Paas-arrangement hotel De Halve Maan (april 2024)

Zondag 31 maart 2024
BovenkarspelMuseum Stoomtram – Bakkerijmuseum – Bovenkarspel
Mijn iPhone wekt ons keurig op zomertijd. Toch bizar dat mijn mobiel weet dat de zomertijd is ingegaan. Trouwens, voor mij mogen ze dat ‘gedoe’ afschaffen.
Om halfnegen genieten we het ontbijt. Het is een simpel ontbijt, maar ja, de overnachtingen in ‘De Halve Maan’ (inclusief ontbijt) zijn voordelig geprijsd. En het moet natuurlijk uit de lengte of de breedte komen! Ok, voor ons een prima ontbijt.We rijden tijdig naar Hoorn, dan hebben we in elk geval een plekje op de parkeerplaats. Ok, dat gaat allemaal goed. Kijk, hier is de ingang, we gaan terug in de tijd.We checken in, de tickets heb ik al geruime tijd geleden online gescoord. Ai, zouden ze honderd jaar geleden ook al zoveel ‘engels’ in Nederlandse teksten hebben verwerkt?
Er hangt hier een dienstregeling, er is van alles en nog wat mogelijk.We hebben nog wat tijd over voordat de stoomtram vertrekt en kijken even rond in het kleine museum.Kijk, daar staat de trein. Mochten we van de graat dreigen te gaan, er is voorzien in een buffetwagon. De machinist rookt een sigaar, wel toepasselijk.Tjonge, we zijn niet de enigen, maar ja, iedereen ‘zoekt’ wat met de feestdagen.We stappen in een van de laatste wagons. We kregen de tip om niet voorin te gaan zitten, als de wind verkeerd staat kon je weleens enige roet moeten happen. Daar gaan we.
Het fruit (appels?) staat in bloei. Het is niet te hopen dat het nog gaat vriezen.Het is zwaar bewolkt en het spettert soms een beetje.Even na elven een stop van 20 minuten in Wognum. We stappen uit, zie ik daar Chinese toeristen?Station Wognum, hier is een en ander te zien. We kijken even rond, het is gelukkig droog en een waterig zonnetje komt door.We stomen weer verder.Tulpen, deze moeten nog ‘gekopt’ worden, maar eerst moeten ze ‘kleur bekennen’.
Tja, ik heb toentertijd vakantiewerk gedaan ‘in de bollen’. De oudste knecht was elke dag aan het spuiten, ik vrees dat hij niet oud is geworden.Via Twisk en Opperdoes rijden we naar Medemblik. Inderdaad, uit de omgeving van Opperdoes komen die lekkere aardappelen.Nog meer bollenvelden. Even tussendoor, mij doe je geen plezier met een bosje tulpen. Overigens, ik ben toentertijd een paar maal mee geweest naar de jaarlijkse Bloembollen vaktentoonstelling. De ‘bazen’, drie broers met hun vader deden dan zaken en wij mochten met de oudste knecht mee. Hij had een dik gevulde envelop meegekregen.
Van de tentoonstelling staat me niets meer bij, wel dat er door ons goed ‘ingenomen’ werd.We zijn er bijna. Korenmolen ‘De Herder’ wordt momenteel gerestaureerd. Deze molen werd in 1988 gebouwd op de plaats waar tot 1947 ook al een korenmolen stond. Dat was een molen met een lang verleden: reeds in 1555 was er op die plaats sprake van een molen. Voor de bouw van de huidige molen werd gebruik gemaakt van het achtkant van de onttakelde korenmolen De Herder te Willeskop (Utrecht) die op de nominatie stond om te verdwijnen.Mooi, we zijn in Medemblik, het is even na twaalven. We hebben dik een uur om hier rond te kijken.Kijk eens aan! Ziet mijn oog een ‘buslading’ Chinezen? Of zijn het Koreanen? Ik ontwaar een man die een paraplu omhoog steekt. Ai, dat is de reisleider natuurlijk. Ik vraag het maar even, en ik hoor dat zij uit Hongkong komen. Is Hongkong nu nog zelfstandig of al ingelijfd door China? Dat moet ik thuis maar eens even opzoeken.Het stadhuis van Medemblik is een voormalig gemeentehuis in de Noord-Hollandse plaats Medemblik. Het is gebouwd in 1939 naar een ontwerp van de traditionalistische architect A.J. Kropholler. Kropholler plaatste het gebouw op een verhoging in de as van de Nieuwstraat, waardoor het gebouw ook meer gezag uit zou stralen. Hm, het gebouw staat al tien jaar leeg. Er zouden woningen in komen, maar ik lees dat dat project is afgeblazen. Het vervangen van het onleesbare informatiebordje is er ook niet van gekomen.
