Libanon (mrt – sept 1982)

Libanon (maart – september 1982)248. Libanon

Met gemengde gevoelens denk ik terug aan de ‘vredesmissie’ in Libanon. Veel van mijn collega’s zijn getraumatiseerd teruggekomen danwel hebben daarna PTSS ontwikkeld. Zelf heb ik daar geen last van, ik ben al depressief van huis uit.
We zijn aan het opruimen. Je kunt niet alles bewaren en het opruimen overlaten aan je nazaten is geen optie. Ik heb nog een kast met dia’s.
Tien jaar geleden (2004) ben ik overgegaan op digitaal. Al die dia’s van landschappen in Oostenrijk, Noorwegen, Spanje, enz. enz. kunnen na een korte check de grijze container in. Dan rest Libanon (248 dia’s) en Suriname (689 dia’s). Tja, weg is weg natuurlijk, dat is ook zowat.
Na enig Googlen ontdekte ik de site van Dick de Ronden (http://www.didero.nl), die professionele scanners verhuurt. Ik heb de Braun Multimag SlidesScan 4000 besteld en opgehaald en na drie dagen intensief scannen had ik het voor elkaar.
Tja, het foto-bewaar/bewerkingspakket ‘Aperture’ van Apple wordt niet meer ondersteund, helaas. Inmiddels heb ik ‘Lightroom’ van Adobe op de iMac staan.   Dat werkt toch wel compleet ‘anders’ dan Aperture, maar na wat studie is het me gelukt de scans te importeren. Nou, die zien er na zo’n dikke 30 jaar bewaren nog heel redelijk uit. Ik heb de scans nog wat ‘bewerkt’, daarna geëxporteerd en aansluitend geïmporteerd in mijn website.
Iedereen kan ze nu bekijken, hoewel de ‘dia’s’ eigenlijk alleen interessant zijn voor degenen die ooit in Libanon ‘gediend’ hebben.
Voor mijn nazaten houdt het ‘legen’ van mijn server niet veel meer in dan een druk op de knop.
De scans van Libanon heb ik geplaatst in ‘Pagina’s’, anders duurt het laden te lang. OK, geniet er maar van, sowieso zit er geen copyright op de dia’s.1. Libanon2. Libanon3. Libanon4. Libanon5. Libanon6. Libanon7. Libanon8. Libanon9. Libanon-10. Libanon11. Libanon12. Libanon13. Libanon14. Libanon15. Libanon16. Libanon17. Libanon18. Libanon19. Libanon20. Libanon21. Libanon22. Libanon23. Libanon24. Libanon25. Libanon26. Libanon27. Libanon28. Libanon

29. Libanon30. Libanon31. Libanon32. Libanon33. Libanon34. Libanon35. Libanon36. Libanon37. Libanon38. Libanon39. Libanon40. Libanon41. Libanon42. Libanon43. Libanon44. Libanon45. Libanon