Oosterscheldepad (mei 2011)

Zaterdag 28 mei 2011
Wemeldinge – Kats
Om zes uur wordt ik gewekt door luide knallen afkomstig uit de aanpalende kersenboomgaard. Prima geregeld is dat hier. Het belooft vandaag droog en zonnig te worden met een temperatuur tot 19 graden in de plus. Ik bereid zoals altijd thee en havermoutsepap. Tjonge, het laatste mislukt een beetje, het lijkt wel cement. Tegen achten gaan we op pad en lopen meteen de Oude Zeedijk op.29. Oude Zeedijk Daar ligt Kattendijke waar we met een bochtje naartoe lopen.30. Kattendijke Nou, het is nog een historisch dorpje ook, met een mooie kerk.31. Info32. Kerk* Leuke houten huisjes staan er ook.33. Huisje Zijn ze hier de dijk aan het verzwaren? Nee, ze pakken stelcon platen op uit de slikken. Het doel daarvan is me niet duidelijk.34. Dijkverzwaring Dit is me ook niet duidelijk. Hier wordt iets gekweekt, maar wat?35. Kwekerij Verderop staat een informatiebord. Hier worden zagers gekweekt, een soort worm.
Zij dienen als voer voor de teelt van vissen en garnalen. Nou, het moet ook niet gekker worden. Maar liefst 17 hectare is het terrein groot. Nou, zo steek je nog eens wat op.
Zeeland is vooral bekend om zijn prachtige vergezichten. Om dat zicht te benadrukken worden de wegen zo recht mogelijk gehouden. Verder hebben we de wind gedurig tegen en met 12 graden in de plus is het niet al te warm.36. Dijk Ach, in het Havenkanaal naar Wilhelminadorp zit een bochtje. In het wandelpaadje dus ook.37. Havenkanaal In de bocht zien we Wilhelminadorp liggen.38. Wilhelminadorp Ook hier staat weer een pracht van een informatiepaneel.39. Info Een leuk huis is dit, zouden hier voorheen de landarbeiders hebben gewoond?40. Huis Er is hier een café/restaurant, maar het is nog gesloten. De supermarkt die op de kaart staat is al 30 jaar weg. Wel staat er een rijdende gebakskraam en hier koop ik een Zeeuwse bolus. Het is een soort gebak. Nou, het valt me tegen, er zit maar weinig smaak aan.
OK, verder maar weer langs het Havenkanaal. Iets verder ligt het industrieterrein van Goes. We kunnen doorlopen naar Goes en daar een stadswandeling doen. Tja, dat is tweemaal 3 kilometer en daar hebben we geen tijd voor. Te zijner tijd moet ik maar eens terug naar Goes. We slaan rechtsaf en lopen over de Oude Zeedijk langs de parkachtige buitenwijk van Goes. In de verte staat de zendmast.41. Park We steken de N256 over en lopen even verkeerd. Er staat hier een autowrak en verderop ligt nog meer rommel. We zitten tegen een woonwagenkamp aan. We moeten iets terug en door de brandnetels de dijk weer oplopen.42. Auto Wat zijn dit nu weer voor vleeskoeien? Hoewel, het zijn stieren.43. Stieren Inmiddels is het na twaalven en we hebben best wel trek. Kijk, links is een parkeerplaats omzoomd met bielzen. Hier kunnen we zitten, koffie of thee maken en wat eten.
Achter ons staat een boerderij die wel een likje verf kan gebruiken. Oeps, hier is een Praktijk voor Chinese Geneeskunde gevestigd. Zou dat nu een beetje lopen? Nou, voor wie interesse heeft: www.wilgenhut.nl/?Welkom
Wij gaan weer verder om te genieten van de Zeeuwse uitzichten. Helaas is het bewolkt, de wind hebben we voortdurend tegen en de temperatuur is aan de lage kant.44. Vergezicht We naderen Wolphaartsdijk en de stellingmolen ‘De Hoop’ uit 1808 is al van verre te zien. Zo te lezen wordt hier tot heden graan gemalen, voornamelijk bestemd voor warme bakkers.45. De Hoop46. De Hoop We lopen Wolphaartsdijk in en het oogt niet onaardig.47. Wolphaartsdijk Het voormalige gemeentehuis met uivormige torenspits ziet er wel apart uit.48. Gemeentehuis Tjonge, er is hier een supermarkt! Hoelang nog? In elk geval kan ik hier bitter lemon en chocolademelk kopen. Verder vruchtenyoghurt die ik meteen soldaat maak.49. Winkel We lopen het dorp uit en meteen is het genieten van dit prachtige tarweveld.50. Koren Na zo’n twee kilometer bereiken we het Veerse Meer.51. Veerse Meer Weer twee kilometer verder slaan we linksaf en lopen de Zandkreekdam over.
Ai, de brug bij de sluizen staat open. Al deze jachtjes moeten geschut worden. Niet alle jachten liggen dus in de haven, sommigen zijn daadwerkelijk aan het varen.52. Zeiljachten Deze duif is dood, om met Toon Hermans te spreken.53. Duif We bevinden ons nu op Noord-Beveland. Op naar Kats over de Katse Veenweg.54. Handwijzer Overigens een beetje vreemde naam voor een dijk. Rechts van ons uiteraard de Oosterschelde.55. Oosterschelde Om twintig over vier lopen we Kats in. Gelukkig staat er weer zo’n informatief paneel.56. Kats57. Info Het kerkje van Kats.58. Kerkje We lopen Kats al snel uit, het is inderdaad een dorpje van niets. Even verder gaan we de dijk weer op. In de verte ligt de Zeelandbrug.59. Zeelandbrug60. Zeelandbrug Wat zijn schapen toch een oerdomme beesten. Ze blijven voor je uit hobbelen tot ze echt niet meer verder kunnen. Dan stuiven ze de dijk op en galopperen ze langs je heen.61. Schapen Vlak voor de Zeelandbrug draaien we de Groene Weg op. Nog twee kilometer tot camping Weizicht. Ai, het begint te regenen en hard ook. Ik kom er niet onderuit, mijn regenjack moet aan. Tegen zessen bereiken we de camping.62. Weizicht Het is nog even zoeken waar de ingang is, maar dan kunnen we plaatsnemen in de receptie. Het regent werkelijk pijpenstelen. Tjonge, we hebben er maar liefst bijna 38 kilometer opzitten. Gemiddeld hebben we bijna 5 km/u gelopen, maar alles was dan ook verhard. De regen mindert en snel zet ik mijn tent op. Ik begin met een kerriesoepje gevolgd door de jachtschotel van Struik. Met het restje Shiraz smaakt het prima. Daarna de afwas en onder de douche. Daartoe moet er €0,50 in de automaat, maar dan heb je ook onbeperkt warm water. Kijk, zo kan het ook. Ik bel even naar Edinburgh. Ook daar was het vandaag winderig, koud en nat. Om acht uur zet ik de MP3-speler nog even aan, maar al snel ga ik slapen. Ik ben best wel een beetje moe.