Paas-arrangement hotel Orion te Kaag (april 2023)


Maandag 10 april 2023 (2e paasdag)
Kaag – Huis Barnaart – Kaag
Tjonge, het ontbijtzaaltje zit al aardig vol. Het zijn allemaal Duitsers op een Frans en een Israëlisch gezin na. Ze komen allemaal voor de Keukenhof! In eigen land vinden we de Keukenhof een beetje oubollig, maar het is toch wel een wereldberoemd fenomeen!
Om te beginnen pakken we de pont, hij lag aan ‘onze’ kant. Heen is de pont gratis, terug kost het met de auto €4,50. Nou, dat is toch bepaald goedkoop voor zo’n mooie overtocht.
Wij gaan eerst op bezoek bij oude vrienden, daar zijn we toch alweer heel wat jaren niet geweest. Na de koffie, de thee en wat te knabbelen rijden we naar Haarlem.
Oeps, de beoogde parkeergarage is in renovatie, dat hadden ze toch wel op de site kunnen vermelden! We rijden maar verder en zien een plein (Parklaan) waar we kunnen parkeren. Ai, van die parkeerautomaat snap ik niets, het ding werkt niet mee. Dan hoor ik van een local dat het vandaag gratis parkeren is. Nou ja, ze hadden toch een papieren briefje op die automaat kunnen plakken? We lopen naar Huis Barnaart, dat is een stukje van niets. Ze doen hier niet aan de Museumkaart, de entree is €9,- p/p.
Kijk, we zijn er.Eerst maar een stukje informatie van de site, ik maak reclame, dus daar zullen ze geen moeite mee hebben.
Het was één van de meest bijzondere bouwopdrachten van die tijd. Philip Barnaart liet als 21-jarige zijn ontvangsthuis aan de Haarlemse gracht bouwen door de architect Abraham van der Hart. Hij was niet alleen architect, maar ook artistiek leider. Alle ontwerpen, van kapitelen aan de voorgevel tot de deurknoppen binnen, dragen zijn signatuur.
Het resulteerde in een haast on-Nederlands stadspaleis met het gaafst bewaarde empire interieur in Nederland.
Maar liefst drie panden hebben plaats moeten maken om dit huis van ruim 22 meter breed (en diep) met vier woonlagen te realiseren.
Er hebben veel ambachtslieden aan de bouw en interieurafwerking meegewerkt en het is bijzonder dat we door de bouwrekeningen ook weten wie dit zijn. De beste ambachtslieden uit Haarlem en Amsterdam werden aangetrokken om het huis te maken tot het spectaculaire stadspaleis wat het was en nu nog steeds is.
Er hangen hier tekeningen van de voor- en achtergevel.We beginnen met de tuin. Hier zicht op de achtergevel. Die is wat minder spectaculair dan de voorgevel, maar mag er sowieso zijn.Ik draai me om, daar is het koetshuis dat verder niet te bezichtigen is.Tja, wie deze schone is, ik heb geen idee.We gaan het souterrain bekijken. Kijk, toen had je nog personeel!De plattegrond van het souterrain, de keuken, het menu van 19 maart 1808 (niet bepaald vegetarisch) en de provisiekamer.Jeannette Agnes Barones van Delen was op 1 maart 1807 te gast in Huis Barnaart en maakte van dit bezoek een ‘reisverslag’. Dat is bewaard gebleven. Kijk, dit is ze.Om 20.00 uur is de ontvangst.Het trappenhuis ziet er goed uit.Is deze ruimte de Antichambre?De blikvanger van het huis is de ‘Gouden Salon’. De decoratie van deze kamer is buitengewoon rijk. De afwerking is origineel en deze is ook nog eens heel goed bewaard gebleven. Het goud en paars van de inrichting knalt je tegemoet. De met paars beklede meubels stonden er ook al in de tijd van Barnaart.
De Gouden Salon is een echt pronkvertrek, bedoeld om indruk te maken op gasten.
