Kustpad (juni 2016)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Kustpad Ferwert – Lauwersoog
Zaterdag 25 juni t/m zondag 26 juni 20161. Route Nederlands Kustpad deel 3

Zaterdag 25 juni 2016
Ferwert – Holwerd
Na vele weken nagenoeg onafgebroken regen ziet het weer er redelijk uit. Het kost me maar twee dagen om het ‘Nederlands Kustpad deel 3 Friesland – Groningen Stavoren – Bad Nieuweschans’ dicht te lopen. Dan kan ik die 268 kilometer op mijn palmares bijschrijven.
Slechts één nacht in de tent, dat zie ik niet zitten (in verband met het onderhoud).
Helaas, hotel De Gouden Klok (tien kamers) zit dit weekend helemaal vol en dat andere hotel is in renovatie. Tja, Holwerd is de veerhaven naar Ameland, maar daar kun je ook te voet naartoe (wadlopen). Dat trekt natuurlijk veel ‘toeristen’.
Ok, dan toch maar een nachtje in mijn tent, het onderhoud naderhand stelt eigenlijk ook niet veel voor.
De trein naar Zwolle is mooi op tijd. Tjonge, wat doen al die militairen op het perron richting Utrecht? Oh ja, het is vandaag ‘Veteranendag’ in Den Haag, nou ze doen hun best maar. Mogen zij eigenlijk wel in uniform reizen? Ik verwacht elk moment een grote aanslag, de ‘Ramadan’ loopt op zijn eind.
Vandaag – zaterdag – geen ‘Metro’. Maar ja, het grote nieuws is natuurlijk de ‘Brexit’, Groot-Brittannië (GB) stapt na het referendum op 23 juni uit de EU. ‘Brussel’ is verbijsterd, dit hadden ze toch niet verwacht. GB zal het de komende jaren wel voor de kiezen krijgen – de EU gaat het ze natuurlijk betaald zetten – maar uiteindelijk verwacht ik dat ze er geen spijt van zullen hebben. In Noorwegen gaat het toch ook goed? En in Zwitserland idem dito? Ok, wie volgt, zou ik zeggen.
Op naar Ferwert, daar zijn we vorig jaar op 25 juli in de bus gestapt. Code ROOD was van kracht, er werd een ontzettende storm verwacht. Nou ja, dat geloofde ik niet zo, maar ik had een blaar gelopen en daar veel last van. Dus stoppen kwam me eigenlijk wel goed uit. Op de terugreis ging het los! Het regende en stormde met geweld. We moesten de trein uit, er lag een boom op het spoor. Uiteindelijk verliep de thuisreis nog redelijk vlot, maar daarvoor moet u even naar het desbetreffend reisverslag.
Verder verloopt de trein- en busreis volgens planning en even na halftwaalf sta ik op de provinciale weg in Ferwert. Kijk, daar staat de kerk. Ik fotografeer weer met mijn Nikon, na reparatie functioneert hij weer als vanouds.2. Kerk Hier om de hoek zijn we in de bus gestapt. Ik denk dat die halte niet meer ‘bediend’ wordt.3. Kerk Het is even zoeken naar de route richting Hegebeintum, maar dan kan ik ook echt op pad.4. Op pad Gelukkig staat er wat op het land. Vooraan voederbieten en daarachter graan. Het is bewolkt en het waait nauwelijks.5. Graan Om kwart over twaalf bereik ik Hegebeintum.6. Hegebeintum In het centrum van het dorp staat de ‘Kerk van Hegebeintum’ uit de 12e eeuw. De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, dus ik neem aan dat de kerk aan de eredienst is onttrokken. Wel kan er nog steeds in het huwelijk worden getreden en kan de kerk worden gehuurd voor culturele activiteiten. De kerk kan bezocht worden, maar dan moet u zich melden bij het Bezoekerscentrum. Dat laat ik maar achterwege.7. Kerk De kerk en het dorp ligt op een terp, er staat nog een informatiebord ook.8.Info9. Info Als ik verder loop, zie ik de terp oprijzen in het landschap. Zie ik een picknickbank? 10. TerpInderdaad, en daar nuttig ik de lunch. Er staan hier een aantal informatieborden, helaas zijn ze slecht leesbaar.11. Informatie12. Informatie13. Informatie Mijn softshell doe ik uit, ik loop verder in twee laagjes.
Kom, je gaat lekker buiten wonen, dan steekt het niet zo nauw. Die afgeschreven auto kan zo op de composthoop.14. Gribus Om half twee loop ik het dorp Blije in. Uiteraard staat er hier weer een kerk.
