Corona-virus (febr 2020)

Corona-virus

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Update 24 augustus 2020
Het Nederlandse ministerie voor Buitenlandse Zaken scherpt het reisadvies voor heel Spanje en drie Franse regio’s vanaf dinsdag 25 augustus 00.00 uur aan naar oranje (alleen noodzakelijke reizen) vanwege de verhoogde besmettingsgraad. Het gaat om de Franse regio’s Sarthe, Hérault en Alpes-Maritimes (Zee-Alpen).
Daarnaast gaat voor Monaco een oranje reisadvies gelden. Dit geldt ook voor de Schotse stad Aberdeen.
Eerder werd al afgeraden om af te reizen naar de Franse hoofdstad Parijs en de zuidelijke vakantiestreek Bouches-du-Rhône. Ook Nice, waar komende zaterdag de Tour de France begint, valt onder het departement Alpes-Maritimes.
Frankrijk meldde in de laatste dagen vrijwel ieder etmaal 4.500 tot 4.900 nieuwe besmettingen. Dat zijn grotere aantallen dan het gros van de stijgingen bij de eerste besmettingsgolf.
Update 18 augustus 2020
Het is nog geen twee weken geleden, maar opnieuw zijn we vanavond op de TV toegesproken door Mark Rutte en Hugo de Jonge. Hm, Irma Sluis – onze gebarentolk – liet de honneurs door twee andere dames waarnemen. Ze willen natuurlijk allemaal een keertje op de TV!
Tja, is er nu zoveel veranderd? Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens neemt toe. Ik verwachtte toch wel een x-aantal ingrijpende maatregelen.
Maar dat valt tegen/mee. Het komt opnieuw neer op dringende adviezen. Daar win je de corona-oorlog niet mee, lijkt me toe. Het komt neer op:

  • Er wordt dringend geadviseerd om thuis geen feestjes meer te geven;
  • Bij eventuele borrels, familiebijeenkomsten en feestjes zijn maximaal zes personen welkom (kinderen tot en met twaalf jaar worden niet meegerekend);
  • Blijf ook na 1 september zoveel mogelijk thuiswerken;
  • De geadviseerde zelfquarantaine wordt ingekort van veertien naar tien dagen.

In Amsterdam – daar zijn nogal wat besmettingen – worden vanavond aanvullende maatregelen bekendgemaakt. Tja, dat zag ik zondag al tijdens onze stadswandeling langs de grachten van Amsterdam, tientallen (honderden?) bootjes en boten vol met opeengepakte personen. Ik heb geen enkele BOA gezien, zij geloven er ook niet meer in.
Ach, dat heb ik even gemist, maar sinds gisteren is de ‘Coronamelder’ te downloaden.
Hij werkt al in vijf regio’s en vanaf 1 september moet hij werken in het hele land. De app moet de GGD’s helpen uitzoeken wie met coronapatiënten in contact is geweest.
Je moet daartoe de app wel installeren op je smartphone. Dat moet er eentje zijn waar Android of iOS op draait. En dan moet het besturingssysteem ook nog van recente datum zijn, anders werkt de boel niet. Nou, waar kan ik zo’n (gratis) smartphone ophalen?
Hm, gaat die app een beetje zuinig om met de accu? En hoe zit het met m’n privacy?
En wat gebeurt er als ik met een coronapatiënt in contact ben geweest? Vragen, vragen en vragen.
Update 15 augustus 2020
Reisadvies ministerie van Buitenlandse Zaken
Nederland gaat het reisadvies voor onder meer Brussel, Parijs, Mallorca en Ibiza aanpassen naar kleurcode oranje. Reizigers die in de nacht van zaterdag op zondag (na 00.00 uur) in deze gebieden zijn, krijgen het dringende advies na terugkeer in Nederland veertien dagen in thuisquarantaine te gaan.
De reisadviezen worden om 00.00 uur op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken aangepast en gelden ook voor het Franse Bouches-du-Rhone (het gebied rondom Aix en Provence en Marseille), Madrid, de Balearen (onder andere Ibiza en Mallorca), Burgos, Salamanca, Almeria en Navarra.
Door de coronacrisis is het dagelijks leven ontwricht in landen met kleurcode oranje.
Een reisadvies blijft oranje als het land het coronavirus nog niet voldoende onder controle heeft of waar het virus weer is opgeleefd, er nog geen Nederlandse toeristen mogen komen of er bij aankomst een verplichte quarantaine wordt opgelegd.
Als voor een gebied code oranje geldt, dan adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken alleen naar dat gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Een vakantiereis is dat bijvoorbeeld niet.
Dit zijn niet de eerste landen en regio’s waarvan het reisadvies onlangs is aangepast. Afgelopen week werden onder meer reizen naar Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en en meerdere regio’s in Spanje afgeraden.
Update 6 augustus 2020
Vanavond om 19.00 uur zijn we weer toegesproken door Mark Rutte en Hugo de Jonge. Zij zijn daarvoor speciaal teruggekomen van vakantie. Tjonge, zo’n opoffering stemt mild.
Mark beet de spits af en een blonde gebarentolk vertaalde.‘Het aantal besmettingen neemt al een paar weken toe (het RIVM meldde dat in zeven dagen tijd 2.588 mensen positief waren getest: een verdubbeling ten opzichte van de week daarvoor) en we dreigen de winst te verspelen die we hebben geboekt’, zei de premier. ‘Een tweede lockdown hoeft er niet te komen, maar dat gebeurt niet vanzelf.’
Mark richtte zich vooral op jongeren en riep hen op zich aan de corona-maatregelen te houden en dus 1,5 meter afstand te houden, handen te wassen en binnen te blijven bij klachten. ‘Corona is niet voorbij, het is geen grap.’
Jongeren die zich de afgelopen tijd niet aan de maatregelen hebben gehouden, riep Mark op om niet in de buurt te komen van mensen met een kwetsbare gezondheid. ‘Dat risico mag je niet nemen’, aldus de premier.
Daarnaast benadrukte Mark ook het belang van meewerken aan het bron- en contactonderzoek van de GGD’s. De laatste dagen klonken steeds meer geluiden vanuit de GGD’s dat mensen niet altijd bereid zijn medewerking te verlenen.
Daarnaast moeten de introductieweken voor aankomende studenten op de universiteit, hbo- en mbo-instellingen zoveel mogelijk online worden gehouden. ‘Dus geen ontgroening’, aldus de minister-president.
Fysiek mogen introductieactiviteiten alleen doorgaan als het gaat om bijeenkomsten die ‘informatief van aard’ zijn, bijvoorbeeld over de opzet van het studiejaar. Bij die fysieke, kleinschalige bijeenkomsten moet uiteraard de anderhalve meter-regel in acht worden genomen. Alcohol wordt daarbij niet geschonken en er geldt een eindtijd van 22.00 uur.
