Voorjaars-arrangement hotel ‘Best Western’ (jan 2023)

Zondag 29 januari 2023
Leiden
Om kwart voor acht staan we op, pakken het weinige in en om kwart over acht genieten we het prima ontbijt.We checken uit en tot mijn verbazing moet ik nog €7,- toeristenbelasting betalen.
Nader: thuis loop ik de betalingen nog even door en nu blijkt dat de toeristenbelasting wel degelijk door mij is betaald. Het is maar een gering bedrag, maar toch waag ik er een mail aan. Het klopt, de €7,- zal worden teruggestort. Nou, haast maken ze er niet mee, het is tot heden niet binnen.
Nu de eigenlijke reden van onze overnachting, we lopen naar het Rijksmuseum van Oudheden. Hier zijn we al eerder geweest, maar nu is er een tentoonstelling over Byblos, ’s werelds oudste havenstad. Die stad ligt in Libanon en daar hebben we gister een reisje naartoe geboekt.
Ai, dit is ook erg fraai, meteen na de ingang zijn er een aantal Cameeën tentoongesteld. Dat nemen we natuurlijk even mee. Ik laat de teksten en de foto’s voor zichzelf spreken. Hm, het valt mij op dat de items veel beter gedocumenteerd zijn dan in het Museum Volkenkunde.Mooi, we lopen meteen door naar de eerste verdieping, naar Byblos.Even een inleiding, Byblos is een grote tentoonstelling over ’s werelds oudste havenstad in Libanon, met vijfhonderd objecten, waaronder topstukken uit het Nationaal Museum van Beiroet, het Louvre, het British Museum en het American University of Beirut Archaeological Museum. Vanaf 3000 voor onze jaartelling speelde Byblos een ongekend grote rol in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, onder andere door de handel in cederhout. Een sinds 6500 voor onze jaartelling bewoond vissersdorpje groeide uit tot een welvarende stad en werd de eerste internationale zeehaven ter wereld. Egyptenaren, Assyriërs, Babyloniërs, Feniciërs, Grieken en Romeinen lieten er hun sporen na.
Ook nu laat ik de teksten en de foto’s voor zichzelf spreken. Zelf heb ik ook nog wat te lezen, want inmiddels heb ik het ‘Tentoonstellingsboek Byblos’ aangeschaft (152 pagina’s, € 24,95).Nou, Byblos is een hele kluif! Het is bij halfeen, tijd voor de lunch.Hm, tijd om het hele museum te bekijken is er niet. We moeten straks ook nog met het OV op huis aan. De afdelingen ‘Nederland in de Romeinse tijd’, de ‘Grieken, Romeinen en Etrusken’, de Archeologie van Nederland, de ‘Archeologie uit je achtertuin’ en Syrië, Iran, Mesopotamië en meer’ bezoeken we niet. Wel de vaste tentoonstelling ‘Egypte’.
Naar dat land hebben we gisteren ook een reisje geboekt.
Ook nu laat ik de teksten en de foto’s weer voor zichzelf spreken.
Maar eerst de geschiedenis van Egypte. Ik heb dat eerder vermeld op mijn site, dus gaarne verwijs ik u naar mijn website: www.hanshike.nl > Egypte.Prima, het weekend zit er weer op. We spoeden ons naar het station waar de intercity al voor ons gereed staat. Mooi op tijd zijn we weer thuis.
Iedereen: bedankt!