ik kwam uit het westen, daar moet ik in elk geval niet naartoe. Ik moet de Wooldstraat hebben en vrij snel zie ik dat straatnaambord. Ik zit goed.
Deze paddenstoel staat niet in mijn wandelgids. Daar heb ik dus niet zoveel aan.34. Paddestoel Ik steek de Slinge over. Hier is een stuw en restaurant De Gulle Waard. Verder kun je hier een roeiboot huren.35. Roeiboot Nou, de stuw (en de brug) staan zowat op instorten.36. Stuw Het wordt ‘bossiger’.37. Bos Zomaar een huis. Waar stond dat ook alweer? Tja, de GPS voor mijn Nikon is er nog niet. Het zeilschip uit Japan heeft niet alleen tegenwind, het schip heeft mogelijk last van een tsunami.38. Huis Met een bocht ben ik weer bij de Slinge, hier Boven Slinge geheten. Er staat een watermolen uit 1652.39. Watermolen40. Watermolen41. Watermolen42. Watermolen43. Watermolen De route loopt een stukje gelijk op met de beek. Zouden er hier ijsvogels zitten? Ik heb ze maar twee keer – in een flits – eerder gezien. Helaas, als ze hier al zitten, ze laten zich niet zien.44. Slinge45. Slinge Dit brugje heeft ook zijn beste tijd gehad.46. Brug Na nog een kilometertje bos bereik ik een meer open landschap. Hier is ruimte voor akkerbouw en weiland. 47. Akkerbouw48. Weiland49. WeilandEn verder, tja, ik ga nu over op kaart drie (7,6 kilometer) en dat traject heb ik al gelopen.
Ik zit weer op de ‘rondwandeling’. Dit traject loop ik dus dubbel, dat is niet te voorkomen, tenzij je zorgt dat je wordt opgehaald. Ach, het is mijn ervaring dat je toch weer nieuwe dingen ziet.
Een paddenstoel, Woold staat niet op de kaart en ik kom uit Winterswijk. Richting Aalten gaat het.50. Paddestoel Dit lijkt me een kerkpad. Op de tweede foto is de rechterberm ingezaaid met zomerbloeiers. Het meeste is alweer uitgebloeid. Trouwens, ik heb geen idee waar de kerk staat en of het kerkpad nog wel in gebruik is.51. Kerkpad52. Kerkpad Zo te zien is hier een kinderfeestje aan de gang.53. Kinderfeest Zomaar een doorkijkje. Inmiddels loop ik op kaart vier (4,1 kilometer). Dit traject heb ik ook al gelopen. Zo verzamel ik wel aardig wat bonuspunten bij de LAW.54. Doorkijkje De ingang van camping ‘Boomans’ doet een beetje saai aan, toch hebben we hier april dit jaar prima overnacht.55. Camping Een boerderij, er staan er hier plenty.56. Boerderij Aan de meeste sloten loop ik zo voorbij, maar met deze had ik wel wat.57. Sloot Ik nader Bredevoort. Een opgeknapt huis en een opknappertje.58. Huis59. Huis Op het voormalig bolwerk staat de korenmolen ‘De Prins van Oranje’ uit 1870. De molen is maalvaardig en draait op vrijwillige basis.60. De Prins61. De Prins Als de eigenaar van deze blauwe auto voortaan elders wil parkeren!
Tegen vieren loop ik Bredevoort in. Hier één van de vele ‘boekenstalletjes’.62. Bredevoort Op ’t Zand zie ik toch een aantal mensen in de boekenkramen snuffelen. Eigenlijk dacht ik dat er veel meer boekenkramen zouden zijn.63. 't Zand Voor de aardigheid een schermafbeelding van mijn wandeling. Volgens het wandelgidsje moet het 31,1 kilometer zijn.64. Schermafbeelding Scholtenpad Een biertje, dat heb ik volgens mij wel verdiend.65. Bier Overigens, de zon begint door te komen, nu hoeft het niet meer. Eerst maar eens al de aangeschafte boeken in de auto stapelen. Oeps, hebben we daar thuis wel ruimte voor?
OK, we kunnen voor het diner op het terras zitten. Ik bestel parelhoen en Orchideetje heilbot.66. Diner Ik drink er een Syrah Grenache bij. Ook de Chardonnay Viognier van gisteren laat ik er even bijzetten. Waarlijk voortreffelijke wijntjes.67. Wijn Oh ja, de parelhoen smaakt prima. We komen een heel eind met de bijgerechten, maar krijgen niet alles op.
Nog een nagerecht? Uiteraard bestel ik hetzelfde ijsje als gisteren. Daar heb ik de hele dag al van lopen dromen.68. IJs Bestellen we nog koffie of thee? Nee, we zitten (vooral van het ijs) meer dan vol.
Toevallig zitten we aan de beste tafel op het terras en kunnen nog lang van de zon genieten. Pas tegen negenen lopen we naar de kamer.