Het kabinet draait eerder aan de horeca gegeven versoepelingen terug. Klanten moeten bij binnenkomst hun naam en contactgegevens geven, zodat mensen snel op te sporen zijn bij het bron- en contactonderzoek van de GGD. Overigens, later las ik dat het niet verplicht is om de contactgegevens af te staan. Tja, zo wordt zo’n maatregel meteen een wassen neus.
Het kabinet hoopt daarnaast volgende week een teststraat op Schiphol gereed te hebben waar reizigers afkomstig uit risicogebieden getest kunnen worden op het coronavirus. Later moet zo’n teststraat ook op andere luchthavens komen. Ook hier lees ik later dat het ondergaan van zo’n test op vrijwillige basis is.
Hm, ik lees dat het aantal besmettingen in Afrika snel oploopt. Ook is dit het geval in Egypte. Ik ga er vanuit dat onze reis in oktober niet doorgaat.
Ook Hugo de Jonge mag nog wat zeggen, maar ik hoor hem helemaal niet over die ‘Corona-app’. Hoe zit het daarmee? Nu is Irma Sluis aan de beurt om te tolken.Daarna wordt alles nog eens herhaald door Rob Trip. Hij heeft ervoor doorgeleerd (massacommunicatie), dus dat zit wel goed.Update 30 juli 2020
Hm, vanaf 5 augustus zijn in Amsterdam en Rotterdam op drukke locaties (voornamelijk winkelstraten enz.) mondkapjes verplicht. Is er wel een wettelijke onderbouwing voor? Oftewel, zijn bekeuringen rechtsgeldig? De burgemeester mag ook geen hoofddoekjes verbieden of bikini’s. Tja, ik heb geen plannen om genoemde steden te bezoeken, maar nu helemaal niet meer. Ik ben niet de enige die er zo over denkt, de winkeliers merken het wel aan hun omzet.
Update 26 juli 2020
Tja, ik ging er op 24 juni toch stellig vanuit dat we het coronavirus min of meer onder controle hadden. Helaas, in verschillende landen laait het virus weer op. Ook in Nederland! Er woedt nu een discussie of we nu wel/niet in de openbare ruimte aan het mondkapje moeten. Zoals u weet is het mondkapje in het OV (vliegveld en vliegtuig) al verplicht. De regering is met reces t/m 31 augustus (vakantie) en ze zijn niet van plan om terug te komen. Overigens, de regering weet het ook niet.
Zoals bekend is onze reis naar Libanon (6 mei 2020) gecanceld. Dat wordt dus volgend jaar (hopelijk).
De beoogde reis medio augustus naar Florence – op eigen gelegenheid – is niet uitvoerbaar. Expedia geeft aan dat een pakketreis (hotel + vlucht) naar Florence momenteel niet boekbaar is. De Firenzecard (‘gratis’ toegang tot ±75 musea) is ‘temporarily unavailable’. Dat wordt dus volgend jaar (hopelijk).
De beoogde fietstocht langs de Maas is momenteel ook niet uitvoerbaar. De NS heeft een truc bedacht, die het nagenoeg onmogelijk maakt om een ticket te boeken voor je fiets. Bedankt! (sic).
Onze geboekte reis naar Egypte vanaf 14 oktober ‘hangt’ ook in de lucht.
Blijft over wat tuinieren en enige boeken op mijn iPad ‘weglezen’. En verder: NIET ZIEK worden! Sowieso heb ik er geen goed gevoel bij. De aarde kampt met een overbevolking van zo’n 6 miljard(!) zielen. Velen wonen op ‘hot-spots’ boven op elkaar en vaak in hun eigen vuiligheid. Daar voelt zo’n virus zich dus prima thuis. Ha, meteen lekker muteren! Dat zal ons leren!
Update 24 juni 2020
Voor de laatste maal (voor de zomervakantie) heeft onze minister-president Mark Rutte mét zijn sidekick Hugo de Jonge de natie vanaf de buis toegesproken. Uiteraard was Irma Sluis (en nog een andere dame) weer van de partij. Ik moet maar eens informeren of ik na de zomer een cursus gebarentaal kan volgen, met mijn slechte oren lijkt me dat een goed idee.De coronamaatregelen worden een heel stuk versoepeld. In Nederland is het virus aardig onder controle, de rest van de wereld loopt – zo hier en daar – nog enigszins achter.
Experts maken zich zorgen over de Verenigde Staten, waar ‘dagelijks tienduizenden mensen besmet raken’. Het aantal waargenomen ziektegevallen steeg ten opzichte van eerdere weken.
Latijns-Amerika telt meer dan 100.000 doden, blijkt uit een telling van persbureau Reuters. Vooral Brazilië en Mexico zijn zwaar getroffen, met tienduizenden doden. Brazilië telt inmiddels meer dan 1.1 miljoen besmettingen.
Tja, de economie lijdt er verschrikkelijk onder, en ook de bevolking is het meer dan zat. Maar ja, het is wel een ongelooflijk ingewikkeld pakket wat nu bekendgemaakt is.
Binnen of buiten, dat maakt een groot verschil. In elk geval mogen we weer (ook zonder noodzaak) met het openbaar vervoer, wél met mondkapje op.
We mogen weer met elkaar in de auto reizen, alle (contact)sporten en sekswerkers mogen weer starten, casino’s en sauna’s gaan weer open en vanaf september kan er weer gevoetbald worden voor publiek, mits zij niet meezingen of schreeuwen.
Ook goed nieuws voor de cultuursector: evenementen zijn per 1 juli weer mogelijk.
Er geldt alleen een maximumcapaciteit van 250 personen als niet iedereen kan zitten op één vaste plek. Festivalgangers moeten zitten én mogen niet meezingen.
Let op, bovenstaande is niet volledig, er gelden nog wat Do’s en Don’ts, maar deze opsommen gaat mij te ver.
Maar… discotheken en nachtclubs blijven zeker tot september gesloten.
Het RIVM maakt melding dat 6.097 Nederlanders zijn overleden aan corona, terwijl bijna 12.000 inwoners opgenomen zijn (geweest) in het ziekenhuis.
Hier de hoofdpunten gefotografeerd van de kwelbuis. Had Mark niet eenvoudiger kunnen verwijzen naar mijn site? Al op 18 april heb ik min of meer beschreven hoe te handelen ná het coronatijdperk. Oh wacht, van corona komen we nooit meer af, net zoals het verkoudheids-/griepvirus enz. Voorlopig stop ik met het updaten van dit verslag, mogelijk zijn er per 1 september nog verwikkelingen.
Een tweede uitbraak bijvoorbeeld.
