De Vakantie

De mooiste vakantie is uiteraard de wandelvakantie. De mogelijkheden zijn legio. Van een volledig verzorgde luxe reis inclusief bagagevervoer tot een zelf uitgekiende kampeertrektocht. Een aanrader is een bezoek aan de Fiets en Wandelbeurs, meestal eind februari of begin maart in Amsterdam (http://www.fietsenwandelbeurs.nl/index.php/nl/).
Een kampeertrektocht, dat is toch wel de ultieme uitdaging. Zijn we nog steeds de jager en verzamelaar? Mogelijk heeft dit er toch iets mee te maken. Voor een kampeertrektocht hebt je wat meer spulletjes nodig dan wanneer een reisorganisator de reis verzorgd. Ik begin maar met het onderkomen voor de nacht, oftewel:
De tent
Kampeer je in je eentje of samen met je partner. That’s the question. Wanneer je een 2-persoonstent aanschaft, let er dan op dat de binnentent en de buitentent apart vervoerd kunnen worden (ieder de helft van het gewicht). Op de plaats van bestemming aangekomen moeten beide delen vlot kunnen worden opgebouwd tot tent.
Een 1-persoonstent biedt meer vrijheid. De keuze is niet overweldigend, maar is toch nog lastig genoeg. De keuze is een hoogst persoonlijke, daarbij: de ideale tent bestaat niet. Let op het gewicht (liefst ruim onder de 2 kilo), of je er languit in kunt liggen en liefst ook in kunt zitten. Is er enige opbergruimte? Als je ook wilt winterkamperen moet het een 4-seizoenen tent zijn. Hoe zit het met de ventilatiemogelijkheden? Is de tent vlot op te zetten en af te breken? Kun je in voorkomend geval de binnentent afbreken terwijl de buitentent nog staat? Hoe zit het met de kwaliteit? Let op, meestal worden de haringen en de tentstokken niet meegewogen als de fabrikant het gewicht van de tent vaststelt. Bedenk, alle waar is naar zijn geld. Het valt mij altijd op dat je op een camping diverse modellen ziet staan, toch een indicatie dat er verschillend over de ideale tent wordt gedacht. Gebruik altijd een zogeheten ondergrondzeiltje ter bescherming van het grondzeil. Alvast een waarschuwing: kook nooit in de tent en wees zeer voorzichtig met waxinelichtjes en dergelijke.
De slaapzak
Ga bij de aanschaf van een slaapzak niet over één nacht ijs, daarvoor zijn er teveel mogelijkheden. Zo moet er een keus worden gemaakt tussen een kunststof en een donzen slaapzak, een mummie- en een dekenmodel, een kunststof en een katoenen tijk. Alles heeft zijn voor- en nadelen.
Zelf heb ik gekozen voor een (ganzen)donzen slaapzak: deze is het warmst, het lichtst in gewicht, het meest compact, maar helaas ook het kostbaarst. Het is een afgeschuind model, dus aan de bovenkant een dekenmodel en aan de onderkant een mummiemodel. De buitenzijde is van pertex en de binnenzijde van katoen. Ik gebruik een lakenzak van zijde. Bestudeer de websites van de buitensportzaken uitputtend. Laat je goed voorlichten en beslis dan pas.
De slaapmat
Ook een belangrijke aanschaf. Ook weer veel keus. Tegenwoordig zie je bijna iedereen met een self-inflatable. Voorheen was het dan automatisch een Therm-A-Rest, momenteel zijn er meer fabrikaten.
De brander
Wordt het een gasbrander of toch een benzinebrander? Petroleumbranders zie je niet meer en spiritusbranders zijn voor de ultra-lichtgewichtliefhebber. Gas- en benzinebranders hebben beide hun voor- en nadelen en beide hun tevreden gebruikers. Om het nog ingewikkelder te maken: er bestaan benzinebranders waar eventueel een gastankje op aangesloten kan worden. Met zo’n brander kun je alle kanten uit. Bestudeer wederom de websites van de buitensportzaken, laat je goed voorlichten en maak je keuze. Gebruik wel altijd een (aluminium) windscherm. Kook nooit in de tent!
