Kunst en Muziek (sept 2021)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van Kunst & Muziek in de Tuinen

Reisverslag Kunst & Muziek in de Tuinen
Zaterdag 25 september 2021

Zaterdag 25 september 2021
De Stichting Ermelo’s Kunstcollectief en het Dwaallicht Festival organiseren op 25 en 26 september in Ermelo ‘Kunst en Muziek in de Tuinen’. In twaalf tuinen in Ermelo zijn op beide dagen exposities te zien van schilderijen, beelden en andere werken van in totaal negentien lokale kunstenaars.
Daarnaast wordt op zaterdag 25 september in alle tuinen muziek gemaakt, een levendig en gevarieerd programma van diverse muzikale genres: klassiek, pop, jazz, folk en soul. Op 26 september zijn de tuinen ook te bezoeken, alleen dan zonder muziek.
Kunst en Muziek in de Tuinen wordt financieel ondersteund door het Cultuur- en Erfgoedpact en alle tuinen zijn daardoor beide dagen gratis te bezoeken. Vanzelfsprekend houden de bezoekers afstand tot elkaar.
Mooi, het weer werkt ook mee, na dagenlang (wekenlang?) regen, wind en andere narigheid, eindelijk een mooie nazomerdag! Mocht u tussen de foto’s iets moois voor thuis aantreffen, dan dient u contact op te nemen met de kunstenaar. Wel snel zijn, anders is het uitverkoren werk mogelijk al verkocht!
We beginnen met de expositie van Arnold van Verseveld. Ik laat hemzelf aan het woord:
De combinatie houden van mensen, bewust en onbewust beleven van wat ik waarneem, brengen mij het mooie van vormgeven. Iedere keer opnieuw ben ik verrast als een expressief beeld/schilderij met zeggingskracht onder mijn handen ontstaat.
Meest noem ik mijn werk abstract figuratief waar lijnen, vlakken en vormen vaak naar de abstraherende kant trekken. Welke de vormen ook zijn, het blijven mijn mensen, gevoelens en belevingen.
Mijn inspiratie vind ik voor een belangrijk deel in mijzelf … gevoelens en belevingen die er beeldend uit moeten. Kunst is voor mij iets dat mij schoonheid brengt, mij kan ontroeren. Het is iets heel persoonlijks en dat is ook schoonheid!
Kijk voor meer informatie op: www.arnoldvanverseveld.nlDe muziek in deze tuin wordt verzorgd door ‘Paddy’s Passion’.
‘Paddy’s Passion’ is een al jaren bestaande Ierse shanty groep, met een grote voorliefde voor Ierland en de Ierse muziek. Het repertoire is daar ook op afgestemd en ze zijn graag geziene gasten op festivals in Nederland en daarbuiten.
De bezetting:
Michel Kooij (zang)
Roy Dixon (zang/gitaar)
Peter Oudendijk (gitaarbegeleiding)
Harrie van Looijengoed (zang/bodhran/mondharmonica)
Bert Hobo (accordeon, trekharmonica en concertina)
Meer weten? www.paddy-s.comDaarna verplaatsen we ons naar de beeldentuin van Immo Spriensma en Zaqueea Hussain. Ik laat beiden weer aan het woord.
Immo Spriensma:
Als hobbyist beeldhouwer ben ik sinds 1998 bezig om steeds iets nieuws te maken.
Door te kijken naar de steen, naar het werk van andere kunstenaars, door een thema uit te werken ontstaan er ideeën voor nieuwe kunstwerken. Vaak ontstaat het beeld, terwijl ik er mee bezig ben. Beelden van steen, alucement, brons en diverse andere materialen.
In de tuin bij ons huis is het mogelijk mijn werk te tonen en voor jullie om het zaterdag en zondag te bewonderen.
Meer weten over Immo Spriensma? Kijk op mmospriensma.exto.nl
Zaqeea Hussain:
Mijn kunstwerken zijn een creatief proces van mijn belevingen. Het schenkt mij inspiratie en vreugde. Ik maak beelden van steen en keramiek. Ook werk ik met glasmozaïek waar ik verschillende soorten kunstwerken van maak, die zowel binnen als buiten kunnen staan.