Nog even de basisregels:
– Blijf thuis bij klachten en laat je zo snel mogelijk testen op het coronavirus;
– Houd 1,5 meter afstand van elkaar;
– Was vaak je handen en hoest of nies in je elleboog;
– Werk zoveel mogelijk thuis;
– Vermijd drukte en reis zoveel mogelijk buiten de spits.
Ok, Mark Rutte (ik ben geen fan van hem), heeft het weer uitstekend verwoord.
Reken maar van YES dat het vierde kabinet Rutte in de steigers staat. Hugo de Jonge heeft ook zijn moment ‘gepakt’, deze week heeft hij zich gemeld als kandidaat-lijsttrekker voor het CDA. Hij gaat het natuurlijk worden. Ik heb wel een beetje medelijden met de huidige Staatssecretaris van Economische Zaken, Mona Keijzer, zij heeft zich ook kandidaat gesteld. Overigens, de huidige minister van Financiën, Wopke Hoekstra (in mijn ogen de beste kandidaat) heeft aangeven niet beschikbaar te zijn. Oh ja, Mona, ik had het over jou. Jij maakt geen schijn van kans. ’t Is jammer, maar het is niet anders. Hoewel, worden wij niet vreselijk voor het lapje gehouden? Het CDA-partijbestuur heeft Mona geparachuteerd als kandidaat om daarmee aan te geven dat het CDA écht een Democratische partij is. Dat is de ‘D’ in ‘CDA’.
Wat ik mis, hoe zit het nu precies met reizen van en naar het buitenland?
Op het moment van uploaden lees ik dat ook de CDA kamerleden Martijn van Helvert (nooit van gehoord) en Pieter Omtzigt zich kandidaat hebben gesteld.
Update 13 juni 2020
Maandag 15 juni mogen ouderen in verzorgingstehuizen weer meerdere bezoekers ontvangen. Aanvankelijk was dat pas medio juli het geval, maar de coronacrisis is dusdanig onder controle dat dit moment naar voren is geschoven.
Maandag is tevens de dag dat het mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs in beperkte mate beginnen met het afnemen van toetsen en tentamens op locatie, en praktijklessen worden opgestart.
Maandag mag ook het sanitair op campings enz. weer open.
We mogen vanaf 15 juni op reis naar: België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, IJsland, Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland.
Ten slotte wijzigt Nederland het reisadvies ten opzichte van twaalf landen binnen de Schengenzone. Toeristen uit België, Duitsland, Estland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Portugal, Slovenië, Tsjechië en Luxemburg zijn dan weer welkom. Andere landen, zoals Frankrijk en Spanje, volgen mogelijk vóór 5 juli nog.
Overigens, waarom bovenstaande rijtjes ‘niet in de pas lopen’ is mij niet duidelijk.
Hm, wat mij betreft gaan alle genomen maatregelen per 1 juli overboord. Maar ja, er zijn weer nieuwe besmettingen in Peking geconstateerd (rond een vleesmarkt!) en in Peking is een gedeeltelijke lock-down van kracht. Ook in Suriname gaat het helemaal niet goed, het land zit op slot. Komt het doordat er nogal wat Brazilianen zijn ‘uitgeweken’ naar Suriname om de coronacrisis in eigen land te ontlopen?
Update 3 juni 2020
Wederom heeft Mark Rutte om 19.00 uur de natie toegesproken. Minister De Jonge (u weet wel van Volksgezondheid en nog zowat), stond erbij en mocht één vraag van een journalist beantwoorden. Tja, dit is gewoon de grote Mark Rutte-show!
Ok, we mogen op vakantie binnen Nederland. Wel blijft de 1,5 meter-regel van kracht.
Het OV is alleen voor noodzakelijke reizen. Sowieso met mondkapje. We moeten met de fiets of met de auto. Update: ik hoorde van een kennis dat zijn beoogde e-bike pas in week 7 van 2021 leverbaar is! Ook de tweedehands-autoverkoop trekt aan!
De berekeningen CO2- en stikstofuitstoot kunnen overnieuw.
Vanaf 15 juni is een vakantiereis naar België, Italië (!) en Kroatië mogelijk. Ook een vakantiereis naar het Caraïbische deel van het Koninkrijk is toegestaan. Mogelijk komt er tussen 15 juni en 5 juli een versoepeling voor Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland.
Reizen naar Zweden en het Verenigd Koninkrijk houden een oranje reisadvies.
In Denemarken zijn Nederlandse toeristen niet welkom.
Ai, mocht het toch uit de hand lopen en het vakantieland ‘op slot’ gaan, dan gaat het kabinet Nederlanders niet repatriëren.
Reizen buiten Europa blijft code oranje, dus alleen reizen als het noodzakelijk is.
Na terugkeer twee weken verplicht in thuisquarantaine. Dat betekent dat onze geplande reis naar Egypte nog op losse schroeven staat.
De basisscholen gaan vanaf 8 juni weer helemaal open.
Niet elk Europees land stelt dezelfde maatregelen vast en ook niet op hetzelfde tijdstip.
In elk geval heeft Italië vandaag de grenzen geopend voor toeristen. Ook zijn er momenteel tickets boekbaar voor bijvoorbeeld het Uffizi museum. Wél met een tijdslot. Hoe dat moet met een Firenze Card is mij niet duidelijk. Ook kan er nog niet geboekt worden bij Expedia.nl. Ik vrees dat ons uitje naar Florence er dit jaar niet van gaat komen.
Het is momenteel nog te gecompliceerd. En ik moet er ook niet aan denken dat Florence tijdens ons bezoek in lockdown gaat!
Nog een aantal versoepelingen zijn van kracht, maar die zijn voor mij niet relevant.
Update 19 mei 2020
Hedenavond heeft onze grote roerganger (Mark Rutte) de natie weer toegesproken.
De horeca mag 1 juni om 12.00 uur weer open, wel met inachtneming van de 1.5 meter-regeling en maximaal 30 gasten binnen. Dus niet vanaf de start van het pinksterweekend, dat durft Mark nog niet aan. Maar… vooraf reserveren en aan de deur moet worden gecheckt of je niet verkouden enz. bent. Sowieso niet open met de Hemelvaart a.s. donderdag, terwijl het prachtig weer wordt!
Ook mogen musea, concertzalen, bioscopen, theaters enz. open, maar ook weer met maximaal 30 gasten op 1.5 meter afstand van elkaar. Nou, dat lijkt me voor een theater enz. verlieslijdend. Een wassen neus dus.
De basisscholen gaan vanaf 8 juni weer helemaal open.
Mondkapjes zijn vanaf 1 juni verplicht in het openbaar vervoer (vanaf 13 jaar), er staat een boete van €95,- op.
Het voortgezet onderwijs start op 15 juni, maar alleen voor het afnemen van toetsen en praktijklessen.
