Fietserpad (aug 2010)

Zaterdag 14 augustus 2010
Vasse – Zweeloo
Om kwart voor acht staan we op en beladen voor het ontbijt de fietsen. Dan hebben we dat vast gehad. Om half negen genieten we het ontbijt, rekenen af en om kwart over negen zitten we op de fiets. Het wordt al meteen landelijk, maar ja, we fietsen hier niet in de Randstad.23. Landelijk Iets verder fietsen we Duitsland in. Duitsland heeft hier een hele ‘hap’ uit Nederland genomen. Hoe zit dat? Wordt het niet eens tijd om deze ‘hap’ te annexeren?
De paddenstoel is al van de ANWB en de EU-sticker zit er al op.24. Paddenstoel Vlak onder het stadje Uelsen staat deze fraaie watermolen.25. Watermolen26. Watermolen In Uelsen lopen we een rondje op zoek naar een bakkerij. We willen wat broodjes kopen voor onderweg, want voorlopig doen we geen dorp of stad aan. Het is prachtig weer, dus verderop kunnen we wel op een bankje zitten.27. Kerk Kijk, dit is echt Duits, een pracht van een overdekte rustplaats voor een vermoeide fietser of wandelaar. We hebben al heel wat wit/rode markeringen gezien. Wie denkt dat dit het Pieterpad is heeft het mis, dit is het Noaberpad dat van Nieuweschans naar Emmerich loopt. Deze LAW staat nog op mijn lijstje. Het Pieterpad loopt een stuk meer naar het westen en doet de stadjes Ommen, Harderberg en Coevorden aan.29. Rustplaats Dit is ook Duitse humor, het is een steen waarop het weer af te lezen is. De tekst luidt:
als de steen nat is, dan regent het;
als de steen beweegt, dan waait het;
als de steen droog is en glanst, dan schijnt de zon;
als de steen wit is – wat zelden voorkomt – dan sneeuwt het.30. Steen Op de achtergrond die typische Duitse windmolens ofwel ‘ventilatoren’ en op de voorgrond mijn fiets.31. Fiets Nog wat verder fietsen we langs de Vechte. Als het regent (de steen is dan nat), is het beter om via Grossringe te fietsen. Nu is fietsen hier goed te doen.
Ik denk nog even terug aan dat traject langs de Maas tijdens de Paasdagen. Toen stond het pad blank en was het eigenlijk niet te doen.32. Vechte Alle banken waar we langs fietsen zijn bezet met pensionados. Uiteindelijk zien we een pracht van een picknicktafel waar we neerstrijken. Een aantal vrijwilligers (?) is bezig met het bouwen van een bushokje/informatiehokje of wat dan ook. Naast onze picknicktafel staat een krat pils en er zitten nog een aantal volle flesjes in. Eén van de mannen ziet mij kijken en – ongelooflijk – ik krijg een pilsje. Kijk, dit Duitse bier – Krombacher – smaakt veel beter dan Nederlands bier. Het zou ook kunnen zijn dat ik dorst had. Ook de Duitse broodjes smaken er prima bij. Tjonge, het is 22 graden in de plus, prima fietsweer.33. Lunch Een pijl van stro met daaraan flessen en sokken gevuld met iets onduidelijks. Een stukje terug zag ik ook al iets dergelijks. Wat zou hier de bedoeling van zijn?34. Pijl Rond half twee fietsen we Nederland weer in. Ik ben toch wel gerustgesteld, want een paspoort of iets dergelijks heb ik niet bij me.35. Nederland We fietsen onder Schoonebeek door en het gebied is hier aardig op de schop.
We moeten rechtsaf, maar helaas, alle wegen zijn afgesloten. Overal zijn ze bezig om boortorenachtige gevaartes neer te zetten. Uiteindelijk kunnen we rechtsaf en zetten we koers naar de paarse lijn op mijn GPS. Nog wat verder passeren we het bordje van een minicamping annex theetuin. Hier moesten we maar even aanleggen.
Afijn, leuke zitjes hebben ze hier, lekkere koffie en prima ijs. We horen dat een aantal jaren geleden alle jaknikkers zijn verwijderd en onlangs weer zijn geplaatst. Inderdaad heb ik een groot aantal van die dingen – werkend – gezien. Die nieuwerwetse boortorendingen dienen ervoor om de aardolie uit de grond te persen. Het is zeker weer rendabel.
Tja, zo leer je nog eens wat.36. Theetuin Het is weer landelijk fietsen. Hier staan/liggen een aantal lama’s in de wei. Lama’s leveren zeker een hoger rendement dan schapen. Ik moet dat maar eens navragen.37. Lamas Even na vieren fietsen we door Oosterhesselen en een kilometertje verder ligt Aalden. Tjonge, dit is een leuk dorpje. Mooie, goed onderhouden verbouwde boerderijen staan er hier.38. Oosterhesselen We moeten nog een piepklein stukje en dan fietsen we Zweeloo in. Het is even zoeken – en even vragen – naar onze B&B. Het is een grote – verbouwde – boerderij.39. BB We worden hartelijk ontvangen met koffie en thee. We krijgen de sleutel van de voordeur, want meteen daarachter is een klein keukentje met een zithoek. Boven is de slaapkamer met daarnaast een grote badkamer. Er is nog een slaapkamer geschikt voor twee kleine kinderen. Nou, nou, dat is allemaal voor ons. Aan de zuidrand van het dorp is een restaurant, maar dat hadden we al gezien. Klein, maar ja, Zweeloo is maar een klein dorp. Om half zeven fietsen we naar het restaurant. Dat stukje kan er nog wel bij, we hebben vandaag pas 68 kilometer gefietst. In restaurant ‘Alleman’ worden we hartelijk ontvangen. We gaan buiten zitten, het is nog steeds prachtig weer. Er zit nog een gezin te eten.
Ik bestel net als gisteren uiensoep en rode wijn. Dat gaat er wel in.40. Uiensoep Daarna volgt de champignonroomsaus met stukjes varkenshaas. Frites erbij en verse groente. Prima, hier werkt een goede kok! Dit gerecht bevalt me toch beter dan de schnitzel gisteren. We kijken wat rond en wat zien we… verderop ontwaren we een groot restaurant. En dat voor zo’n klein dorp. Nou ja, we zitten hier heerlijk rustig.41. Champroomsaus varkenshaas Als laatste een coupe Zweeloo. Die bestaat uit heerlijk ijs met boerenjongens en slagroom.42. IJs Heerlijk gegeten, ik kan niet anders zeggen. We rekenen af en stappen weer op de fiets. Eerst fietsen we langzaam langs het restaurant iets verder. Zo te zien is het een bistro en er zitten heel wat eters buiten op het terras. OK, ik heb echt geen spijt voor onze ‘keus’. Ook staat er hier een grote feesttent. Over een uurtje barst het bal los. Ik ben blij dat onze B&B een kilometer verder staat. Morgen is er braderie en een springconcours.
Ach, dat geloven we wel. We fietsen naar onze B&B, kijken nog even naar de TV en gaan weer bijtijds naar bed.