Ik zoek nog iets op stand, maar het is mij hier iets te winderig.Kijk, het Bakkerijmuseum. Zullen we daar een kijkje nemen? We moeten toch een uurtje stukslaan.We kunnen ook de Nieuwstraat aflopen, maar dat doen we maar niet.De Museumkaart is geldig in het Bakkerijmuseum, dat is mooi meegenomen. Tjonge, aan de voorkant zag het er klein uit, maar het pand loopt een eind door naar achteren en er is ook nog een verdieping. Er is hier heel veel te zien, ik laat de foto’s en de teksten voor zichzelf spreken.Als laatste een petroleum vergasser (https://nl.wikipedia.org/wiki/Primusbrander).
Een primus dus. Vele jaren heb ik tijdens kampeerreizen op zo’n ding gekookt!
Voordeel, hij doet het altijd. Nadeel, de buitenkant van de pan wordt zwart.
Volgens mij staat hij nog ergens in de garage. Iemand interesse?Ok, mooi museum, een aanrader!
Op naar onze trein. De loc is al op stoom. Het is een Hanomag, deze Duitse firma produceerde loc’s tussen 1846 – 1931.De stoker doet er nog een schepje kolen op.Ok, we stappen in en vertrekken om halftwee richting Hoorn. Even verder staat de Bonifaciuskerk uit 1404. Klopt dat jaartal wel? Tegenwoordig is de kerk in gebruik bij de Protestantse gemeente van Medemblik (PKN).Hier waren we gisteren, het Oorlogsmuseum.Opperdoes.Ik denk in de verte de kerk van Wognum.Om kwart voor drie bereiken we Hoorn. Eerst maar koffie, chocomel en een gevulde koek. We hebben het buitenmuseum nog te goed.
Van 1965 tot 1997 reden er 35 van deze PTT treinen rond om post te vervoeren. Ik kan het me nog goed herinneren. Daarna is het transport van de post overgenomen door vrachtwagens.We lopen het Locomotievendepot in. Hier valt veel te zien. Niet overal staat een informatief bordje bij, maar ze zijn de boel hier aan het restaureren, uitbreiden en opnieuw aan het inrichten. Ik laat de foto’s en de teksten voor zichzelf spreken.Het onderhoud na de rit wordt aan onze loc uitgevoerd.De GPS-track van vandaag. De rit van Oost naar West per auto (Bovenkarspel – Hoorn) vice versa en van Zuid naar Noord per stoomtram (Hoorn – Medemblik) vice versa.Om kwart over vier zijn we weer in ons hotel waar we vergast worden op muziek.Om vijf uur begint het hard te regenen, maar een kwartiertje later is het gelukkig weer droog. Al bij al vandaag toch prima weer gehad. We lopen in een minuut of tien naar restaurant De Woeste Hoogte. Op mijn verzoek hebben we een tafel in een rustig hoekje bij het raam. Nog bedankt!De ambiance is prima, mijn complimenten.Ik bestel een Cabernet Sauvignon van Kaapse Draai. Het is niet een heel bijzondere wijn, maar hij smaakt mij prima. In de neus tonen van bramen, frambozen en kruiden.
Afdronk vol en veel rood fruit en met een beetje kruidigheid.Het menu, nou, dat ziet er goed uit.We starten met kippensoep met geroosterd brood. Dat bekomt ons prima.Orchideetje gaat voor het Vispannetje (geen foto) en ikzelf voor de Varkenshaasmedaillons. Bloemkool, frites, gebakken aardappelen (Frieslander), salade én appelmoes. Het kan gewoon niet op en dat krijgen we ook niet. Sowieso aparte bereidingen, zo smaakt het thuis toch niet.Als dessert gaat Orchideetje voor thee en ikzelf voor Casata-ijs met cointreau en slagroom. Het ijs ziet er feestelijk uit en smaakt ook prima.Om halfacht zijn we uitgegeten en lopen terug naar ons hotel. Precies op tijd om naar het journaal te kijken. President Erdogan heeft de verkiezingen in Turkije verloren. Nou ja, niet persoonlijk, maar de lokale ‘Erdogan’ partijen. Toch ziet het er naar uit dat het tijdperk Erdogan zijn langste tijd heeft gehad. Tijdig gaan we te bed, morgen weer een drukke dag.