Mogelijk kan iedereen zich vanaf 1 juni bij klachten laten testen op het virus. Europese reizen alleen indien noodzakelijk, code oranje is van kracht.
Verder nog een aantal versoepelingen, maar die zijn voor mij sowieso niet van toepassing.
Tja, eigenlijk verandert er (voor mij) niet zo heel veel. Hm, ik lees dat Transavia vanaf 4 juni weer begint te vliegen op Griekenland, Portugal en Spanje. Maar ja, uitsluitend noodzakelijke reizen, dus niet voor vakantie!
Update 16 mei 2020
Afgelopen nacht heeft de Italiaanse regering ingestemd met een decreet dat reizen binnen en over de grens vanaf 3 juni weer toegestaan is. Kijk, dit is goed nieuws. Met deze maatregel wil de Italiaanse overheid het toeristenseizoen redden. Ok, het is niet de bedoeling dat we massaal op vakantie naar Italië gaan, zouden ze voor Chinese toeristen de deur gesloten houden? Sowieso zou een Chinese toerist zich niet welkom voelen in Italië (waar wel?). Hm, alle reisadviezen van de Nederlandse overheid staan nog op code oranje, wat betekent dat wordt geadviseerd om alleen te reizen als het noodzakelijk is.
Tja, de KLM moet (in ons geval) wel weer vliegen op Florence, de hotels moeten boekbaar zijn en de musea open. En de horeca natuurlijk, we willen wel ’s avonds kunnen dineren mét een glaasje wijn.
Zie ik goed op de site van de KLM dat ze vanaf 2 juni weer op Florence vliegen? De musea zijn in elk geval nog dicht. Ook expedia.nl hanteert code oranje, vakantiereizen zijn momenteel niet boekbaar. Afwachten dus.
Update 7 mei 2020
Minister Hugo de Jonge (u weet wel van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar meer bekend om zijn extravagante schoenen), heeft verduidelijkt wanneer er weer evenementen, voetbalcompetities enz. mogen worden georganiseerd. Dat mag pas ná het beschikbaar komen van een vaccin. Denkt die minister nu echt dat iedereen zo’n ‘prik’ gaat halen?
Ik dacht toch van niet! In elk geval wacht ikzelf zeker nog een jaar om te bezien of de ‘prik’ een mogelijk aantal (ernstige) bijwerkingen heeft. Ik schat dat zeker 60% van de Nederlandse bevolking er zo over denkt.
Update 6 mei 2020
Tja, we zijn dus niet in Libanon, maar gewoon thuis. Libanon wordt april 2021, hoop ik.
Vanavond om 19.00 uur heeft onze grote leider de natie weer toegesproken.
Vanaf maandag 1 juni mag de horeca weer open. Waarom niet de pinkster meegenomen? Zaterdag 30 mei had toch ook gekund?
Ook de musea en de bioscopen mogen weer open. Bij beide geldt wel 1,5 meter afstand houden én van tevoren reserveren. Hm, zomaar even de KMA genieten kan dus niet.
De uitvoerbaarheid van deze maatregel lijkt mij lastig. Bovendien maximaal 30 bezoekers tegelijk. In een museum? Wie verzint nu zoiets?
Ook het OV gaat weer 100% rijden, wel is een mondkapje verplicht. Had ik dit al niet eerder gelezen? Op mijn eigen site? Oh ja, 18 april heb ik dat al voorgesteld.
Per 1 juli zijn bijeenkomsten van maximaal 100 personen toegestaan. Ook kun je dan terecht op de recreatieparken, het sanitair mag weer open.
Per 1 september mogen de sportkantines, sauna’s en sportscholen open. Contactsporten en binnensporten zijn toegestaan. Onder contactsporten ook te verstaan het bezoeken van de dames van de lichte zeden.
Tja, over buitenlandse (vlieg)vakanties valt nog niets te zeggen, dat hangt natuurlijk af van het te bezoeken land. Oh ja, al deze versoepelingen kunnen pas doorgaan als blijkt dat het virus op weg naar de uitgang is.
Tjonge, ik ben het corona-gebeuren meer dan zat!
Update 2 mei 2020
Vandaag boodschappen gedaan in het centrum (Amersfoort). Het was véél drukker in de winkelstraat dan vier weken geleden. De mode- en schoenenzaken zijn open, wél met maximaal .. klanten tegelijk in de winkel. Toko Tjin (https://tokotjin.nl) heeft weer afhaalmaaltijden, vanavond en morgenavond hoeven we niet te koken. Het wordt tijd dat de coronamaatregelen versoepeld worden, veel andere landen zijn ons al voorgegaan.
Wat ons betreft mogen de musea én de horeca open, dan wordt het nog wat met ons pinkster-arrangement.
Ik ben weer begonnen met het voorbereiden van ons tripje naar Firenze (Florence). Ik zie dat de Firenzecard weer boekbaar is vanaf 1 augustus! Dat geeft de burger moed!
Zouden veel Chinezen weer boeken naar Europa? Of zouden ze dat dit jaar niet aandurven? Tenslotte is China de schuldige van de coronacrisis. Elke Chinese toerist wordt er natuurlijk op aangekeken.
Tot heden zijn er in Nederland 4.987 personen overleden. Zoals bekend zijn overledenen in verpleeghuizen en thuis niet meegeteld. Wereldwijd zijn er 239.236 personen aan corona overleden. Is dat veel? Een statisticus moet zich daar maar eens over buigen.
Update 28 april 2020
Vandaag bracht minister Hoekstra het nieuws. Volgend jaar (na de Tweede Kamerverkiezing?) kunnen we enorme bezuinigingen verwachten. Is dat nieuws?
Eigenlijk niet, het zat er natuurlijk dik in. Lees ik goed dat we nu al 92 miljard euro rood staan? Nou, haal de broekriem maar aan! Eén ding is zeker, nog zo’n ‘pandemie’ kunnen we in de toekomst economisch niet aan. Dan gaan we gewoon door en wie er dan komt te overlijden heeft gewoon pech gehad. Kampen we momenteel niet met een ongelooflijke overbevolking? Het klinkt cynisch, maar het wordt dan een win-win situatie.
Update 21 april 2020
Onze grote leider (Mark Rutte) heeft om 19.00 uur de natie toegesproken. Hij had het over een duivels dilemma. Klopt, als Mark de teugels laat vieren en er komt een tweede corona-uitbraak, dan is hij niet meer onze grote leider, maar onze grote sukkel. Hij mag dan zijn excuses aanbieden aan de koning én zijn ontslag. Daar gáát zijn gedroomde carrière.
Ook de VVD krijgt dan klappen. Dát is het echte dilemma.
Ok, de basisscholen gaan vanaf 11 mei beperkt open en ook de kinderdagverblijven.
