Suriname (december 1968 – december 1969 én juli 1970 – juli 1971)

Suriname (december 1968 – december 1969 én juli 1970 – juli 1971)1. Suriname

2. Suriname

 

 

 

 

 

 

We zijn aan het opruimen. Je kunt niet alles bewaren en het opruimen overlaten aan je nazaten is geen optie.
Ik heb nog een kast met dia’s.


Ruim tien jaar geleden (2004) ben ik overgegaan op digitaal. Al die dia’s van landschappen in Oostenrijk, Noorwegen, Spanje, enz. enz. kunnen na een korte check de grijze container in. Dan rest Libanon (248 dia’s) en Suriname (689 dia’s). Tja, weg is weg natuurlijk, dat is ook zowat.
Na enig Googlen ontdekte ik de site van Dick de Ronden (http://www.didero.nl), hij verhuurt professionele scanners. Ik heb de Braun Multimag SlidesScan 4000 besteld en opgehaald en na drie dagen intensief scannen had ik het voor elkaar.
Tja, het foto-bewaar/bewerkingspakket ‘Aperture’ van Apple wordt niet meer ondersteund, helaas. Inmiddels heb ik ‘Lightroom’ van Adobe op de iMac staan. Dat werkt toch wel compleet ‘anders’ dan Aperture, maar na wat studie is het me gelukt de scans te importeren. Nou, die zien er na zo’n 45 jaar bewaren nog heel redelijk uit. Ik heb de scans nog wat ‘bewerkt’, daarna geëxporteerd en aansluitend geïmporteerd in mijn website.
Iedereen kan ze nu bekijken, hoewel de ‘dia’s’ eigenlijk alleen interessant zijn voor degenen die ooit in Suriname ‘gediend’ hebben.
Voor mijn nazaten houdt het ‘legen’ van mijn server niet veel meer in dan een druk op de knop.
De scans van Suriname heb ik geplaatst in ‘Pagina’s’, anders duurt het laden te lang. Voor de duidelijkheid, ik heb de dia’s van beide jaren gecombineerd.
Let op: ik ben in december 1968 met de ‘Oranje Nassau’ van de KNSM naar Suriname gevaren. Het jaar erop in december ook weer met de ‘Oranje Nassau’ terug naar Nederland. In juli 1970 ben ik met een DC-8 ingevlogen en in juli 1971 opnieuw met de ‘Oranje Nassau’ teruggevaren naar Nederland. Zowel heen als terug hebben we een aantal eilanden aangedaan.
Even voor het overzicht, een ‘Suriname-jaar’ begon (voor de dienstplichtige soldaten) met een algemene militaire opleiding van twee maanden op de Isabella kazerne in Den Bosch. Na het inschepingsverlof met de ‘Oranje Nassau’ naar Suriname. Dan de tropenopleiding van vier maanden in Zanderij. Daarna volgden de detacheringen van telkens één maand in Nickerie, Albina en Brownsweg, die telkens werden afgewisseld met een maand Paramaribo.
OK, geniet er maar van, sowieso zit er geen copyright op de dia’s.

Pagina 2: Heen met de Oranje Nassau via Southampton en Madeira (1968) én nogmaals heen met de DC-8 via Curaçao (1970);
Pagina 3: Suriname (eigenlijk Zanderij);
Pagina 4: Jungle-patrouille;
Pagina 5: Powakka ‘vlagvertoon’;
Pagina 6: Paramaribo;
Pagina 7: Nickerie;
Pagina 8: Jodensavanne;
Pagina 9: Albina en St. Laurent;
Pagina 10: Vaarpatrouille;
Pagina 11: Brownsweg;
Pagina 12: Cottica rivier (Wanhatti);
Pagina 13: Parbo bierfabriek, Bruynzeel fabriek;
Pagina 14: Thuisreizen via Brits Guyana (Georgetown), Trinidad, Grenada, Barbados, Haïti, Curaçao, Aruba en de Azoren.