Paas-arrangement hotel Orion te Kaag (april 2023)

Woensdag 12 april 2023
Kaag – Muiderslot – Thuisreis
Zo te zien is het weer vandaag een stuk minder dan gister. Het is bewolkt en winderig.
We hebben gister echt geluk gehad met het weer. Na het ontbijt checken we uit en nemen voor de laatste maal de pont.Op naar het Muiderslot. Het is druk op de weg, maar het rijdt goed door. De zon probeert het voorzichtig.
We parkeren op parkeerplaats P2 en iets verder staat er al een handwijzer.Muiden is een echte vestingstad. Ongelooflijk, wat ze hier aan het graven zijn geweest. Dumpers bestonden nog niet, alles met de schop en de (houten) kruiwagen. Ik moet er echt niet aan denken!Een plattegrond, altijd handig.Tja, ik ben hier al een aantal malen geweest. Het Pionierspad liep ik in 2012, het Floris V-pad in 2009, het Waterliniepad in 2005 en het Westerborkpad in 2012.We pakken het vroegere Raadhuis even mee, we zijn er nu toch.En de H. Nicolaaskerk gebouwd in 1822. Hij is ontworpen door de architect van Rijkswaterstaat T.J. Sluys en is een zogeheten waterstaatskerk. De kerk is tot heden in gebruik.De ‘bruine vloot’, ik meen tenminste dat deze benaming gebruikelijk is.Kijk, de ingang van het Muiderslot. Hier ben ik al vele, vele jaren niet naar binnen geweest. Wel veel langs gewandeld/gefietst, maar dat was het dan ook wel. Eerst maar een stukje geschiedenis. Ik denk dan natuurlijk meteen aan die geweldige TV-serie ‘Floris’ uitgezonden in 1969 met Rutger Hauer in de hoofdrol. Ai, ik dacht toch zeker te weten dat die serie is opgenomen in het Muiderslot. Maar nee, dat blijkt onder andere Kasteel Doornenburg en Slot Loevestein te zijn geweest.
Maar ook denk ik aan Floris V in 1296 door de edelen vermoord. Dit was één van de jaartallen die op de lagere school van groot belang waren.
Maar nu het echte verhaal. Het Muiderslot is een middeleeuws kasteel in het Noord-Hollandse Muiden, gebouwd rond 1285. Graaf Floris V werd op 27 juni 1296 in de omgeving van het kasteel vermoord. Tijdens een valkenjacht werd hij gevangengenomen door de deelnemende edellieden Gijsbrecht IV van Amstel en Herman van Woerden.
Hij werd vijf dagen gevangengezet in het kasteel. Bij een ontsnappingspoging uit het kasteel werd hij, door onder anderen Gerard van Velsen, gedood met 22 messteken.
In de jaren 1610-1647 was P.C. Hooft de hoofdbewoner vanwege zijn functie van drost van Muiden. Hooft bracht er voornamelijk de zomers door en stelde het slot gastvrij open voor zijn vriendenkring, wier bezoeken later leidden tot de schilderachtige Muiderkringmythe. In de Franse tijd gebruikte het Franse leger het kasteel als kazerne en toen vanaf 1795 het slot niet meer bewoond werd, raakte het in verval. Sinds 1878 is het Muiderslot een Rijksmuseum. Er hebben diverse restauraties plaatsgevonden, de laatste in 1999.
We gaan zelf maar eens kijken. Dit is het Muiderslot in volle glorie. We treffen het opnieuw met het weer.Leuk zo’n maquette.De Kasteeltuinen. Nu zo vroeg in het voorjaar valt er nog niet zoveel te zien.Zo te lezen vinden er ook rondleidingen plaats, maar wij lopen aan de hand van de informatieve bordjes zelf een rondje. Deze bordjes en de foto’s laat ik voor zichzelf spreken.Om kwart over twaalf nuttigen we de KMA, daar waren we wel aan toe. Ok, het is mooi geweest, op naar huis. Maar onderweg doen we boodschappen, want we hebben niets in huis.
Mooi, we kijken terug op een zeer geslaagd paasweekend. Iedereen die ons van dienst is geweest, ons heeft bijgestaan, enz.: bedankt!