De tandartsen gaan weer draaien, ik zal de telefoon eens pakken om te vragen wanneer ik terecht kan voor het gaatje in mijn 47. Helaas, voor de rest verandert er niet zoveel, alles blijft verder dicht tot 20 mei. Of ons pinkster-arrangement doorgaat weten we dus nog niet. Dat moet toch kunnen lijkt mij, desnoods halen we onze drankjes en onze bordjes zelf op aan de uitgiftebalie. Maar ja, dan moeten de musea en de horecagelegenheden ook open zijn, anders kunnen we net zo goed thuisblijven. Nou ja, en anders schuiven we het arrangement gewoon op.
Oh ja, minister Hugo de Jonge staat niet als sidekick opgesteld, maar wel de ‘baas’ van het RIVM prof. dr. Jaap van Dissel. Nou, als hij het zegt moet het wel kloppen, zie je Mark Rutte denken, dus laten we het zo maar doen. Mocht het toch fout gaan, dan kan ik gewoon Jaap de schuld geven en ga ik vrijuit. Had Mark pesterige vragen verwacht aan Hugo omtrent zijn volledig gefaalde app-corona-avontuur? Hugo mag niet afgaan, hij is tenslotte viceminister-president, Mark wil nog tot de verkiezingen met hem verder. Pesterige vragen werden tijdens de persconferentie sowieso niet gesteld. De dame/heer die de vragen stelt komt niet in beeld, zijn/haar naam blijft ongewis en ook is niet duidelijk voor welke krant enz. deze persoon werkt. Sowieso is Mark niet verrast als hem een vraag wordt gesteld. Is alles voorgekauwd en wordt hier een toneelstukje opgevoerd?
Alle gestelde vragen aan Mark geven hem de gelegenheid om de al eerder gebrachte tekst (van Jaap uiteraard) in andere bewoordingen te herhalen. OK, hier trap ik dus niet in!
Update 20 april 2020
Nu lees ik dat er tijdens de griepepidemie in 2018 – zelf heb ik het toen ook behoorlijk te pakken gehad – meer dan 7.202 mensen aan de griep zijn overleden. Dat zijn er dus tweemaal zoveel als er momenteel aan het coronavirus zijn overleden. Tja, kloppen de cijfers wel? Nou ja, mogelijk bij benadering. In 2018 had niemand het over een catastrofe en maatregelen zijn niet genomen. Nu ligt de economie op z’n gat, maar eens zien om daar uit te komen.
Update 18 april 2020
Tja, zoals bekend heb ik het helemaal gehad met het coronavirus. Het gaat alleen maar over het coronavirus. Ander nieuws is er niet. Tja, je krijgt het of je krijgt het niet.
Meer keuzes zijn er niet. Nou ja, keuze. Ik heb het (nog) niet, en ik lees dat we min of meer over het hoogtepunt heen zijn. Het weer laat zich van zijn goede kant zien, dat scheelt misschien ook. T/m vandaag zijn er 3.601 mensen in Nederland aan corona overleden. Een veelvoud van dat getal is ook aan corona overleden, maar zijn niet getest en tellen dus niet mee.
Hm, het kabinet wil met een app de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Tja, om deze app te installeren heb je wel een smartphone nodig. Levert het kabinet die erbij? Lang niet iedereen heeft een smartphone. Krijg je dan geen tweedeling in de maatschappij? Mensen met een smartphone die met deze app meer beschermd zijn dan mensen zonder smartphone? Sowieso pieker ik er niet over deze app te installeren.
BIG BROTHER in mijn kontzak? NO WAY!
Mogelijk worden de genomen maatregelen m.i.v. dinsdag 21 april (iets) verzacht.
Toch denk ik dat er iets veranderd is:
– handen schudden doen we niet meer (ik vond dat toch altijd al een merkwaardige gewoonte), we maken (zoals in Japan) een kleine buiging ter begroeting;
– anderhalve meter afstand houden is wat ruim bemeten, maar we houden wél een halve meter aan;
– elkaar omhelzen, zoenen, op de schouder kloppen, enz. laten we voortaan achterwege (m.u.v. onze geliefde);
– laten we ons nog in een restaurant bedienen aan tafel? Je kunt net zo goed je drankje zelf bij de bar afhalen en je bordje eten aan de balie bij de keuken. Is daar al een handige ‘app’ voor? Zo’n ‘communicatie-doosje’ op tafel (zoals in Japan), is ook een idee;
– afrekenen doen we met ‘Tikkie’ of ‘Apple Pay’;
– festivals, carnavalsoptochten, tribunes, enz. (dus alle locaties waar veel mensen bijeen staan), mijden we zoveel mogelijk;
– als er al een aantal mensen in een winkel aanwezig is, wachten we voor de winkeldeur tot er iemand naar buiten komt;
– als we verkouden zijn, ons niet helemaal ‘jofel’ voelen, enz. dragen we in de openbare ruimte een mondkapje en handschoenen (zoals in Japan);
– de ‘Appie’ enz. creëert een desinfectie-ruimte waar de winkelwagens in staan.
We beschikken dus over een ‘schone’ winkelwagen;
– vliegen doen we nog wel (maar niet naar China). Wel met mondkapje en handschoenen en dat geldt ook voor reizen per trein, bus, taxi, enz.;
– vliegveld Lelystad gaat niet (nooit) open;
– wordt vervolgd.
Update 10 april 2020
Dat zat er aan te komen, maar vandaag heeft de reisorganisatie Djoser onze reis naar Libanon op 6 mei geannuleerd. We hebben meteen geboekt voor dezelfde reis op 14 april 2021.
Update 8 april 2020
Ai, Bernie Sanders stopt ermee. U weet wel, met de Democratische voorverkiezing.
Tja, een groot verlies vind ik het niet, de man is (veel) te oud en houdt er wel erg extreem linkse (zeg communistische) ideeën op na. Joe Biden blijft over. Tja, dat zou mijn kandidaat ook niet zijn, maar ’t is een Amerikaans feestje, dus waar bemoei ik mij eigenlijk mee.
Update 6 april 2020
Als ik het goed heb zijn er sinds vandaag 2.101 corona-doden in Nederland te betreuren. Dat zijn er dus zo ongeveer net zoveel als er tijdens een ‘normale’ griepepidemie aan doden zijn te betreuren. Maar… vanaf vandaag gaan we tellen, eens kijken of het coronavirus nu wel zo’n stuk dodelijker is dan het ‘normale’ griepvirus. Overigens, ik heb het een beetje gehad met het coronavirus.
Update 6 april 2020
Nu lees ik dat er toch velen opgenomen in een verpleeghuis het loodje leggen. Dat wil zeggen, het aantal overledenen vergeleken in dezelfde periode in andere jaren. Oversterfte heet zoiets, ik had er nog nooit van gehoord.
