Noordzeeroute (apr 2011)

Vrijdag 22 april 2011
Sluis – Veere
Om half acht staan we op en om kwart over acht zitten we aan het ontbijt. Mwah, dat kan er mee door. We rekenen de kamer en tweemaal diner af (€141,50) en kwart over negen zitten we op de fiets. We pakken de Noordzeeroute op bij de Westpoort. Feitelijk start de Noordzeeroute in Adinkerke nabij de Franse grens en gaat dan via Brugge naar Sluis.
De Westpoort is gebouwd tussen 1444-1456. De Westpoort werd verwoest door Parma in 1587 tijdens de belegering en inname van Sluis. Deze belegering duurde 55 dagen en kostte Parma 40% van zijn soldaten. Helaas staat er niet bij hoeveel soldaten dat precies waren. Sowieso is de Westpoort een indrukwekkend bouwwerk en tussen 1968-1972 gedeeltelijk gerestaureerd.24. Westpoort25. Westpoort26. Westpoort27. Westpoort28. Westpoort Over een gravelpad fietsen we rond de wallen van Sluis. Het Deltapad loopt over de wallen, nu heb ik een en ander van alle kanten bekeken. Overigens, in de 16e eeuw werden de kanonnen dusdanig krachtig dat de toen gebruikelijke stadsmuren nutteloos waren. Binnen de kortste keren werden ze tot puin geschoten. Wallen rond de stad was de oplossing, de kanonskogels werden gesmoord in het zand.29. Wallen Als ik het goed heb is dit de Zuidpoort.30. Zuidpoort Iets verder staat de Standerdmolen.31. Standerdmolen32. Standerdmolen* Ik maak me sterk dat dit toch wel een van de oudste polders van Nederland is.33. Strijdersgatpolder34. Strijdersgatpolder Campings zijn er genoeg, we passeren de een na de ander. Ieder zijn meug, maar ik moet er toch niet aan denken om hier mijn vrije weekenden door te brengen.35. Camping We volgen de borden ‘Noordzeeroute’, dat werkt prima. Ik zie wel dat de route afwijkt van de gedownloade route op mijn GPS. De GPS-route is wel conform de route op de kaart die we van de Noordzeeroute hebben gekocht. OK, ik zie dat we hier een stuk ‘nieuwe’ natuur in fietsen. De borden zijn dus ‘verhangen’, alleen de kaart loopt achter.
Vreemd dat ik daar niets over heb gelezen op de site van het fietsplatform (www.fietsplatform.nl/routes/). Sowieso is het hier erg mooi (en rustig) en het weer is ook prima.36. Natuurgebied Vlakbij Breskens fietsen we onderlangs de dijk. In de verte ligt Walcheren, maar dat zal op de foto op de site niet te zien zijn.37. Strand Wat is dit nu weer? Tientallen ‘vogelaars’ staan door hun kijkers te turen. Wat valt er te zien? Hoe ik ook tuur (zonder kijker), ik kan er geen chocola van maken. Ik spreek de man op de tweede foto (met bril) aan, maar hij gebaart mij stil te zijn. Nou, dat schiet ook niet op. Er staat trouwens een man volledig de verkeerde kant op te kijken. Ook in die richting valt niets te zien. Wij fietsen maar verder.38. Vogelspotters39. Vogelspotters Ai, het veer van 11.23 uur vaart net voor onze neus weg. Dat betekent een uurtje wachten, het is niet anders. We maken een praatje met een echtpaar (van onze leeftijd) die ook aan het fietsen zijn. Zij hebben de fietsen vol beladen, want ze fietsen van camping naar camping. Vroeger deden we dat ook zo. Er staat een friteskraam waar ik een bakje koffie en een koek nuttig. Het is dezelfde man en kraam die ik ook al tijdens het Deltapad frequenteerde. Hij herkent mij niet eens!40. Terminal Kijk, daar komt de ferry aanvaren, goed is te zien dat het een catamaran is.41. Veerpont Om 12.20 uur kunnen we boarden en even later gaat het gas erop.42. Boarden43. Varen Hier een foto van het interieur, het heeft iets van een vliegtuig weg.44. Interieur Na twintig minuutjes varen zijn we aan de overkant. We stappen meteen op de fiets en meteen zie ik het bord ‘Noordzeeroute’. Tot mijn verbazing moeten we linksaf, de sluizen over. Vreemd, volgens de kaart (en mijn GPS) moeten we rechtdoor langs het spoor.
Nou ja, laten we de borden maar volgen, mogelijk is de route iets ‘verlegd’ en pakken we een stukje boulevard van Vlissingen mee. Iets verder staat de Oranjemolen.45. Oranjemolen*46. Oranjemolen* Nog wat verder staat het standbeeld van onze grootste zeerover, pardon zeeheld: Michiel Adriaenszoon de Ruyter. Hoewel, Michiel staat niet op zijn plekje! Als ik door een kiertje gluur blijkt de sokkel leeg. Michiel krijgt zeker een grote beurt!47. Michiel* Dit is de bekende Gevangentoren, momenteel in gebruik door de horeca.48. Gevangentoren* Tja, de boulevard ligt inmiddels achter ons. Het strand wordt aardig bevolkt door badgasten. Veel mensen zullen een vrije dag hebben opgenomen. Het is vandaag Goede Vrijdag, toentertijd een Christelijke feestdag (lees: vrije dag). Voor zover ik weet is deze dag momenteel een gewone werkdag.49. Vlissingen Tja, de borden blijven de kustlijn van Walcheren volgen. Op die manier komen we niet in Veere waar we een B&B hebben geboekt. De route is ‘omgelegd’. Ook dit feit heb ik niet op de site gelezen. Het Fietsplatform heeft mijns inziens een dikke steek laten vallen!
