Najaars-arrangement ’t Heinenhoes (nov 2020)

Zondag 22 november 2020
’t Heinenhoes – Leeuwarden – thuisreis
Om halfnegen zitten we aan het ontbijt.Daarna pakken we in en checken uit. Tot een volgende keer!
Vandaag willen we een bezoek brengen aan Leeuwarden (tenslotte ben ik een halve Fries). Een stadswandeling staat op de planning en een bezoek aan het Fries Museum.
En daarna de thuisreis. De van internet gedownloade stadswandeling bedraagt bijna negen kilometer, die is dus niet uitvoerbaar gezien de tijd. Maar, we beschikken ook over de stadswandeling van de VVV. Die behelst uitsluitend het centrum.Om kwart over elf parkeren we onder het Fries Museum en vijf minuten later staan we voor de receptie. Precies op tijd i.v.m. onze bestelde tickets mét tijdslot (11.30 uur). Het oogt niet druk, dus afstand houden is goed mogelijk. Voor elke zaal staat een bord met het maximaal toegestane aantal bezoekers. Dat werkt gewoon prima, dat systeem van de tijdsloten is een uitkomst.
Hm, ik laat de (vele) foto’s met teksten voor zichzelf spreken. Sowieso is er hier veel te zien!Even na halftwee zijn we ‘rond’ en gaan we de straat op om te starten met de stadswandeling. Nou, ’t is koopzondag, maar echt druk is het nergens.Een stukje verder lopen we langs de Waag.Heet dit kreekje de ‘Nieuwestad’?Hier scoren we ook een bakje snert. Hm, ’t smaakt meer naar bruine bonensoep en zo ziet het er ook uit. Ik vraag het even, maar de uitbater houdt vol dat het echt snert is.
Nou ja, snert bereid uit bruine bonen zeker. Maar ’t smaakt heel behoorlijk, maar we zijn er ook wel aan toe.Nog iets verder staat een standbeeld van Anne Vondeling (1916-1979). Hij was een PvdA’er (toen die partij nog iets voorstelde) en was in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw tweemaal minister. In de jaren ’70 – van de vorige eeuw – voorzitter van de Tweede Kamer. Heeft zo iemand een standbeeld verdiend? Tragisch kwam hij om het leven op 63-jarige leeftijd door een verkeersongeval veroorzaakt door een spookrijder.Aan de Nieuwestad op nummer 9 staat het Burmaniahuis, nu een van de twee entrees van het stadskantoor. Het staat op de plaats waar de oudste (15e eeuwse) stins van Leeuwarden stond. Het was de zetel van de Burmania’s. Het huidige pand werd eind 19e eeuw gebouwd in renaissancestijl. In de Tweede Wereldoorlog was hier de beruchte Sicherheitsdienst gevestigd.In de voortuin staan twee beeldjes, helaas is er geen informatief bordje bij.In elk geval is het vandaag veel beter weer dan gister. Het is droog en zonnig, wel tamelijk fris. De Oldenhove.Hier vlakbij staat het standbeeld van Pieter Jelles Troelstra (1860-1930), hij is – in tegenstelling tot Anne Vondeling – ook echt in Leeuwarden geboren. Hij stond in 1894 aan de wieg van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP), de voorloper van de PvdA. Hij was tegen het koningshuis en predikte de revolutie. Uiteindelijk had hij daar geen succes mee en na 1918 trok hij zich langzamerhand terug uit de politiek. Heeft deze man een standbeeld verdiend?Aan de Groeneweg bevindt zich in de gevel van een huis deze plaquette. Ik heb geen idee.Ook aan de Groeneweg staat het Coulon Huis. Nou, ik vind het maar een middelmatig optrekje.Tegenwoordig stel je je bij een ‘rijschool’ iets heel anders voor. Maar ja, toentertijd ging men te paard (als daar het geld voor was).Kijk, hier heeft M.C. Escher nog een aantal jaren gewoond, maar ook Maria Louise van Hessen-Kassel.Ooit zat hier een drukkerij. Informatie verstrekt het gidsje niet en er is ook geen informatief bordje aanwezig.Ook dit pand staat niet in het gidsje.In de Grote Kerkstraat ontwaar ik deze plaquette. Voor de ontcijfering moet enige tijd worden uitgetrokken.Hier was de Coöperatieve Handelsdrukkerij gevestigd. Zo’n mooie gevel, daar hoort een bordje bij.Het Nieuw Anthonygasthuis.De Joodse school aan de Levissonstraat 38. Deze Joodse School van Basisonderwijs werd in 1886 gebouwd naar een neorenaissance-ontwerp van architect Herman Rudolf Stoelt. De school bleef tot 1943 in gebruik. In de oostgevel is omstreeks 1985 een gedenksteen aangebracht met als opschrift ‘Het kind is er niet meer’. Op het plein voor de school staat het Joods Monument, ontworpen door Kees van Renssen.De Grote of Jacobijnerkerk. Helaas is de kerk hermetisch gesloten.Het Jabikspaad.Is hier iemand verongelukt? Maar hoe dan? Ai, hier is iemand vermoord.Ik vind het volgende:
De 35-jarige Ursel Sprott werd 11 oktober 2017 doodgestoken op het Jacobijnerkerkhof in Leeuwarden, in de buurt van de Grote Kerk.