Tja, in een verpleeghuis kom je alleen terecht als je (zwaar) dementerend bent. Bij opname wordt meteen gevraagd of vader/moeder enz. nog gereanimeerd moet worden bij een hartstilstand. Een reanimatie op hoge leeftijd is geen pretje en wat voegt het aan het ‘plantaardig’ bestaan nog toe? Meestal wordt het dus ‘nee’. En nu een vermoedelijke besmetting met het coronavirus. Getest wordt er niet, dat is niet heel zinvol. Naar een ziekenhuis en naar de intensive care? En dan aan de beademing? Dat wordt een lijdensweg en valt onder niet-ethisch medisch handelen. Apart in een kamertje en passieve euthanasie toepassen. Dat klinkt nogal cru, dus dat noemen we momenteel ‘palliatieve sedatie’. De patiënt krijgt – meestal met een pompje – dormicum toegediend. De patiënt valt in een diepe slaap en vocht en voeding wordt onthouden. Na een dag of vier tot zeven overlijdt de patiënt. Maar ja, deze patiënt komt dus niet in de statistieken van het RIVM ‘overleden door het coronavirus’, want er wordt een natuurlijke doodsoorzaak genoteerd.
Update 4 april 2020
De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 164 mensen overleden aan het coronavirus. De teller staat nu op 1.651 personen. Dat is niet gering! Maar ja, het werkelijke aantal ligt véél hoger. Mensen die thuis overlijden of in een verpleeghuis worden in principe niet getest op het virus. Dat is beleid! Nu vraag ik me af wie er aan die ‘beleids’-knop zit.
In de States gaat het niet zo goed. Afgelopen etmaal zijn er 463 mensen overleden aan het coronavirus. De teller staat nu op 4.516. Het is natuurlijk een groot land met meer dan 326 miljoen (2017) inwoners, maar het coronavirus grijpt daar rap om zich heen. Naar de oorzaken kan ik alleen maar gissen. Vooral de staat New York met meer dan 2.000 slachtoffers is erg getroffen.
Ik voel al een paar weken een gaatje (gat?) in mijn kies. Voor zover ik dat kan beoordelen is het de 47. Maar ja, je kunt nu alleen bij de tandarts terecht met pijnklachten en niet-uitstelbare problemen.
Tja, veel bedrijven zijn (economisch) erg getroffen. Ik lees dat deze crises erger is dan de bankencrisis in 2008. Dat we mogelijk jarenlang in een dip zitten. Ok, het gaat ons geld kosten, dat is zeker. De niet-genoten drankjes op een terras en aansluitend etentje halen we niet meer in. Maar, het geld is niet uitgegeven en brandt in onze zakken. Als het coronavirus is uitgewoed gaan we het er goed van nemen! De zomercollectie hangt in de winkels, daar gaan we ze gauw vanaf helpen! Carpe diem, zei Horatius al.
Gaat er veel veranderen? Sowieso! Ik denk dat middelbare scholieren echt niet elke dag naar school hoeven. Tweederde van de lessen kunnen ze net zo goed thuis volgen. Eenderde van de lokalen kan dicht. Thuiswerken zal de norm worden – indien mogelijk – dat zal files schelen én de kwaliteit van de atmosfeer zal sterk verbeteren. De boeren kunnen dan gewoon blijven boeren.
Gaat er nog meer veranderen? Ik denk dat vele ‘gelovigen’ het lidmaatschap bij hun kerkgenootschap gaan opzeggen. Ook de paus heeft geen goed antwoord op de coronacrisis. Is hij misschien zelf ook besmet? Hij komt maar weinig in de publiciteit.
Update 1 april 2020
Inderdaad is door Havezathe Carpe Diem ons Paas-arrangement geannuleerd. Maar… we hebben meteen geboekt voor de pinksterdagen. Laten we hopen dat de ellende dan voorbij is.
Update 31 maart 2020
Nou, de kogel is door de kerk! De coronamaatregelen worden verlengd t/m 28 april.
Tja, daar gáát ons Paas-arrangement! Nou ja, dat is ook het ergste niet. We zullen binnenkort wel bericht krijgen van Havezathe Carpe Diem. En na 28 april zijn we er nog niet, Mark Rutte raadt af om iets te boeken voor de meivakantie.
Vandaag werd bekend dat de afgelopen 24 uur 175 mensen zijn overleden aan het Corona-virus. De teller staat nu op 1.039 doden. Tja, tijdens een béétje griepepidemie komen er óók veel mensen te overlijden. Daar heeft niemand het dan over, daar zijn we aan gewend. Is het nu eigenlijk zoveel erger?
Update 29 maart 2020
In eerste instantie deed ‘the Donald’ nogal lacherig over het coronavirus, maar inmiddels zijn er bijna 2.200 doden te betreuren. Drie Staten, waaronder New York, zitten zo goed als op slot. Er zijn in de VS nu meer dan 122.000 mensen positief getest. In Nederland is het aantal coronadoden eigenlijk niet exact bekend, omdat mensen die thuis of in een verpleeghuis zijn overleden niet getest zijn op het virus. Maar de teller staat op 771. Overigens, in Italië zijn nu 10.023 slachtoffers, en in Spanje 6.528.
Update 25 maart 2020
Ai, minister Slob hebben we ook nog. Al die andere ministers konden zich profileren, maar nu komt hij met de mededeling dat de scholen mogelijk langer dicht blijven dan 6 april.
Hij wacht op een rapport van het RIVM en dat is pas over zes weken afgerond. Het gaat erom of kinderen het coronavirus kunnen overbrengen. Nou, ik gok dat het RIVM komt met: ‘het kan niet worden uitgesloten dat kinderen het virus overbrengen’. Dat vertaalt Mark Rutte als volgt: ‘er is een grote kans dat kinderen het virus overbrengen’. Daar maken de media van: ‘het is zeker dat kinderen het virus overbrengen en daarom blijven de scholen t/m 1 juni gesloten’.
Ik lees ook dat het coronavirus blijvende schade in de longen kan veroorzaken. Het is dus niet een ‘gewoon’ griepje.
Update 24 maart 2020
Het heeft even geduurd, iedereen voelde het al aankomen, maar de Olympische Spelen gaan dit jaar definitief niet door. Het wordt 2021, de datum is nog niet bekend.
De afgelopen 24 uur zijn er 63 personen overleden aan het coronavirus. De teller staat nu op 276.
Update 23 maart 2020
In een extra tv-uitzending om 19.00 uur maakt het kabinet bekend dat alle bijeenkomsten tot 1 juni zijn verboden ongeacht het aantal deelnemers. Bij overtreding volgen er boetes. Verder krijgen burgemeesters de bevoegdheid om zo nodig stranden, parken, winkels enz. in voorkomend geval te sluiten. De kappers enz. gaan dicht. De afspraak om 1,5 meter tussenruimte te bewaren wordt streng gehandhaaft. Binnenblijven is het parool, maar we mogen nog wel gewoon naar buiten. Dat is voor mij wel belangrijk. Dus (nog) geen lock-down. Er zijn tot heden 213 mensen overleden aan het coronavirus.