Ik heb op 19-jarige leeftijd een visuele beperking gekregen waardoor ik langzaam slechtziend werd. Nadat ik visueel beperkt ben geworden ben ik begonnen met het maken van kunstwerken.
De materialen en kleuren die ik gebruik worden bepaald op basis van gevoel. Ook de samensmelting van culturen zijn terug te vinden in mijn werk.
Meer weten: kunststek.com/KunstenaarsStEK/zaqeea-nassrin-hussein/
De muziek wordt verzorgd door Peter en Rosa Ligtermoet.
Peter is allround musicus en bespeelt zowel viool, piano als accordeon en zingt.
De 20-jarige sopraan Rosa Ligtermoet studeert klassiek zang aan het conservatorium te Amsterdam.We verplaatsen ons naar de volgende tuin. Daar exposeren Esther Verburgt en Khairzul Ghani. Ik laat eerst Esther en daarna Khairzul aan het woord.
Esther Verburgt:
Op zeer jonge leeftijd had ik al een voorliefde voor tekenen en schilderen. Ik hou van de diversiteit die creativiteit met zich meebrengt. Het liefst werk ik met olieverf.
In 2003 studeerde ik af aan de Vrije Kunstacademie. Om mij verder te verdiepen in het schilderen, heb ik de opleiding 17e eeuws schilderen gevolgd.
In 1999 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf. Ik geef les in groepsverband of individueel.
Ik geniet ervan als cursisten zelf kiezen wat zij willen doen. Je leert van elkaar door naar elkaar te kijken en te ervaren!
Kijk voor meer informatie op www.kunstsessies.nl en www.animalartbyesther.nl
Khairzul Ghani:
Ik ben geboren in Johor, Maleisië en sinds 2012 woon en werk ik in Harderwijk.
Ik werk voornamelijk in oliën en blink uit op het gebied van portretten, figuratief en landschap. Ik druk mij uit in gewaagde kleuren en paletmesstreek, geïnspireerd door de stijl van fauvism, expressionisme en post-impressionisme. Mijn werken kenmerken zich door een veelheid aan verzadigde kleuren en expressieve gebaren, toch krijgt elke centimeter canvas de juiste aandacht en functionaliteit. Het is mijn gecontroleerde chaos.
Meer weten over Khairzul Ghani? Kijk op www.khairzul.com.De muziek wordt verzorgd door ‘Vocal Miles’ in ‘twee-mans’ bezetting.
‘Vocal Miles’ is een muzikaal trio, bestaande uit Anita ten Brinke (zang en percussie), Cor Nijhof (zang en gitaar) en Bart Hoitink (gitaar en bas). Zij richten zich op akoestische covers in zeer brede zin.
Hun repertoire varieert van Engelstalig tot Nederlandstalige hits, zowel uit de jaren 80, als uit de hedendaagse popmuziek. Uniek in hun optreden is de eigen draai die zij geven aan de nummers, waarbij hun optreden een lust is om naar te kijken en te luisteren.We verplaatsen ons naar de volgende tuin. Hier exposeren Walda Mees en Suze Termaat. Eerst laat ik Walda Mees aan het woord.
Walda Mees:
Na een jeugd van eindeloos buiten spelen, tekenen en knutselen ben ik leerkracht handvaardigheid geworden. Klei is mijn favoriete materiaal door de kneedbaarheid, structuur en talloze mogelijkheden. Later is daar ook was bij gekomen, om een beeld in brons te kunnen laten gieten.
Mijn onderwerpkeuze wordt bepaald door mijn liefde voor de natuur in brede zin en dieren in het bijzonder. In mijn beelden geef ik op mijn manier het karakter van het dier weer, en tegelijk vraag ik aandacht voor hun pracht, kracht en eigenheid.
Ik exposeer regelmatig. Voor meer informatie: www.waldamees.nl
Nu is het de beurt aan Suze Termaat:
Mijn werk is zowel plat als driedimensionaal. Ik houd van een abstracte weergave van een beeld. De uitwerking daarvan is abstract en intuïtief.
