Brabants Vennenpad (aug 2010)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Brabants Vennenpad van Eindhoven naar Oisterwijk (via Boxtel)
van vrijdag 27 augustus t/m zondag 29 augustus 20100. Brabants Vennenpad
Vrijdag 27 augustus 2010
Eindhoven – Breugel
Gisteren heeft het de hele dag hard geregend. In het hele land was er waterschade, in Den Haag staan kelders en winkels blank en kunnen viaducten alleen per boot genomen worden. Bij ons kwam het water via de erker de woonkamer inlopen. De plafondplaten zijn doornat, ik wil niet weten hoe het er daarboven uitziet. De loodgieter was van goede wil, maar kan als het regent niets doen. Ik hoop dat alles mettertijd goed opdroogt en dat de loodgieter een goede oplossing vindt voor het probleem. Zou dit toch met de opwarming van de aarde te maken hebben? Dat moet haast wel, nu is het nog de vraag of dat door de mens komt óf dat het gewoon een natuurkundig fenomeen is.


Tegen negenen loop ik naar het station en het miezerige regentje gaat over in een heuse stortbui. Ik heb mijn regenbroek niet aan, dus binnen de kortste keren is mijn broek doornat. Nou ja, die droogt in de trein wel weer. Voor vandaag wordt er weer veel regen verwacht, hooguit in het zuiden in de vorm van buien. Als de trein Eindhoven binnenstoomt moet ik maar even kijken of ik mijn regenbroek aantrek. Ook de komende dagen wordt er regen verwacht, pas vanaf dinsdag wordt het beter.
Dit weekend gaat alleen Froukje mee, alle anderen konden zich niet vrijmaken. Jammer, het is niet anders.
Het grote nieuws in de Metro van vandaag is dat Ruud Lubbers om een time-out heeft verzocht in de onderhandelingen tussen VVD-PVV-CDA. De partijvoorzitter van het CDA (Henk Bleeker) ziet hier niets in en geeft aan dat de onderhandelingen moeten doorgaan. Henk heeft het volste vertrouwen in de onderhandelaars en vind dat het resultaat moet worden beoordeeld. OK, we zullen zien hoe dit afloopt. Frappant is wel dat deze onderhandelingen plaats vinden op advies van… Ruud! Hoopte Ruud dat het niets zou worden en wordt hij zenuwachtig nu de onderhandelingen de laatste fase ingaan?
Of speelt hij een spel om de verontruste achterban rustig te houden? Kijk, als het CDA 40 à 50% van de ministers mag leveren is dat niet te versmaden. Een minister kan – met wat hulp van zijn ambtenaren – het te voeren beleid voor een groot deel naar zijn hand zetten. Een beetje manipuleren is het CDA niet vreemd. Het alternatief is om in de oppositie te gaan en dat is het CDA niet zo gewend. ‘We rule this country’, zei kamerlid Joost van Iersel in 1986, maar die tijd ligt ver achter ons. Nieuwe verkiezingen? Dan moet wel eerst het parlement worden ontbonden. Mogelijk krijgt het CDA tijdens nieuwe verkiezingen opnieuw een draai om de oren en worden ze gereduceerd tot een partij in de marge.
Dat risico zullen ze niet durven nemen. Ach, een kabinet VVD-CDA met gedoogsteun PVV zag ik toch al niet zitten. Geert kan het echt niet laten om moslims te ‘bashen’. Dat kan en wil het CDA niet laten passeren. Sowieso een spannende tijd, maar het wordt tijd dat er een kabinet komt dat (economische) knopen door gaat hakken.