Is er morgen nog markt in het dorp?
Corendon schrapt tot 1 juni alle reizen en geld terug is er niet bij. Dan zou de maatschappij failliet gaan. Je kunt een tegoedbon krijgen.
Canada vaardigt geen deelnemers af naar de Olympische Spelen in Tokio en ik meen Australië ook niet. Het Olympisch comité wilde de beslissing over niet doorgaan pas over een maand nemen, ik denk dat ze daar morgen of overmorgen mee komen.
De Formule 1 in Azerbeidzjan (7 juni) gaat niet door.
Update 20 maart 2020
De Koning heeft het volk toegesproken. ‘Houd moed’, daar kwam zijn redevoering wel op neer. En verder de zorg enz. bedankt! Ik had een lock-down verwacht, maar de regering durft het (nog) niet aan. Zouden ze het a.s. zondag bekendmaken?
Update 19 maart 2020
Tjonge, de formule 1 op Zandvoort op 3 mei gaat niet door. Het zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen. Nu is het de vraag of de Olympische Spelen (24 juli – 9 augustus 2020) nog wel doorgaan. Het Olympisch Comité gelooft nog in doorgaan, maar ik denk dat het een jaar wordt uitgesteld. De voorbereiding van de sporters – ze volgen een doortimmerd systeem van trainen en wedstrijden – staat nu stil.
Minister Bruno Bruin (Medische Zorg en Sport) is gisteravond tijdens een debat in de 2e Kamer achter het spreekgestoelte flauwgevallen. Later kwam het bericht dat hij oververmoeid was (hij gaat over de coronamaatregelen) en dat hij vandaag zijn werk zou hervatten. Vanmiddag kwam het nieuws dat hij is afgetreden. Deze man heeft (mijns inziens) een totale burn-out. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) neemt het coronadossier op zich.
Hm, de verpleeghuizen gaan op slot (voor bezoekers).
Update 18 maart 2020
Tja, de voorverkiezingen in de States worden helemaal ondergesneeuwd door de coronacrisis. Maar toch, Joseph (Joe) Biden heeft de voorverkiezingen in Arizona, Florida en Illinois gewonnen. Bernie Sanders kan het schudden! Nu las ik ergens dat Joe Biden heeft verklaard dat zijn running mate een vrouw wordt. Driemaal raden wie dat wordt? Ik gok op Hillary Clinton. Zouden de verkiezingen in november dan toch nog spannend gaan worden? Hm, ik gok erop dat ‘The Donald’ met afstand gaat winnen.
Update 17 maart 2020
Sinds vanmiddag twaalf uur zit Frankrijk op slot (lock-down) en België idem sinds zes uur vanavond. De supermarkten blijven open en je mag nog naar je werk, maar verder is het huisarrest geblazen. Het Nederlandse kabinet kiest dus niet voor een lock-down, maar ik vrees dat zij er eind van de week op terug moeten komen. We wachten het maar af. Oh wacht, de lock-down in België gaat pas morgen in.
Om zeven uur vanavond heeft het kabinet vergaande steunmaatregelen aangekondigd (dit coronavirus gaat ons allemaal veel geld kosten!). Tijdens het journaal van acht uur wordt bekendgemaakt dat de grenzen van Nederland dichtgaan. We mogen dus zelf ook niet meer de grens over! Vanmiddag kreeg ik een mail van de reisorganisatie Djoser dat alle reizen t/m 5 april niet doorgaan.
Update 16 maart
Mark Rutte heeft op de TV de natie toegesproken. Ik vond het een vrij fletse toespraak, maar ja, niemand weet wat het coronavirus gaat doen. Ik ben niet echt bezorgd, ik laat het maar over mij heen komen.
Update 15 maart 2020
Om 17.30 uur maken minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) en Arie Slob (Onderwijs) bekend dat morgen de scholen en de kinderopvang dichtblijven. Horecagelegenheden en sportclubs moeten vanavond om 18.00 hun deuren sluiten. Dit geldt t/m 6 april. Scholen moeten wel de kinderen van ouders, die in vitale beroepen werkzaam zijn, opvangen. Ai, wij hebben om 18.00 uur pizza’s besteld. Worden die nog wel geleverd? We hebben verder niets in huis, aan hamsteren doen wij niet. OK, gelukkig, de pizza’s worden bezorgd. Zou ons Paasarrangement vanaf 11 april nog doorgaan? En ons reisje naar Libanon op 6 mei? Toegegeven, dit zijn natuurlijk non-problems in vergelijking met de problemen die de corona-zieken hebben.
Tjonge, het lijkt wel ‘oorlog’, zoiets als dit heb ik nog nooit meegemaakt!
Update 14 maart 2020
Gisteren heeft ‘The Donald’ de noodtoestand afgekondigd in de States. Er komen nu gelden vrij om de coronacrisis het hoofd te bieden. Bovenal gaat hij nu door voor een doortastend staatsman. ‘The Donald’ is toch een ander type dan onze eigen Mark Rutte. Hij wacht af en volgt. Daarom verwacht ik dat eind volgende week de scholen sluiten.
21 maart gaat de Keukenhof niet open!
Update 13 maart 2020
De Grand-prix in Melbourne is afgelast, alle coureurs kunnen weer op huis aan (of afreizen naar Bahrein). Oh wacht, Bahrein en ook Vietnam gaan niet door! Op 17 april staat China in de planning! Oh wacht, dat was mij ontgaan, maar China is al eerder afgelast (de Grand Prix dus).
Update 12 maart 2020
Tjonge, ‘the Donald’ heeft de States voor al het personenverkeer vanuit Europa – vanaf morgen middernacht – voor de komende 30 dagen op slot gegooid. Pech voor degenen die een ticket op zak hebben. Als dat ticket via een reisorganisatie is geboekt, loopt het financieel mogelijk wel los. Maar ja, als je dat ticket zelf hebt geboekt kun je waarschijnlijk fluiten naar de centen. Sowieso natuurlijk een drama.
Ook in Nederland worden nu draconische maatregelen afgekondigd, te weten:
– Blijf thuis bij klachten;
– Evenementen met meer dan honderd personen worden afgelast;
– Waar het kan, moeten mensen thuiswerken;
– Dit geldt ook voor musea en sportbijeenkomsten;
– Beperk het bezoek aan ouderen en andere kwetsbare groepen;
– Mensen die tot een kwetsbare groep behoren, kunnen beter niet met het openbaar vervoer reizen;
– Scholen blijven gewoon open;
– Hoorcolleges worden bij voorkeur online gegeven.