In mijn textielwerk verwerk ik allerlei stoffen en materialen. Alle stoffen worden door mijzelf geverfd met verschillende technieken. Daarna wordt het werk opgebouwd in lagen waarbij ook de stoffen gemanipuleerd worden. Zo ontstaat er een gelaagdheid en diepte in brede zin.
Meer weten over Suze Termaat? Kijk op www.suzetermaat.nl. De muziek wordt verzorgd door ‘The Mockingbirds’.
Dit is een singersongwritersduo uit Amersfoort, gevormd in 2014 door twee muzikanten die al jaren samen en apart op grote en kleine podia staan. Een vleugje blues, een beetje jazz, een snufje country en veel Amerikaanse folk.
Met hun nummers vertolken ze voor iedereen herkenbare gevoelens.
Meer weten? Kijk op www.mockingbirds.nl voor meer informatie en muziekfragmenten.Wederom verplaatsen we ons naar de volgende tuin. Daar exposeren Grietje Meijer en Be Tenkink. Ik laat ze aan het woord:
Ik (Grietje) ben in hart en nieren Friezin en ben geboren in Menaldum. Be is geboren in Nijkerk. We schilderen en tekenen alle twee en hebben elkaar gevonden in Nunspeet op de Vrije Academie. Daar deden we de vijfjarige opleiding.
Grietje schildert van abstract tot gestileerd. Be schildert meer realistisch en een beetje surrealisme. Kijk ook eens op: instagram.com/be.tenkinkDe muziek wordt verzorgd door Verona Keizer.
Verona zingt een gevarieerd Nederlands- en Engelstalig repertoire van sixties tot hedendaags.
Haar favoriete genres zijn easy listening en easy pop, alhoewel haar totale repertoire bijna 1000 liedjes omvat.
Ze is een graag geziene artiest op bruiloften, feestjes en partijen, waar altijd voor een passende omlijsting kan worden gezorgd.
Het volume wordt op een aangenaam niveau gehouden zodat gasten elkaar nog goed kunnen verstaan.Het wordt eentonig, maar we verplaatsen ons weer naar de volgende tuin. We moeten denken aan de tijd, om vijf uur stopt de muziek en we zijn pas op de helft! De volgende kunstenaar is Alfrédo Doornkamp. Ik laat hem aan het woord:
Ik groeide op in Suriname en verhuisde op mijn 24e naar Aruba. In 2016 kwam ik naar Nederland. Schilderen doe ik graag. Dat deed ik al toen ik op Aruba woonde. Hier had ik een kunstschool. Dat begon met minder bedeelde kinderen. Zelf was ik er ook eentje.
Ik gebruikte houtskool als krijt en was al vroeg geprikkeld om creatief te zijn.
Die kennis wilde ik overdragen. Ik begon met lesgeven aan vier kinderen. Wat ik verdiende was de vooruitgang die ik in hen zag. Ik volgde in die tijd de Pabo. Tijdens mijn stage op een basisschool zag ik kinderen die niks konden doen met hun talent en ik kon een klaslokaal huren om ze tekenles te geven. Ik wil graag een bijdrage blijven leveren om mensen te helpen die iets willen doen met de gave die ze hebben. Sinds augustus 2020 geef ik les op het VMBO. Ik ben docent beeldende kunst en vormgeving in opleiding aan de ArtEZ University of the Arts. In 2020 heb ik meegedaan aan Project Rembrandt. Ik werd toen tweede.
De muziek wordt verzorgd door Professor Peter and the Tuba man.
Professor Peter zingt en speelt ukulele en banjolele met hier en daar een solo op mondharmonica of kazoo. De Tuba man, u raadt het al, speelt een fraaie grote Tuba.
Twee ervaren muzikanten vonden elkaar in muziek uit de jaren twintig en dertig, de Roaring Twenties en de Swinging Thirties. Liedjes over de liefde, over dansen en drank en over het verbod daarop. Beide muzikanten zijn ervan overtuigd, dat in die tijd werkelijk prachtige muziek is geschreven. En dat die muziek het verdient om gespeeld te worden.
Meer weten?
