Moederdag (mei 2018)

Lieve lezer(essen)s van onze wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws.
Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons etentje in:

‘t Nonnetje (http://www.hetnonnetje.nl) te Harderwijk op zondag 13 mei 2018
Het is Moederdag en dat gaan we vieren in restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk.
Al meerdere malen aten we in ‘t Nonnetje, maar de laatste keer is alweer enkele jaren geleden.
Er zijn diverse arrangementen mogelijk, maar ook à la carte behoort tot de mogelijkheden, raadpleeg daartoe de website van ’t Nonnetje. Wij gaan natuurlijk voor het ‘Moederdag-arrangement’.
Wij reserveerden ‘telefonisch’, maar ‘online’ reserveren werkt ook prima.
We worden hartelijk welkom geheten door de gastvrouw. Tja, ik weet niet hoe dat werkt, maar je merkt het direct. Medewerkers in een restaurant met één of meer Michelinsterren zijn toch uit ander hout gesneden dan de ‘bediening’ in een gewoon restaurant.
Overigens, sinds enige tijd heeft het Nonnetje maar liefst twee Michelin-sterren. Dat is een compliment waard! Toentertijd hoorden wij van Arnold (Het Oude Jachthuis), dat een ster koken niet al te moeilijk is. Maar… een ster houden, dat is de kunst!
We krijgen een prima tafel aan het raam en kunnen uitkijken over de verregende Vischmarkt. Ik vertel maar meteen dat ik foto’s maak voor mijn website, dat is nu eenmaal een afwijking van mij.
Het menu staat op tafel en dat ziet er prima uit. Laten we ervan genieten!Sowieso kies ik voor de vier (of vijf) begeleidende wijnen. Rijden doet zoonlief, dus mag ik het ervan nemen. Om te beginnen wordt een glas Cava ingeschonken en meteen komt de amuse door.Daarna komt er nog een gerechtje door. Hoe het heet ben ik vergeten.De ‘Chardonnay ‘Kidnappers Vineyard’ 2016, Craggy Range, uit Nieuw-Zeeland’ wordt ingeschonken. De sommelier heeft er een heel verhaal bij. Helaas, dat is allemaal niet te onthouden, maar het gaat natuurlijk om de ‘beleving’.Het eigengebakken brood met boter wordt op tafel gezet. Tja, ik heb nog eens het idee gehad om thuis zelf brood te gaan bakken, maar ik ben er maar niet aan begonnen. Het is en blijft gewoon vakwerk.Kijk ‘Hollandse schaal- en schelpdieren met frisse salade van couscous, venkel, zilte plantjes en mosseljus’. Eigenlijk ben ik niet zo’n liefhebber van schaal- en schelpdieren, maar dit gerecht bekomt mij toch uitstekend. Of zou de begeleidende wijn een belangrijke rol spelen?Er komt een rode wijn door. Het is een ‘Lemberger Steinwege 2016, Schnaitmann, Württemberg’ uit Duitsland.Ik neem aan dat de ‘Gelakte paling ‘unagi’ met aubergine, rammenas en vinaigrette van unagi’ het voorgerecht is.De ‘Savignone Savignôn Rosso’ komt door. Deze wijn staat niet op het menu, want hij hoort bij het extra bestelde gerecht dat ook doorkomt.Het is ‘Dimsum van lberico varken met zoetzure rettich en jus van spicy wortel’.We gaan door met de ‘Blaufränkisch ‘Samt & Seide’ 2015, Muhr-Van der Niepoort Carnuntum uit Oostenrijk’.Deze wijn begeleidt de ‘Lamskotelet met witte asperge, crème van kervelknol, meiknol en jus van lam met kamille’.Dan de ‘Mountain Wine ‘MR’ 2013, Telmo Rodriguez, Málaga uit Spanje’.Het nagerecht is ‘Parfait van avocado met rabarber en een ijsje van yoghurt en rabarber’.Als laatste espresso (of thee) met allerhande heerlijkheden.Ok, meer dan uitstekend gegeten – een compliment voor de keukenbrigade – bijgepraat en inmiddels loopt het al tegen tienen. Afrekenen en tijd om op huis aan te gaan.
Overigens, elke wijn en elk gerecht wordt toegelicht. Dat is allemaal niet te onthouden, maar het verhoogd wel de beleving. Eten (met een ster) is natuurlijk voornamelijk emotie. Wilt u dat ook eens beleven? Daar zult u geen spijt van krijgen!
Tip: neem contact op met ’t Nonnetje!
’t Nonnetje: bedankt!