Maas- en Peelliniepad (maart 2014)

Zondag 30 maart 2014
Grave – Cuijk
Ai, de wekker! Het is inderdaad twintig over vijf en nog donker. Het is niet koud, wel zit er condens aan de binnenzijde van de tent.
Helaas, ik dommelde gisteravond net in toen ik luide muziek hoorde. Hier vlakbij was een ‘boerendisco’ aan de gang. House muziek, ook dat nog. Daar had de campingeigenaar ons niet voor gewaarschuwd, maar ja ’s avonds negen uur, daar kun je eigenlijk niets van zeggen. Vervelend was het wel. Het drukke verkeer op de Hooge Weg hoorde ik ook.
Ik weet niet meer hoe laat de ‘muziek’ stopte.
Het is weer even wennen om alles met het hoofdlampje te doen, maar tegen zevenen ben ik gereed voor vertrek. Het is net aan licht, dus kunnen we zo direct de markeringen zien. We lopen terug naar de route, naar de Graafsche Raam. Het is kwart over zeven als ik deze foto van de zonsopkomst maak.146. Zonsopkomst Een half uurtje later lopen we Grave in. In deze flats heerst nog diepe rust.147. Flats Even verder steken we de Stoofbrug over. Onder ons stroomt de Graafsche Raam.148. Stoofbrug We slaan meteen rechtsaf en lopen langs de Graafsche Raam. Zouden deze vissers hier de hele nacht gestaan hebben?149. Graafsche Raam150. Graafsche Raam Nabij de volgende brug is een bermmonument. Er staat verder geen verklarende tekst bij, maar na even Googlen zie ik dat dit het 15-jarige meisje Camille Haans betreft. Zij is donderdagavond 22 maart 2012, terwijl zij met haar fiets de Elftweg overstak, door een 27-jarige man aangereden. Deze man was onder de invloed van drugs en had een psychiatrisch verleden. Reanimatie op de plaats van het ongeval mocht niet meer baten. Zij zat in 4 Havo.151. Bermmonument Tja, wat is dit nu weer. ‘Hertogin van Brabant B.V.O.’ is te lezen. Het blijkt toch echt een Mariakapel te zijn uit 1947.152. Mariakapel Grave is een oude vestingstad en Het Arsenaal is nog een overblijfsel uit die tijd.153. Het Arsenaal Zondagochtend om acht uur is er in Grave nog niet zoveel te doen.154. Straat Een Dordsche Gevel, nou dat pak ik even mee.155. Gevel info156. Gevel In 1994 heeft Defensie de Generaal de Bons Kazerne verlaten. Zouden ze deze kanonnen vergeten zijn?157. Kanonnen We lopen de binnenstad van Grave uit en slaan rechtsaf. We gaan een aantal kilometers genieten van de Maas. Het is tien over acht, maar ja, de zomertijd is ingegaan.
Dat betekent dat het nu ’s morgens een uur langer donker blijft. Hoe dat nu precies werkt snap ik nog steeds niet.158. de Maas

Zoals ik al stelde, genieten van de Maas, maar ook van dit strakke fietspad.159. GenietenHet valt mee, al na een kilometertje verlaten we het asfalt en lopen verder over de dijk.160. Graspad Dit is nu eens een handige hoogzit! Die kun je zo oppakken en ergens tegen een boom zetten. Zaterdags handig om thuis de ramen te wassen.161. Hoogzit Opnieuw zo’n slecht leesbaar informatiepaneel. De zwarte ster wandelt met ons mee, het schiet al aardig op naar Cuijk.162. Info Er staan al Pinksterbloemen in bloei. Toch is het nog lang geen Pinksteren.163. Pinksterbloemen Het graspad over de dijk heeft plaatsgemaakt voor een fietspad. Deze foto maak ik achterwaarts.164. Achterwaarts Wat verder slaan we rechtsaf en lopen verder in zuidelijke richting. Deze boerderij ziet er patent uit, zeker met die enorme vijver voor de deur.165. Boerderij We steken de N321 over en lopen haaks om de korenmolen ‘Bergzicht’ uit 1815.