OK, we slaan rechtsaf en fietsen via Koudekerke naar Middelburg. Onderweg zie ik deze fraaie stellingmolen. Hij heet ‘De Lelie’ en is gebouwd in 1872. De molen is maalvaardig.50. Stellingmolen* Precies om twee uur fietsen we Middelburg in. Toevallig komen we langs de Kloveniersdoelen gebouwd in 1607. Toentertijd was het de oefenruimte van de schutters van de Kloveniers. Mogelijk wordt er volgend jaar een filmhuis gevestigd.51. Kloveniersdoelen Eerst gebruiken we de lunch, we gaan zowat van de graat. Dat komt mede door de temperatuur van dik 25 graden in de plus. Daarna lopen we naar het Stadhuis dat gebouwd is tussen 1452-1520. De trouwzaal is nog als zodanig in gebruik, maar sinds 2004 is hier de Roosevelt Academy gevestigd.52. Stadhuis53. Stadhuis We waren van plan om enige tijd in Middelburg door te brengen, maar ja, het veer heeft ons een uur achterop gezet. Bovendien zijn we door de bebording op het verkeerde been gezet, dus we moeten echt verder naar Veere.
Tegen half vier bereiken we Veere en uiteraard valt de Grote kerk meteen op.54. Veere, Grote kerk*55. Veere, Grote kerk Naast de kerk staat deze Cisterne.56. Cisterne*57. Cisterne Veere is een schattig dorpje met schattige straatjes.58. Veere We lopen nog even binnen bij de VVV en horen daar dat zij hebben gezien dat de borden ‘Noordzeeroute’ zijn weggehaald. Nou, ik kan vertellen waar ze nu hangen, dat is langs de kust.
Iets verder is onze B&B (www.decraecke.nl/). Tjonge, de kamer ziet er piekfijn uit, heel wat beter dan ons eenvoudige kamertje gisteravond. Nou ja, we slapen er alleen maar. Aardige en behulpzame uitbaters hier.59. De Craecke Even later lopen we een rondje in Veere. We zijn hier al een aantal keren geweest, maar het blijft leuk.60. Veere De toren van het stadhuis is bijna altijd in beeld.61. Stadhuis* En uiteraard staan er in Veere uitsluitend oude pandjes.62. Pandjes De laagstaande zon staat pal achter het stadhuis, de foto is dus niet van geweldige kwaliteit.63. Stadhuis64. Stadhuis* Een trapgevelhuis, zo te zien verkopen ze hier Kunst (met een grote ‘K’).65. Trapgevelhuis* Veere is een vestingstad, de verdedigingswerken zien er indrukwekkend uit. En dan te bedenken dat toentertijd alles met de schop en de kruiwagen werd gedaan!66. Vestingstad Indrukwekkend is ook de Stenen Beer. Als je door de poort loopt, kun je er doorheen lopen. (De meisjes achter de muur spelen ‘verstoppertje’).67. Stenen Beer68. Stenen Beer De Stenen Beer met monnik.69. Stenen Beer Zicht op het Veerse meer, het strandje en vestingwallen.70. Veerse Meer De jachthaven ligt aardig vol. Vreemd vind ik wel dat er in Veere geen supermarkt gevestigd is. Booteigenaren moeten met de (vouw)fiets of de bus naar Middelburg om daar inkopen te doen.71. Jachthaven Zoals gezegd, de toren van het stadhuis zie je bijna altijd.72. Stadhuis* De Campveerse Toren. De tekst op het bordje is matig leesbaar.73. Campveerse Toren74. Campveerse Toren*75. Campveerse Toren* Is dit één van de Schotse Huizen?76. Schotse huizen* Het Godshuis. Momenteel in gebruik als B&B. In eerste instantie had Orchideetje deze op het oog om te overnachten, maar hij was al volgeboekt.77. Godshuis78. Godshuis* We zijn al langs heel wat restaurants gelopen, maar bistro De Peperboom (www.peperboom.nl/) spreekt ons wel aan. Het is bij zessen, we lopen maar meteen naar binnen. Oeps, nee, we hebben niet gereserveerd, dat wilden we nu eigenlijk doen.
OK, er blijkt tot acht uur nog een tafel in de tuin beschikbaar te zijn. Dat doen we meteen en niet veel later zijn alle tafeltjes bezet.79. De Peperboom Ik bestel een karafje Spaanse huiswijn en Marokkaanse linzensoep. Beide smaakt prima.80. Voorgerecht Daarna volgt de krokant gebakken kalfswang. Dit gerecht smaakt werkelijk uit de kunst. Ook de bediening is van grote klasse. Mijn welgemeende complimenten!81. Hoofdgerecht Voor een nagerecht hebben we geen plaats meer. Jammer, maar we komen hier terug. Het is kwart voor acht, de zon gaat onder en het begint af te koelen. We rekenen af en lopen terug naar onze B&B. Maken we nog thee? We hebben op onze kamer een waterkoker ter beschikking en koffie en thee. Verder is er nog een gevulde koelkast.
Ja, we maken nog een kopje thee en kijken nog wat naar de TV. Op tijd naar bed natuurlijk. Vandaag hebben we er 60 fietskilometers opzitten en we zijn best wel een beetje moe.