Marskramerpad (nov 2012)

Zondag 22 september 2013
Bad Bentheim
Om acht uur staan we op en even later zitten we in het restaurant van hotel Grossfeld aan het ontbijt. Nou, het is hier piekfijn voor elkaar. Druk is het wel, ’t zijn allemaal ‘pensionado’s’. Zouden ze voor het kuuroord komen? Ook in hotel Grossfeld is veel mogelijk op wellness gebied.11. Ontbijt12. Ontbijt13. Ontbijt Om tien uur checken we uit en zetten de weekendtassen in de auto. De auto mag voorlopig op de parkeerplaats van hotel Grossfeld blijven staan. Op naar het kasteel.
Dat ziet er toch wel imposant uit.14. Kasteel Bentheim De bovenste kasteelpoort geeft toegang tot de hoofdburcht.15. Bovenste kasteelpoort Dit is de bovenste hoofdpoort gezien vanuit de hoofdburcht.16. Bovenste kasteelpoort De plattegrond van kasteel Bentheim. Ik hoop dat het op de site nog goed te lezen valt.17. Plattegrond Eerst iets over de geschiedenis. Al in 1050 werd het kasteel voor het eerst genoemd en al meer dan vijf eeuwen is het kasteel in bezit van de graven en vorsten zu Bentheim und Steinfurt. Momenteel wordt het kasteel bewoond door prins Reinhardt. Of erfprins Ferdinand en zijn echtgenote erfprinses Elna-Margret nog thuis wonen is mij niet bekend. ‘Onze’ koningin Emma was rond 1900 vaak te gast bij haar zus vorstin Pauline van Bentheim en Steinfurt.
We betalen intree en lopen de Katharinenkerk in. De Katharinenkerk stamt uit de romaanse tijd, zoals te zien is aan de rondbogen en de kruisgewelven. Het vrij hangend eikenhouten Mariabeeld en de grafstenen zijn pas in de eerste helft van de 20e eeuw toegevoegd. Ter plekke viel me dat niet op, maar op de foto lijkt het net of Maria zich heeft opgeknoopt. Ze hangt er zo tragisch bij.18. Katharinenkerk19. Katharinenkerk We vervolgen onze wandeling naar de Kruittoren. In feite is het een wachttoren met een hoogte van 30 meter. Uiteraard diende de Kruittoren tevens als verschansing in geval van een vijandelijke aanval, maar ook als gevangenis.20. Info Kruittoren21. Kruittoren22. Kruittoren Van bovenaf is er een prachtig uitzicht op de prinsessentuin (in de middeleeuwen een moestuin) en op de toren van de Katharinenkerk.23. Uitzicht24. Toren kerk Er staat hier een bronzen kanon uit 1557.25. Info kanon26. kanon Het schootsveld is niet verkeerd. Ook ons hotel kan van hieruit prima onder vuur worden genomen.27. Schootsveld28. Schootsveld We dalen weer af en ik vereeuwig het middeleeuwse hoofdgebouw Kronenburg, verbouwd tussen 1883 – 1914.29. Kronenburg Onderaan de Kruittoren staat de ‘Crucifix van Bentheim’. De tekst stemt wel tot nadenken.30. Crucifix31. Crucifix We lopen door naar de Batterijtoren. Deze is gebouwd in de 15e eeuw om de zuidwestelijke flank te verdedigen. Feitelijk staat de toren ‘buiten’ het complex.
De bovenste verdieping is in gebruik als woonverblijf van de koninklijke familie.32. Kasteel Benthiem De bovenste geschutsruimte is ingericht als alchemistenlaboratorium. Toentertijd was men druk doende met het brouwen van de Steen der Wijzen, een substantie die in staat zou zijn om gewone metalen in goud te veranderen. Voor zover ik weet is dat nog nooit gelukt.33. Alchemistenlab De onderste geschutsruimte is nog in originele staat, helaas zonder kanonnen. Daar valt niet zoveel aan te fotograferen.
We lopen door naar het hoofdgebouw ‘Kronenburg’. Van hieruit schiet ik dit doorkijkje.34. Doorkijkje Als eerste bewonderen we de Ridderzaal. Hier ‘vergaderden’ in de 12e en 13e eeuw de kasteelheren met hun leenmannen. In 1913 werd de Ridderzaal door vorst Alexis II verbouwd tot banketzaal.35. Banketzaal36. Banketzaal De Waldecker kamers waren bestemd voor voorname gasten.37. Waldecker kamers38. Waldecker kamers Het trappenhuis vind ik stijlvol.39. Trappenhuis40. Trappenhuis Op de eerste verdieping bevinden zich de Ernst-Augustkamers. Als eerste de slaapkamer.41. Ernst-August42. Slaapkamer Daarna volgt de bibliotheek.43. Bibliotheek44. Bibliotheek En als laatste de salon.45. Salon46. Salon47. Salon48. Salon Op de eerste verdieping bevindt zich ook de Oude Eetzaal, momenteel ingericht als tentoonstellingsruimte.49. Info ridders50. Oude eetzaal51. Harnassen We zijn ‘rond’. We werpen nog een laatste blik op de Kruittoren. 52. KruittorenHet is bij twaalven, tijd voor de KMA. Die nuttigen we vlak buiten het kasteelcomplex.53. KMA Kasteel Bentheim was zeer de moeite waard en ook hotel Grossfeld heeft aan onze verwachtingen beantwoord. Menno, nog bedankt voor de uitnodiging.