Grenslandpad (feb 2015)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Grenslandpad Eersel – Thorn
Vrijdag 6 februari t/m zondag 8 februari 20151. kaartje Grenslandpad

Vrijdag 6 februari 2015
Eersel – Schaft
Even na zevenen loop ik naar het station. Het is nog donker. Het vriest iets en er liggen nog resten sneeuw.
De trein is een paar minuten te laat, maar hij rijdt in elk geval. Dat was afgelopen maandag wel even anders. Toen reed er rond Utrecht geen enkele trein door een sein- en wisselstoring. Dat laatste is Prorail aan te rekenen, maar voor het gemak geeft iedereen ‘NS’ de schuld. Tja, dat heb je met computers (die de seinen en wissels aansturen).
Ook de allernieuwste State-of-the-Art computer (de mijne bijvoorbeeld) doet weleens ‘vreemd’. Toch vrees ik dat bij Prorail oude en nieuwe systemen door elkaar gebruikt worden. Dat alles is dubbel uitgevoerd en er draait ook een back-up op de achtergrond mee. Ga er maar aanstaan!
Onderweg ‘loopt’ de trein nog meer vertraging op. Ga ik mijn overstap halen? OK, gelukt en nog een paar minuten ‘over’ ook. Ik zit (toevallig) in de ‘Stiltecoupé’, maar daar trekt zich over het algemeen niemand iets van aan.
Ik kijk eerst maar even de Metro door. Hm, de ‘gewone man’ is vrijwel kansloos als hij in een financieel conflict belandt met een bedrijf of verzekeringskantoor. Een aantal jaren geleden had ik zo’n conflict met mijn toenmalige provider XS4ALL. Zij dachten mij te intimideren met het inschakelen van een incassobureau. Gelukkig had ik alle emails bewaard en precies bijgehouden wat er had gespeeld. In een zakelijk briefje schreef ik het incassobureau dat ik de emails met plezier aan de rechter zou tonen en toelichten. Ik heb er daarna niets meer van gehoord.
Er is een in de Arabische taal gesteld document vertaald, waarin het wonen in de door de Islamitische Staat (IS of ISIS) uitgeroepen hoofdstad Raqqa wordt aangeprezen. Vooral voor moslima’s is het de hemel op aarde. Kledingwinkels en schoonheidssalons zijn het werk van de duivel. Die zijn er dus niet. Een vrouw mag al trouwen op haar negende, maar de meeste meisjes zullen trouwen op hun zestiende of zeventiende jaar. Het krijgen van kinderen en de verzorging daarvan is bij uitstek de taak van de islamitische vrouw.
Daar krijgt ze thuis alle gelegenheid voor. Oh ja, er is oorlog en de gevechtsvliegtuigen komen regelmatig overvliegen. Aan de bombardementen is het even wennen, blijkt uit het document.
Verder verklaart onze CDS generaal Tom Middendorp dat de noodprocedures voor de Nederlandse F-16 piloten goed zijn. We moeten er maar vanuit gaan dat het de Amerikaanse commando’s lukt om een neergeschoten piloot te ontzetten. Ik vrees toch dat de familieleden van onze piloten niet rustig slapen. Tja, voor wie het nog niet wist, Nederland is sinds oktober vorig jaar in oorlog met de IS/ISIS. We hebben 8 stuks F-16 gevechtsvliegtuigen in Jordanië operationeel met zo’n 250 man/vrouw personeel.
Die vliegen natuurlijk lang niet allemaal, dat zal zo’n 24 man betreffen (vrouwelijke F-16 piloten hebben wij niet meer). Op 3 februari is bekend geworden dat op 3 januari dit jaar een krijgsgevangen genomen Jordanese F-16 piloot levend is verbrand. Het filmpje ging de hele wereld over. Uiteraard is deze daad strijdig met het Oorlogsrecht, maar sowieso is het een barbaarse actie.
Monique Smit is zwanger van haar eerste. Nou, feli! Wie is zij eigenlijk?
De griepepidemie houdt langer aan dan normaal. Onlangs dacht ikzelf ook de ‘sigaar’ te zijn. Na een ‘hangerige’ dag was het gelukkig voorbij.
