Den Haag (sept 2018)

Zondag 2 september 2018
Den Haag, Mauritshuis, UIT-festival
Om acht uur staan we op en om negen uur genieten we het ontbijt. Dat is redelijk van kwaliteit.Toch vind ik de prijs voor een overnachting (inclusief ontbijt) van €95,- te hoog. De kamer is vrij klein, de lastige WiFi, het ontbijt, naar mijn mening zou €65,- redelijker zijn.
We rijden dezelfde route als gisteren en komen dit keer terecht in parkeergarage Centrum. Deze is pal naast het Mauritshuis gevestigd en daar willen we een bezoek aan brengen. Orchideetje is hier voor de vierde keer, ’t is mijn eerste keer. Met de museumjaarkaart is de toegang gratis, ik moet €15,50 aftikken.
Het Mauritshuis is gebouwd als woonhuis voor graaf Johan Maurits (1604 – 1679). Is dit dezelfde als Prins Maurits (1567 – 1625)? Nee dus, dit is een ander heerschap.
Kijk, dit is het, zeker niet verkeerd.Wat valt er te zien?Ai, nog enkele informatie over Johan Maurits.Maar eerst gaan we kijken bij de restauratie van ‘De bewening van Christus’.In deze ronde zaal wordt uit de doeken gedaan wat de beweegredenen zijn van de restauratie. Nou, ze hebben er wel werk van gemaakt, het zal een lieve duit kosten.

Er valt hier nog een soortgelijk schilderij te zien, een bruikleen uit Florence.Overigens, het is mij een raadsel waarom de dood van Christus beweend wordt.
Volgens de Christelijke leer zijn de zonden van de gelovigen door zijn dood weggewassen. Dan zou je toch blij en opgelucht moeten zijn over de kruisdood?
Hoewel, de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat het geen raadsel voor mij is. Ik weet van de hoed en de rand en een beetje theoloog weet het ook.
Ok, we nemen de andere trap en bereiken de 1e verdieping. Straks volgt de 2e verdieping. Nu is het genieten van de tentoongestelde schilderijen uit de Nederlandse Gouden Eeuw (de 17e eeuw). Tja, van de schilderijen die mij het meest aanspreken maak ik een foto.
Om ze in het echt te bekijken moet u zelf afreizen naar het Mauritshuis. U zult bemerken, u bent niet de enige. Ook tijdens ons bezoek was het behoorlijk druk, toch konden we alles prima bekijken. Ok, daar gaan we, de informatie en de schilderijen laat ik voor zichzelf spreken.Mooi, we hebben het gezien. Op naar de koffie – dat hebben we wel verdiend – en de shop. Zal ik zo’n catalogus kopen? De foto’s zou ik kunnen scannen, maar of de kwaliteit beter is dan mijn eigen foto’s is afwachten. Sowieso is het een heel werk. Bovendien moet ik de catalogus slopen, anders passen de afbeeldingen niet in mijn scanner. Ik laat de aanschaf maar achterwege. Parels zijn ook te koop. Die aanschaf laten we ook achterwege.Op naar het UIT-festival. Onderweg passeren we de ingang naar het ‘torentje’.Dit is de ingang van het Ministerie van Algemene Zaken. Het Ministerie van Mark Rutte.Zicht op de Hofvijver en de Marché.Zicht op – ik meen – het Ministerie van Algemene Zaken.Dit is de Kloosterkerk. Zullen we even binnenkijken?In de hal hangt een plaquette van Karel Doorman. Op 27 februari 1942 is hij als bevelvoerder van de geallieerde vloot gesneuveld tijdens de Slag om de Javazee. Op 27 februari 2017 is in deze kerk een herdenkingsdienst gehouden.Is er een dienst aan de gang? Nee, volgens ons programma is de Quatre-mainsgroep ’s-Gravenhage (https://quatremains-den-haag.jouwweb.nl) bezig met een optreden. Diverse uitvoerenden brengen klassieke muziek ten gehore.Daarna is het de beurt aan het Haags Matrozenkoor (http://www.matrozenkoor.nl).
Ze kunnen er wat van!Daarna is de beurt aan The Broken Consort (http://www.brokenconsort.nl). Zij brengen muziek uit de periode 1680 – 1800 ten gehore.We zitten hier nu al anderhalf uur en er volgen nog diverse optredens. We moeten keuzes maken en lopen naar dezelfde locatie waar gisteren het Embassy Festival plaatsvond. Oeps, er is véél te doen. Overal zijn optredens! Ook nu moeten we keuzes maken.We nuttigen koffie en een broodje in restaurant Pranzo Fratelli (https://fratellidenhaag.nl/informatie). Trouwens, ook vandaag hebben we er weer fantastisch weer bij.Orchideetje meent dat er een Surinaamse Toko is gevestigd nabij het Centraal Station.
Op weg daar naartoe passeren we de ingang van de 2e Kamer.Pal voor de 2e Kamer is een plein. Dat is één en al terras. En het zit nog vol ook. Begrijpt u nu waarom de regering inclusief de kamerleden geen spat medelijden met ons hebben? ‘Hebben jullie gezien hoe vol het buiten zit’? ‘We kunnen de burgers nog best wat afknijpen’! Ja, die gesprekken zie ik helemaal voor mij. Wie is die man daar?Ai, het is de Vader des Vaderlands, dat kon ook bijna niet missen.Helaas, die Surinaamse Toko kunnen we niet vinden. Dus geen roti vanavond.
We moeten op huis aan, het is nog een heel eind rijden. We tikken €19,- af in de parkeergarage, niet gering.
Tegen zessen zijn we thuis. Geen roti, we bestellen pizza Calzone. Dat is ook lekker, zeker met een glas wijn erbij.
Ons weekendje Den Haag zit erop. Veel gezien en gedaan! Wat staat er ‘next’ op het programma?