De salon was bij de bouw het meest kostbare vertrek. Alleen al het vergulden kostte destijds 19.000 gulden. De salon en het huis werden net als de paleizen van Napoleon Bonaparte ingericht volgens de laatste Franse mode in empirestijl. De meubelen in de Gouden Salon waren een unicum in hun tijd. Het houtwerk was geheel verguld, dat gaf ze een keizerlijke allure, ongekend in Nederland. Nadien vond dit ameublement navolging in het Paleis op de Dam. Het ameublement in de Gouden Salon werd in 2019 zorgvuldig gerestaureerd en opnieuw gestoffeerd.
Philip Barnaart ontving voorname gasten in zijn stadspaleis, zoals de eerste koning van Nederland, Lodewijk Napoleon, en de Prins van Oranje (de latere koning Willem II).Dit is de Eetzaal waar Jeannette van spreekt en waar om 23.00 uur het souper werd opgediend.De blauwe kamer met het lamellen-behang is de dagelijkse eetkamer van het gezin Barnaart. Barnaart had 12 kinderen. Hier krijgen wij van de vrijwilligers koffie/thee en een koekje aangeboden. Daarna ‘kouten’ wij nog geruime tijd. We gaan een beetje terug in de tijd van Jeannette.Er liggen hier wat boeken ter inzage en ik meen ook te koop. Dit boek van Van Lennep ken ik niet.En dit is de woonkamer van de familie.Mooi, we hebben het gezien. Een bezoek aan Huis Barnaart is zonder meer een aanrader.
We rijden terug naar hotel Orion, het is nog een heel eind. Daar aangekomen nuttigen we een glas wijn en nuttigen er een koekje bij. Ai, de lunch is er vandaag eigenlijk bij ingeschoten.
Tegen zessen lopen we naar restaurant Quattro (https://restaurantquattro.nl). Ai, het regent! Morgen bezoeken we de Keukenhof, laten we hopen op goed weer.Ik bestel een Primitivo van Villa Luisa. De Villa Luisa Primitivo is een heerlijke rode wijn uit de regio Puglia in het zuiden van Italië. Puglia staat bekend om zijn rode wijnen van hoge kwaliteit en vooral de wijnen van de Primitivo druif! Deze wijn heeft een sappig en soepel smaakprofiel, met vleugen van bessen, rijpe pruimen en zwarte kersen. De ideale wijn om te serveren bij pasta, rood vlees en gevogelte. Ai, in Puglia zijn we in mei 2018 geweest (zie mijn reisverslag).Wat zullen we eens bestellen van de voorgerechten? Het wordt Insalata Caprese.Dat gerecht bestaat uit tomaat, buffelmozzarella, basilicum en balsamico.
Nou, die tomaten komen niet uit het Westland, ze smaken heerlijk zoet (én naar tomaat).Dan naar de hoofdgerechten. Ik ga voor de Chef’s Special Chelo. Dat zijn kalfshaaspuntjes, paprika, tomaat, champignons, ui en knoflook.Nou, dat zijn toch geen kalfshaaspuntjes? ’t Is gewoon een stuk kalfsvlees. Maar het vlees is prima gekruid, mals, goed gebraden en het smaakt voortreffelijk.Orchideetja gaat voor de vis van de dag, dat is vandaag zalm. Is dit een foto van de zalm? Ik moet het voortaan beter opschrijven.Even later wordt er nog een schaal spaghetti neergezet, dat is zeker om de gaatjes te vullen.Als dessert gaat Orchideetje voor de Tiramisù en ik voor de Irish Coffee.We besluiten met thee.Sowieso heel goed gegeten. We lopen naar ons hotel en kijken op de TV naar het programma ‘Het Hoge Noorden’. Dat gaat over Nederlanders die al vele jaren danwel sinds kort in Noorwegen of Zweden wonen. Het wordt gepresenteerd door Dionne Stax. Hé, doet Floortje Dessing niet dit soort programma’s? Sowieso hebben wij wel wat met Scandinavië.