Paas-arrangement Haarlem (april 2022)

Zondag 17 april 2022
Overveen – Haarlem – Overveen
Om kwart voor acht staan we op en tegen halfnegen zitten we aan het ontbijt.
Geen uitgebreid buffetsysteem met scrambled eggs, worstjes, gebakken champignons, enz. maar een ontbijtplateau op tafel. Hm, eigenlijk ook beter voor mijn lijn. Ik zit nu bijna op mijn streefgewicht.Rond halfelf rijden we naar parkeergarage De Appelaar en iets voor elven staan we op de Grote Markt voor de dependance van het Frans Hals museum, HAL geheten. Na even wachten gaat de deur om elf uur open. Hm, we zijn momenteel de enige bezoekers.
Van 1 april 2022 t/m 21 augustus 2022 loopt hier de tentoonstelling van Anna Bella Geiger. Ik laat de foto’s en de teksten voor zichzelf spreken.Een uurtje later hebben we het wel gezien, zo heel groot is de tentoonstelling nu ook weer niet.
Ok, op naar het ‘echte’ Frans Hals museum, HOF geheten.
Onderweg passeren we nog een hofje, deze hebben we gisteren gemist.De kassa ‘nemen’ we vlot met onze museumkaarten en de online geboekte (gratis) tickets. Kijk, er is hier een restaurant en gezien het prachtige weer kunnen we buiten zitten.
De KMA komt door, de koffie heeft een iet of wat merkwaardige kleur, maar smaakt prima. Ook de Appeltaart gaat er wel in.Ai, ik heb altijd gedacht dat in het Frans Hals museum uitsluitend werken hingen van Frans Hals. Dat is niet zo, er hangen vele schilderijen van andere schilders. Overigens, wij zijn niet de enigen, maar druk is het zeker niet.
Zoals meestal laat ik de foto’s en de teksten weer voor zichzelf spreken. Trouwens, het zijn er wel veel, realiseer ik mij. Maar… ik heb alleen de items gefotografeerd, die mij op de een of andere manier aanspraken. Er is dus nog veel meer te zien, daartoe zult u een bezoek moeten brengen aan dit museum. Een aanrader!Ik besluit met een foto van de binnentuin. Nou, die tuin ziet er prima uit.Ai, een kleinigheid gaat er wel in, we gaan zowat van de kaart. En dorst hebben we er ook van gekregen.Ok, op naar De Appelaar. Onderweg zien we nog een fraaie Japanse bloeiende kers. Voor het ‘echte’ werk moet u vooral eens afreizen naar Tokio, wel in de maand maart.‘Tout’ Haarlem zit langs het Spaarne. Het is prachtig weer, een flesje witte wijn (of rosé), iets te knabbelen en zo kun je ook de dag doorbrengen.In De Appelaar tikken we maar liefst €18,60 af.
Even na halfvijf zijn we weer in Loetje. Hm, het journaal meldt dat in Marioepol een Oekraïnse eenheid hardnekkig stand houdt. Deze eenheid heeft zich verschanst in de staalfabriek. Rusland heeft geëist dat zij zich overgeven, maar het ultimatum is inmiddels verstreken. Zij weten maar al te goed welk lot hun te wachten staat. ‘Leaver dea as slaef’ zeiden de Friezen al in 1345 tijdens de slag bij Warns. Gaat u maar eens kijken bij de grote kei die daar ligt, het is een stukje voorbij Stavoren.
Om halfzes gaan we aan tafel. Als voorgerecht bestellen we Burrata met brood, romige Mozzarella, pesto en tomaat. Ik meen dat ik nog nooit zoiets gegeten heb, maar het gerecht bekomt mij prima.Als hoofdgerecht bestel ik Tonijn biefstuk met de échte Loetje jus en sojasaus.
Wauw, de Tonijn smaakt fantastisch.Overigens, Orchideetje gaat voor de Noordzeetong (geen foto). Ik hoor dat het prima smaakt.
Kijk, die Duitsers iets verderop laten Irish coffee doorkomen. Dat bestel ik dus ook. Het is de echte met Ierse Jameson whiskey. Ai, dat is alweer vele jaren geleden (nog voor het digitale tijdperk), maar tijdens een bezoek aan de distilleerderij in Middleton heb ik het geschopt tot fijnproever.Kwart voor acht lopen we naar de kamer en kijken nog naar het journaal. Meer nieuws uit Marioepol is er niet en tegen tienen duiken we erin.