De V&D staat op het punt van omvallen. Tja, ik kom er nooit, dat is toch een veeg teken. Wat verkopen ze er eigenlijk? Hm, er wordt nog een reddingsactie overwogen. Ik denk dat het uitstel van executie is.
Tijdens werkzaamheden op het dak van het technisch centrum van het Universitair Medisch Centrum in Leiden brak gisteren brand uit. Heeft de loodgieter een foutje gemaakt?
Pieter Zwart, CEO van Coolblue denkt in de toekomst online aangeschafte producten binnen twee uur te kunnen bezorgen aan huis. Kijk, dan kan de V&D en met hen nog vele andere winkels wel inpakken. Ook de Appie wordt dan overbodig.
Verder nog wat entertainment en het (summiere) weerbericht. De komende nachten gaat het een paar graadjes vriezen en overdag is het een handvol graden boven nul. Om te beginnen komt de wind globaal uit het westen, dus vandaag hebben we hem min of meer mee. Trouwens, ik draag vijf lagen als bovenkleding en twee als onderkleding. Dat moet ruim voldoende zijn.
Oh ja, totaal geen nieuws uit Griekenland. Stilte voor de storm, vrees ik. Wat hebben de ministers van financiën van de EU met elkaar afgesproken? Gooien we Griekenland uit de EU? Of houden we ze ten koste van alles binnenboord? Ik gok op het laatste.
Kijk, daar komt Albert aan. Hij heeft me gevonden. Inderdaad, mijn linkeroog is bloeddoorlopen, maar veel last heb ik er niet van. Mijn bloed zal wel te ‘dun’ zijn en mijn bloeddruk mogelijk iets te hoog. Zondagavond moet ik mijn bloed testen en het zit erin dat ik de dosering van mijn pilletjes moet aanpassen.
We praten bij, Albert vraagt of ik had gelezen dat het bisdom Utrecht (Utrecht, Flevoland, Overijssel en een deel van Gelderland) de komende 15 jaar verwacht dat 275 Rooms-katholieke kerken hun deuren gaan sluiten. Er bijven er 25 open. Voor de helderheid, deze aantallen betreffen uitsluitend het bisdom Utrecht! Nee, dat bericht heb ik gemist, als dat doorgaat betekent dit een ware slachting. Thuis zoek ik het even na, het is een feit, de secularisering in Nederland (http://www.kerksluitingen.nl) neemt een ongekende omvang aan. Het is bijna niet te geloven, om in het jargon te blijven. Oeps, we zitten in een ‘stiltecoupé’! Mond dicht dus.
Het is al een tijdje licht, maar nu komt de zon bloedrood op boven de horizon. Het is onbewolkt, ik hoop op een mooie dag (weekend). Dit wordt het laatste traject van het Grenslandpad. Voorheen eindigde het Grenslandpad in Valkenswaard, maar met de nieuwe druk van de wandelgids is het pad doorgetrokken naar Thorn. Uiteraard moet ik het traject van ’s Heerenhoek naar Bergen op Zoom nog lopen.
Vorig weekend heb ik de Fiets- en Wandelbeurs bezocht. Op de stand van het Wandelnet trof ik alleen vrijwilligers aan. Zij vertelden mij dat het nieuwe Groot-Frieslandpad (Bergen aan Zee – Eems) nog in ontwikkeling is. Voorlopig komt er nog geen wandelgids uit. Wel is het traject van Bergen aan Zee naar Sneek te downloaden à €11,-. Je moet het traject wel zelf uitprinten. Ai, dat gaat veel inkt kosten! Met deze LAW wacht ik voorlopig.
De LAW Maasmeanders is uit, maar als proef komt daar geen wandelgids van uit.
Ook deze LAW moet je downloaden à €7,50 en zelf uitprinten! Dat zijn geen grappen natuurlijk. Met deze LAW wacht ik ook voorlopig.
Hoe zit het eigenlijk met het ‘huldigen’ van degenen die alle LAW’s/Streekpaden hebben gelopen? Ik heb er niets over gelezen en vond het wel vreemd. De vrijwilligers kijken mij glazig aan. Ze weten nergens van. Nou, dat ‘huldigen’ is zeker afgevoerd van de agenda, ik kan het op mijn buik schrijven. OK, mijn voorstel in 2013 was eigenlijk als grap bedoeld.
