Najaars-arrangement Gouda sept 2022

Vrijdag 23 september 2022
Haastrecht – Delft – Thuisreis

We starten weer met het ontbijt.Daarna pakken we in en checken uit. We hebben het hier goed naar de zin gehad.
Op naar Delft. Het is tamelijk bewolkt, er schijnt een waterig zonnetje. Het is tamelijk druk op de weg, maar het rijdt goed door. Tjonge, het is nog een heel eind!
We parkeren in de parkeergarage Prinsenhof, dat ligt vlakbij museum Prinsenhof (https://prinsenhof-delft.nl) dat we gaan bezoeken. Momenteel staat Amalia van Solms (tot 8 januari 2023) in de picture.
We zijn een half uur voor opening van het museum aanwezig en verpozen ons een wijle in de Prinsentuin.Nou, elke vijf minuten verschijnt er een groepje scholieren die hier een opdracht moeten uitvoeren. Het betreft het zingen van het ‘Wilhelmus’ en dit vastleggen op een mobiel.
Ok, ze doen serieus hun best, maar veel verder dan de eerste twee regels komen ze niet. We helpen maar een beetje. Ik schat ze op een jaar of twaalf, dus groep acht. We vragen het even, maar het betreft leerlingen van klas twee Gymnasium. Oeps!Is het museum open?Ja, we zijn welkom. Met de thuis geprinte entreebewijzen en onze museumkaart zijn we zo binnen.Kijk, een poster van de Delftse Meesters.En eentje van Willem van Oranje.Maar het gaat momenteel vooral over Amalia. Het verhaal van Amalia wordt op een toegankelijke en hedendaagse manier verteld aan de hand van zeven A’s, die Amalia’s persoonlijkheid, ambitie en strategie illustreren: Avontuurlijk, Aanwezig, Aanzien, Autoritair, Assertief, Atypisch en Aanhouder. Deze A’s vormen als universele waarden het raamwerk van de tentoonstelling en vormen een brug tussen de 17e eeuw en het hier en nu.Ik laat voorlopig de foto’s voor zichzelf spreken. Let wel, de schilderijen hangen nu niet direct in chronologische volgorde.De moord op Willem van Oranje is een ijkpunt in de Vaderlandse geschiedenis.
Bovendien, we treffen het, een groep schoolkinderen spelen – in kostuum – de moord na. Iet of wat luguber natuurlijk, maar vergeten zullen ze het nooit. Trouwens, die kogelgaten zijn wel wat aan de grote kant! Hier is echt iemand met hamer en beitel aan de gang geweest.Opnieuw laat ik de foto’s voor zichzelf spreken.Nou, we zijn erdoor. Hier valt veel te zien! Ik moet maar eens een boek over de vaderlandse geschiedenis op de kop tikken, de toenmalige geschiedenislessen zijn aardig weggezakt. Het is dik na enen, en we gaan zowat van de graat. In het museum restaurant bestellen we tosti’s. Dat gaat er wel in.We lopen via de Hofkapel van de Oranjes naar buiten. Tja, de voertaal aan het hof was toentertijd (en nog lang daarna) Frans.De Preekstoel.Op naar de uitgang, maar eerst nog het graf van…Emanuel II van Portugal.Nu zit onze midweek er echt op. Op naar huis. Het is opnieuw tamelijk druk op de weg, soms wat langzamer rijden, maar er zijn geen files. We doen onderweg nog boodschappen, scoren een afhaalmaaltijd en mooi op tijd zijn we weer thuis.
Uitladen en opruimen, dat komt elke keer weer terug.
De TV gaat aan, we kunnen weer naar het journaal kijken. Nou, we vallen meteen met de neus in de (Oekraïense) boter.
In de bezette Oekraïense gebieden zijn vrijdag 23 september 2022 referenda over aansluiting bij Rusland van start gegaan. De Oekraïense regering en haar westerse bondgenoten zien die volksraadplegingen als een schijnvertoning waarvan de uitslag al vaststaat. Zij erkennen de uitslag dan ook niet.
Het is niet de eerste keer dat dergelijke referenda worden gehouden. Dat gebeurde ook in aanloop naar de annexatie van het schiereiland de Krim in 2014. Daar stemde volgens de officiële uitslag zo’n 97 procent van de kiezers voor aansluiting bij Rusland.
De referenda worden gehouden in Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia en Kherson.
Het stemmen duurt tot dinsdag.
Door de Russische invasie zijn veel Oekraïners uit die gebieden gevlucht. Er wonen bijna alleen nog Oekraïners die het met Rusland eens zijn en etnische Russen. Die hebben er wel oren naar om hun woongebied Russisch grondgebied te laten worden.
Daardoor staan de uitkomsten van de referenda al vast. Het Westen heeft inmiddels aangekondigd de uitkomst niet te erkennen.
De referenda waren eerst gepland voor half september. Ze werden toen afgeblazen omdat er teveel werd gevochten in de gebieden. Daarna werd 4 november genoemd als mogelijke datum. Nu zijn de referenda alsnog naar voren gehaald, omdat Oekraïne veel sneller land herovert dan werd verwacht.
Als de Oekraïense tegenaanval verder doorstoot naar het oosten, kan de Russische president Vladimir Poetin claimen dat het een aanval is op Russisch grondgebied.
Dat is belangrijk, omdat hij dan volgens de Russische wet meer en zwaardere middelen mag inzetten.