Ai, Utrecht komt in beeld en het is waarachtig droog. Zie je wel, het valt toch altijd weer mee. Om 11.13 uur rijdt de trein Eindhoven in. Het is droog, maar wel bewolkt. Nu moet ik Froukje zien te vinden. Tijdens het uitstappen zie ik haar niet en ook niet in de tunnel richting noordzijde. Net als ik mijn mobiel pak ziet ze mij. Mooi, we zijn compleet en kunnen meteen van start. Iets verder steken we de Dommel over. Tjonge, het heeft ook hier behoorlijk geregend. Het riviertje staat iet of wat buiten zijn oevers.01. Dommel We lopen hier over het terrein van de Technische Universiteit en waar ik op hoopte is het geval. Er staat hier een pracht van een restaurant. Ook een student m/v heeft op zijn tijd zin in KMA. Nou, die is hier van prima kwaliteit! Heette dit restaurant ‘De Zwarte Doos’? Persoonlijk zou ik niet voor zo’n naam kiezen, maar goed.02. KMA Naast het restaurant ligt een vijver vol ‘Kunst’. Zouden dat zonnecollectoren zijn op die bollen? En zouden ze ’s avonds licht geven? We stappen op, vandaag hebben we toch 18 kilometer te gaan.03. Kunst Om gevaarloos de drukke ring over te steken is dit tunneltje aangelegd. Zou de pont in de vaart zijn? Daar wachten we maar niet op en we steken de ringweg over.04. Dommel Daarna moeten we het bospad langs de Dommel volgen. Oeps, het is hier nogal drassig en verderop staat een plas. Hier kunnen we aan de linkerkant nog droog langs.05. Dommel Nog wat verder gaat het echt mis. Deze plas is te diep en we kunnen er niet omheen. Zo te zien staat er iets verder meer water naast de Dommel dan erin. We moeten terug en verder over de weg, het is niet anders.06. Dommel Wat verder verkopen ze pompoenen. Dit zijn ideale dingen om je rugzak op gewicht te brengen. Zoals bekend ‘loopt’ een rugzak veel beter als er enig gewicht in zit. Met ‘enig’ bedoel ik minimaal 20 kilo. Het is de bekende tweede wet van Newton, maar dat leg ik een andere keer uit.07. Pompoen Tja, we volgen wat saaie straten en komen na enkele kilometers weer bij de Dommel uit. Hier ligt een fietspad, dat goed te belopen is.08. Dommel09. Dommel Deze (dode) boom zit aardig in de paddenstoelen. Het lijkt wel herfst!10. Paddenstoelen Landelijk gaat het verder, we steken het Wilhelminakanaal over, laten het dorpje Son links en het dorpje Breugel rechts liggen.
Nog wat verder staat een monument. Rechtsaf gaat er een weg die toentertijd leidde naar een tijdelijke militaire begraafplaats (dus geen kerkhof, er staat daar namelijk geen kerk). Dat Amerikaanse militairen apart genoemd worden is een fout, zij behoorden namelijk ook tot de geallieerde troepen. Wat die drie namen onderaan betekenen weet ik niet, mogelijk hebben zij het monument betaald. Als dat zo is, vind ik het ongepast.
‘U.S. military Cemetery’ staat bovenaan op het monument. Dat is terecht, omdat het hier Amerikaanse parachutisten betrof van de operatie Market Garden (de Slag om Arnhem).11. Monument Voor de zoveelste maal steken we de Dommel over.12. Dommel Tegen half vijf lopen we de minicamping het Vressels Bos op. Ze hebben het hier goed voor elkaar, ideaal zo’n kleine camping. Voor dit moois betalen we € 6,85 p.p. waarbij de douche is inbegrepen.13. Vressels Bos Al snel staat mijn tentje.14. Vressels Bos Ik begin maar meteen met een soepje, dit keer een ‘special’ van CupaSoup, te weten een broccoli met crème fraiche en ham. Nou, dat valt me erg tegen, volgende keer weer gewoon kerriesoep. Daarna bereid ik een Knorr carbonara kaas-spek. Dat smaakt prima. De begeleidende wijn is een Merlot uit Chili. Hij was in de aanbieding en kostte maar een paar euro. Dat proef je, helaas. De volgende keer toch maar weer een kwaliteitswijn meenemen.
Ik maak nog een beker thee en zet mijn radio aan. Oeps, in de Achterhoek is het vreselijk tekeer gegaan. Lichtenvoorde staat blank en men is met man en macht aan het pompen. Van de zomer kregen ze ook al een enorme storm voor de kiezen, waarbij vele bomen zijn omgewaaid en veel schade is aangericht. Nou, dat heb ik onlangs gezien, je weet op bepaalde plekken niet wat je ziet. De situatie is in de rest van het land redelijk in de hand. Ik ga nog even onder de douche, tenslotte heb ik ervoor betaald. Daarna kruip ik in de slaapzak. Ai, ik heb verzuimd om naar Orchideetje te bellen, nu is het te laat. Vandaag heb ik nog een fout gemaakt. Voor het eerst ben ik vergeten om met mijn OV-chipkaart uit te checken. Nu is het te laat, wat nu? Het schijnt dat elke dag duizenden reizigers vergeten uit te checken. Ik heb gelezen dat je het driemaal mag vergeten, daarna wordt je kaart geblokkeerd. Ik moet zondag maar even langs het loket in Eindhoven of Utrecht.
Wat een gedoe!