Fietserpad (aug 2010)

Zondag 15 augustus 2010
Zweeloo – Anderen
Om acht uur staan we op en om negen uur genieten we het ontbijt. We hebben vandaag maar een kilometer of 40 voor de boeg, dus we hoeven ons niet te haasten. Het ontbijt is trouwens goed verzorgd. Omdat we toch ruim in de tijd zitten fietsen we nog even terug naar Aalden. De kraampjes voor de braderie in Zweeloo worden al vol gezet met allerhande (rommel).
In Aalden maak ik een foto van de Brink, toch een typisch Drents verschijnsel.43. Brink Deze schuur ziet er kek uit, zeker gezien het Drentse strovlechtwerk.44. Schuur Het kan natuurlijk zijn dat de bewoners de zaak een keer goed hebben aangepakt, maar het zouden ook nieuwe bewoners kunnen zijn. Volgens onze gastvrouw gisteren heb je al voor een tonnetje of zes een pracht van een boerderij. Tja, ik vind het toch nog wel een boel ‘duiten’ en verder kun je in dit dorp ’s winters waarschijnlijk een kanon afschieten. Nee, laat maar.45. Renovatie Aan de rand van Aalden staat dit bijzondere huis. De heer Reuvers tekent ‘voor ’t ontwerp’. Ja, dan heb je wel iets bijzonders.46. Bijzonder huis Drenthe, dan denk je meteen aan heidevelden. De hei staat nog in bloei ook!47. Hei Toch zijn er genoeg meertjes en waterpartijen. Hier nog met een historisch molentje.48. MolenVerder de nodige bossen. Daar zijn we wel blij mee, want we hebben de wind fors tegen. De verwachte buien blijven gelukkig uit en zelfs de zon doet zijn best.
Het is net na twaalven als we Grolloo binnenfietsen. Restaurant ‘Gerrie’ is open en het ziet er gezellig uit. Op het schoolbord wordt de Drentse wafel met kersen en slagroom aanbevolen. Nu lust ik geen kersen, maar wel als het met slagroom is.49. Gerrie Kijk, dit ziet er toch niet verkeerd uit.50. KMA Vlakbij ‘Gerrie’ staat dit kerkje.51. Kerkje Min of meer langs het riviertje Andersche Diep en bossen fietsen we verder naar Anderen.52. Landelijk Tegen tweeën fietsen we Anderen binnen en al snel zijn we bij het DroomHotel
‘t Heinenhoes (www.heinenhoes.nl/). We worden hartelijk ontvangen door Dick.
De kamer is beschikbaar, dus zetten we daar onze fietstassen neer. Dan fietsen we naar Rolde en brengen een bezoekje aan de schaapskooi. Ach, we zijn hier nu al zo vaak geweest, vandaar dat we een bezoek aan de hunebedden achterwege laten.
OK, we gaan terug naar Anderen. Eerst maken we thee en koffie op de kamer en daarna gaan we op het terras zitten. Hier zo tussen de boerderij en de eetkamer zitten we prima uit de wind en in het zonnetje. De Telegraaf van gisteren nemen we door, we willen wel een beetje op de hoogte blijven. Nou ja, veel nieuws is er niet. Er is nog geen nieuwe regering en de formatiebesprekingen spelen zich in het geniep af. Reken maar van ‘Yes’ dat we straks de portemonnee moeten trekken.
Om halfzeven gaan we aan tafel en als voorgerecht hebben we beenham met eigengebakken brood.53. Beenham Als hoofdgerecht lamskoteletten met bietjes, rijst, tomaatjes en een schaaltje met ‘iets’ waarvan ik de naam vergeten ben. Sowieso begeleid met de rode huiswijn.54. Lamskoteletten Als nagerecht tiramisu met ijs en slagroom. Uiteraard is alles door Dick zelf gemaakt.55. Tiramisu Zoals altijd hebben we weer heerlijk gegeten. We praten nog wat na met enkele andere gasten, het is bij Dick en Sandra altijd erg gezellig. In deze huiselijke omgeving gaat dat vanzelf. Op de kamer kijken we nog even naar de TV en gaan tijdig te bed.
Morgen hebben we 80 kilometer te fietsen en daarna nog met de trein naar huis.
Laten we hopen dat de verwachte buien uitblijven.