Kerstarrangement hotel.46 (dec 2023)

Maandag 25 december 2023
Wandeling Oisterwijkse Vennen
Om acht uur staan we op en om halfnegen genieten we het ontbijt. Met het ontbijtbuffet is helemaal niets mis.U ziet, zoals altijd houd ik het bescheiden.Tja, dat is echt Nederland, eerste kerstdag, alles is gesloten en er is nergens iets te doen. Maar ja, je moet toch wat en ik heb een wandeling gepland rond de Oisterwijkse Vennen. Tegen tienen rijden we die kant uit, het regent behoorlijk. Dat doet me denken aan eerste kerstdag vorig jaar, toen regende het ook. We parkeren bij het Bezoekerscentrum.
Dat is uiteraard ook gesloten, dus warme chocomel, appeltaart, Glühwein, het zit er allemaal niet in.Ik had de 14-vennenroute op mijn GPS geplaatst, maar gezien het weer doen we die maar niet. We kiezen voor de Kolkvenroute.Kijk, dit is de gedownloade 14-vennenroute.We worden Welkom geheten, dat toch weer wel.Soppig is het wel en het blijft maar regenen.Kijk, het Kolkven, gelukkig is de markering dik in orde.Deze paddestoelen denken dat het herfst is.Een naamloos ven.Kun je hier een rondvaart boeken?Een uitnodiging tot enige zelfwerkzaamheid.Het Brandven. Waar zijn de eendjes?De wandelpaden staan vol plassen.Dat bedoel ik, de enige volgels die we zien staan op een informatiebord.Dit moet het Diaconieven zijn. De lens was zeker deerlijk beslagen.De GPS-track. In lichtpaars de 14-vennenroute en in donkerpaars de Kolkvenroute. Sowieso een mooie wandeling, maar beter dit te doen in de zomer.
Tja, het Bezoekerscentrum is nog steeds gesloten. Zouden we onderweg naar het hotel nog een open restaurant aantreffen voor de lunch? Nou, alles is dicht natuurlijk, maar er is er eentje open. Daar ga ik tenminste vanuit, want de parkeerplaats is tot de laatste plaats bezet. Dat schiet dus ook niet op. We rijden naar ons hotel, nemen plaats in het restaurant en vragen om de menukaart. Ok, we kunnen bestellen van de Dinerkaart. Beetje vreemd, maar het maakt ons niet uit.Wat een beetje jammer is, er is hier geen ‘echte’ lounge. Ik bedoel een gezellige ruimte met een open haard, fauteuils, bankstellen en uiteraard de mogelijkheid om iets te bestellen.
Nou ja, hier in het restaurant zitten we ook prima. Ik bestel een Bospaddestoel bouillon en Orchideetje en dochterlief een Toast brie.We gaan naar onze kamers, kijken wat naar de TV, lezen nog wat en bereiden ons voor op de kerstmaaltijd.
Kijk, de kaart ligt op tafel, dat ziet er wel goed uit.In een ‘wijnarrangement’ is niet voorzien, maar een aantal bij de gerechten passende wijntjes zijn voorradig. Hm, dat is toch een ‘wijnarrangement’ of zie ik dat verkeerd.
Ik bestel een glas Anselman Riesling. Het is een Duits wijntje, sowieso al geruime tijd niet gehad. Deze Riesling is groengeel van kleur. In de geur citrus en appel. In de smaak grapefruit, abrikoos en appel. Heerlijk jong en fris met levendige zuren. Dit is een mooie, karakteristieke, droge Riesling.Het eerste gerecht komt door, te weten de Tonijn tataki. Warm brood erbij, een prima beginnetje.Als volgende wijn bestel ik een Maison Bosquet Le Jardin. Het is een Fransman uit de Languedoc. Dit is een verfrissende witte wijn met levendige fruitsmaken, knisperende zuren en delicate bloementonen.Het volgende gerecht is een Wild bouillon. Daar is niets mis mee.Deze Italiaan is ook een aanrader van de gastheer. Het is een Le Crosare Valpolicella Ripasso van het wijnhuis Lenotti. Le Crosare Ripasso van Cantine Lenotti ondergaat een speciale bereidingswijze met een tweede gisting, waarbij schillen van de Amarone worden toegevoegd. Hierdoor krijgt de wijn meer kleur, smaak en kracht. Le Crosare heeft een dieprode kleur en aroma’s van rijp rood fruit. De smaak is kruidig, vol en fluwelig, met een lang aanhoudende afdronk. Ripasso wordt vaak het broertje van Amarone genoemd en biedt een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding.De Tomaten risotto komt door. Prima.Opnieuw een Italiaan, nu uit mijn favoriete wijnstreek Puglia.
Desire Lush & Zin Primitivo Puglia is de topwijn van het wijnhuis Pasqua. Het neusje van de zalm! Zodra je de fles openmaakt krijg je meteen ZIN in deze wijn. Zin staat voor Zinfandel, een Amerikaanse druivensoort die identiek is aan de Italiaanse Primitivodruif. In de geur zal je pruimen, zwoel rood fruit, koffiedik, cacao en kruidige tonen herkennen. De smaak is zo zacht en verfijnd dat je je bijna afvraagt hoe dat kan voor deze prijs! Hij heeft een zeer vol karakter met veel fruittonen van pruimen, kersen en bosbessen. Achter op de tong is hij zwoel met tonen van pure chocolade, koffie en iets van gestoofde kersen. Nou, dit wijntje belooft wat en maakt het ook waar.Het Buikspek komt door. Ai, daar ben ik sowieso een liefhebber van en het gerecht bekomt mij uitstekend.Het laatste wijntje komt door, sowieso zit ik wel zo langzamerhand aan mijn tax.
Het is Baumard Carte d’Or Coteaux du Layon. Helder goudgeel van kleur. Subtiele neus van peer, lentebloesems en groene varens, aangevuld met minerale tonen en honing.
Op de tong een zuiver geheel, mondvullend, met een uitstekend evenwicht tussen de restsuikers en het fijne, elegante zuur. Fluwelige, vlezige, fruitige en minerale finale.
Ook dit is een prima wijntje. Sowieso allemaal kwaliteitswijnen.Als dessert Crème brûlée.Dochterlief krijgt er vuurwerk bij, want ze verjaart vandaag.Mijn dank aan de chef.
We besluiten weer met thee.Het is inmiddels dik na elven, bedtijd.