Little Italy Event (feb 2020)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws.
Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons uitje naar ‘Little Italy’, het event van magazine ‘De Smaak van Italië’ te Amsterdam.

Little Italy Event
Zondag 9 februari 2020

Amsterdam
Vandaag gaan we naar Amsterdam, naar het Little Italy Event ((http://littleitaly-event.nl). Sinds februari 2017 vindt het Little Italy Event elk jaar plaats in de Westergasfabriek, daarvoor eenmalig in de Posthoornkerk te Amsterdam en daarvoor verschillende malen in Loods 6 van de voormalige KNSM-terminal. Hm, er wordt ‘code geel’ mogelijk ‘code oranje’ verwacht. Winderig dus, maar we laten ons niet weerhouden.
Maar eerst iets over ons ‘uitje’ afgelopen zondag 26 januari aan het Museum van Volkenkunde te Leiden. Eigenlijk betreft het een bezoek aan de Djoser Informatiedag (ik maak daar dus geen apart reisverslag van). Ik heb wat vragen over de inmiddels geboekte reis naar Libanon én we zijn voornemens om een reis te boeken naar Egypte. De reizen naar Egypte die voorheen werden aangeboden waren niet naar mijn zin. Maar… nu staat er een reis op het programma die mij (ons) op het lijf geschreven is. Sowieso heb ik enige vragen betreffende deze reis én ik ga proberen om een (extra) korting te bedingen, dit wordt namelijk onze 10e reis met Djoser. Bovendien wil ik een tiental foto’s die ik ik tijdens ons vorige bezoek gemaakt heb overmaken. Deze zijn ‘bewogen’.
Ok, mijn vragen worden afdoende beantwoord en we hebben ons ook laten overtuigen dat de 11-daagse reis naar Egypte beter is dan de 9-daagse. Er zit meer rust in deze reis.
Dat komt omdat de ééndaagse busrit mét bezoek aan een aantal tempels nu in drie dagen per zeilboot wordt gedaan. Die reis boeken we dus en we krijgen hem zonder problemen mét korting. Nog bedankt!
Tja, de vaste tentoonstelling hebben we vorig jaar al gezien en helaas is er nog maar één zaal van de toenmalige tentoonstelling ‘Bali’ open. Ik maak een handvol foto’s opnieuw en deze zijn inmiddels geplaatst in mijn reisverslag van een jaar geleden. De zalen die afgesloten zijn worden waarschijnlijk omgebouwd voor de ‘Oceanië’ tentoonstelling, die 21 februari begint. Trouwens, dit onderwerp spreekt mij niet bijzonder aan. Dan voel ik meer voor de tentoonstelling ‘Cyprus’, die tot 15 maart draait in het Rijksmuseum van Oudheden (ook in Leiden).
Ok, over naar ‘vandaag’.
Het historische gebouw de ‘Westergasfabriek’ te Amsterdam is gebouwd in 1883 om gas te winnen uit kolen. Dat gas werd voornamelijk gebruikt voor de stadsverlichting.
Later ging de gemeente geleidelijk over op gas afkomstig van de Hoogovens in IJmuiden. Vanaf 1963 was er het aardgas uit Slochteren. In 1967 is de gasproductie definitief gestaakt. Het (zwaar vervuilde) terrein is een aantal jaren gebruikt als opslagruimte en vanaf 1992 worden de gebouwen gebruikt voor creatieve en culturele activiteiten.
Orchideetje en ikzelf gaan met de trein. De NS en de busmaatschappij werken prima mee en tegen elven bereiken we het park rond de Westergasfabriek. Ok, het is enigszins winderig, maar van storm is geen sprake. Nou ja, misschien vanmiddag. Die voorspelde storm, komt dat door de opwarming van de aarde? Ach, vroeger stormde het toch al met enige regelmaat, dus waar hebben we het over.
Vandaag geen ‘Sunday Market’ op het buitenterrein van de Westergasfabriek.
Dat evenement heeft vorige week plaatsgevonden. Dit is de ingang tot het Event.Dit keer is er geen wijnproeverij door Esmee Langereis en ook niet door Onno Kleyn. Sowieso kun je bij veel stands wijn proeven (en kopen), dus is een wijnproeverij voor mij niet direct noodzakelijk.
Vanaf een platform maak ik naar beide zijden een overzichtsfoto. We zijn aan de vroege kant, dus druk is het nog niet. Later wordt het een stuk drukker, ik denk dat velen de raad van het KNMI om toch vooral thuis te blijven (losliggende dingen vastzetten of opruimen) in de ‘wind’ hebben geslagen.Aan de muzikale omlijsting van het Event is gedacht.Zoals u kunt zien is er heel wat te doen, ook op het gebied van reizen. Gaan wij nog naar Italië dit jaar?Hier wordt hard gewerkt.Zoals op de overzichtsfoto’s al was te zien is het Event voornamelijk een aaneenschakeling van standjes waar geproefd én gekocht kan worden. Daar maken we dus goed gebruik van en mijn rugzak komt door alle ‘boodschappen’  al snel op gewicht. Hierna een aantal sfeerfoto’s.Ondanks de vele genoten hapjes (en drankjes) krijgen we toch trek in iets substantieels. Mogelijkheden genoeg, maar we gaan voor geroosterd brood met tomaat. Het (licht?) alcoholisch sinaasappeldrankje past er goed bij.Bij La Cucina Originale kun je een workshop Pasta maken volgen. Daar doen we niet aan mee, we kopen de pasta bereid en wel.Nog een aantal sfeerfoto’s, we zijn bijna rond.Er is nog een klein plekje over in mijn rugzak voor een laatste flesje wijn. Weet wel, de flesjes zijn hier best wel aan de prijs, maar je krijgt wel kwaliteit voor je geld!Ok, op naar de bushalte. De wind is iets straffer dan vanochtend, maar alles rijdt, fietst en wandelt. Op Amsterdam Centraal scoren we nog een rijst/kip-maaltijd voor thuis, want we hebben niets in huis natuurlijk.
De treinen rijden volgens dienstregeling en mooi op tijd zijn we thuis. We hebben een leuke dag achter de rug, Little Italy Event: bedankt!