Even voor tienen stappen we in Eersel uit de bus. Iets verder slaan we rechtsaf en verlaten de N284. Het maisveld en het zandpad oogt wit. In de verte ligt het dorp Steensel. Zoals bekend horen Eersel en Steensel tot de ‘acht zaligheden’.2. Maisveld Deze paddenstoel staat in het gehucht Stevert. We lopen straks om Riethoven heen.3. Paddenstoel Een kilometertje verder lopen we Walik in, of eigenlijk, we lopen erlangs.4. Walik Opnieuw een paddenstoel, het kan niet op vandaag. Eigenlijk moeten we om Riethoven heenlopen, maar ja, een bakje koffie scoren in Riethoven is natuurlijk nooit weg.5. Paddenstoel Kijk eens wat een leuk kapelletje! Tja, Noord-Brabant en Limburg is nog Rooms-Katholiek. In elke parochie is een Kruisen en Kapellengroep actief (http://www.kruisenenkapellenlimburg.nl) (http://www.maas-enswalmdal.nl/kruisen.htm), die zorgen voor onderhoud en netheid.6. Kapel Dit is ook een net huis. Zo te zien is het nagelnieuw en de tuin moet nog tot wasdom komen.7. Huis Een beetje typisch gebouw is dit wel. Is het een school? Inderdaad, als we verder lopen herkennen we in het linkse gedeelte de gymnastiekzaal. Achter het schoolplein staan de lokalen. Het rechtse gedeelte zal de woning van de ‘bovenmeester’ zijn.8. School Ai, een restaurant! Helaas gaat het pas om vier uur open. Dat is dus echt pech.9. Restaurant Iets verder kunnen we onze nood klagen bij dit kapelletje.10. Kapel Zo te lezen zijn er geen slachtoffers gevallen in Riethoven tijdens WO-II, anders had Pastoor Verhoeven deze kapelletjes niet neergezet.11. Info Het loopt tegen twaalven en net buiten het gehucht Heiereind bereiden we koffie op ons brandertje. Ik heb vanmorgen een lunchpakket bij me gestoken, daar nuttig ik nu de helft van. Na een halfuurtje stappen we weer op.12. Koffie Trouwens, de markering is anders dan de route van de wandelgids/GPS. We lopen door het bos en niet over een verharde weg door akkerland. Is dit misschien een komende wijziging op de route?13. Bospad Het is niet allemaal bos, zo hier en daar zijn stukjes akkerland uitgespaard.14. Akkerland Kijk, drie hertjes! Nu weet ik ook wel dat het geen hertjes zijn, dat zijn namelijk vrouwelijke studenten.15. Herten Inmiddels zijn we de N397 overgestoken, door het oord Loveren gelopen, hebben we het dorp Westerhoven rechts laten liggen, en nu zijn we bij de St. Valentinuskapel aan de beek Keersop. Hier heeft in de vroege Middeleeuwen St. Valentijn het christendom gepredikt en bekeerlingen gedoopt. Het toenmalige kapelletje is verdwenen, maar op initiatief van een aantal jonge boeren is er in 1947 een nieuwe neergezet. Volgens de wandelgids wordt de kapel in verband gebracht met ‘Valentijnsdag’. Dat lijkt me onjuist, ‘Valentijnsdag’ is een hype die over is komen waaien uit de Verenigde Staten.16. Valentinuskapel17. Valentinuskapel Ook het interieur oogt niet onaardig.18. Interieur Aan een boom is een ‘bedelmonnik’ geschroefd.19. Monnik Ik neem aan dat het dopen uitsluitend ’s zomers plaatsvond. ’s Winters loop je meteen een dubbele longontsteking op, dat zal ook niet de bedoeling zijn geweest.20. Keersop Iets verder lopen we tegen de Kempervennen aan (http://www.centerparcs.nl/nl-nl/nederland/fp_KV_vakantiepark-de-kempervennen). Het is een bungalowpark van CenterParcs. Veel is er niet van te zien, we lopen langs hekwerk. Vele, vele jaren geleden bracht ik hier – met gezin – weleens een paasweekend door.