De pannen
Een kleine en een grote pan (ze moeten in elkaar passen) en eventueel een koekenpannetje volstaat. Titaniumpannen zijn erg mooi en voldoen erg goed, maar zijn prijzig. Aluminiumpannen voldoen ook prima, maar denk er aan dat je nooit in een aluminiumpan schraapt. Het aluminiumschraapsel wat daardoor vrijkomt, schijnt niet zo best te zijn voor de gezondheid.
Toiletspulletjes
Doe in het kleinste toilettasje wat je kunt vinden de kleinst mogelijke verpakkingen. Kijk eens rond naar monsters van tandpasta, shampoo, hotelzeepjes en dergelijke en je ziet wat je aan ruimte en gewicht kunt besparen! Gebruik een ‘outdoor’ handdoek. Deze zijn licht in gewicht en weer zeer snel droog.
Diversen
Een zitlap en als je meer comfort op prijs stelt, een stoeltje. Een zaklantaarn, bijvoorbeeld een ‘maglite’ of een hoofdlamp. EHBO-tasje met inhoud. Een kompas, eventueel een GPS, mobiel, een verrekijker (voor de liefhebber), een fototoestel (idem), een platypus of een bidon, voeding, een handzaam mes/tool, bestek, beker, bord (sommigen eten uit de pan!), afwasmiddel, aansteker, kleding, badslippers, waspoeder, waslijn, toiletpapier, paspoort, financiën, en nog zowat. Raadpleeg daartoe de inpaklijsten die je overal vind op internet.
De rugzak
En dan moet bovenstaande allemaal in de rugzak. Hoe meer je meeneemt, des te groter moet de rugzak zijn en des te zwaarder gaat hij – ingepakt – wegen. Hier geldt: alles wat je thuis laat is meegenomen!
Hoe groot moet de rugzak zijn? Bedenk dat het thuis misschien net past, echter onderweg is het proppen geblazen. Een rugzak met een inhoud van 80 liter is mijns inziens echt het minimum, hoewel velen hun complete kampeeruitrusting in een 60 liter rugzak stoppen en zelfs nog ruimte overhouden. Ga bij de aanschaf van een rugzak wederom niet over één nacht ijs. Wordt er een buitensportbeurs georganiseerd? Dan is dit het uitgelezen moment om te gaan testen. De standhouders zijn er nu niet in de eerste plaats op uit om iets te verkopen, nee, zij staan er nu om te demonstreren. Daartoe hebben zij modellen nodig! Noteer wat je getest hebt, waar het te koop is, de prijs en het belangrijkste: hoe zat ‘ie! Denk eraan, sommige rugzakken zijn slechts in één maat verkrijgbaar, sommige in meerdere maten en sommige zijn verstelbaar. Een volle rugzak zit anders dan een lege. Mogelijk heeft de standhouder wat ‘vulling’ om de rugzak op gewicht te brengen. Dit gaat echt een volle dag kosten! Breng, als je bent bijgekomen van de beurs, op een doordeweekse dag een bezoek aan de winkel. Opnieuw passen en uitproberen. Mogelijk mag je met een op gewicht gebrachte rugzak een uurtje wandelen. En dan, past alles wat je wilt meenemen wel in je uitverkoren rugzak? Ga, opnieuw op een doordeweekse dag, met je complete kampeeruitrusting naar de winkel. Probeer of alles erin past. Maak nog een wandeling en ga dan pas tot aanschaf over. Het is een hele toestand, maar ook een hele uitgave. Bedenk, een goede rugzak gaat vele, vele jaren mee. Vergeet trouwens niet om een regenhoes voor je rugzak aan te schaffen.
Tot slot
Moet alles nu in één keer worden aangeschaft? Liever niet, zou ik zo zeggen. Reken maar van yes dat er op vele zolders complete kampeeruitrustingen in winterslaap gesukkeld zijn. Informeer eens bij vrienden, familie of de organisator van de kampeertrektocht of er mogelijk iets te lenen valt. Op deze manier leer je in de praktijk wat het beste bevalt en word je voor miskopen behoed.

Wandel ze en wie weet tot ziens, hanshike