De scholen blijven gewoon open, tja, een school fungeert ook als oppascentrale.
Sowieso zijn we sinds afgelopen maandag al gestopt met het elkaar de hand schudden. Overigens vind ik dit een merkwaardig gebruik.
Nou, mijn verkoudheid is – eindelijk – zo goed als over, verder voel ik mij goed gezond. Ik wacht het maar af.
Jammer dat ons geplande bezoek a.s. zondag aan museum ‘Huis Doorn’ niet door kan gaan.
Update d.d. 11 maart 2020
Van dat coronavirus zijn we voorlopig nog niet af. Vandaag is heel Italië op slot gegaan (Noord-Italië was dat al). Afgelopen weekend waren alle musea in Florence nog gewoon open en konden online tickets worden besteld. Sinds vanochtend staan alle dagen t/m 4 april, van museum ‘Uffizi’  en de ‘Galleria dell’Accademia’ (waar o.a. de originele ‘David’ van Michelangelo te zien is) op ‘rood’. Tickets zijn dus niet te boeken. Ik vrees dat je van eventueel geboekte tickets voor deze periode je geld ‘kwijt’ bent.
Tja, ik ben een bezoek aan Florence aan het voorbereiden en zo kwam ik op het boek ‘Inferno’ van Dan Brown, dat voornamelijk in Florence speelt. Ik had het boek al eens gelezen, maar afgelopen weekend herlezen. Ik houd niet van dit genre boeken, maar ’t is toch een aanrader, zeker in verband met het coronavirus. Zou er toch een organisatie achter zitten? Zo’n virus is voor een biochemicus toch zo in elkaar te knutselen?
Harvey Weinstein (67) – u weet wel, die voormalige filmproducent – heeft 23 jaar cel gekregen voor twee verkrachtingen. Die tientallen andere zaken waren verjaard of niet te bewijzen. Nou, ’t is een behoorlijke strafmaat, maar in de States kennen ze toch de doodstraf nog? Nou ja, niet in alle Staten, dat weet ik ook wel.
Het is al een aantal dagen aan de gang, Erdogan (die Turkse dictator) laat in grote getale ‘vluchtelingen’ door naar de grens met Griekenland. Hij is nu in Brussel om erover te praten. Dat komt neer op geld. Méér geld wil meneer (en hij heeft nog een aantal andere eisen) en anders stuurt hij ook vluchtelingen per boot vanuit Libië. Tja, de EU heeft geen macht, ze zitten met de handen in het haar. Het zal wel op betalen uitdraaien.
Update 5 maart 2020
Elizabeth Warren heeft de handdoek in de (voorverkiezings)ring gegooid. Ik had niet anders verwacht, zoals ik al eerder schreef, zij heeft de uitstraling van een natte krant. Wat ik niet had verwacht, Joseph Biden heeft de ‘Super Tuesday’ gewonnen. De gemiddelde Amerikaanse democraat vind Bernie Sanders waarschijnlijk toch te links. Te communis-tisch eigenlijk. Tegen ‘The Donald’ maakt hij – in voorkomend geval – geen schijn van kans. Nu las ik al in twee bronnen op internet dat de Democratische Partij inzet op Joseph Biden. Joseph Biden gaat dan op 3 november de strijd aan met ‘The Donald’ en zijn ‘Running mate’ wordt dan… Hillary Clinton. Mocht Joseph Biden winnen dan treedt hij na zo’n half jaartje af wegens gezondheidsredenen. Hillary Clinton wordt dan president.
Het is haar (en de Democratische Partij) dan toch gelukt, want rechtstreeks de strijd aangaan met ‘The Donald’ durft zij niet aan. Ok, we zullen het zien.
Update 3 maart 2020
Gisteren werden de verkiezingen (de derde keer binnen een jaar!) gehouden in Israël.
Wat ik wel verwachtte, Netanyahu heeft gewonnen, maar niet massaal. Dat valt mij toch tegen. Nu is het maar de vraag of Netanyahu een regering kan vormen.
Update 2 maart 2020
De 38-jarige Pete Buttigieg heeft afgelopen nacht bekendgemaakt dat hij uit de Democratische voorverkiezingen stapt. De eerste voorverkiezing in Iowa won hij nipt van Bernie Sanders, maar daarna ging het mis. Tja, hij is een openlijke homo en gehuwd met een man. Ziet u zo iemand op staatsbezoek gaan in een islamitische staat?
Joe Biden won de voorverkiezing in South Carolina. Zou hij een kans maken tegen Bernie Sanders? Mijns inziens is hij ook te oud, hoewel een jaartje jonger dan Bernie (78 versus 77). Hebben de Democraten nu echt geen aansprekende kandidaten? Of hebben zij zich al neergelegd dat ‘The Donald’ wint?
Update 17 februari 2020
Duizenden Surinamers zijn vandaag de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering Bouterse. De Surinaamse dollar is sinds 2010 (het jaar waarin Desi Bouterse president werd) een stuk minder waard geworden (momenteel €1,- = SRD8,0681).
Maar… onlangs is bekend geworden dat de regering 100 miljoen – spaargeld van de bevolking van Suriname – heeft uitgegeven. Aan wat? Aan overheidsuitgaven, zegt de regering. Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Ik heb het idee dat er met dit geld dingen zijn gedaan, die het daglicht niet kunnen velen.
Voor Desi ziet het er slecht uit. Hij is inmiddels in beroep gegaan tegen zijn veroordeling van 20 jaar cel wegens zijn betrokkenheid bij de decembermoorden in 1982. Het zit hem niet lekker, dat staat buiten kijf. Het zwaard van Damocles hangt boven zijn hoofd (kent u dat historische verhaal eigenlijk?). Er zijn verkiezingen op 25 mei. Mijns inziens is er een grote kans dat Desi kan inpakken.
Update 12 februari 2020
PA-leider Mahmoud Abbas heeft op 11 februari in de VN-Veiligheidsraad een gevoelige nederlaag geleden. Zijn poging om voldoende steun te krijgen voor de anti-Israëlische en anti-Amerikaanse resolutie is jammerlijk mislukt. Dit is een voorwaarde om de resolutie aan de Algemene Vergadering van de VN voor te leggen. In de Algemene Vergadering van de VN beschikt de ‘Palestijnse Staat’ over de meerderheid aan (islamitische) stemmen.
Dat feest gaat nu niet door.
Hopelijk begint het Mahmoud Abbas nu te dagen dat hij er alleen voor staat. Ook de bevolking van de Westbank komt niet in beweging. Dat was wel even anders tijdens de 2e Intifada (2000-2005) georkestreerd door Yasser Arafat. Toentertijd ging het om de (mislukte) Oslo-akkoorden.