De molen is maalvaardig en draait op vrijwillige basis. Tja, rond de molen is een veevoederbedrijf gevestigd. Dat ziet er niet uit natuurlijk.166. Bergzicht Cuijk nog 8,6 kilometer. Wij lopen iets om, voor ons is het nog 19 kilometer.167. Paddestoel Vanaf deze kant ziet de molen er nog heel behoorlijk uit. We ‘maken’ even pauze op een bankje. Daar bereid ik koffie op mijn brandertje en eet er boterkoek bij.168. Bergzicht Volgens mij zijn dit de Broekse Wielen, nee toch niet, die liggen nog een stukje verder.169. Nat De Fazantenweg ligt er mooi strak bij. Druk is het niet, op die ene wandelaar na.170. Fazantenweg Dit moeten de Broekse Wielen wel zijn.171. Broekse Wielen Volgens Albert is dit een Dassenburcht. Zou het? Er staat sowieso geen bordje bij.172. Dassenburcht Ook de Hogerkampse Weg ligt er mooi strak bij. Albert maakt tempo, hij is bijna uit zicht verdwenen.173. Hogerkampse Weg Asfalt en zondag. Dit is al het zoveelste clubje wielrenners dat wij zien. Die man met de gele helm is de ‘baas’, dat zie je zo.174. Asfalt Overigens lopen wij nog steeds in het gebied van de megastallen. Op het megagrasveld lopen wat ganzen. Dat is hobby zeker.175. Megastal Hier woont de megastallenboer zeker zelf. Een paar honderd meter scheelt toch een boel stank.176. Boerderij Iets verder slaan we rechtsaf en lopen het graspad op. Het is inmiddels half twaalf. Het is veel bewolkter dan gisteren, wel is het 20 graden in de plus. Best wel goed wandelweer.177. Graspad In de verte ligt het dorpje ‘Beers’. We lopen ruim onderlangs en straks slaan we weer rechtsaf.178. Beers Aan het eind van het graspad staat een picknicktafel. Ik bereid thee op mijn brandertje en nuttig er een grote plak chocola bij als lunch. Hier vlakbij staat een paddenstoel.
De afstand naar Cuijk moet voor ons maal twee.179. Paddestoel Dit huis zit strak in de (buiten)latex. Het is een hele klus, ik weet er alles van.180. Huis Dit zijn nog eens duidelijke informatieborden. Witte letters op een correcte steunkleur en het bord onder de goede hoek geplaatst. Ook niet teveel tekst, dat werkt toch niet.181. Info bord182. Info bord Rechts een bosstrook en links heeft mais gestaan. Ze zullen binnenkort wel beginnen met bemesten, ploegen en eggen. Dan kan de mais er weer in.183. Mais Een hoogzit en een hele mooie. Zou je daar kunnen overnachten?184. Hoogzit Een pracht van een huis, het hek hermetisch op slot, en een laurierhaag rondom. In de kassen staan tafels en stoelen, dus kassen zijn het niet. Ik heb geen idee wat dit voorstelt.185. Vraagteken Weiland, een afwateringssloot en een hoogzit.186. Weiland Hondsdraf, tenminste daar scheld ik dit bloemetje altijd voor uit. Klopt dat?
De paardenbloemen geef ik erbij cadeau.187. Hondsdraf In het echt zag het huis er prachtig uit, op de foto valt het wat tegen. Sowieso moet er iets aan de tuin gebeuren.188. Huis Ook hier moet er iets aan de tuin gebeuren. Tjonge, wat een bende.189. Huis Om half twee lopen we Haps in. Vanaf nu gaat het noordwaarts, op naar Cuijk.190. Haps We ‘maken’ nog even pauze bij een kapelletje met naastgelegen begraafplaats. Is het tevens een Oorlogskerkhof gezien de vlaggetjes? Ik ga eens even kijken.191. Oorlogskerkhof Nee, het is het graf van ene Clémon van Lankveld. Ik vrees dat deze jongeman zich op zijn 29e heeft doodgereden.192. Graf193. Graf Iets verder staat de Mariamolen uit 1802. Het is een korenmolen en thans buiten bedrijf. De molen is genoemd naar Maria, een familielid van één van de laatste molenaars. Daarvoor was de molen naamloos. Naar wie zou dat familielid vernoemd zijn?
Overigens, de tuinman heeft zijn best gedaan op de coniferen.194. Mariamolen195. Mariamolen196. Mariamolen Even over tweeën lopen we onder de A73 door.197. A73 Nog wat reepjes bos en een stukje Cuijk. Om tien voor drie bereiken we station Cuijk. 198. Cuijk NSWe hebben er weer zo’n 30 kilometer opzitten. Om 15.07 uur nemen we het boemeltje naar Nijmegen. Het is nog een hele reis, maar door het vroege vertrek vanmorgen ben ik mooi op tijd thuis. Het Maas- en Peelliniepad zit erop. Albert en Sjef: bedankt!