Kijk op www.profp.nl voor meer informatie en muziekfragmenten.Op naar de volgende tuin. Hier exposeren Fineke ten Napel, Marijke Sondorp en Gerri Raap. Ik laat ze na elkaar aan het woord.
Fineke ten Napel:
Ik heb gewerkt als kleuterleidster, daarna was ik sportlerares, maar nu ben ik met pensioen! Hierdoor heb ik nog meer tijd voor schilderen en boetseren. Mijn thema is vaak de mens (sport) en natuur. Ik ben aangesloten bij StEK (Stichting Ermelo’s Kunstcollectief) en doe mee aan exposities, kunstmarkten en atelierroutes.
Kijk ook eens op: www.finekeart.nl en kunststek.com/KunstenaarsStEK/fineke-ten-napel/
Marijke Sondorp
Een docent legde mij uit dat de vormen bepalend zijn voor je tekening of schilderij.
Een andere docent vond de lijn het meest essentiële om de inhoud van het werk over te brengen. Vervolgens leerde ik dat kleuren en met name de toets de emoties in je beeldend werk het beste weergeven. Ik denk dat je al werkende zelf moet ontdekken welke invalshoek jou het meeste ligt. Misschien geldt dit ook voor de kijker. En dan ontstaat er een gesprek.
Kijk ook eens op: kunststek.com/KunstenaarsStEK/marijke-sondorp/
Gerri Raap
Ik werk op geheel eigen wijze met de meest uiteenlopende materialen. De laatste jaren houd ik mij bezig met papier, karton en plastic waarbij ook hulpmiddelen als perspex, hout en metaal worden gebruikt. Ik verwerk in mijn objecten zowel een veelheid aan bestaande papiersoorten als door mijzelf geschept papier. Tevens wordt golfkarton onder handen genomen. Mijn inspiratiebronnen zijn structuren en ritmes in de architectuur en ook het dagelijkse leven. Typerend voor mijn werk zijn dan ook vaak de herhalingen. Soms ga ik uit van een ontwerp, maar ook laat ik me graag leiden door het materiaal.
Kijk ook eens op: kunststek.com/KunstenaarsStEK/gerri-raap/De muziek wordt verzorgd door ‘Erzsébet Music’.
Zij brengt haar folkcovers diep vanuit het hart, met aan haar zijde door de wol geverfde muzikanten uit Ermelo!
Op het repertoire staan klassiekers van o.a. The Beatles, Otis Redding, en Rod Stewart, maar ook hits van Adele, Ilse DeLange en Danny Vera.
Zang: Karin Erzsébet
Gitaar: Maarten Jansen
Bas: Micha Tirion
Kijk op www.erzsebetmusic.nl voor meer informatie en muziekfragmenten.Op naar de volgende tuin waar Bert Visser en Jan Peter van Aalst exposeren. Ik laat ze na elkaar aan het woord.
Bert Visser:
Ik richt mij primair op fotografie van architectuur en stedelijke landschappen. Ik heb een eigen stijl ontwikkeld om functie en karakter te visualiseren. Beelden worden ‘teruggebracht’ tot hun kern, vanuit een subjectieve interpretatie tijdens het fotograferen en door nabewerking. Esthetiek bepaalt de compositie; hiermee beoog ik de architectonische schoonheid van de objecten tot uiting te brengen.
Mijn beelden beogen niet de realiteit weer te geven. Ze ontstaan vanuit een persoonlijke visie en invulling. Daarbij spelen speciale technieken – tijdens het fotograferen of bij de nabewerking – een belangrijke rol.
Meer weten over Bert Visser? Kijk op www.bertvisserfotografie.nl
Jan Peter van Aalst:
Ik werk het liefst met olieverf, acryl, waterverf en verder alle materialen waar ik inspiratie van krijg. Buiten mijn normale werk, portretten en magisch realisme, hou ik me graag bezig met het schilderen van (Hollandse) landschappen in het atelier en in de openlucht.
Vanaf mijn zestiende heb ik besloten om de rest van mijn leven creatief bezig te zijn.
Mijn werk is belangrijker dan de persoon die het maakt.