Voor de begrafenis was 3.500 euro nodig. De initiatiefnemer van de geldinzamelingsactie, Mourad el Kadi, schrijft nu op Facebook dat dit bedrag in twee dagen tijd binnengehaald is. Niet alleen familie en vrienden hebben gedoneerd, ook onbekenden hebben geld toegezegd. Sprott was nog maar een paar maanden in Nederland. De verzekering keert pas uit als je een jaar in Nederland woont.
Voor de steekpartij is een man van 38 jaar uit Leeuwarden aangehouden.
De Leeuwarder die terecht stond voor het ombrengen van Ursel Sprott, heeft acht jaar cel met tbs gekregen. Dat is gelijk aan wat het Openbaar Minister twee weken geleden had geëist. De inmiddels 39-jarige man is veroordeeld voor doodslag; moord kon niet worden bewezen.
De veroordeelde heeft steeds ontkend dat hij de dader is, maar hij zou door diverse getuigen zijn gezien en ook camerabeelden wezen in de richting van de man. De politie had ook andere mogelijke verdachten gehoord, maar die vielen allemaal al snel af.
De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar al langer. De verdachte kocht geregeld cocaïne bij Sprott. Volgens de Leeuwarder hadden de twee geen ruzie. ‘Wel hebben we een keer gedoe gehad over de kwaliteit van de coke die hij verkocht. Dat was troep, rattengif. Maar ruzie nee, dat hebben we niet gehad. Ook die avond niet.’
De Keimpemastins is het oudste huis van Leeuwarden. Gebouwd als stins voor de familie Keimpema, werd het al vroeg in de 15e eeuw de pastorie van de in de 13e eeuw gesloopte Lieve Vrouwekerk. In de 17e eeuw was de stins in gebruik als Latijnse school en later onder meer als predikantswoning, armenschool, woonhuis en pakhuis. In 1980/81 is het pand ingrijpend gerestaureerd; sindsdien wordt het particulier bewoond.Dit (voormalig?) Klooster St. Elisabeth is niet vermeld in de gids. Een informatief bordje ontwaar ik ook niet.Aan de Grote Kerkstraat 222 staat de Waalse kerk. Uiteraard is de kerk gesloten. Hoe is het met uw ‘Frans’?Tja, Mata Hari is al ruim honderd jaar dood, toch spreekt zij nog steeds tot de verbeelding. Ik geloof er niets van dat zij een spionne is geweest, waarschijnlijk wist ze teveel en is daarom ‘vermoord’.Anna van het Hannoverlaantje.
Het Stadhuis.
Het ‘Parlemens van Engeland’ staat niet vermeld in de gids.Tja, we zijn nog niet helemaal rond, maar de tijd dringt. De rest van de stadswandeling bewaren we tot een volgend keer. Voor de aardigheid de track, de groene lijn hebben we gelopen (dat ‘rechte’ stuk is een bug). Die lange paarse slinger is de van internet gedownloade stadswandeling.We zijn precies op tijd thuis om snel de auto uit te laden en de bij Peacocks bestelde maaltijd op te halen. Het ziet er in zo’n plastic bakje met folie eigenlijk niet uit, maar het wildzwijnpotje met aardappelpuree smaakt voortreffelijk. Dit gerecht wordt begeleid door onze ‘eigen’ huiswijn. In elk geval hebben we er een prachtig weekend opzitten.
Allen die hebben bijgedragen aan ons uitje (vooral Dick en Sandra): bedankt!