N.B.: eerdere updates staan in het reisverslag: ‘Grote Suriname-tentoonstelling’.
Update 5 maart 2020
Elizabeth Warren heeft de handdoek in de (voorverkiezings)ring gegooid. Ik had niet anders verwacht, zoals ik al eerder schreef, zij heeft de uitstraling van een natte krant. Wat ik niet had verwacht, Joseph Biden heeft de ‘Super Tuesday’ gewonnen. De gemiddelde Amerikaanse democraat vind Bernie Sanders waarschijnlijk toch te links. Te communis-tisch eigenlijk. Tegen ‘The Donald’ maakt hij – in voorkomend geval – geen schijn van kans. Nu las ik al in twee bronnen op internet dat de Democratische Partij inzet op Joseph Biden. Joseph Biden gaat dan op 3 november de strijd aan met ‘The Donald’ en zijn ‘Running mate’ wordt dan… Hillary Clinton. Mocht Joseph Biden winnen dan treedt hij na zo’n half jaartje af wegens gezondheidsredenen. Hillary Clinton wordt dan president.
Het is haar (en de Democratische Partij) dan toch gelukt, want rechtstreeks de strijd aangaan met ‘The Donald’ durft zij niet aan. Ok, we zullen het zien.
Update 3 maart 2020
Gisteren werden de verkiezingen (de derde keer binnen een jaar!) gehouden in Israël.
Wat ik wel verwachtte, Netanyahu heeft gewonnen, maar niet massaal. Dat valt mij toch tegen. Nu is het maar de vraag of Netanyahu een regering kan vormen.
Update 2 maart 2020
De 38-jarige Pete Buttigieg heeft afgelopen nacht bekendgemaakt dat hij uit de Democratische voorverkiezingen stapt. De eerste voorverkiezing in Iowa won hij nipt van Bernie Sanders, maar daarna ging het mis. Tja, hij is een openlijke homo en gehuwd met een man. Ziet u zo iemand op staatsbezoek gaan in een islamitische staat?
Joe Biden won de voorverkiezing in South Carolina. Zou hij een kans maken tegen Bernie Sanders? Mijns inziens is hij ook te oud, hoewel een jaartje jonger dan Bernie (78 versus 77). Hebben de Democraten nu echt geen aansprekende kandidaten? Of hebben zij zich al neergelegd dat ‘The Donald’ wint?
Update 17 februari 2020
Duizenden Surinamers zijn vandaag de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering Bouterse. De Surinaamse dollar is sinds 2010 (het jaar waarin Desi Bouterse president werd) een stuk minder waard geworden (momenteel €1,- = SRD8,0681).
Maar… onlangs is bekend geworden dat de regering 100 miljoen – spaargeld van de bevolking van Suriname – heeft uitgegeven. Aan wat? Aan overheidsuitgaven, zegt de regering. Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Ik heb het idee dat er met dit geld dingen zijn gedaan, die het daglicht niet kunnen velen.
Voor Desi ziet het er slecht uit. Hij is inmiddels in beroep gegaan tegen zijn veroordeling van 20 jaar cel wegens zijn betrokkenheid bij de decembermoorden in 1982. Het zit hem niet lekker, dat staat buiten kijf. Het zwaard van Damocles hangt boven zijn hoofd (kent u dat historische verhaal eigenlijk?). Er zijn verkiezingen op 25 mei. Mijns inziens is er een grote kans dat Desi kan inpakken.
Update 12 februari 2020
PA-leider Mahmoud Abbas heeft op 11 februari in de VN-Veiligheidsraad een gevoelige nederlaag geleden. Zijn poging om voldoende steun te krijgen voor de anti-Israëlische en anti-Amerikaanse resolutie is jammerlijk mislukt. Dit is een voorwaarde om de resolutie aan de Algemene Vergadering van de VN voor te leggen. In de Algemene Vergadering van de VN beschikt de ‘Palestijnse Staat’ over de meerderheid aan (islamitische) stemmen.
Dat feest gaat nu niet door.
Hopelijk begint het Mahmoud Abbas nu te dagen dat hij er alleen voor staat. Ook de bevolking van de Westbank komt niet in beweging. Dat was wel even anders tijdens de 2e Intifada (2000-2005) georkestreerd door Yasser Arafat. Toentertijd ging het om de (mislukte) Oslo-akkoorden.