Het is de laatgotische Sint-Nicolaaskerk gebouwd in het begin van de 16e eeuw. Hoewel, de toren resteert nog van de romaanse kerk uit de 13e eeuw, die vervangen is door de huidige kerk.15. Kerk Ai, deze boerenkarweg liep ik voorbij. De markering is sowieso matig en hier was geen markering aanwezig. Terug dus, want de asfaltweg loopt verderop dood. Mijn GPS geeft ook deze route aan, dus het moet goed zijn.16. Boerenkarweg Aardappels, maar dat had u al gezien.17. Aardappels Alle schapen in deze wei zijn groen gemerkt. Zag ik onlangs niet in zo’n zelfde wei een groot aantal rood gemerkte lammetjes? Zouden dat de jongetjes kunnen zijn geweest, die inmiddels in de koeling liggen van de slager? Persoonlijk ben ik geen liefhebber van lamskoteletten, ze smaken mij te ‘apart’.18. Schapen Ik heb een grote ‘slinger’ landinwaarts gemaakt, inmiddels loop ik achter de Zeedijk. In de verte is de kerktoren van Holwerd te zien. Vanaf nu is het een kilometer of drie ‘doorbijten’. Gelukkig is het niet al te druk op het fietspad.19. Dijk Even na drieën loop ik langs de kerk in Holwerd.20. Kerk Gelukkig is er gedacht aan een informatief bordje.21. Info Ik word verwacht, zie ik als ik Holwerd inloop. Maar waar is het welkomstcomité? Overigens, dit had nu ook weer niet gehoeven.22. Feest Zomaar een camping middenin het dorp. Daar kan menig dorp of stad een punt aan zuigen. Ik mag zelf een plekje uitzoeken, ruimte genoeg. Ik reken €9,50 af, straks komt er nog €0,50 bij voor de douche. Tja, moet de uitbaatster bekennen, het is kermis en dat duurt tot vannacht 02.00 uur. Dat had ik al gezien, het kermisterrein zit pal naast de camping. Nou ja, het is niet anders.23. Camping Ik zet mijn tent op en besluit om een rondje te lopen in Holwerd, daar is genoeg tijd voor. Kijk, dit is hotel De Gouden Klok, dat is dus volgeboekt.24. Hotel En dit is hotel ’t Amelander Veerhuis, dat volgens zeggen in renovatie is. De kamers dus, het terras is open.25. Hotel In de plaatselijke Coop schaf ik een fles Bitter lemon aan en een halve liter Vifit drinkyoghurt. Dat laatste maak ik ter plekke, gezeten op het bankje voor de Coop, soldaat.
Zal ik een biertje drinken op de kermis? Volgens de uitbaatster van de camping kon dat heel goed en wel meer dan één. Ze keek erbij dat ze er niet vies van is. Tjonge, de frites en mayonaise-lucht beneemt mij de adem. Ai, hier is de complete bevolking van Holwerd verzameld.26. Kermis Kijk, ze zijn aan het kaatsen! Het zal wel een belangrijke wedstrijd zijn, want de tribune zit aardig vol. Ook aan mijn kant staan en zitten veel mensen te kijken. Ik ken de spelregels niet, maar ik begrijp dat de man rechts de scheidsrechter is. Dat meisje in haar gele outfit komt telkens vanaf de zijkant aansnellen om een wit of een rood blokje te plaatsen. Nou, spannend hoor!27. Kaatsen Dat meisje aan de heftruck moet een spreekwoord uitbeelden dat door haar vriendinnen moet worden geraden. Hoe verzinnen ze het!28. Spel In de feesttent past met gemak heel Holwerd en omstreken. Hier gaat het straks dus gebeuren. Ik bestel ook maar zo’n kartonnetje bier, ze kosten per stuk €2,50. Tieners lopen met volle kartonnetjes bier naar buiten, die hebben ze ongetwijfeld gekocht voor hun ouders. Hoe oud moet je tegenwoordig ook weer zijn om alcohol te mogen nuttigen?
Of heeft Friesland zijn eigen alcoholwetgeving? Sowieso is die landelijke wetgeving een lachertje.
Uit recent onderzoek blijkt dat het aantal ‘coma-drinkers’ alleen maar is toegenomen.
Toch is het zo simpel! Laat betrokkene (of zijn/haar ouders) de ziekenhuiskosten maar zelf betalen. Dan is het ineens afgelopen. Zelf hou ik me gedeisd, ik weet precies wanneer ik moet stoppen. Ik tel 14 lege bekertjes.29. Feesttent Er loopt hier een tienermeisje rond (in korte broek) met benen dunner dan bezemstelen, maar de meeste tienerdames hier hebben al fors overgewicht. Dat wordt een dure kostenpost voor de zorg mettertijd (suikerziekte en hart- en vaatproblemen).
Tegen vijven loop ik naar de tent, het begint iets te spetteren. Ik bereid een soepje, bel mobiel naar Orchideetje en nuttig daarna een Knorr-maaltijd. Dit alles begeleid door een prima Merlot. Daarna de afwas en een douche. Die is prima, maar de beloofde vijf minuten waren er in werkelijkheid ruim drie. Ik lees nog wat in het wandelgidsje en kruip in de slaapzak. Vandaag heb ik er – met verkeerd lopen – ruim 13 kilometer opzitten (mijn omzwervingen in Holwerd niet meegeteld). Op het kermisterrein heerst rust.