Noordzeeroute (apr 2011)

Maandag 25 april 2011
Hoek van Holland – Den Haag
Om half negen genieten we het ontbijt en dat mag er zijn.173. Ontbijt* Om kwart over negen zitten we op de fiets voor het laatste traject. We fietsen een stukje terug naar de steiger van de RET. Kijk, ons veerbootje slaapt nog!174. RET Hier begint ook weer de route.175. Bord* Ai, dit is het Westland, daar komen die Nederlandse ‘watertomaten’ vandaan.176. Westland Iedereen noemt deze dingen ‘kassen’, maar feitelijk heten ze ‘warenhuizen’.177. Warenhuizen Toch fietsen we een mooie route achter de duinen langs. Vanochtend was het 18 graden, maar nu is het al 23 graden in de plus.178. Duinen179. Duinen Welke badplaats dit nu weer is, ik heb eigenlijk geen idee.180. Strand Het laatste stukje fietspad achter de duinen langs.181. Fietspad De vissershaven van Scheveningen ligt er tamelijk verlaten bij.182. Scheveningen OK, volgens plan breken we ter hoogte van Den Haag de fietstocht af. Via de kortste weg willen we naar NS Den Haag Centraal. Onderweg passeren we het Vredespaleis.
Er staan hier wat Japanners (of Chinezen, mogelijk Koreanen) te fotograferen. Ik kan dan natuurlijk niet achterblijven. Tja, ik vind het toch een tamelijk megalomaan gebouw.
Ook aan het hekwerk is aandacht besteed. Prachtig natuurlijk, zo’n initiatief, maar is het wel zo zinvol?183. Vredespaleis184. Vredespaleis185. Vredespaleis* Tegen twaalven zijn we bij het station. Ook hier zijn ze druk aan het verbouwen.186. Den Haag NS*Helaas, onze pinpasjes worden door de kaartautomaat geweigerd. Zou er een storing zijn? We kopen de kaartjes voor de fietsen maar bij het loket. Nee, van een storing is niets bekend. Oeps, de trein gaat over een paar minuten! Waar hebben ze de incheckpalen nu weer verstopt? Tjonge, het zicht wordt geblokkeerd door schuttingen. Uiteindelijk vinden we een incheckpaal. De trein staat er al en snel schuiven we onze fietsen in het fietsenhok. We zijn de eersten, dat zit weer mee. Wat niet meezit, er zijn werkzaamheden op het traject naar Zwolle. Ook dat nog! Er rijden bussen, maar ja, daar kunnen de fietsen niet in. Gelukkig valt de malheur mee en komen we zonder problemen in ons dorpje.
Tijd om te lunchen hadden we niet, daarom scoren we eerst een uitsmijter bij Peacocks. Mooi op tijd zijn we thuis. We hebben er een prachtige fietstocht opzitten onder prima weersomstandigheden. Alleen de route, daar klopte dus geen ‘hout’ van. Ik begin meteen met een mail naar het Landelijk Fietsplatform.

Update. Na een paar dagen krijg ik dit uitgebreide antwoord:
Onze excuses voor het feit dat we op onze website nog niet duidelijk genoeg hebben aangegeven wat er allemaal is gewijzigd. Met name langs de LF1 Noordzeeroute is dat ingrijpend. Het Fietsplatform heeft in het voorjaar van 2011 opdracht gegeven om een aantal wijzigingen uit te voeren, onder andere om ervoor te zorgen dat de LF1 helemaal gaat samenvallen met knooppuntroutes. Tegelijk is gekeken of het tracé van de route aantrekkelijker kon worden gemaakt en is ervoor gekozen om de route op een aantal plaatsen dichter langs de kust te laten lopen. Afgesproken was dat de wijzigingen op 1 mei zouden zijn voltooid, maar de aannemer is voortvarend te werk gegaan, zodat al met Pasen, toen u op pad was, het nieuwe tracé was voltooid. De belangrijkste wijzigingen op een rij, van noord naar zuid:
– Ter hoogte van Beverwijk wordt de route naar het westen verplaatst en komt te lopen door Wijk aan Zee. Wijziging gereed aan het einde van het voorjaar.
– Tussen Hoek van Holland en de Haringvlietdam vanaf 1 mei een geheel gewijzigd tracé. Traject via Rozenburg en Brielle is vervallen. Nieuw tracé loopt over Maasvlakte en door Voornse duinen.
– Ouddorp: route loopt vanaf 1 mei dichter langs de kust.
– Walcheren: de route is sinds 1 mei tussen de Veerse Gatdam en Vlissingen helemaal verplaatst naar de kust, onder andere via Domburg en Westkapelle. De route loopt niet meer via Veere en Middelburg. We zullen deze informatie begin volgende week melden op onze website op de pagina ‘Actuele LF-info’.
Veel plezier tijdens uw fietstocht met Pinksteren. De belangrijkste wijziging die u daar nog kunt verwachten is die bij Wijk aan Zee.
Stichting Landelijk Fietsplatform
Met vriendelijke groet,
Anita Bakker