Najaars-arrangement Het Oude Jachthuis (nov 2010)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons arrangement doorgebracht in B&B
Het Oude Jachthuis te Eursinge (http://www.hetoudejachthuis.nl/) in Drenthe,
vrijdag 12 november t/m zondag 14 november 2010

3. Bord

Vrijdag 12 november 2010
Eursinge
Tegen twaalven rijden we weg en tegen enen zitten we bij Foto Konijnenberg in Den Ham aan de koffie (www.fotokonijnenberg.nl/). Orchideetje wil graag een digitale camera.

Na de koffie lopen we een rondje en al vlot zijn we aan de beurt. Keus is er genoeg, maar de camera moet licht van gewicht zijn en de kwaliteit moet in orde zijn. Het moet ook nog een beetje betaalbaar zijn. We vertellen de verkoper dat we in RAW fotograferen en de foto’s bewerken (zo nodig) met Aperture. Uiteindelijk kopen we de Samsung NX100. Deze camera is net op de markt en wordt ons aangeraden.
Update: Helaas, thuis merken wij dat de camera (in RAW) niet samenwerkt met Aperture. Gelukkig kunnen we de camera zonder problemen omruilen (we hadden specifiek gezegd dat we in RAW fotograferen!) met een Leica D-lux. Deze camera is wel compatible in RAW met Aperture, dit kunnen we op een iMac in de winkel controleren.
OK, verder kijk ik nog even bij de ‘beamers’, maar dat zijn toch vrij prijzige dingen.
Tja, hoe vaak denk ik een beamer te gebruiken? Laat voorlopig maar.
Na een laatste karton koffie stappen we weer in de auto en rijden naar Ruinen.
Daar lopen we een rondje, maar veel te beleven is er niet. In een lunchroom nuttigen we opnieuw koffie en eten er een wafel met kersen en slagroom bij. Dat gaat er wel in!

1. Wafel De Telegraaf ligt er en ik kijk hem even in. Tja, de zogeheten ontuchtzaak van Ermelo staat op de voorpagina. Toentertijd stond de Generaal Spoorkazerne op zijn kop en iedere (beroeps)militair sprak er schande van. Er zijn toen een tiental onderofficieren – en ik meen één officier – geschorst. Ik ken niet elk geval (gelukkig) en de zaken zullen beslist niet allemaal hetzelfde gelegen hebben. Nu denk ik er een stuk genuanceerder over dan toen. Defensiebreed werd er toentertijd – zeker door het lagere kader – geworsteld hoe om te gaan met de vrouwelijke militairen. Ik kan me niet herinneren dat er van bovenaf richtlijnen waren ten aanzien van de do’s en dont’s. Je mocht het lekker zelf uitzoeken. Tja, dan kun je erop wachten dat een instructeur een relatie krijgt met een (in het geval Lucassen met een meerderjarige) leerlinge. Is dat ontucht? Uiteraard niet! Helaas voor Lucassen staat er in artikel 249 van het wetboek dat een ambtenaar o.a. geen geslachtsgemeenschap mag hebben met een persoon die aan zijn gezag onderworpen is. Pas na de ‘Ermelose ontuchtzaak’ is dit artikel onder de aandacht gebracht van de instructeurs en is bepaald dat een relatie met een ondergeschikte onmiddellijk moet worden gemeld. Dat bracht tenminste duidelijkheid. Lucassen kreeg twee weken militaire detentie, maar in beroep werd dit teruggebracht tot een week en later tot een week voorwaardelijk + €250,- boete. De rechter voelde natuurlijk ook wel aan dat de zaak niet helemaal zuiver was. Goed, het blijft een veroordeling die Lucassen met zich mee zal blijven dragen.
OK, om half vijf rijden we naar Eursinge waar we door Ellen hartelijk ontvangen worden.2. Oude Jachthuis3. Bord We krijgen een rosé aangeboden, die ik me goed laat smaken. Gelukkig is hier sinds ons laatste bezoek (2008) niets veranderd. We zijn de enige gasten, de gasten die de andere kamer hadden geboekt komen een week later.
We gaan naar de kamer en eerst bewonderen we de (over)volle boekenkast op de overloop. Kookboeken staan er hier in grote getale en ook complete series van (Nederlandse) schrijvers. Verder staan er veel thrillers in de Engelse taal. Sowieso kan een (kook)liefhebber hier vele uren zoet zijn. Overigens, de foto’s zijn genomen met een fish-eye lens, vandaar de vertekening.4. Overloop* 5. BoekenkastDit is het zitje op de kamer, de andere hoek van de kamer stond al meteen vol met onze weekendtassen, dus die foto houdt u van mij tegoed.6. Zitje Nu komt waar het om draait. Je kunt in Het Oude Jachthuis uitstekend lezen, luieren en slapen. Het ontbijt is fenomenaal te noemen en Drenthe is natuurlijk een prachtige provincie. Het Oude Jachthuis is een B&B, dat wil zeggen ‘Bed en Breakfast’.
Maar nu komt het… Het Oude Jachthuis is ook een ‘Table d’Hôtes’. Dat wil zeggen dat Arnold en Ellen op gezette tijden de gasten verwennen met een fantastisch diner!
En koken kunnen ze! Jarenlang is Het Oude Jachthuis in het bezit geweest van een Michelinster. Nu Arnold en Ellen het wat rustiger aandoen en ze gestopt zijn met het restaurant hebben ze de ster uiteraard niet meer. ‘Maar koken verleer je niet’, volgens Arnold. Ook dit keer hebben we bij de boeking verzocht of we ‘mee’ konden eten.
En dat kon gelukkig.7. Eetzaal8. Eetzaal Om half acht schuiven we aan voor het diner en we laten ons door Ellen een witte Chileense Chardonnay inschenken.9. Wijn Als voorgerecht zijn er kippenlevertjes met ansjovis, paprika, snijbiet en ruccola.10. Voorgerecht Daarna volgt een schotel met rillets van ganzenfilet begeleid door een Australische Chardonnay.11. Rillets De soep is gemaakt van topinamboer bestrooid met kervel.12. Soep Als hoofdgerecht is er andijviestamppot met goulash begeleid door een Bourgogne.13. Andijvie Arnold weet over zeer veel zaken onderhoudend te spreken.14. Arnold Als nagerecht is er Tarte Tartin, dit zijn gekaramelliseerde appeltjes.15. Tarte Tartin Als allerlaatste taartjes. De koffie laat ik achterwege, ik kan echt niet meer.16. Taartjes Wat zal ik ervan zeggen? Dit is de top natuurlijk, maar geen flauwekul, gewoon heerlijk eten zoals het hoort. Voldaan gaan we naar onze kamer.