Kerst ’t Heinenhoes (dec 2005)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een verslag van ons kerstarrangement doorgebracht in
’t Heinenhoes (www.heinenhoes.nl/) te Anderen in Drenthe
van zondag 25 december t/m dinsdag 27 december 2005't Heinenhoes

Zondag 25 december 2005
Dwingelose Heide – Anderen
We hoeven ons gelukkig niet te haasten. Pas in de middag worden we verwacht in ‘Droomhotel ’t Heinenhoes’ te Anderen.
Uiteraard willen we er vandaag nog een leuke dag van maken. Zo rond een uur of elf zet ik de weekendtassen in de auto en zo tegen twaalven rijden we weg. Het weer is prima, droog en niet al te koud. Eerst zetten we koers naar Dwingelo. Op de Dwingelose Heide willen we een eindje wandelen.
In de jaren twintig van de vorige eeuw is er nog sprake geweest om de Dwingelose Heide te ontginnen. In de jaren dertig – ook weer vorige eeuw – is de Vereniging Natuurmonumenten begonnen om de eerste stukken heide aan te kopen.
Inmiddels is het een Nationaal Park geworden. Het heideveld is het grootste van Nederland en heel bijzonder zijn de tientallen zure en voedselarme vennen met een oeverbegroeiing van veenmossen, wollegras, veenpluis en veenbes.
Ook leven hier vele diersoorten, zoals de havik, boomvalk, vlinders, libellen, adders, vossen en reeën. In de herfst zijn er vele soorten paddenstoelen (nieuwe spelling, je zou er toch de hik van krijgen!).

1. Dwingelose hei2. Dwingelose hei3. Dwingelose hei4. Dwingelose hei5. Dwingelose hei6. Dwingelose hei7. Dwingelose hei8. Dwingelose hei Het is hier inderdaad heel mooi en er zijn vele andere wandelaars actief. Er staat hier ook een grote radiotelescoop. Wanneer zouden ze nu eens een keer contact maken met buitenaards leven? Ze moeten maar eens hard naar boven roepen: ‘Hallo, is daar iemand?’9. Telescoop Tegen vieren rijden we naar Anderen. We gaan daar nu voor de tweede keer heen, dus het is snel gevonden. Aan de ene kant ga ik liever naar een nieuwe, onbekende bestemming. Dat zal de avonturier in mij wel zijn. Aan de andere kant vind ik het ook leuk om iets bekends op te zoeken. Ik krijg dan toch het gevoel om weer thuis te komen.
Tegen half vijf zijn we er, en we worden hartelijk welkom geheten door Sandra.
Samen met haar echtgenoot Dick runt zij het ‘Droomhotel’.
We krijgen koffie en thee aangeboden. Dat gaat er wel in na de wandeling over de Dwingelose Heide. Daarna krijgen we de sleutels van de kamers. Even een paar keer heen en weer naar de auto en de spulletjes staan op de kamers. Wederom hoeven we ons niet te haasten, dit is wel erg relaxed. Pas om half zeven worden we aan tafel verwacht. Douchen, omkleden en de meegenomen kranten doorkijken is voorlopig het parool. Wat onze dochter erg op prijs stelt, is het bloemstukje op haar kamer, ze is tenslotte jarig vandaag.34. Au3 Om half zeven beginnen we met een welkomstdrankje en we worden nogmaals welkom geheten. Het droomhotel heeft maar 8 kamers, dus zitten er ook maar 16 mensen in het eetzaaltje. Het is dus net een huiskamer, gezellig en intiem. Tja, het is 1e Kerstdag, tevens de verjaardag van onze dochter. Dat is toch reden genoeg om er zonder schuldgevoel eens lekker van te genieten, lijkt mij zo. Toch is dit natuurlijk redelijk decadent, maar goed, uiteindelijk werk ik er ook hard voor.
Oké (tot 1995 was ‘okay’ toegestaan, denk aan de ‘Stayokay’ hostels), we beginnen met de kerstmaaltijd, te weten:

  • als voorgerecht eendelevermousse met gerookte ham van biologisch Drents rund met cranberrysaus. Hierbij een glas Primitivo;11. Voorgerecht10. Primitivo
  • gevolgd door een kruidenbouillon met bleekselderij;
  • als tweede voorgerecht gamba’s met nijlbaars en kreeftensaus, voorzien van gebakken wortelsliertjes. Uiteraard met een bijpassend glas Australische Chardonnay;13. Sandra12. Element
  • het hoofdgerecht bestaat uit stukjes hertenbiefstuk (de tussen ‘n’ is al sinds 1995) met spruitjes, rode kool, rode peertjes en aardappeltaart. Begeleid met een glas Chileense Felipe Edwards;16. Dochter17. Vlees15. Shiraz
  • als dessert cocosijs en een ijstaartje met dessertwijn.

Zeer attent is dat onze dochter een speciaal ijsje krijgt, ze is tenslotte jarig vandaag.
Daarna nog koffie, thee, espresso of een likeurtje.
Overheerlijk gegeten, ik kan niet anders zeggen. Gelukkig heb ik me niet ‘overeten’, de porties zijn precies goed. Dit is echt de top! Niets komt uit een flesje of een potje, alle gerechten worden hier met de hand opgebouwd. Dick is werkelijk groots als kok.
Ja, we zijn verwend, we hebben nog nooit ergens lekkerder gegeten, daarom komen we hier ook terug. Op de kamer kijken we nog even naar het journaal, lezen nog wat en kruipen erin. Wat is het hier stil! Je hoort niets, dat zijn we niet gewend en daardoor slapen we als roosjes.