Kerstarrangement hotel.46 (dec 2023)

 Woensdag 27 december 2023
Duits Oorlogsbegraafplaats te Ysselsteyn, Vrijheidsmuseum te Groesbeek
Om acht uur staan we op en pakken in. Na het ontbijt checken we uit en rond kwart voor tien gaan we op pad. Nou, we hebben het prima naar ons zin gehad in hotel.46.
Nog onze complimenten voor het genotene.
Het is een heel stukje rijden naar de Duits Oorlogsbegraafplaats te Ysselsteyn.
Al een aantal keren ben ik dicht in de buurt geweest, maar tot een bezoek is het nog niet gekomen.
Ik parkeer de auto, kijk, daar is een handwijzer. Er is een restaurant, maar dat is vandaag gesloten. Jammer!Ik wist niet dat er een Internationale Dag voor de Vrede bestond. Hm, de oude Grieken zeiden al: ‘Vrede is de periode gelegen tussen twee oorlogen’. Maar ja, we zijn liever naïef.
Zo te zien start hier het Vredespad.Een eerbetoon aan L.J. Timmermans, die hier 28 jaar gewerkt heeft.Om te beginnen enige algemene informatie.Hier liggen een aantal gesneuvelde militairen uit WO-1.Op de voorgrond de kruizen van gesneuvelden uit WO-1 en daarachter zo’n 32.000 kruizen van gesneuvelden uit WO-2. Het is eigenlijk ongelooflijk wat mensen elkaar – al of niet gestuurd – aan kunnen doen.We lopen een eindje het terrein op.Tja, gezien, op naar het Vrijheidsmuseum te Groesbeek. Daar zijn we al eerder geweest, maar toen was het museum in renovatie. Dat is nu afgerond, dus opnieuw een bezoek.
Kijk, daar is het. Het gebouw heeft een sterke gelijkenis met een enorme parachute.
Deze herinnert aan de dropping van duizenden Amerikaanse parachutisten op de landingsterreinen langs de Wylerbaan en op Klein Amerika in Groesbeek op 17 september 1944 en aan het grote Rijnlandoffensief op 8 februari 1945.Daarvoor staat een T-72 tank. Dat is een Rus. Even dichtbij kijken.Nou, duidelijk, deze tank is volledig uitgebrand. Hoe zou het met de bemanning zijn afgelopen? Ik geef ze weinig kans.Daarnaast staat – ik meen – een Sherman tank. Deze zijn gebruikt door de geallieerden tijden WO-2. Er zijn er meer dan 49.000 geproduceerd. Toentertijd stond hier toch een informatiebord?We beginnen met een soepje – het restaurant is gelukkig open – en een tosti. Tja, die arriveerde iets later, dus heeft de foto niet gehaald.Ok, we gaan een rondje lopen. Ik zie al wel dat er heel veel informatiepanelen zijn, dus erg leerzaam.Mooi, gezien. Op naar huis.
Dat wordt een latertje. Kijk, ook ons dorpje is van kerstversiering voorzien.We hebben uiteraard niets in huis en een restaurant zien we niet zitten. Het wordt een frietje!Ai, best lekker – op zijn tijd – en nu naar huis om uit te pakken en op te ruimen.
We hebben er een fantastisch kerstarrangement opzitten, iedereen die daar aan heeft meegewerkt: bedankt!