Kijk ook eens op: kunststek.com/KunstenaarsStEK/jan-peter-van-aalst/De muziek wordt verzorgd door ‘Manoesj’.
De vier ervaren muzikanten van ‘gypsy swing quartet Manoesj’ laten zich graag inspireren door the golden age of jazz: de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw met de muziek van ‘Hot Club de France’ gitarist Django Reinhardt en ‘king of swing’ klarinettist Benny Goodman. Toegankelijke nummers en herkenbare ‘evergreens’ als Autumn Leaves, Nuages en Seven Come Eleven komen voorbij in een aanstekelijk ritme.
Met de Ermeloërs Alexander Stakenburg (gitaar) en Maarten Mestrom (klarinet).
Gitarist Jeroen van Bommel en topcontra-bassist Frans Tunderman maken dit swingende kwartet compleet.
Zie ook: manoesj.nlWeer een volgende tuin. Hier exposeren Inge Mulder Pull en Rob de Haan. Ik laat ze na elkaar aan het woord.
Inge Mulder Pull:
Ik ben geboren en getogen in Haarlem. Na een opleiding in de pedagogische sector behaalde ik een aantal aktes in de creatieve vakken. Met deelname aan diverse ‘Masters’ (de Vrije Academie te Nunspeet) is voor mij het moment aangebroken om mij algemener te profileren.
Ik exposeer o.a. op Terschelling, in Haarlem, in Oldebroek, Putten en Nunspeet.
Mijn inspiratie doe ik op tijdens onze wereldreizen op de fiets; maar ook in mijn directe omgeving. ‘Vorm en Kleur’ spelen een hoofdrol in mijn werken.
Kijk ook eens op: kunststek.com/KunstenaarsStEK/inge-mulder/
Rob de Haan:
Meer dan 40 jaar ben ik creatief werkzaam geweest in de textielbranche. Na mijn pensionering had ik zin om kunstzinnig aan de slag te gaan. Ik ben begonnen met schilderen, maar al gauw kwam ik tot de conclusie dat ik liever actief bezig wilde zijn met mijn handen. Het werken met was om een bronzen beeld te creëren vind ik heerlijk om te doen. Het geeft mij rust. Ik daag mezelf elke keer weer uit om iets anders te maken.
Het beeld mag wel lijken, maar door het uit zijn proporties te trekken, voeg ik er een extra dimensie aan toe. Dit wordt ook nog eens verstrekt door elk beeld een andere patine/kleur te geven.
Kijk ook eens op: kunststek.com/KunstenaarsStEK/rob-de-haan/De muziek wordt verzorgd door ‘Folk Alliance small RE-FILL’.
Akoestische folk en Roots. 24 strings, 2 stemmen, 1 tamboerijn, 1 bluesharp, 4 voeten zonder rust ….
En een heel breed repertoire!
Allemaal nodig voor heel lekkere, toegankelijke Folk voor elk moment.
René Schalk en Jos Jongeling in de kleinste bezetting van het Folk Alliance concept brengen Amerikaanse en Ierse folk bij je thuis.In de volgende tuin exposeert Vincent van der Stap. Ik laat hem aan het woord:
Beeldende kunst is voor mij de manier waarmee ik mijn verbazing over de schoonheid van de wereld, en met name van de mens en zijn wezen, kan uitdrukken.
Kunst raakt mensen doordat het appelleert aan iets wat men niet ziet, maar wel ervaart.
In mijn werk ben ik op zoek naar die inspirerende bron. Ik werk liefst figuratief, niet te gedetailleerd, en gebruik veel symboliek. Vaak ben ik bezig met het thema ‘leven en dood’.
Recent heb ik mijn certificaat aan de Vrije Academie van Nunspeet behaald.De muziek wordt verzorgd door Melissa Varekamp en Martine van Veen.
Violiste Melissa Varekamp en pianiste Martine van Veen vormen sinds 2008 een duo.
Zij treden graag op in huiskamers, kleine concertzalen, bij feestjes of begrafenissen en als intermezzo bij officiële gelegenheden, enz.
