Drenthepad (juni 2013)

Zondag 23 juni 2013
Exloo – Emmen
Om zeven uur sta ik op. Ik ben tenslotte jarig vandaag. Ach, ik geef er niet om. Ik vind het leuk voor kinderen (tot een jaar of twaalf) en tieners mogen hun eigen feestje bouwen.
Na de thee en de havermoutse pap gaan de kampeerspullen in de rugzak en tegen half negen stap ik op. Vandaag maar een klein stukje, te weten een kilometer of dertien.
Dit keer loop ik niet over het Recreatiecentrum. Ik snijd een stukje van de route af, maar het beoogde pad is opgeslokt door het Recreatiecentrum. Iets verder is er wel een pad, maar dat loopt pal langs een boerderij. Dit is duidelijk privéterrein, maar ik loop gewoon door. Op dit vroege uur is er geen kip te zien (en gelukkig ook geen hond).
Maar liefst twee kilometer strak beton strekt zich voor mij uit. Nog geen fietsers, daar ben ik wel blij mee.117. Fietspad Ai, ik moet hier voorzichtig zijn en geen knoflookpad vermorzelen. Oh, de trek vind uitsluitend ’s nachts plaats. Ik kan gewoon doorstappen.118. Knoflookpad Aan de rand van het dorpje Valthe staat deze opknapper. De kozijnen vallen er vandaag of morgen uit.119. Opknapper Jammer, ’t is zondag vandaag, de bakker is gesloten. Ik denk dat ze hier nostalgisch brood en gebak verkopen. Nou ja, ik ben alleen, ik kan verder niemand trakteren.120. Bakker Dit spreekt me wel aan, deze tuin ligt er keurig bij.121. Tuin Aan de rand van het Valtherbos ligt de hunebed Klijndijk. Inderdaad, veel is er niet van over.122. Hunebed Klijndijk123. Hunebed Klijndijk Iets verder in het Valtherbos is het onderduikershol van boer Zefat. Ik wist niet beter dan dat er alleen in Ermelo en in Vierhouten een onderduikershol is geweest. Er staat hier een gedenksteen.124. Gedenksteen In een vitrine – slecht leesbaar door het glas – is de geschiedenis te lezen.125. Tekst126. Tekst127. Tekst128. Tekst129. Tekst130. Tekst En dit is het onderduikershol (uiteraard is het een replica).131. Onderduikershol Zou dit de bewuste beuk zijn geweest. Hij lijkt me te jong, maar een andere beuk zie ik niet. Ach, het gaat om het idee.132. Beuk Verder door het Valtherbos, het schiet al aardig op richting Emmen.133. Valtherbos In de Boswachterij Emmen staan drie hunebedden, maar ik kan er maar twee vinden.134. Hunebed135. Hunebed136. Hunebed Voor het eerst loop ik verkeerd. Ik heb zeker een markering gemist en moet nu op GPS terug naar de route. Op dit hoogspannings-pad had ik dus niet moeten lopen.137. Verkeerd De route gaat niet rechtstreeks (door Emmen) naar het station, nee, ik loop met een oostelijke boog om Emmen heen en kom vanuit het bos meteen uit bij het station.138. Meertje139. NS Emmen Het is precies 11.42 uur en de trein van 11.37 is dus vijf minuten geleden vertrokken. In elk geval zie ik hem niet meer staan. Hadden ze niet vijf minuutjes kunnen wachten? Ik ben wel mooi op tijd voor de trein van 12.15 uur. Wat een vreemde halfuren hanteren ze hier! Vandaar dat ik de trein gemist heb. Er is hier een bemenste kiosk, dat valt mee. Ik scoor een beker koffie à €2,-.
Kijk, daar komt het Arriva-boemeltje al aansukkelen. 140. ArrivaMooi op tijd kom ik droog thuis. Mijn kampeeruitrusting kan naar buiten. ’s Avonds sluiten we af in Peacocks waar ik nog een cadeautje mag uitpakken. Volgende week donderdag ga ik naar Tsjechië en Orchideetje met dochterlief naar Oslo.