Marskramerpad (juli 2012)

Zaterdag 28 juli 2012
Lieren – Kootwijk
Vannacht heeft het vanaf een uur of één veel geregend. Om half zeven gaat de wekker en nu is het zo goed als droog. Ik bereid zoals altijd thee en havermoutse pap en tegen achten gaan we op pad. Ik had het gisteravond al gezien, maar pal achter de camping ligt de toeristische spoorlijn van Apeldoorn naar Dieren.27. Station Kijk, dat is nog eens een leuk optrekje.28. Optrekje Om half negen lopen we Beekbergen in. Zo’n banketbakkerij met koffie en gebak laten we niet links liggen. Zo meteen is het bos, bos en nog eens bos.29. Bakkerij Bij de C1000 iets verder koop ik meteen twee flessen bitter lemon.
Zo’n mooie strakke grindweg zie je maar zelden. Nog wat akkerbouw en dan lopen we de bossen in.30. Grindpad Hier ben ik eerder geweest. Het Maarten van Rossumpad heb ik in 2008 gelopen.
Tjonge, alweer vier jaar geleden, wat gaat de tijd toch snel.31. Handwijzer Kijk, nu lopen we toch echt de bossen in. En dat gaat de nodige kilometers duren.
Het bos is een beetje heuvelachtig, dat maakt het nog enigszins afwisselend.32. Bos Na zo’n anderhalf uur naderen we Hoenderloo. Kijk, zo’n huisje aan de rand van het bos heeft wel wat.33. Huis Even later lopen we over het terrein van de Hoenderloo-groep, een centrum voor jongeren met gedragsproblemen. Er is geen mens te zien, ze hebben natuurlijk vakantie. Aan de buitenzijde vertonen de gebouwen achterstallig onderhoud. Kunnen ze de jongeren daar niet een uurtje per dag aan laten klussen? Daar kunnen ze ook nog het nodige van opsteken.34. Jongerenhulp Het is tamelijk bewolkt, toch is het bijna 20 graden in de plus. Op dit kruispunt is goed te zien dat het terrein geaccidenteerd is.35. Kruispunt Tegen elven lopen we Hoenderloo in over deze gravelweg. Het lijkt Scandinavië wel.36. Hoenderloo De Heldringkerk werd op eerste Pinksterdag 1858 ingewijd.37. Info kerk Dit zie ik graag, een informatiebord. Die dominee Heldring heeft – zo te lezen – veel gedaan voor de plaatselijke bevolking.38. Info kerk39. Heldringkerk De KMA genieten we in de Boer’n Kinkel. Volgens mij heb ik aan dit restaurant tijdens het Veluwe Zwerfpad ook al een bezoek gebracht.40. Horeca41. KMA De slagroom komt wel uit een spuitbus, maar dat is niet anders. Het smaakt me prima, dat zeker wel.
Een handwijzer van de LAW. Hier hoop ik nog een keer terug te komen. Het Trekvogelpad – van Bergen aan Zee naar Enschede, 380 kilometer – staat nog op mijn verlanglijstje.42. Handwijzer OK, we gaan weer verder. De komende dertien kilometer lopen we in voornamelijk noordelijke richting. Daarna draaien we weer naar het oosten. De ‘Marskramers’ zullen toentertijd toch wel in rechte lijn naar Leiden zijn gelopen? Maar ja, wij willen ‘leuk’ wandelen, dus wordt zoveel mogelijk ‘natuur’ meegenomen. Voorlopig dus bos en nog eens bos en dan de Buurlosche Heide. Die heide is toch behoorlijk vergrast.
Zijn de schapen hier een beetje uitgekeken?43. Bos44. Hei45. Hei Een schaapskooi staat er wel, maar de beestjes laten zich niet zien. ’t Is zeker vakantie.46. Schaapskooi Een paddenstoel. We zitten vlakbij Hoog Buurlo. Dat is echt een gehucht van niets. Al die plaatsen die op de paddenstoel staan doen we niet aan. In het verleden heb ik ze allemaal al eens bezocht. Aan Radio Kootwijk wil ik mettertijd nog een bezoek brengen, ik vraag me af hoe het staat met de plannen. Tja, Radio Kootwijk is opgeheven en ze denken al jaren na over een nieuwe bestemming voor het monumentale gebouw. Dit keer bezoeken we het niet, we lopen er met een wijde boog omheen.47. Paddestoel OK, verder over wat heideveldjes, door bosgebieden en daarna langs het Kootwijker Zand.48. Kootwijker zand49. Kootwijker zand Om kwart over vijf lopen we Kootwijk in. Er zijn hier drie campings. Twee zijn er inmiddels gesloten en de derde is een bungalowpark geworden. Dat is pech, maar gelukkig ontdekte ik thuis al googlend een natuurcamping.50. Kootwijk Maar eerst Kootwijk. Hier heb ik eerder gelopen en ik weet zeker dat op deze slagboom toentertijd een wel zeer Christelijke tekst stond. Nu is daar niets meer van te zien! Is deze man/vrouw van zijn geloof gevallen? Hij loopt toevallig in zijn weiland, ik zal het maar niet vragen.51. Slagboom Update: als ik het al niet dacht! Dit is een foto uit mijn archief jan/2007. Wie wat bewaart, die heeft wat. Alleen staat er geen Christelijke tekst, maar ‘Jesaja 12’.
En te dienzelfden dage zult gij zeggen: Ik dank U, HEERE! dat Gij toornig op mij geweest zijt, maar Uw toorn is afgekeerd, en Gij troost mij.52. Slagboom Om kwart over vijf lopen we het terras van ’t Hilletje op in Kootwijk. Het was dorstig weer vandaag, dus een Grimbergen gaat er wel in.53. Grimbergen OK, nog een dikke kilometer naar het natuurkampeerterrein ‘Zanderdennen’. Onderweg worden we nog getrakteerd op een uitnodiging voor de Grote Tentcampagne. Tja, je loopt op de Veluwe of niet.54. Tentcampagne We zijn er, op het informatiepaneel staat hoe het werkt, want een beheerder is er hier niet. In de kist zitten de inschrijfformulieren met een eenmalige machtiging. Alleen nu zijn de formulieren op! Nou ja, ik maak het bedrag thuis wel over.55. Zanderdennen 56. InfoWe hebben er 31.4 kilometer opzitten. Om half zeven staat mijn tent en zit ik aan de Shiraz. Even later bereid ik een kerriesoepje en daarna een Spaghetteria Carbonara van Knorr. Albert belooft mij dat hij me te zijner tijd eens zal trakteren op gedroogde groenten met gierst of couscous. Ik zie er al naar uit! Dan zorg ik uiteraard voor een fles Shiraz!
Afwassen, douchen en om kwart voor negen kruip ik mijn tent in. Om negen uur begint het te regenen.