  • Referendum in 4 provincies

    Experts vrezen dat ‘de verdediging van Rusland’ voor Poetin een reden kan zijn om kernwapens in te zetten. Poetin zelf zei woensdag dat hij ‘alle beschikbare middelen’ zal inzetten om Rusland te beschermen. Hij voegde eraan toe dat hij niet bluft.
    Ook Poetins vertrouweling en oud-president Dmitry Medvedev heeft gedreigd met de inzet van ‘alle wapens, inclusief strategische kernwapens’ om geannexeerd grondgebied te verdedigen.
    Inmiddels ontvluchten vele Russen het land na de oproep tot de (gedeeltelijke) militaire mobilisatie, er staan lange files voor de Russische grenzen met Georgië en Mongolië. Eerder meldde de Finse grenswacht dat het aantal Russen aan de grens ‘duidelijk is gestegen’.
    Volgens het Kremlin is dat overdreven en is er geen sprake van een exodus bij de grenzen en op vliegvelden. Maar aan de Russische grens met Georgië meldt de BBC ‘kilometerslange’ files en urenlange wachttijden. Georgië is een van de weinige buurlanden van Rusland waar Russen zonder visum binnen mogen.
    Ook de grens met Mongolië wordt ‘overrompeld’ door het verkeer, vertellen ooggetuigen aan The Guardian.
    Volgens de Finse grenswacht was het donderdag ‘uitzonderlijk’ druk aan de grensovergangen met Rusland. Ook Finland blijft voorlopig open voor Russen, al hebben die wel een visum nodig. Het land beraadt zich op strengere visaregels.
    De Baltische staten hebben de grenzen al vrijwel volledig dichtgegooid en willen geen Russische deserteurs opvangen.
    De Russische president Vladimir Poetin riep woensdag 300.000 reservisten op om mee te vechten in Oekraïne.
    Vrijwel meteen stegen de prijzen van vliegtickets waarmee Russen het land kunnen verlaten. Veel vluchten naar bestemmingen als Istanboel, Dubai, Belgrado en Bakoe werden volgeboekt. Op donderdag gaven verschillende Duitse ministers aan dat het land Russische deserteurs zou opvangen.
    Ok, we wachten het maar af.
    In elk geval, de medewerkers van Hotel ‘Over de Brug’, de VVV, de musea, enz.: bedankt!