Wat deze professionele musici u laten horen is nog een verrassing. Ongetwijfeld wordt het een prachtig klassiek programma, want klassieke muziek is hun grote liefde. Op hun repertoire staan werken van Brahms, Beethoven, Rachmaninov, Dvorak, Schumann, enz.
Kijk ook eens op: www.martinevanveen.nl en www.hollandsymfonieorkest.nlSnel naar de volgende locatie, de tijd dringt. Dit is de Galerie StEK.
De Stichting Ermelo’s Kunstcollectief (kortweg: StEK) is 12 december 2016 opgericht in Ermelo. De Stichting wil de verspreiding van professionele kunst in Ermelo en omgeving bevorderen, een podium bieden aan professionele, semiprofessionele en aankomend kunstenaars, zowel uit Ermelo als uit de regio. De deelnemende kunstenaars aan de expositie zijn nog maar het topje van de ijsberg.
De galerie is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 11 tot 17 uur. De toegang is gratis.De muziek wordt verzorgd door Corrine Snaterse en Irene Dekker-Eijgendael
Als duo spelen wij diverse muziekstijlen waarbij onze voorkeur uitgaat naar muziek die ons persoonlijk raakt en waarin wij de emotie kunnen overbrengen.
Al heel wat jaren maken wij samen muziek.
Irene Dekker-Eijgendaal op de houten dwarsfluit en Corrine Snaterse op de harp.
Naast het serieus bezig zijn met repeteren van de muziekstukken hebben wij samen veel lol!Op naar de laatste locatie. We halen het nét! Hier exposeren Pim Engelsman en Martina Ploos van Amstel. Ik laat ze na elkaar aan het woord.
Pim Engelsman:
Ik schilder abstract en figuratief, maar altijd met een eigen verbeelding van de werkelijkheid. Een deel van mijn schilderijen is geïnspireerd door Afrika, waar ik een aantal jaren woonde en werkte, een ander deel door mijn activiteiten in de volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en architectuur wereldwijd. Mijn afstudeerwerk van de Vrije Academie refereert aan de mens als nomade, als passant in een veranderende wereld. Ik ben bestuurslid van het Stadsmuseum Harderwijk, voorzitter van Stichting Ermelo’s Kunstcollectief en van het Cultuurplatform Ermelo.
Kijk ook eens op: kunststek.com/KunstenaarsStEK/pim-engelsman/
Martina Ploos van Amstel:
Door dat wat ik zie en wat mij beweegt, laat ik mij leiden. ‘Creativiteit is iets wat in je groeit als je om je heen kijkt en al het mooie en prachtige in je opneemt.’
Ik wil met mijn kunst het mooie naar de voorgrond brengen en met mijn schilderijen, keramiek en beeldhouwwerken de kijker verblijden en vermaken.
Alles wat ik doe, doe ik met volledige aandacht en concentratie en door middel van de kunstlessen door de jaren heen en mijn veelzijdige talenten: visualiteit, ruimtelijke inzicht en vingervaardigheid, ontstaan mooie werken.
Kijk ook eens op: kunststek.com/KunstenaarsStEK/martina-ploos-van-amstel/De muziek wordt verzorgd door ‘The Folk University Jazz Band’.
De band bestaat uit een 6-tal enthousiaste muzikanten uit Harderwijk e.o. De naam van de band verwijst naar het universiteitsverleden van de stad Harderwijk.
Sinds haar oprichting in 1991 heeft de band zich de improviserende muziekstijl eigen gemaakt zoals die ontstond in New Orleans. De band brengt een mix van gezellige dixieland jazz en bekende deuntjes, waarbij elke liefhebber van jazz-oude-stijl aan zijn trekken komt.
Het kenmerk is een vrolijk en muzikaal gebeuren overal waar een spontane lach muzikaal ondersteund of opgeroepen moet worden.
Meer info is te vinden op www.folkuniversityjazzband.nlNou, we zijn er door! Het was wel doorwerken, maar we hebben het gehaald. Het is inmiddels even na vijven, ‘The Folk University Jazz Band’ gaat inpakken.
Wij gaan op huis aan. Sowieso een zeer geslaagde middag. Alle kunstenaars en vrijwilligers: bedankt!