Nog iets verder is het Eurocircuit Valkenswaard (http://www.eurocircuit.nl). Momenteel is er niets te doen.21. Circuit We draaien het bos weer in. Het is toch wel irritant lopen op de bevroren richeltjes.22. Bos Tja, dit moet wel een bermmonument zijn. Of is hier misschien de as van iemand verstrooid? Ik mis wel een informatief bordje.23. Bermmonument We steken de N69 over en even verder lopen we door het natuurreservaat De Malpie dat bekend staat om zijn vele vennen. De lage ligging in het natte Dommeldal maakte het gebied minder geschikt voor ontginning waardoor de natuur zijn gang kon gaan.
Is de naam ‘Malpie’ afgeleid van het franse ‘Mal Pays’? Nee, waarschijnlijk is de naam afgeleid van het oud-Nederlandse ‘maal pee’, dat zandpad naar een grenspaal betekent.24. De Malpie25. De Malpie26. De Malpie27. De Malpie Nat is het zeker, we moeten een stukje over een knuppelpad.28. Knuppelpad Hm, naast het knuppelpad is een aantal bloemen, een waxinelichtje en nog zowat te zien. Hier is ongetwijfeld de as van een overledene uitgestrooid.29. Bermmonument De nattigheid hebben we achter de rug. Volgens de kaart is dit de Borkelsche Heide, maar die is sinds lang dichtgegroeid met dennen. Op naar de rivier de Dommel.30. Bos31. Natuurgebied En dit is de Dommel. Hij ligt er mooi bij met wat sneeuwresten op de voorgrond.32. Dommel Er staat geen bordje, maar dit moet wel bijna een kerkenpad zijn. Beroerd lopen sowieso op dit sneeuwlaagje.33. Kerkenpad In de wandelgids heet dit restaurant ’t Heike, maar het is overgenomen. Het gaat verder onder de naam ‘Zomerhof’. Het ziet er nogal ‘dichtig’ uit. Ai, open!34. Zomerhof Ik wilde in eerste instantie een cola bestellen, maar het wordt toch een ‘Tempelier’. Het is een Belgisch biertje en deze Tempelier bevalt mij uitstekend!35. Tempelier Even na vijven stappen we op, we hebben dik een uur in Zomerhof doorgebracht. Oh ja, we hebben onze bidons gevuld met water, straks moeten we ‘wildkamperen’.
Tjonge, hier aan de Abdijweg zijn ze bezig om stallen te bouwen voor vele honderden paarden. Wat is hier de bedoeling van? De politiek heeft de tanks van de Cavalerie verkocht (op een paar na). Gaan we de Cavalerie weer uitrusten met paarden? En die stalling komt natuurlijk precies aan de Belgische grens, je weet het maar nooit met die Belgen.36. Paardenboxen We zijn linksaf geslagen en kunnen de paardenstallen vanaf de zijkant bekijken. De zon begint onder te gaan, het loopt tegen halfzes.37. Zon Vijf minuutjes later vinden we een redelijke locatie voor de tentjes in het bos. Hier zullen we niet gestoord worden, het voelt goed aan. Ik ruim nog wat takjes op en om kwart voor zes staat mijn tent. Er liggen restanten sneeuw, maar wind staat er niet. Daardoor voelt het niet koud aan. Mijn thermometer doet het niet goed. Ik heb hem sinds kort, de vorige heeft ook al de geest gegeven. Ik begin met een bodempje wijn, een kerriesoepje en mijn pilletjes. De wijn is trouwens een witte Pinot Grigio 2014 van Winemasters reserve. Hij is me wat te zoet, maar ja, hij is dan ook van de Appie. Daarna bereid ik een nieuwe Knorr-maaltijd te weten: ‘Formaggio met 4 kazen’. Nou, het gaat, maar echt onder de indruk ben ik niet. Beschikken ze bij Knorr niet over ‘proevers’?
Ik warm weer water op voor de afwas en om mijn tanden te poetsen. Mijn Omsak doe ik om de slaapzak, dat is toch wel nodig. Mijn kleding gaat uit, behalve mijn lange ondergoed. Slapen in één of meer fleece-vesten en mijn wandelbroek vind ik vreselijk irritant. Oh ja, ik had ook nog mijn aluminium isolatielaag meegenomen. Die ligt onder mijn isolatiematras (Therm-a-Rest) en dat scheelt echt een ‘jas’. Om half acht lig ik erin, een mooie tijd. Ik heb een beetje last van mijn nek, maar nu gaat het wel. We hebben er 24 kilometer opzitten.